May 31, 2024

Jeta e Eljesa a.s.

Pamje nga nje fshat te Dijerbakirit te Turqise ku 
pretendohet se eshte gjetur varri i Eljesas a.s. & Dhulkiflit a.s. (viti 1995)


Qe e vogel Eljasa a.s. kishte shendet te dobet dhe nga kjo vuante shume , por kur nena e saj takoj Iljasin a.s. kerkoj nga ai si i zgjedhuri i Allahut qe te lutet per shendetin e vajzes , dhe Iljasi a.s. pasi lutjes me lejen e Allahut xh.sh Eljasa a.s. u sherua. Kur u rrit, Eljasa a.s. nuk e harron mirsin e Iljasit a.s. ndaj ajo ishte nder personat qe e shoqeronte me se shumti. Ajo mesoj prej Iljasit a.s. librin e Profetit Musa a.s. Eljesa a.s. eshte e perzgjedhur (Nebi) si ferrefyes ne rrugen e Allahut xh.sh. tek beni Israilet. Ajo ne Kur'an permendet keshtu: 

"Edhe Ismailin, Eljesan, Junusin dhe Lutin, te gjithe keta i veçuam mbi njerezit e tjere." (El En'am;86)

"Perkujto Ismailin, Eljesan, Dhulkiflin, qe te gjithe jane prej te zgjedhur (Ve kul-lun minel ehjar: me te miret)." (Sad, 48)

Nga dy ajet e Kur'anit kuptojme qarte se Eljesa a.s. ishte nder njerezit e zgjedhur (Nebi) te Allahut xh.sh. si dhe njerez te mir. Sipas dijetareve fjala Eljesa vjen prej fjales Jesa ose Lejsa. (Kurtubiu)

Pasi Iljasi a.s. me lejen e Allahut shpetoi nga vuajtjet popullin , ata shume shpejt harruan dhe dolen  perseri kunder Iljastit a.s. duke ju rikthyer idhullin e tyre te quajtur Bal. Per kete Iljasi a.s. u merzit aq shume sa qe i kerkoj Allahut xh.sh qe ta marr nga kjo bote. Allahu xh.sh. ia pranoj lutjen, duke i caktuar vendin ku do shkoj. Sipas Vehb n. Munebiut , Iljasi a.s. sebashku me Eljasen a.s. shkuan tek vendi qe Allahu xh.sh. i kishte caktuar. Aty shfaqet nje kafshe ngjyre zjarri ngjashem me nje kale i cili ndaloj para Iljasit a.s. Me pas Iljasi a.s. hyp ne te dhe fillon te largohet drejt qiellit. Eljasa a.s. i thote: Po shkon dhe mua po me len vetem , mes ketyre njerezve?! Iljasi a.s. i thote: Duro, pasi Allahu do te dergoj ty melekun xhebrail, dhe kur ai te vij nuk do kesh me nevoj per mua. Ne kete kohe nga lart i leshon Eljases a.s. sexhaden e tij ne te cilin kryete namazin. Ne kete kohe popullit idhujtar ju rikthyen ndeshkimet, ngado qe shkosh gjeje kufoma ne toke. Aq e trishte u be gjendja saqe nuk gjindej njeri per ti varros. Nga ana tjeter Eljasa a.s. largohet nga populli idhujtar duke u vendosur ne nje fshat i quajtur Eriha (Jeruzalem-Palestin) (1)

Tregohet se ne fshatin e Eriha uji ishte bere i papishem, kishte humbur vetin e shijes. Te trishtuar banoret shkuan tek Eljesa a.s. duke i kerkuar ndihme. Eljasa a.s. shkon tek uji dhe duke i hedhur krip thote; Behu i pishem! Me lejen e Allahut xh.sh. uji u rikthye ne gjendjen e meparshme.

Po ashtu tregohet se nje grua e ve shkon tek Eljasa a.s. ku i kerkon ndihme , pasi boxhet e kishin mbuluar dhe se nuk kishte asnje mundesi si ti kthente. Eljesa a.s. e pyet: Çfare ke ne shtepi? Ajo i thote asgje tjeter perveçse nje lug vaj. Eljesa a.s. i thote: Shko dhe hidhe ate lug ne nje en. Gruaja pasi shkon ne shtepi ben siç i urdheroj Eljasa a.s, por teksa po zbatonte urdherin shikon se enet e guzhines mbushen me vaj, te cilin gruaja filloj ta shes aq sa likujdoj gjith borxhet.

