January 20, 2011

Shënjat e Kijametit


Perpara se te ndodh fundi i kesaj bote ( kijameti) do shfaqen shenjat e tij te cilat ne fakt jane paralajmerime. Keto shenja i ka bere te ditura profeti Muhammed a.s. i cili per veten e tij dhe kijametin ka thene: "Une jam derguar dhe ora e Kijametit eshte larg meje aq sa keta dy gishta." (Buhari)
Nese do permendim shenjat e kijametit qe kane ndodhur mund te rendisim: 

Ardhja e profetit Muhammed a.s. 

Ne nje hadith tjeter Muhammedi a.s. thote; "Une jam derguar ne prag te Kijametit."

Vdekja e profetit Muhammed a.s. 

Shenja tjerter e vogel e kijametit eshte vdekja e Profetit Muhammed a.s. Per kete  Muhammedi as. thote: "Numero gjashte perpara kijametit e nder keto vdekjen time.(Buhari)

Çlirimi i xhamise Aksa

Muhammedi as. thote: "Nder shenja e kijametit eshte edhe clirimi i xhamise Aksa." (Buhari)
Xhamia Aksa u clirua gjate kohes se Omer Ibn Hatabit  ne vitin e 16 te hixhrit.Ai shkoi personalisht ne Palestin duke e cliruar keshtu xhamine  Xhamise Aksa prej Jehudeve e jomuslimaneve.

Semundje epidemike ne Amuas

Muhammedi a.s ka thene: "Para kijametit do ndodhin dy vdekje  qe do tju marrin ju ashtu sic i merr delet kuasi (Kuas eshte nje semundje e cila prek kafshet)(Buhari)

Semundja qe u shfaq ne Amus ndodhi ne kohen e Omerit r.a. pas cilirimit te Xhamise Aksa.

Shtimi i pasurise ku nuk do kete nevoj me njeri per lemosh

Muhammedi a.s. thote: "Kijameti nuk ka per te ndodh derisa te shtohet pasuria juaj dhe te perhapet aq shume, saqe i zoti i pasurise ka per te qene e ankth se kush do t'ia marre sadakane. Njeriu do te thirret per te marre sadakane dhe to ti pergjigjet: "Une nuk kam nevoje per te." Buhari

Muhammedi a.s. gjithashtu thote: "Njerezve do tu vije nje kohe, kur njeriu do te shetite do bredhe me sadaka e floririt ne dore dhe nuk ka per te gjetur askend qe ta marre ate prej tij."(Muslim)

Tregon Adij ibn Hatimi se: Ishim me Pofetin Muhammed a.s. erdh nje burr dhe iu anku per varferine e pastaj erdhi nje tjeter dhe u ankua per bllokimin e rrugeve.Muhammedi a.s. tha: O Adij a e ke pare Elhajran (qytet afer Kufes)?I thash: Nuk e kam pare.Muhammedi a.s. tha:Nese do te jetosh gjate ke per te pare gruan te udhetoje e vetme nga Elhajr deri ne Qabe, ku do te bej tavaf e pa pasur frike askend.Thash,ku do jene hajdutet e tajit te cilet dalin ne rruge.Muhammedi a.s. tha: Nese do jetosh gjate, ke per pare thesaret e Kisras.I thash: I biri i Hurmuzit? Muhammedi a.s tha: Kisra,i biri i Hurmuzit, nese do te jetosh gjete ke per te pare njeriun te nxjerre dy duart plot me flori ose argjend dhe kerkon qe dikush te pranoje ti marr por nuk gjen askend."

Shfaqja e Fitnes (sprovave)

Fitne do te thote sporv dhe vjen nga gjuha Arabe, fitnet do shfaqen here pas here.
Muhammedi a.s. thote: "Para Kijametit kane per tu shfaqur fitne sikur te ishin copa te nates se erret. Prej tyre njeriu gdhihet besimtar dhe ngryset jobesimtar dhe e kunderta. Njeriu qe qendron ulur ne kohet e ketyre fitneve eshte me i miri se ai qe ece, ai qe ecen eshte me i mire se ai qe vrapon.Thyjeni ashpersie tuaj,prini fillin harqeve tuaja, me shpatat tuaja qelloni guret dhe ne dikush futet ne shtepine e ndonjerit prej jush, le te sillet si me i miri nder dy bijte e Ademit."

Muhammedi a.s. thote: "Nxitoni te punoni para se tu vijne fitne."

