May 10, 2011

Shënjat e mëdha të Kijametit


Sipas haditheve te profetit Muhammed a.s. para se te ndodh kijameti do ndodhin keto shenja te medha; Do dal imam Mehdiu, do dal Mesihu Dexhal, do zbres profeti Isa a.s., do dalin Jexhuxh dhe Mexhuxhet, do ndodhin tre fundosje te medha te tokes, do shfaqet nje Tym i madh, do Lind djelli nga perendimi, do dal kafsha e madhe Dabetul Erd,  dhe Zjarri ne Jemen i cili do ti grumbulloj njerezit.
Ne nje hadith tjeter Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nuk do te ndodh kijameti pa ndodh keto ngjarje: Do ndodh nje fundosje e madhe e tokes ne lindje, nje ne perendim dhe nje tjeter ne gadishullin Arabik, do shafqet nje tym i madh, do dal dexhali, do dal kafsha e tokes, do dalin jexhuxh dhe mexhuxhet, do lind dielli nga perendimi dhe do dal nje zjarr (qe del nga Adeni) rreth se cilit do tubohen njerezit." (Muslim)  Nje rast profeti Muhammed a.s. gjeti dy sahab (shoke) duke biseduar. Profeti Muhammed a.s. i pyet se per cfare po bisedoni? Ata i thane: Per kijametin! Profeti Muhammed a.s. u tha: "Kijameti nuk do te ndodh derisa te shikoni pare ti dhjete shenja, duke permend; Imam Mehdiun, Mesihun Dexhal, Zbritjen e profetit Isa a.s., daljen e jexhuxh dhe mexhuxheve, tre fundosjet  e tokes, daljen e tymit te madh, lindja e diellit nga perendimi, dalja e kafshes se paidentifikuar (te pa shikuar ndonje here), dhe tubimi i njerezve rreth zjarrit" (Muslimi) Ne nje hadith tjeter per ndodhin e dhjete para Kijametit profeti Muhammed .a.s ka thene: Eshte zbrijta e profetit Isa a.s., djeli i Merjemes." (Muslim)
Nder shenjat e mesiperme profeti Muhammed a.s. ka veçuar ndoshta si me te frikshme gjasht nga ato duke thene: "Nxitoni te punoni (te beni pune te hajrit, te adhuroni Allahun) perpara se t'ju arrijne gjashte ndodhi: Lindja e djellit nga perendimi, dalja e tymit te madh, dalja e mesihut dexhal, dalja e kafshes se tokes (dabetul erd), para se tju vije vdekja, para se tju vije kijameti." (Muslim)

Siç e kam shpjeguar tek tema: "Shenjat e vogla te kijametit" dhe "Shenjat e kijametit qe kan ndodhur dhe qe priten" rikujtoj se: Ka shume ndodhi te cilat jane nga shenjat qe po afron momenti i fundit, apo thene ndryshe kijameti. Per kete Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Shenjat do dalin njera pas tjetes duke e ndjek njera tjetren ashtu sikurse rruazat njera tjetren kur ato jane te lidhura ne fije." (Taberani)
Shkurtimisht me posh ju paraqes nje shtjellim te shkurter te shenjave te medha qe do ndodhin para kijametit te cilat quhen "Shenjat e medha te kijametit"; 

-Dalja e imam Mehdiut 

Kur te afrohet fundi, do dall nje burre i quajtur Mehdi i cili do jete me prejardhje nga familja e Profetit Muhammed a.s. Ai do predikoj fene islame e cila ne saj te Mehdiut do forcohet. Mehdiu do sundoj shtat vite duke rikthyer madheshtin e islamit, drejtesin etj. Dihet se nje nder emrat e Profetit Muhammed a.s. eshte dhe emri Mehdi, dhe dalja ne kohen e fundit e Mehdiut qe eshte me prejardhje nga familja e Profetit Muhammed a.s. do jete shenje kthimit te madheshtis se islamit si dhe rikthimit te jetes normale ne te toke, pasi para ardhjes se imam Mehdiut toka prej kohesh nuk ka prodhuar , shi nuk ka pas, por me ardhjen e imam Mehdiut bereqeti do rikthehet. Per prejardhjen e imam Mehdiut dijetaret islame kan shpjeguar se ai eshte pasardhes i Fatimes te bijes se Muhammedit a.s., pastaj te Hasanit te birit te Aliut r.a. Iben Kethiri thote: "Imam Mehdiu eshte Muhamed ib Abdullah el Alauj el Fatimi el Hasani."