Ashtu si çdo njeriu edhe Eljesas a.s. (2) ju afrua vdekja ndaj ajo thirri Dhulkiflin te cilit i kerkoj ti kryej ai sherbimet (namazin e xhenazes , varrimin) kur te vdes si dhe per ti treguar popullit qe Dhulkifli eshte drejtuesi juaj.(3) Mendohet se Eljesa a.s. ka vdekur gjate kohes se sundimit te mbretit Isralit Josha.(4)

Pergatiti
Gezim KOPANI


___________
1. https://islamansiklopedisi.org.tr/elyesa
2. Disa thone qe Eljesa a.s. ka jetuar ne te njejten kohe me profetin Ejub a.s. Disa thone se kur Eljesa a.s. ishte nisur per tek Ejubi a.s. qe ta vizitonte , rruges kur arrin ne fshatin e quajtur Ejubnebi i paska dal shejtani ne rruge me pamjen e njeriu i cili pasi meson prej gruas se thyer ne moshe (Eljesas a.s.) se per ku ishte nisur, i thote: Mos u lodh kot, pasi Ejubi eshte larguar ne nje vend tjeter te larget! Eljesa a.s. i thote: Nuk eshte e mundur! Mirepo shejtani vijoj me mashtrimet e tij, dhe Eljesa a.s. duke shikuar gjendjes e saj, si e moshuar kthet nga Allahut xh.sh. ku i kerkon tia marr shpirtin. Sigurisht keto jane pretendime te pabaza por qe rendomt jane te njohura ne qytetin e Shanlëurfes te cilet pretendojne qe varri i Eljases a.s. ndodhet aty dhe jo ne Dijerbakir. (http://www.sanliurfa.bel.tr/tr/icerikdetay/33/133/hz--elyesa-a-s--turbesi.aspx)
3.Thuhet se ne qytetin e Dijerbakirit te Turqis me 13-14 shtator te vitit 1995 jane zbuluar disa varre. Dy prej te cileve shume te vjeter. Sipas shkrimeve pretendohet se njeri varr mban emrin e Eljeses a.s. dhe tjetri te Dhulkiflit a.s. Sipas studiuesve varret jane rreth 3000 vjeçar. Thuhet se kur jane hap varret kan shikuar trupat e tyre ne qefin te dekompozuar (pa prishur). Madje njeri nga pjestaret e komisionit pretendon se i ka prek, duke thene: Trupin e kishin te paprishur dhe te bute. Fytyra e tyre dukej sikur te nje njeriut ne gjume. Nje mendim tjeter eshte se varri i Eljesas a.s. ndodhet ne Shanlëurfa te Turqise.
4.http://diyarbakirmuftulugu.gov.tr/peygamberMakamKabirleriDetay.asp?id=1/


May 24, 2024

Jeta e Profetit Iljas a.s.

Ilustrim. Tabllo persiane ku tentohet te tregohet Hizri a.s. dhe Iljasi a.s duke u fal ne Qabe

Pegamberi Iljas a.s. permendet ne Kur'an ku Allahu xh.sh. thote: "Vertet Iljasi qe nje nga te Derguarit." (Es Saffat; 123) "Selam (Paqja Jone qofte) mbi Iljasin!(Es Saffat; 130) "Edhe Zekerija, edhe Jahjai, edhe Isai edhe Iljasi , secili prej tyre ishin prej te drejteve." (En Am; 85)

Profeti Iljas a.s. eshte nga pasardhesit e profetit Harun a.s. Allahu xh.sh. e dergoj Iljasin a.s. profet ne vendin e quajtur Balbek (beni isralitet). Ky popull ishte divijuar nga rruga e drejte dhe benin shirk - idhujtari ku adhuronin idhullin e quajtur Baal (Beal), qe sipas mitologjis simbolizon nje grua. Per kananet Baali ishte hyjni. (1) Thuhet se Balbeku me pare quhej me emrin Bek i cili sundohej nga nje mbret mizor. Mbreti bashkoj emrin e balit me bek ndaj mori emrin Balbek.