Muhammedi a.s. thote: "Populli i Muhammedit a.s. do te lihet i qete ne fillimet e tij,mirepo fundin e tij do ta godasin sprova dhe gjera te  urryera per ju. Fitnja paraqitet dhe nje pjese e saj shperfill pjesen tjeter. Fitnja paraqitet dhe besimtari thote: Kjo,kjo.Kush deshiron te shpetoj prej zjarrit le te hyje ne xhenet le ta gjeje vdekja duke besuar Allahun dhe diten e Kijametit." (Muslim 12/232)
Fitnet do te shfaqen nga lindja aty ku del edhe briri i shejtanit. Muhammedi a.s. thote: "Me te vertet fitnja vjen kendej, me te vertet fitnja vjen kendej, kendej nga del briri i shejtanit." (Buhari 13/45)

Vrasja e Othman ibn Afanit

Fitjna u shfaqe pas vrasjes se Omer ibn Hatabit.

Lufta e deves

Lufta e devese eshte nje nga shenjat e Kijametit. Kjo lufte ka ndodhur me Aliu dhe Aishes,Talhas dhe Zubejrit.
Transmetohet se hz.Muhammedi a.s. i kishte thene hz.Aliut: O Ali, midis teje dhe Aishe ka per te ndodhur dicka. Hz.Ali r.a. i thote: Une? Muhammedi a.s. tha: Po! Aliu r.a tha: Une,si do jeme, a do jeme me i humburi? Muhammedi a.s. tha: Jo, por kur te ndodh kjo, ktheje ate ne vendin e saj te sigurte."   (Ahmedi)

Lufta e Safinit

Kjo eshte nje luft e cila ndodh me di grupeve te medha. Hz.Muhammed a.s. thote:

"Kijameti nuk do te behet derisa te luftojne mes njeri-tjetrit dy grupe te medha. Midis tyre ka per te pasur te vrare te shumte dhe do te kene te njejtin pretendim." (Buhari)
Hadithi ka per qellim te tregoj grupin e Aliut dhe te Muavijes.

Dalja e Havarixheve

Dalja e Havarixheve eshte nje nder shenjat e kijametit. Ata u shfaqen pas luftes se Safinit.Aliu tek Xhamia e Kufes eshte munduar qe ti qetesoj Havarixhet por nuk e arrite kete gje.Aliu r.a. kur shikoj qe havarixhet nuk po bindet atehere ju tha: 1.Ne nuk do tu pengojme te vini ne Xhami 2.Nuk do tu ndalojme furnizimet prej gjerave te luftes, 3. Nuk do tju luftojme derisa te beni ndonje shkaterrim.Pas kesaj havarixhe moren nje vendim ekstrem dhe te ndaluar,sa here qe kalonte nje musliman pran tyre ato i vrisnin.Tregohet se nje dite po kalonte prane havarixheve nje besimtare (Abdullah)sebashku me gruan e tij qe ishte shtatzene, havarixhet e vran Abdullahun po ashtu edhe gruan e tij duka ia car barkun dhe duke ia nxjer foshnjen jashte.Ali shkoi tek havarixhet se cili e ka bere kete? Havarixhet thane: Ne te gjithe e kemi bere.Pas kesaj u shpall lufta e cila ndodhi tek vendi i quajtur En-Nahraun.


Shafitja e tokes 

Kur njerzia te filloj te shohin grate ti hypin "shales",  kur te deshmohet rrejshem, kur te shtohet muzika (ahengu), kur myslimanet te pijne pije alkolike, perdorimi i arit dhe argjendit ne orendi, kur burrat te shkojne me burrat dhe grat me grat; eshte pikerisht koha kur pritet te ndodhin deformime te jetes. Do shikohen dhe degjohen gjera qe nuk jane shikuar apo degjuar me pare. Do shfaqen shafitje te tokes etj.  

Trans nga Ebu Hurejre se Muhammedi as. ka thene: "Betohem ne Zotin qe me dergoi mua me te verteten se , nuk do te marr fund kjo bote para se t'ju ndodhin njerezve shafitja e tokes, deformimet tek njeriu nga nje qenie ne qenie tjeter dhe hedhja (goditje) nga qielli. Shoket i thane: Kur do te ndodh kjo? Muhammedi a.s. tha: Kur te shikosh grate qe u kane hipur shaleve, kur te deshmohet rrejshem, kur te shtohet muzika, kur te pijne alkol myslimanet ne ene te lyer ne ar dhe argjend dhe kur burrat te shkojne me burrat dhe grate me grate."