- Zbritja e profetit Isa a.s. dhe shkaterrimi  i  Dexhalit

Allahu xh.sh. dexhalit i ka dhene 40 dite kohe (afat) qendrimi ne toke. Disa thone se dexhali do udhetoj me nje kafshe te madhe e cila i ngjason gomarit. Kur te plotesohet koha do zbres profeti Isa a.s. tek xhamia e bardh ne Damask te Sirise (ne kete vend jobesimtaret e Allahut xh.sh. kan mbytyr Profetin Jahja a.s. nderokohe qe ai ishte ne namaz).
Ne kete kohe profeti Isa a.s. thuhet se do jete 33 vjeç. (Ka te njejten moshe kur ai eshte ngritur ne qiell (apo eshte kaluar ne dimension tjeter nga ana e Allahut xh.sh.). Profeti Isa a.s. do zbres ne toke i ndihmuar nga dy melek te Allahut xh.sh. dhe punen e pare qe do bej eshte falja e namazit te sabahut tek xhamia e bardhe ne Damask. Kur Mehdiu ta shikoj do pres qe Profeti Isa a.s. te bej imam, por Isai a.s. do te thote; "Ti je imami!" , dhe faljen e namazit te sabahut do e drejtoj imam Mehdiu. Per kete kemi hadithin e profetit Muhammed a.s. qe thote: "Deri diten e kijametit do kete nje grup i cili publikisht do jete ne rrugen e Allahut xh.sh. dhe do luftojne per te, dhe kur te zbres Profeti Isa a.s. (djali i Merjemes) prijesi i myslimaneve (pra Mehdiu) do i thote profetit Isa a.s; Urdheron, na bej imam!" Profeti Isa a.s. do i pergjigjet; Jo! Ju jeni prijesi i besimtareve (pra ju jeni imami) si nder i Allahut per kete umet (popull apo bashkesi)(Muslim) 
Imam Ahmedi transmeton nga Xhabir ibn Abdullahi se Muhammedi as ka thene: "Dexhali ka per te dale ne nje kohe kur feja eshte dobesuar dhe dituria eshte pakesuar. Pastaj zbret hs. Isai a.s. dhe e therret perpara se te agoje e do te thote: O njerez! Cfare po ju pengon ti dilni perpara ketij genjeshtari? Ata thone: Ky duhet te jete nje burre i xhindosur. Ato nisen drejte tij dhe shohin Isain a.s.. Therritet ikameti per namaz dhe Isait i thuhet: Prij o shpirt i Allahut! Ai thote: Tju prije ne nemaz imami juaj. Pasi falin namazin e sabahut dalin drejt Dexhalit. Kur e sheh ate, Dexhali genjeshtar tretet ashtu sic tretet kripa ne uje. Isa a,s shkon drejt tij dhe e vret. Pemet dhe guret therrasin: O shpirt i Allahut! Ky eshte jehud..." (Ahmedi)
Profeti Isa a.s. do te zbres ne minaren e bardhe ne lindje te Damaskut ne Sham i veshur me dy rrobe te lyer me shugran te kuqe. Duart i ka te vendosura mbi krahet e dy melekve. (Minarja e bardh eshte ndertuar ne 720 te hixhrit me gure te bardhe.) Pasi profeti Isa a.s. fal namazin e sabahut ai do filloj te vendos ne vend rregullat e islamit, qe do jene mesimet e Kur'anit, fjalet dhe hadidhet e Profetit Muhammed a.s. Pasi profeti Isa a.s. te kete ftuar njerezit te cilet nuk ndjekin fene islame do ndodh vdekja e imam Mehdiut. Namazin e xhenases se imam Mehdiut nuk do e fal profeti Isa a.s. por nje nga imamet qe ka qene zevendes te imam Mehdiut. Pas namazit te xhenazes, do kaloj pak kohe derisa do hyje koha e faljes se namazit dhe ne kete namaz profeti Isa a.s. ndryshe nga heret e tjera duke u ngritur nga rukuja pas "Semi Allahu limen hamide" do shtoj; "KatelAllahul mesihul dexhal ve dhaharel muslimun." d.m.th; "Allahu do ta zhduk dexhalin dhe muslimanet do fitojne".
Ebu Hurejra transmeton nga Ebu Kasimi te kete thene: "Dexhali do ftoj ne poshtersi e ne humbje. Dexhali do te shfaqet kur njerzit jane te perçare. 40 dite do te jene te gjate aq sa do deshiroj Allahu. Do sundoj aq pjese te tokes sa do e lejoje Allahu xh.sh. Do te zbres Profeti Isa a.s. e do i thote imamit te prije. Isai a.s. kur te ngritet nga rukuja do te thote: "Semi Allahu liemn hamide. Allahu e vrafte dexhalin dhe fitofshin myslimanet.(Bezzari)
Nderkohe Dexhali kishte shkelur cdo vend te tokes me perjashtim te vendeve qe Allahu nuk e ka lejuar dhe do i afrohet Medines, Mekkes te cilat do i shikoj vetem nga larg. Ne kete kohe do ndodhin tre dridhje te tokes. Dexhali mendonte se brenda ketyre vendeve do kete ndjekes te tij me qellim per te hyre brenda, por Allahu xh.sh. do i nxjerr jasht te gjithe munafiket (dyfytyrshit) jashte ketyre dy qyteteve. Kur dexhali te shikoj kete e kupton se lodhet kot dhe keshtu dexhali bashke me ndjekesit e tij do marrin rrugen per ne Palestin. Nderkohe nga ana tjerter Profeti Isa a.s. bashke me besimtaret do nisen nga Damasku drejte xhamise Aksa. Profeti Isa a.s. do arrij tek vendi i quajtur Lud. Transmetohet se ne kete kohe edhe per shkak te ecjes nga profeti Isa a.s. del nje arom prej te ciles do vdesin qafirat, pra ndjeksit e dexhalt i cili i tmerruar per ate cfare u ndodh ndjekesve te tij me nxitim fillon te largohet.
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur dexhali ta shikoj Isan a.s. do perpiqet te largohet, por profeti Isa a.s. i thote: Do te godas me nje goditje qe nuk mund ti shpetosh. Profeti Isa a.s. do e ze dexhalin tek pora e quajtur Lud dhe aty do e vras dexhalin." (Hadith i Ebu Umames, Iban Maxhe)
Ndersa ne nje trasmetim tjeter kemi se: "Profeti Isa a,s e kerkon Dexhalin dhe e gjen tek porta e Lutit dhe pastaj e vret. Pastaj shkon tek nje grup qe ishin fshehur nga dexhali, ju fshin fytyren dhe ju tregon per graten ne xhennet." (Muslimi) Disa transmetime tregojne se profeti Isa a.s. do e mbys dexhalin me shpaten e bere nga Profeti Davud a.s. e cila prej profetit Davud a.s. eshte ruajtur nga djali i tij Sulejmani a.s. deri sa ajo ka kaluar ne Stamboll ku edhe sot ruhet ne muzeun e Top Kapë SarajPasi te kete ndodh vrasje e dexhallit profeti Isa a.s. sebashkue me besimtaret e tij do shkojne tek kodra Tur. Ne kete kohe Allahu xh.sh. do njoftoj Profetin Isa a.s. duke i thene:  Kam nxjerr  ne toke disa krijesa (Jexhuxh dhe Maxhuxhet) qe nuk mund ti luftoje askush. Allahu xh.sh do i kerkoj Profetit Isa a.s. te mbroje besimtaret e Allahut xh.sh duke i derguar ato tek mali Tur."