Per ti udhezuar ne rrugen e drejte Allahu xh.sh. dergoi tek ky popull Profetin Iljas a.s. i cili u tha: A nuk i friksoheni Allahut? Do lusni Bealin dhe te hiqni dore nga Allahu Zoti juaj dhe i baballareve tuaj te pare? Por ata e pergenjeshtuan Iljasin , keshtu ata padyshim do te ndeshkohen, perveç roberve te zgjuar te Allahut , njerzit me besim te plote dhe te bindur ndaj Allahut. Dhe Ne lam per te perkujtim pergezues , nder brezat e pastajme. Selam! Paqja jone qofte mbi Iljasin. (Es Seffat; 124-129)

Njerezit jo vetem qe nuk e besuan por vendosen ta largojne Iljasin a.s. Ndersa disa te dhena te tjera thone se; paria vendosi ta vrasin Iljasin a.s, por ai largua dhe per shtat apo dhjete vite jetoi ne nje fshat apo mal (shpell). Mbreti i kohes (Ahab-Akab) nuk ndaloi se kerkuari , por nuk e gjenin dot, pasi Allahu e ruajti Iljasin a.s. Kur Iljasi a.s. arriti ne nje fshat , i ftoj ata ne besimin ndaj Allahut xh.sh. Banoret e fshatit pranuan ftesen madje kerkuan qe Iljasi a.s. te jetoj me ta. Thuhet se Iljasi a.s. u strehua ne shtepin e nje grua e cila kishte nje vajze te semur. Kur ajo shikoj urtesit e Iljasit a.s. i kerkoj ti bej dua (lutje) vjazes se semur qe te sherohet, dhe Iljasi a.s. pranoi dhe pasi fali namaz beri dua, dhe vajza e semur u sherua. Vajza e semur ishte Eljasa a.s e cila me vone do behet pejgambere (e zgjedhur). Iljasi a.s. i mesoi Eljases a.s. Teuratin. (2)

Versioni tjeter eshte se nje grua teksa po kerkonte ilaç per sherimin e vajzes takoi rastesisht ne mal Iljasin a.s. ku ajo dalloj tek ai nje njeri te ditur ndaj i kerkoj te lutet per vajzen. Allahu e di !
Pas nje kohe Iljasi a.s. i thote Allahut xh.sh: "O Allah! Beni israilet hoqen dore nga bindja ndaj teje duke bere idhujtari , ndersa ti o Allahu, atyre u dhe çdo te mir, ujra, kopshte e prodhime te ndryshme, ndaj o Allahu per shkak te mos bindjes se tyre ndaj madheshtis Tende mos ua jep ma keto bereqete, sepse nuk e meritojne! Allahu xh.sh. i thote: O Iljas! Une bereqetin e tyre e kam vendosur ne duart e tua! Ndaj kjo gje eshte ne doren tende. Iljasi a.s. i thote Allahut xh.sh: O Allah! Meqe ma le ne doren time , atehere per tre vite mos u lesho shi."