Muhammed a.s. thote: "Nuk do te ndodhe Kijameti para se te shtohet pasuria dhe te teprohet, saqe njeriu do te nxjerre zekatin e pasurise se tij e nuk do te gjeje askend qe t'ia pranoje ate. Nuk do te ndodhe Kijametit derisa te shnderrohet toka e Arabise ne kopshte e lumenj." (trans, Ebu Hurejre)


Te folurit e egersirave dhe te gjerave te ngurta

Ne kohen e Profetit Muhammedit a.s. nga nje bari eshte regjistruar nje ngjarje e pa degjuar me pare. Teksa nje dite nje bari po kulloste delet, pa pritur delet i sulmoi nje ujk. Bariu vrapoi dhe arriti tia heq. Ujku u ul dhe i thote bariut: A nuk ke turp, a nuk i friksohesh Zotit ma more rriskun qe Zoti kishte shkruar per mua? Bariu i habitur tha: Mos vall jam cmendur?!Ujku flet si njeri! Ujku tha: Deshiron te te tregoj dicka me te cuditshme se kjo? Bariu i habitur trembi ujkun dhe u drejtua per ne Medine per te takuar hz.Muhamed a.s.  te cilit i tregoi se cfare kishte ngjare. Hz.Muhammed a.s. pasi degjoi refimin e bariut, udheroi shoket qe te ftohen besimtaret per namazit ndersa bariut i tha: Tregoju besimtareve ngjarjen. Bariu ashtu beri. Me pas Muhammedi a.s. tha: "Betohem ne Allahun xh.sh ne doren e te Cilit ndodhet shpirti im se; nuk do te vije Kijameti perderisa egersirat mos t'u flasin njerezve, e skaji i kamxhikut t'i flas njeriut dhe lidhset e kepuceve te tij, dhe derisa te mos lajmeroje kafsha e tij se cfare beri gruaja e tij pas tij." (Imam Ahmendi)

Ardhja e imam Mehdiut

Kur do shfaqet imam Mehdi do ve drejtesi mbi toke.  Ai do jete nga familja e hz.Muhammed a.s.
Profeti Muhammed a.s. thote:
"Nuk do te perfundoje kjo bote para se t'i zoteroje arabet nje njeri nga familja ime, emri i tij eshte i ngjashem me emrin tim." (Ibn Mesudi)

Profeti Muhammed a.s. thote: "Sikur te mbetet nga kjo bote vetem edhe nje dite, do ta zgjaste Allahu xh.sh ate, qe te dergoje nje njeri nga familja ime. Emri i tij dhe emri i babait te tij jane te ngjashem me emrin tim dhe me emrin babait tim. Ai do ta mbushe token me drejtesi sikurse eshte mbushur me mizori."

Paraqitja e nje kodre ari ne lumin Eufrat

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Lumi Eufrat eshte gati te zbuloje nje thesar me ar, ai qe do qelloj aty te mos marr nga ai asgje."

Ne nje thenje tjeter Muhammedi a.s. thote: "Nuk do te ndodhe Kijameti derisa te mos zbuloje Eufrati nje koder me ar, per te cilin do te luftojne njerezit dhe ne 100 njerez do te vriten 99 veta, cdonjeri prej tyre do te thote: Ndoshta une do shpetoj." (Muslimi)


Rrethimi i muslimaneve ne Medine

Profeti Muhammed a.s. thote: "Gati jane muslimanet te rrethohen ne Medine."

Paraqitja e mbretit el-Xhehxhah (Bertitesi i madh)

Profeti Muhammed a.s. thote: "Nuk do te kaloje dita dhe nata pa e marr pushtetin nje njeri nga muslimanet joarab i quajtur Xhehxhah."

Trazirat, perqarjet e zeza qe do e ndjek pas (Ahlasit), kriza per shkak te begatis (Serra) dhe nje fatkeqsi qe do i kaploj njerzit (Duhejme)