Profeti Isa a.s. dhe Jexhuxh dhe Mexhuxhët

Siç e permenda me siper pasi Profeti Isa a.s. do mbys dexhalin , Allahu xh.sh. do njofton profetin Isa a.s. se ka lejuar te dalin ne toke krijesat e quajtura Juxhuxh dhe Mexhuxhet, te cilet me nje shpejtesi te madhe, por edhe per shkak te liris  dhe te numrit jashzakonisht te madh te tyre, do mbushin çdo pellemb toke me perjashtim vendeve qe Allahu xh.sh. nuk do lejoj depertimin e tyre. Aq te shume do jene ne numer saqe do mbushin çdo mal e fushe madje ata do mbushin token duke kacavirur njeri mbi tjetrin. Allahu xh.sh. thote: "Dhe ate dite (kur jexhuxh dhe mexhuxhet do dalin), Ne do t'i leme te gufojne si valë deti mbi njeri-tjetrin (kaq shume do te jene) dhe pastaj do t'i fryhet Surit dhe Ne (thote Allahu) do t'i grumbullojme ata (kirjesat) te gjitha sebashku."(El Kehf; 99) Ndersa ne suren Enbija Allahu xh.sh. thote: "Kur jexhuxh dhe mexhuxhet te lihet te lire dhe te kacavirren nga çdo fushe (lendin) e koder.(El Enbija; 96) Ne kete kohe toka do jete ne ditet e saj me te mira, do kete natyre, jeshil, uje, ushqime, qetesi te bollshme. Kjo ka ndodh (do ndodh) per shkak te zbritjes ne toke te Profetit Isa a.s. Jexhuxh dhe Mexhuxhet tmerrsisht te babzitur do i versulen tokes, ku nuk do lejn gje pa konsumuar e njerez pa mbytur, me perjashtim te atyre njerezve qe besojne Allahun xh.sh. dhe rregullisht i bejne ibadet Allahut xh.sh. Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur te dalin jexhuxh dhe mexhuxhet, Allahu xh.sh. do i tregoj profetit Isa a.s. duke i thene: Une kam nxjerr disa krijesa te Mia, kunder te cileve askush nuk ka mundesi te luftoj, prandaj merr besimtaret (ata qe Me besojne Mua (Allahun) dhe vendosu ne Tur (malin apo kodren Tur)." (Muslim)
Grupi i pare i jexhuxh dhe mexhuxheve (te cilet jane me te fuqishem se grupi i dyte) do jene te paret qe mund te ngopen me ujin, ushqimet e tokes. Ashtu do bej dhe grupi i dyte i tyre dhe ai i treti. Ata do gufojne drejt tokes turma turma jashzakonisht te shume ne numer saqe do pinje te gjithe ujrat, do konsmojne çdo ushqim te tokes. Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Jexuxh dhe Mexhuxhet do shfaqen para njerezve dhe do pijne gjithe ujrat. Njerezit do largohen (me nxitim) prej tyre." (Tirmidhi dhe Ibn Maxhe) Sipas studiuesve islam, jexhuxh dhe mexhuxhet do jene aq te shume ne numer saqe kur te shkojne tek deti i Taberiut (apo Tiberis) do e pijne gjith ujin e tij. Kur te arrij grupi i dyte apo i trete do thone: "Dikur ketu , ne kete vend ka pasur uj(Muslim) Per shkak te thatesires se madhe 3 vjeçare, e ndodhur para daljes se Dexhalit, toka do jetoj nje thatesir dhe nxeht (disa thone; godite nga rrezatimi diellor) saqe do prishet i gjithe telekomunikacioni, satelitet, pajisjet intiligjente, armatimet, pra çdo gje, madje ne toke do luftohet per nje pik uje, per pakez ushqim pasi toka per shkak te thatesires se madhe nuk do mbij me gje mbi siperfaqen e saj. E permenda kete, per te treguar pamundesin e njerezve ne perdorimin e armetimeve qe sot disponon pasi ato do jene shkaterruar dhe jexhuxh dhe mexhuxhet nuk do hasin asnje rezistence. Po ashtu nuk duhet te harrojme se raporti mes njerezve dhe jexhuxh mexhuxhet do jete jashzakonisht i zhdrejte. Pra do jete 1 njeri kundrejt 1000 jexhuxh mexhuxh. Pra, disfat e sigurt per njerezit, me perjashtim te njerezve qe i bejne ibadet Allahut xh.sh. do jene te mbrojtur. Profeti Muhammed a.s. thote"Jexhuxh dhe Mexhuxhet do vazhdojne te ecin ne siperfaqen e tokes derisa te arrijn ne Humer (ka pem te dendura)(6) i cili eshte nje mal ne Bejtul Makdis (Xhamia Aksa) dhe pastaj ata thone: Te gjithe ata (njerezit) qe ishin mbi toke i vram, tani te vrasim ata qe jane ne qiell."