Dhe ashtu ndodhi. Per tre vite popullit idhujtar te baalit nuk u ra asnje pik shiu. Jeta e tyre u veshtirsua shume, por ato perseri i pergjeroheshin idhullit te tyre, por ne kembim nuk ra shi dhe asngje gje e mir nuk u ndodhi. Pasi kaloi nje kohe dhe njerezit u veshtrisohej edhe me mbijetesa, Iljasi a.s. i pyet: Keni ndonje pergjigje nga idhulli juaj ? Jo i pergjigjen! Dhe me pas i kerkuan Iljasit qe ta lus Allahun per ta. Iljasi a.s. pranoi, dhe pa perfunduar mir lutjen Iljasi a.s., pas shpines se tij ku ndodhej deti, shfaqen ret e dendura te cilat me te afruar fillojn te leshojne shi. Thatesia u largua dhe çdo gje u gjallerua.
Por pas nje kohe , populli qe shpetoj nga vuatjet perseri mohuan Allahut dhe pejgamberit e tij Iljasin a.s. duke u rikthyer ne idhujtarin e tyre. Kur profeti Iljas a.s. e shikoj kete, i kerkoj Allahut xh.sh. qe ta marr nga kjo bote. Allahu xh.sh. ia pranoj lutjen dhe i thote te shkoj ne kete vend.
Sipas Vehb b. Munebbiut kemi se; Iljasi a.s. shkoi tek vendi i caktuar nga Allahu xh.sh. dhe bashke me te ishte edhe Eljasa a.s. Ne vendin e caktuar u shfaq nje kafshe ngjyr zjarri, ngjashem me nje kal dhe ndaloi para Iljasit a.s., i cili hyp ne te. Teksa po largohej, Eljasa a.s. i thote Iljasit a.s.: Çfare me urdheron te bej , ti po shkon dhe po me len pa mbrojte ne mesin e popullit idhujtar? Iljasi a.s. i thote: Prit , pasi Allahu xh.sh. do dergoj melekun xhebrail, dhe kur te vij ai ti nuk do te kesh me nevoj per mua! (3) Me pas Eljasa a.s. u largua derisa u vendos ne kodren Kasijun te Shamit.
Sipas disa mendimeve Iljasi a.s. por edhe Hidri a.s. here pas here zbresin ne toke per objektiva te caktuara. Sipas Kabit : "Kater ferrefyes jane ende gjalle. Dy jane ne toke dhe dy jane ne qiell. Ato te tokes jane Iljasi a.s dhe Hidri a.s. ndersa te qiellit jane: Idrizi a.s. dhe Isai a.s."

Nga kjo dihet takimi i Hidrit a.s. me Iljasin a.s. te cilet thuhet se takohen çdo vut ne Jerusalem (Aksa) dhe çdo vit kryejne haxhin ku aty pin ujin zemzem. Uji zemzem u mjafton atyre per nje vit. Allahu e di

Po ashtu ne nje trasmetim i konsideruar i dobet, por qe permendet tek El Hafidh Ebu Beker Bejhekiu tregon se: Na ka treguar Ebu Abdullah es Halifi se ka degjuar Ebu El Abbas Ahmed b. Seidi el madani el Buhariu, e ky nga Abdullah b, Mahmudi dhe ky nga Abdan b, Sinani ...etj se Enes b. Maliku ka treguar: " Nje here duke udhetuar me profetin Muhammed a.s. ndaluam ne nje vend, ku takum nje njeri i cili lutej duke thene: O Allah! Me mundeso te jem njeri nga pasuesit e profetit Muhammed a.s., meqenese ata do jene te meshiruar, do u falen gjynahet dhe do u pranohet pendimet! Enesi thote: Iu afrova dhe shikova se jeriu ishte trup i gjate (30 berryla). Me pyeti se kush isha, dhe ju pergjigja: Une jam Enes bin Maliku, sherbetor i profetit Muhammed a.s.! Pastaj me pyeti: Ku eshte profeti? I thash: Ketu afer! Ai me tha: Shko dhe percillja selamin tim duke i thene: Vellai yt, Iljasi, te dergon selam! Shkova tek profeti Muhammed a.s. dhe i tregove, dhe me pas i Derguari a.s. ia ktheu selamin dhe e perqafoi. Pastaj u ulen dhe filluan te bisedojne.
Iljasi a.s. i tha; O i Derguari i Allahut! Une ha vetem nje here ne vit, ne diten e sotme, ndaj ulu edhe ti qe te hame sebashku! Ensi r.a. vazhdon: Pastaj zbriti sofra nga qielli, me buk te bardhe, me peshq dhe bime e ngjashme me majdanozin, rrush, perime te ndryshme, rrush, hurma etj. Te dy u ushqyen, dhe me dhane edhe mua , pastaj falem namazin e ikindis. Me pas profeti Muhammed a.s. e percolli, ndersa une e shikova duke u ngritur ne qiellin i hapur me nje re." (Iben el Xhevziu thote se ky hadith nuk eshte i vertet dhe nuk ka asnje baze) pavarisht kesaj ky trasnmetim i Enes b. Maliku eshte i shkruar ne librat e historise se profeteve
Tregohet se profeti a.s e ka pyetur Iljasi a.s. per Hudrin a.s. ku Iljasi a.s. i ka thene; "Jam takuar vitin e kalur me te dhe me ka thene se une do ju takoj para tij. Ndaj dergoj selam nga une!"
Allahu e di!