Abdullah ibn Umeri r,a tregon: "Ishim te ulur afer hz.Muhammedit a.s. dhe po permendnim shenjat e kijametit. Muhammedi a.s. permendi trazirat e Ahlasit, Serrase dhe Duhejmes. Njeri nga shoket e pyeti: Cfare eshte Alhasi? Muhammedi a.s. tha: Ajo eshte trazira e ikjes dhe rrembimit (te pasurise e te familjes) Pastaj do te vije trazira e Serrase, ardhja e saj apo e keqja e saj eshte nen kembet e mia, nje njeri nga familja ime mendon se eshte i imi, por ai nuk eshte i imi, sepse familja ime eshte e devotshme, pastaj tubohen njerezit rreth nje njeriu sikurse kerdhokulla e brinjeve (jo stabel) pastaj do te vijne trazirat e Duhejmes e cila nuk do te leje asnje nga ky ummet qe nuk do te goditet, e kur thuhet se u nderpre, ajo do te zgjatet, gdhine, atehere njeriu besimtaret ngryset pabesimtar, derisa te ndahen njerezit ne dy grupe; grupi i besimtareve pa dyfytyrsi dhe te tjeret pa iman(besim). Kur kjo te ndodh pritni dexhalin, ate dite apo te nesermen."

Tri shafitjet e tokes

Profeti Muhammed a.s. thote: "Nuk do te ndodhe Kijameti para se te shihni 10 shenja, e ne mesin e tyre 3 shafitje te tokes; nje ne lindje, nje ne perendim dhe nje ne gadishullin arabik."

Lufta el-Melhametul Kubra dhe çlirimi i Kostandinopolit - Stambollit

Profeti Muhammed a.s. tregon: "Nuk do te vije Kijameti para se te zbresin romaket ne A'emak ose Dabik (vende ne Siri afer qytetit te Halebit) Atehere, u del atyre perpara nje ushtri nga Medina, njerezit me te mire mbi toke ate dite, e kur te rreshtohen ata per lufte thone romaket: Lirona rrugen ti luftojme ata qe na kane share. Muslimanet thone: Jo per Zotin, nuk largohemi nga ju e nga vellezerit tane, atehere ata luftojne. Nje e treta e tyre peson disfate, dhe Allahu nuk do i fal, pastj 1/3 tjeter vriten, ata jane deshmore me te mire te Allahut, e 1/3 e fundit nuk bien ne sprove asnjehere dhe ata e çlirojne Konstantinopojen derisa ata ndajne pasurine e luftes dhe derisa shpatat e tyre i kane varur ne ullinj. Shejtani thote: Dexhali ka ardhur te familjet tuaja, e kthehen ata por ajo ishte genjeshter. Kur ata arrin ne Siri, del Dexhali e derisa ata jane duke u pergatitur per lufte, i rreshtonje rradhet dhe thirren per faljen e namazit. Zbret Isa a.s. i biri i Merjemes as. dhe i udheheqe. Kur armiku dexhali e shikon Isane a.s. tretet si kripa ne uje, e sikur ta linte Allahu do te tretej krejtesish, por Allahu xh.sh e vret ate nga dore e .Isa a.s e ua tregon muslimaneve.
Ndersa per çlirimin e Kostandinopolit profeti Muhammed a.s. ka thene: "Letuftehunnel kustantinijeh, felenia-mel emiru emiruhe ve leniamel xhejshu dhelikel xhesh." dmth: "Me siguri Kostandinopoja ( Stambolli ) do te çlirohet, i lumi ai komandat qe do behet sunduesi i tij por edhe ajo ushtri qe do çliroj ate."
Kjo ndodhi eshte e permendur edhe ne lirin e " Apokalips ne Dhejaten e Re " shih 14:19-20)

Sprova me fjalen: "Kur'ani eshte i krijuar"

Muhammedi as. thote: "Jehudet jane ndare ne 71 ose ne 72 grupe, te krishteret jane ndare ne 71 grupe,ndersa populli im ka per tu ndare ne 73 grupe. Te gjitha grupet do te dergojne ne zjarr pervec njerez dhe ajo eshte xhemati." (Tirmidhi 7/397 Ahmedi)

Imitimi i popujve te tjere

Muhammedi as thote: "Kijameti nuk ka per tu bere derisa populli im te ece ne rrugen e popujve para tij...do i imitojne ata aq sa nese ata futen ne vrimen e hardhuces ju keni per ti per ti ndjekur."