(Muslim) Sa i takon mjeteve te luftimit , jexhuxhet dhe mexhuxhet nuk do jene te zhvilluar ne armatim, kjo per shkak te burgimit te tyre me kohe ne toke, per kete shkak ata nuk u zhvillan pasi bllokada e mbretit Dhulkarnejn ishte bllokim i gjithanshem. Kur te dalin jexhuxh dhe mexhuxhet do ken ne duart e tyre (ashtu siç kan pasur ne fillimet e tyre) shigjeta. Ne kete kohe komandati i tyre do u thote: Sot mbytem te gjithe ata qe ishin mbi toke (njerezit), por kjo nuk mjafton pasi do mbysim dhe ato qe jane ne qiell. Te gjithe jexhuxh dhe mexhuxhet do drejtojn shigjetat e tyre drejt qiell te cilat do i leshojne me urdherin e komandatit te tyre. Ne kete moment , qe jexhuxh dhe mexhuxhet te arrin kulmin e zullumit te tyre, Allahu xh.sh.  do bej qe majat e shigjetave te kthehen me shenja gjaku. Kjo do jete koha qe Jexhuxh dhe Maxhuxhet do festojne sipas tyre fitoren mbi cdo gje, por ata nuk e dinin se ai gjak ishte thjesht nje ngjasim, dhe se po afer tyre jeton nje grup njerezish ne mesin e te cileve ndodhet nje Pejgamber i Allahut. Kur besimtaret qe ndodhen bashk me profetin Isa a.s. ne malin Tur te shikojne kete do i drejtohen Profetit Isa a.s. per ti bere lutje Allahu xh.sh. per shkaterrimin e jexhuxh dhe maxhuxheve. Per kete Profeti Muhammedi a.s. ka thene: "Pastaj jexhuxhet dhe mexhuxhet thone: Te gjithe ata qe ishin mbi toke i mbytem, tani eja te vrasim ata qe jane ne qiell. Ata (jexhuxh dhe mexhuxhet) do hedhin shtizat dhe shigjetat e tyre drejt qiellit dhe Allahu ua kthen ato te ngjyrosura me gjak." (Muslim) Ne nje hadith tjeter kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "(Jexhuxh dhe Mexhuxhet) thane: I mposhtem banoret e tokes dhe fituam kunder atyre qe jane ne qiell dhe kjo me forcen dhe trimerin tone." (Tirmidhi, Iben Maxhe) Ne keto çaste Profeti Isa a.s. sebashku me besimtaret e tjere do i drejohen Allahut xh.sh. me lutje. Per kete Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Profeti Isa a.s. sebashku me shoket e tij i luten Allahut xh.sh. (per shkaterimin e jexhuxh dhe mexhuxheve). (Allahu xh.xh. ua pranon lutjen) Allahu xh.sh. dergon mbi kokat e jexhuxh mexhuxheve Negafetet (lloj krimbi i cili u deperton ne koke) dhe jexhuxh mexhuxhet do bien te gjithe te vrare per toke si te ishte nje i vetem." ( Muslimi) Para mendo, ne kulmin e gezimit, ne kulmin e fitoreve , Allahu xh.sh. shkaterroj jexhuxh dhe mexhuxhet, prandaj ky eshte nje mesim per njerezit qe mos te behen mendjemedhenje kur te arrin gjerat, te ken pasuri, pozit etj duke harruar Allahun xh.sh, perkundrazi duhet te falenderojn Allahun xh.sh. pasi ne kete bote jemi kalimtar dhe ajo qe do na bej dobi ne jeten e varrit, dhe boten tjeter, Diten e Gjykimit eshte ibadeti, dhikri qe i kemi bere Allahut xh.sh. punet e mira qe kemi bere per hir te Allahut xh.sh. 
Kur Allahu xh.sh. te ket mbyt jexhuxh dhe mexhuxhet profeti Isa a.s. sebashku me shoket dhe besimtaret do fillojne te ecin ne toke, por ata do veshtirsohen pasi nuk do kete pellemb toke qe nuk do kete kufamat e jexhuxh dhe mexhuxheve. Prandaj ato do i kerkojne profeti Isa a.s. qe ti bej Allahu xh.sh. lutje per pastrimin e tokes, dhe ashtu do ndodh. Profeti Muhammed a.s ka thene: "Isai a.s. sebashku me shoket e tij i luten Allahut xh.sh. dhe Allahu xh.sh. do dergoj shpend (te medhenje) si qafat e devese, te cilet i marrin kufamat e jexhuxh dhe maxhuxheve dhe i hedhin atju ku Allahu xh.sh. deshiron.(Muslim) Pas kesj do shfaqet edhe nje problem tjeter, me largimin e kufomave do mbizoteroj mbi siperfaqen e tokes nje jashtzakonish e keqe, aq sa njerezit e atij momenti do e kene pothuajse te pamundut te marrin fryme. Keshtu ata do i kerkojne Profetit Isa a.s. qe ti bej lutje Allahut per pastrimin e tokes e ajrit, dhe ashtu do ndodh. Pas lutjes se profetit Isa a.s. dhe besimtareve , Allahu xh.sh. do leshoj nje shi i cili do pastroj gjithe siperfaqen e tokes. Pas kesaj tokes do i kthehet edhe nje here qetesia , bereqeti dhe bolleku, aq sa te gjitha kafshet, lopet etj do gezojne shendet te madhe dhe do jene te shendoshta dhe do japin bereqet (qumesht) shume. Per kete thote Profeti Muhammed a.s.: "Pasha Allahun ne doren e te Cilit eshte shpirti i Muhammedit ! Ne ate kohe kafshet shendoshen, mbushen plot qumesht etj." (Tirmidhi, Ibn Maxhe) Pas kesaj do ndodh vdekja e profetit Isa a.s. dhe me pas ne toke do te ndodhin shenjat (shenjat e medha) e fundit te botes (kijameti).

Qendrimi i Profetit Isa a.s ne toke

Muslimi transmeton nga Abdullai ibn Amri se  Isai a.s. qendron 7 vjet ne toke e pastaj del fryma nga shami dhe merr shpirtin e besimtarve. Ndersa Ebu Davudi  dhe Ahmedi trasnmetojne: Isai a.s. do te qendroj ne toke 40 vjet dhe pas ketyre viteve Profeti Isa a.s. do i dorzoje shpirtin Allahut te madheruar dhe myslimanet do ia falin namazin e xhenazes.

-Tre fundosjet e medha te tokes

Kur te afrohet koha e ndodhis se kijametit, do te ndodhin tre fundose te medha te tokes. Nga keto njera ne lindje, njera ne prendim dhe tjetera ne gadishullin Arabik. Per kete profeti Muhammed a.s. ka thene: "Pas meje (pra pas vdekjes) ka per te ndodhur nje fundosje ne indje, nje ne perendim dhe nje fundosje ne Gadishullin Arabik. Umu Selem e pyet: Ja resullah! Do fundoset toke edhe nese ka ne te njerez? Profeti Muhammed a.s. tha: Po, nese banoret e saj e shtojne prishjen aty."(Taberani) Ndersa ne nje hadithe tjeter kemi se profeti Muhammed a.s. ka thene:  "Nuk do te ndodh kijametit pa i shikuar (pa ndodhur) dhjete shenja, nder ta ai permendi tre fundosje te tokes, nje ne lindje, nje ne perendim dhe nje ne Gadishullin Arabik." (Muslimi) Disa dijetar islam thone se keto fundosje nuk kan ndodhur ende ndersa disa te tjere thone se tre fundosjet kan ndodhur. Allahu e di.

-Tymi i madh ndeshkues (Duhan)

Me afrimin e kijametit do shfaqet tymi i madh, i cili eshte nder shenjat e madhe te kijamit (afrimit te kijametit) Ne lidhje me kete Allahu xh.sh. thote ne Kur'an; "Fer tekib jeme te-tijs-semeeu biduhanim mubin" dmth; Prite diten kur qielli sjell nje tym konkret. Ai tym i kaplon (pershin) njerezit. Ky eshte nje ndeshkim i mundimshem. Ata njerezit do thone: Zoti yne, largoje prej nesh denimin, ne do te besojme." (Ed Duhan; 10-12)
Ajeti Kur'anor e ben te fare te qarte se qelli do sjell tym te vertet i cili do zbres tek njerezit. Tymi do jet aq shume ndeshkues sa njerezit do vuajne, do perjetojne ndeshkim te mundimshem. Nga hadithi i Profetit Muhammed a.s. kuptojme se Tymi ndeshkues do leshoj nje lloj gripi i cili do kap jobesimtaret. Kur gripi te ket kap ata do fryhen deris do u dal nga veshet. Per kete Profeti Muhammed a.s. thote; "Zoti juaj ju paralajmeron per tre gjera; Tymin e madh ndeshkus i cili e prek besimtarein me nje grip te lehete. Ndersa jobesimtarin do e prek rend aq sa do fryhet prej tij derisa i del nga veshet." (Taberani, zinxheret i dobet, bra Iben Xherir Taberiu prej Ebu Malik Eshariut)
Dijetaret islam kan dhene mendime te ndryshme sa i tokan pyetjes ka ndodhur Duhani, tymi apo jo. Disa thone se Tymi ndeshkues ka ndodhur ndersa nje pjese tjeter thote ende nuk ka ndodhur. Psh mendimin e dyte e mbeshtesin tek Ibn Abasi si dhe tek disa te tjere i cili i ka thene Ebi Mulejk; "Mbrem deri ne agim nuk kam flet. Ebi Mulejke e pyet per arsyen; Iben Abasi i thote: Njerezit thane se ka dal nje planet me bisht dhe pata frike se mos ka nisur te shfaqet tymi, ndaj nuk u ula ne gjume derisa agoj." (Taberani) 

-Lindja e diellit nga perendimi

Per kete profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nuk do te ndodh kijameti dersa dielli te linde nga perendimi. Kur kjo te ndodh do te besojne te gjithe mirepo atehere nuk do u bej dobi askujt ky besim, nese ata nuk kan besuar me pare Allahun xh.sh.." (Buhari)
Ne nje hadith te treguar nga Ebu Dherri transmeton se Profeti Muhammed a.s. nje dite tha: "E dini se ku do te shkoj ky diell? i than: Allahu dhe i derguari i tij e di! Profeti Muhammed a.s. tha: "Ky leviz derisa kufirin e tij poshte Arshit, bie ne sexhde dhe vazhdon te qendroje ashtu derisa ti thuhet: Ngrihu dhe kthehu andej nga ke ardhur. Dielli do kthehen ne mengjes tek vendalja e tij derisa te arrije ne kufirin poshte Arshit ku do bie ne sedhe do do vazhdoj ashtu derisa ti thuhet: Ngrihu dhe kthehu andej nga ke ardh. Ai kthehet dhe ne mengjes del ne vend daljen e tij. Pastaj dielli do leviz por njerezit nuk do dallojne gje derisa dielli te arrije ne kufirin (cakun) e tij poshte arshit dhe ku do i thuhet: Ngrihu dhe ne mengjes dil nga perendimi yt. Pastaj dielli ne megjes di dal nga prendimi i tij. Pasi tha keto; Profeti Muhammed a.s. tha: A e dini se kur do ndodh kjo? Kjo do ndodh atehere kur nuk do ti bej dobi askujt besimi i tij nese me pare ai nuk ka qene besimtar i Allahut." (Muslim, Buhari etj)
Pra kur dielli te lind ne perendim nuk do pranohet pendesa dhe as besimi ndonjerit nese para se te ndodh kjo nuk ka qene besimtar ne Allahun xh.sh. Per kete ne nje hadith tjeter Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ne perendim Allahu xh.sh. ka vendosur nje porte per pendim, gjersa e se ciles eshte 70 vjet ecje. Ajo nuk do te mbyllet derisa dielli te linde ne anes e saj. Kjo eshte edhe fjala e Allahut xh.sh. qe thote: A mos valle jane duke pritur ndonje gje tjeter, qe tju vijne melket , qe tu vije Zoti yt apo t'u vijne disa nga  Shenjat e Zotit tende (paralajmerimet per Oren e Fundit si lindja e diellit nga prendimi e tjer)! Dien kur disa Shenja te Zotit tend vertet do te vijne, per ata qe beson atehere, nuk do te kete asnje dobi, ne qoftese nuk besoi me pare dhe nuk fitoi miresi me ane te besimit. Thuaj: Prisni se edhe ne po presim!"(El En-am; 158) (Tirmidhi) Ndersa ne nje hadith tjeter Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Pendimi do vazhdoj te pranohet derisa dielli te lind nga prendimi. Kur te lind dielli nga perendimi, atehere cdo zemer do vuloset me ate qe ka brenda dhe njerezve u mjafton ajo qe kan punuar." (Ahmedi) Ndersa ne nje hadithe tjeter nga Ebu Hurejra r.a transmeton se profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur te duket tre shenja, asnje dobi nuk do ti sjell besimi atij personi i cili pasi shikon shenjat beson ne Allahutn, vetem nese ai dhe para shenjave ka qene besimtar ne Allahun xh.sh. ku permendi; Lindjen e diellit nga perendimi, dalja e Mesihut Dexhal, dhe dalja e kafshes se madhe nga toka (Dabetul Erd)." (Muslim, "Shenjat e Ardhjes se Ores se Fundit")