Imoraliteti

Nder shenjat e kijametit padyshim eshte imraliteti, lakuriqsia etj. Aq rend do shkoj kjo ceshtje saqe njerezit do e harojn moralin, turpin dhe do kryejne akti si kafshet , ne rruge. Lakuriqsia e grave do jet e zakonshme (mod) aq sa nuk ken turp te zbulojn femrat hiret e tyre. Ne nje hadith profeti Muhammed a.s. ka thene: "Pas vdekjes time, njerezit nuk do kete sporve me te madhe se ajo qe do u sjellin grate (me lakuriqsin)." (Tirmidhi)

Shfaqja e disave si pretendet si profet

Muhammedi a..s thote: "Kijameti nuk do te behet derisa te shfaqen afro 30 genjeshtare e mashtrues. Cdonjeri prej tujre pretendon se eshte i derguri i Allahut." (Buhari)
Nga keto me te njohurit jane:
-Musejleme genjeshtari, ai u shfaq ne kohen  e  Muhammedit a.s. mashtrimet e Musejlemes moren fund ne kohen e Ebu Bekrit ne luften e  Jemames.
-El Esued el Anesiu i cili u shfaq ne Jemen duke e shpallur veten profet.
-Sexhah, e shpalli vetem profet dhe u martua me Musejlemen
-El Muhtar ibn ebi Ubejd eth Thekafiu, ai u shpreh se eshte krijuar per te marr hakun per  Husejnin,mori ne dore Kufen e me von e shpalli veten profet.
-El Muktar,
-El Harith e shpalli veten profet, ai u shfaq ne kohen e sundimit te Abdul Melikut.
-Mirza Ahmed  el Kadjani, i cili ne Indi e shpalli veten profet.

Muhammedi a.s thot: "Nuk do te ndodh Kijameti derisa te shfaqen 30 genjeshtare, i fundit prej ture eshte Qorri genjeshtar." (Ahmedi 5/396)

Perhapja e rendit dhe e sigurise

Ketu permendin dialogun e Muhammedit a.s. me Adijen ne lidhje se si nje grua do vij nga Elhajran deeri ne Qabe per te bere tavaf pas pas frik askend."

Dalja e dexhalit

Dexhal d.mth; ai qe genjen, ose genjeshtar i madh. Dexhali eshte sporvimi me i madh i historise njerezore. Dexhali eshte cifut,i verber me nje sy, Edhe tek fete e tjera njihet si "Antikrishti" te cilin e ka permend edhe Isa a.s.

Profeti Muhammed a.s. thote: "Seriozisht ju keshilloj per ate, dhe nuk ka te derguar qe nuk keshilloi popullin e tij per te, por une do tju tregoj dicka per te, qe te derguarit e tjere nuk ua thane popujve te tyre. Ai (dexhali) eshte i verber me njerin sy, ndersa Zoti nuk eshte i verber."


Thatesira dhe uria para lajmerimit te dexhalit

Profeti Muhammed a.s. thote: "Para daljes se dexhalit do kete tre vite te veshira. Njerezit do ti kaploje uria e madhe, ne vitin e pare Allahu e urdheron qiellin te nderprese te treten e shiut dhe token e urdheron ta nderpres te treten e bimeve te saj. Ne vitin e dyte urdheron qiellin te ndalet 2/3 e shiut po ashtu edhe tokes. Ne vitin e trete udheron qiellin ta ndale shiun ne pergjithesi e nuk bie asnje pik shiu dhe udheron token ti ndale te gjitha bimet e saj, e nuk mbine asnje bime dhe cdo gje do te zhduket pervec asaj qe Zoti deshiron." (Ibn Maxhe)

Vendi nga do dal dexhali

Profeti Muhammed a,s thote: "Dexhali do te dale nga nje toke ne lindje, Horasan (ne lindje te Iranit ne kufi me Afganistanin)" (Ebu Bekri)

Zbritja e Profeti Isa a.s.


Allahu xh.sh thote: "Ata (çifutet) as nuk e mbyten e as nuk e gozhduan Isan a.s, por atyre u perngjau ashtu. Ata qe nuk u pajtuan rreth mbytjes se tij, jane ne dyshim per kete vrasje. Prandaj ata nuk kane kurrfare dije pervec supozimit. Dhe ai nuk u vra .Jo, por Allahu ate e ngriti tek Ai. Allahu njemend eshte i plotefuqishem dhe i dijshem(En Nisa 157-158)
"Ai Isaii a.s. eshte shenje e kijametit.(Ez Zuhruf 61)
"Nuk ka asnje nga ithtaret e librit (hebrenjte dhe te krishtere) qe nuk do ti besoje atij Isase para vdekejes se tij (ne kohen para kijametit) ne ditene  Gjykimit ai do te deshmoje kunder tyre.(En Nisa 159)
Teme e mbajtur ne hytben e xhumas , date  21.01.2011.
Pergatiti
Gezim KOPANIJu mund te lexoni 

Kur do ndodh Kijameti ?


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com