-Dalja e Kafshes se madhe nga toka (Dabetul Erd)

Sipas Kurtubiut Dabetul Erd eshte deveja e lindur nga deveja ne kohen e Profetit Salih a.s. Ai e mbeshtet kete ne hadithin Ebu Davud Tajalsi dhe ai nga Hudhejfe ib Usejdi el Gifari.
(Historia e profetit Salih a.s. na ka treguar ngjarjen kur populli i kerkoj atij nje mrekulli. Ata i thane: "O Salih! Duam qe nga ky shkembi i madh te dal prej tij cdo dite dhe te kthehet ne te cdo dite nje deve e cila te jete mbarese dhjet muajshe dhe te kete ngjyr te kuqe dhe te ket shume lesh, dhe te jet aq e madhe sa asnje deve mos ti afrohet asaj per nga madhesia." Profeti Salih a.s. u tha: Nese kjo gje ndodh, do besoni ne Allahun xh.sh? Ata i thane; Po ! Atehere profeti Salih a.s. u tha te bashkojne njerezi per ta shkuar. Kur njerezit u bashkuan para shkembit dhe pasi Saliu a.s. i beri lutje Allahut xh.sh, per relizimin e kesaj mrekullie, shkembi u ça dhe para syreve te njerezve doli deveja e madhe , mu ashtu sic e kishin kerkuar. Aq e madhe ishte saqe ajo pine aq uje sa mund ti mjeftonte nje fshati te madhe me njerez, plus kesaj deveja ishte barese ne muajin e dhjete. Kur kjo ndodhi profeti Salih a.s. i thote njerezve: Sic e shikoni kjo eshte deveja qe me kerkuar. Ajo do kete radhes e saj per te pi uje, por te keni kujdes te mos e lendoni, pasi nese do i beni keq do ju denoj Allahu xh.sh. Pavarsisht mrekullis dhe premtimit se do besnonin ne Allahu xh.sh. njerezit u ndan ne dy grupe. Shumva nuk e pranoj mrekullin ndersa pakica besoj. Ngjarja e deves se profetit Salih a.s. ka ndodhur me fisin e Themundit i cili u soll keq me deven. Mohuesit mendonin se ajo eshte magji dhe pse ajo pinte uje. Ata nuk besuan edhe kur devja polli te voglin e saj dhe njerezit moren nga deveja edhe gjumshte, pavarsisht gjith ketij realiteti shumica nuk besoj. Mohuesit vendoset qe ta therrin deven duke argumentuar se diten kur ajo pi uje, njerezit nuk kan mundesi te ken uj per te pi. Ata zgjodhen njerin me kriminal (i quajtur Kudar) i cili mblodhi dhe 9 shok te tij per te ther deven me te voglin e saj. Ato shkuan para shkembit te madhe ne pritje te daljes se deves me te voglin e saj, mirepo shoket e kriminelit kur shikun deven e madhe nuk ben gje, ndersa Kudari famekeq me shpat ia preu kembet dhe ajo ra ne toke. Kur i vogli i deves shikoj skenen e vrajes se nenes e tmerruar me nxitim filloj te ik. Por Kudari pasi vrau deven sebashku me shoket ju vun pas deves se vogel e cila kur u rrethua nga 9 burrat ajo hyri ne toke. Disa thone se e vrane dhe mishin e deves e gatun duke e ngren ate. Profeti Salih a.s. shkoj dhe u tha: "Vazhdoni dhe jetoni dhe tre dite, e pastaj do shkaterroheni. Pas kesaj ato u acarun dhe vendos qe ta vrasin edhe Salihun a.s., por Allahu xh.sh. u ngriti nje gracke. Toka u lekund dhe shkembinte u shkeputen dhe se pari ra mbi 9 kriminelat per te vijuar me ndeshkimin e njerezve te tjere qe u ben pal me te keqen duke i mbytur dhe shkaterruar shtepit e tyre. Nje pjese e njerezve mohus qe konsumun mishin e deves i mbyti me rrufe ndersa nje pjese tjeter i mbyti me brimte (ze) te forte. Te gjithe mohuesit e Allahut xh.sh. vdiqen ndersa profeti Salih a.s. me besimtaret Allahu xh.sh. i shpetoj. Dhe sot vijojne te ekzistojne shenjat e vendbanimit te fisit te Themundit i cili sot njihet me emrin Medain Salih dmth qyteti i Salihut a.s." Pra sipas Kurtubiut kemi se: "Kur e vogla e deves se Profetit Salih a.s. e cila kur shikoj te mbytej nena e saj (Deveja e madhe) e trishutar, filloj te largohet. Allahu xh.sh. qe mos ti ndodh sic i ndodhi deves se madhe , ia çau token deves se vogel e cila hyre aty dhe e mbuloj. Ajo do qendroj aty derisa e dal me lejen e Allahut. Madje Kurtubiu permend vagjert: "Perkujto bijen e deves se Salihut, / shenon njerezit me kufer e me iman."
Mendimi tjeter ne lidhje me Dabeturl Erd eshte se: ajo eshte nje egesir e madhe me shume qime e uajtur El Xhesaseh e cila permendet ne hadithin e Temim Dariut qe flet rreth Dexhalit, po ky mendim nuk eshte pranuar si i sakte pasi El Xhesase nuk keshillon njerezit por vetem mbledh apo informon per vendodhjen e Dexhalit. Nje mendim tjeter eshte se: Dabetul Erd eshte nje gjarper ku perseri Kurtubiu permend Iben Abassin se kur u rrenuan muret e Qabes siper tyre paska qendruar nje gjarper, i cili me ndertimin e murit u fut nen toke. Pervec ketyre, ne baz te haditheve Dabetul Erd eshte nje kafsh e cila do u flas njerezve dhe nepermjet vuloses do ndaj njerezit besimtar (mumin te Allahut) dhe njerezit mohues te Allahut xh.sh. Dabetul erd do dal nga toka kur njerezit te jen prish, kur te ken len besimin ne Allah, kur te ken bere besim te tjera dhe kur shthurrja e imoraliteti te kete arritur kulmin. Kur njerezit te jene ne kete shthurje totale do jete koha kur Allahu xh.sh. do urdheroj daljen e kafshes se madhe nga toka. Per kete Allahu xh.sh, thote ne Kur'an: "Kur fjala e ndeshkimit te permbushet kunder tyre. Ne do tu nxjerrim atyre nje egersire nga toka e cila do tu flas atyre, sepse njerezit nuk besuan me bindje ne Ajetet tona ( fajlet e Kur'anit dhe Pejgembarit)." (En Neml; 82)
Dijetaret islam thone se: Dabetul erd eshte nje kafshe qe logjikon dhe qe flet. Mirepo kafshet nuk flasin dhe aq qe kan logjik por vec instikte, Allahu xh.sh. do e shfaq Dabetul erdin si argument dhe shenje e Allahut para njerezve. Dijetaret islam thone se: Kjo kafshe do shfaqet pasi mbi siperfaqen e tokes nuk do kete me dijetar qe flasin dhe ftojne njerezit ne besimin ndaj Allahut xh.sh si dhe do jete koha qe nuk do dijn me Kur'an. Ne nje thenje te tij Iben Mesudi thote: "Lexojeni sa me shume Kur'anin perpara se ai te zhduket. Dikush i tha; Mund te shkduket Kur'ani si shkrim po si mund te zhduket ajo qe dihet permendesh? Iben Mesudi r.a. u tha: "Do zhduket prej tyre naten dhe kur te ngrihen ne mengjes nuk do din gje. Pastaj ata do ndjekin fjalet e mohuseve dhe injoranteve." (Kurtubiu)
Kur te shaqet Dabetul Erd ajo do mbaj shkopin e profetit Musa a.s. dhe vulen e profetit Sulejman a.s. me te cilen ajo vulos (vendos shenje) ne fytyrat (hundë) e jobesimtareve te cilet do jene ne shumice. Per Ebu Hurejre transmeton se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ka per te dal Dabetul Erd (kafsha e tokes) e cila me vete do kete shkopin e profetit Musa a.s. dhe vulen e profetit Sulejman a.s. Me vulen ajo do shenoj hundët e jobesimtareve (kafir) ndersa me shkop do shenoj ballin e besimtareve. Ne kete kohe do ulen pjestaret e se njetes sofer (familje?) dhe te mblidhen rreth saj (sofres) njeri do i thote tjeterit: O besimtar! dhe tjeteri do i thote tjeterit; O kafir (mohues i Allahut)." (Ahmedi)
Hadithet qe flasin per Kafshen e tokes jane te njeta me ato te shenjave te medha te kijametit pasi aty pemenden, psh per kafeshen e tokes thote Profeti Muhammed a.s.; "Nese shfaqen tre gjera, nuk do ti bej me dobi besimi i tij nese nuk ka qene dhe me pare besimtar i Allahut xh.sh., dhe ato jane; Lindja e djellit nga prendimi, dalja e Mesuhut Dexhal dhe dalja e Kafshes se Tokes." (Muslim)
Ka mendimte te ndryshme se ku do dal kjo kafsh, disa thone se do dal ne tre vende, nje here tek disa njerez ne shkretetire, nje here tek nje fshat dhe nje here tek xhamie shenjte megjithate sikurse e trasmeton Hudhejfe ibn Usejdi r.a. e permendur nga Taberani kemi se: Dabetul erd do dal tek xhamia e shenjte, pra Mekke. Pra te gjitha mendimet permendin xhamin e Mekkes. Allahu e di.

- Zjarri i madh

Shfaqja e zjarrit te medh do shenonje shenjen e madhe dhe te fundit te kijametit. Kur te filloj shkarrimi pra Kijameti do jete ditee e xhuma ne kohen e akshamit. Zjarri i madh do shfaqe ne Jemen tek qyteti i Aden qe ndodhet buze detit Arab sic njihet atje me emrin "Hadrameut". Transmetohet nga Enesi r.a. se Abdullah ibn Selami e ka pyetur te derguarin e Allahut : "Cila eshte shenja e pare e kijametit? Profeti Muhamed a.s. i ka thene: "Eshte zjarri, i cili do ti grumbulloj njerezit nga lindja ne perendim" (Buhari) Sipas Hudhejfe ibn Usejdi kemi se Profetit Muhammed a.s. ka thene: "Shenjat e fundit e medha te Kijametit eshte zjarri i cili do shfaqet ne Jemin ku do tubohen njerezit."(Muslim) Ndersa ne hadithin tjeter Profeti Muhammed a.s. thote: "Zjarri i madh do dal prej thellesive te Adenit dhe do i grumbulloj njerezit."(Muslim)
Ky zjarr do jet aq i madh saqe do filloj ti tuboj njerezit, do u vije nga cdo cep derisa ti tuboj. Profeti Muhammed a.s. thote: "Do tubohen njerezit ne tre grupe; a). nje grup tubohet me deshire, b). nje grup do shkoj te hypur dy ne nje deve, tre ne nje deve , derisa permend dhjete ne nje deve dhe c). grupi te cilien vete zjarri do i tuboj duke thene: zjarri u qendron aty ku ata bejn pushimin e drekes, aty ku kalojne naten, gdhihet zjarri aty ku gdhihen ata dhe ngryset aty ku ngrysen ata." (Buhari)
Ne trasmetimin e Hudhejfes ibn Usejdi transmetohet se ka thene Ebu Dherr el Gifari se ka thene: O njerez te fisit Gifar! Flisni e mos u perçani sepse Muhamedi a.s. me ka thene: "Njerezit do te tubohen ne tre grupe; nje grup njerezisht me deshir, te hipur ne deve, te ushqyer dhe te veshur, njerez duke ecur dhe njerez duke vrapuar dhe njerez qe i marrin meleket prej fytyrave te tyre dhe i hedhin ne zjarr." Njeri tha: Keto dy grupe i kuptuam por si do jete halli i atyre qe vrapojne?Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Allahu i hedh nje semundje kafsheve te transportit, saqe nuk mbete me kafshe per udhetim. Nje burre do te deshiroje qe ne kembim te kopshtit te tij (pasurise) te bukur te marr nje deve te lodhur, por nuk do arrin ta marre dote." (Ahmedi)
Sipas dijetave islam njerezit do te dubohet ne Sham pasi aty do kete siguri kur sprovat te jen shfaqur. Shami eshte permendur ne shume transmetime si vend i sikur madje kemi hadithin ku profeti Muhamemd a.s. i thote Ebu Derdas: "Kur po flija, shikova qe shtylla e librit po mbartej e po kalonte perseriper kokes time. Mendova se po e largonin dhe e ndoqa me shikin dhe shikova qe e derguan ne Sham. Dijeni se kur te shfaqen sporave (shenjat e kijametit) besimi do jete ne Sham." (Ahmedi)
Per tubimin e njerezve ne Sham profeti Muhamed a.s. ka thene: "Ketu do tuboheni (duke drejtuar doren drejt Shamit), duke e peserit tre here, te hipur ne kafsh, duke ec ne kemb dhe duke u zvarritur mbi fytyrat tuaja (duke kaluar mbi kufoma)." (Ahmedi) 
Situata do jete aq e rende saqe do kete ushtar te armatosur te cilet do kontrullojn. Ne lidhje me kete transmetohet se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Puna do arrije te kete ushtar te armatosur, ne Sham, Jemen dhe Irak. Ibn Hauleh e pyeti: Nese me qellon kjo kohe mua, kut te shkoj une? Muhamedi a.s. i thote: Duhet te shkosh ne Sham, sepse ne ate kohe ajo eshte toka me e mire e Allahut xh.sh. Per aty Allahu xh.sh. do perzgjedh njerezit me te mire, besimtar. Nese nuk ke mundesi per ne Sham atehere shko per ne Jemn!" (Ebu Davudi)
Shami do jete i begat pasi vete Profeti Muhammed a.s. i eshte lutur Allahut xh.sh duke thene: "O Allah! Na dhuro betat ne Sham! O Allah! Na dhuro begati ne Jemen!" (Buhari)
Kur profeti Muhammed a.s. beri udhetimin madheshtor te Isras dhe Miraxhit qellon te shikoj nje shtyll te bardhe te cilen e mbanin meleket. Kur e shikoj kete Profeti Muhammed a.s. pyeti melekun Xhebrail : "Cfare po mbartin? Xhebraili a.s. i tha: "Shtyllen e Librit, jemi urdheruar qe ta vendosim ne Sham." (Taberani, transmetuar nga Abdullah ibn Hauleh).

Pasi te ndodh kjo, Kijameti do kete filluar ne cdo cep te tokes, te detit dhe qiellit. Do vdes cdo gje, deri dhe meleket e Allahut xh.sh, deri sa Allahu xh.sh. do ia marr shpirtin dhe melekut te vdekjes. Pas kesaj toka do zevendesohet me nje toke tjeter. Allahu xh.sh thote: "Diten kur toka do te zevendesohet (ndryshohet) me tjeter toke, po keshtu dhe qiejt ne nje trajte tjeter, atehere edhe gjithe krijesat do te dalin te rreshtuar perpara Allahut te Vetmit, Nje , Mbizoterues." (Ibrahim; 48)

Nga ketu e ne vijim fillon Dita e Gjykimit, ku njerezit do te shperblen sipas puneve te tyre. Ata qe besuan Allahun xh.sh, nuk ben gjynahe dhe harame dhe te cilet adhuruan Allahut duke u bindur urdhrave te tije, te cilet fituan kenaqesin e Allahut xh.sh. Allahu do i vendos ne xhennet. Ndersa ato i ben shirk (ortakeri) Allahut, nuk e besuan Allahut xh.sh. ben vepra haram, shthurrje etj ato Allahu do i denoj me zjarr te xhehenemit.

Allahu na ruajt e keqja dhe sprovat si dhe na befte prej njerezve te mir dhe banor te xhennetit!

Pergatiti 
Gezim Kopani

_______________
Ne lidhje me çeshtjen e shenjave te Kijametit ju mund te lexoni keto artikuj si me poshte shenon:Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com