Pergatiti
Gezim KOPANI
_________
1. Baal eshte emri i nje prendie pagane grua nje statuj prej ari rreth 10 m e gjate. Si fjal vjen nga gjuha semite. Sipas mitologjis populli besonte se Bali ishte perendia e pjellurise, njekohesisht e eres , shiut dhe stuhis etj. Nese e merrim te mireqene dialektin protosemit, verejme se behet fjale per dialektin semit ne veriperendim ku hyjne si deshmi e pare e epokes se bronzit te mesem te quajtur amorit. Ne kete grup bejn pjese aramishtja, amorishtia dhe kananishtia. Disa thone se kananishtia perdorej nga fenikasit ne epoken e hekurit. 
2. Ne krishterizem Iljasi a.s. njihem me emrin Shën Elia dhe eshte nje nder profetet e medhenje. Ai kishte detyre ti kthente njeresit tek Hyji i vetem siç thote vete emri Eli dmth: Hyji im. Gjate kohes se mbreterimit te Akabit (Ahab) gruaja e tij Jezabel (fenikase) kishte futur paganizmin ku adhuronin Baalin. Kur kjo ndodhi Hyji (Zoti) dergoi profetin tek mbreti Akab per ti shpall tre vite thatesire. Pas nje kohe Elia u rikthye tek populli ne malin Karmel ku u dhe sfida mes Elijas dhe priftave qe i sherbenin Baalit. Si shenje vendosen ne altar fli dhe atij qe do i vije zjarri nga qielli ai ka te drejte. Por ajo i erdh vetem Elis kur zjarri dogji flin e tij. Mirepo bashkeshortja e Akabit, Jezabel u betua se do hakmerrej ndaj Elis ndaj Elia u largua perseri...
3. /https://islamansiklopedisi.org.tr/ilyas/


May 20, 2024

Myftinia Tiranë reagon për rastin e “martesës” pabazë ligjore mes dy individësh të së njejtës gjini

Postimi ne fb i Myftinise Tirane

Myftinia Tirane nepermjet nje deklarate ka reaguar ne faqen e saj ne fb mbi "martesen" pabaze ligjore mes dy individesh te se njejtes gjini. Me posht reagimi i plote i Myftinise Tirane


Deklarate

Myftinia Tirane ka percjelle me shqetesim aktin e pabazur ligjerisht te nje "martese" mes dy individesh te se njejtes gjini te mbajtur ne ambientet e nje institucioni shteteror.
Me te njejtin intesitet, Myftinia Tirane , percjell edhe shqetesimin e mijera besimtareve dhe qytetareve te Tiranes, te ciles ndjehen te irrituar para nje akti te tille i cili nuk perfaqeson as botekuptimin, as fene dhe as traditen e shqiptareve.
Zhvillimi i nje proçedure te tille ne kundershtim me ligjin shqiptar dhe Kodin e Familjes se Republikes se Shqiperise eshte nje veprim i rrezikshem per te legalizuar dhe normalizuar nje proçes qe tenton te imponohet pa deshire permes shkaterrimit te familjes dhe kultures tone kombetare.
Ne, keshillojme dhe u bejme thirrje institucioneve te jente te kujdesshem ndaj ngjarjeve te tilla duke mos u profilizuar ne drejtimin e kundert me pjesen derrmuese te votuesve dhe takspaguesve shqiptare.
Myftinia Tirane, mbetet e angazhuar teresisht dhe fuqimisht ne mbeshtetjen dhe promovimin e vlerave te familjes si thelbi i shiqerive te krijuar nga Zoti i Lartesuar per mbarevatjen e njerezimit.
Po ashtu mbetet e angazhuar ne promovimin e çdo akti i cili synon lartesimin moral te ndergjegjes tone kombetare si dhe çdo sipermarrjeje qe çon drejt mireqenies tone publike materiale apo shpirterore qofte ajo.

Myftinia Tirane

(dt. 20.05.2024)


May 16, 2024

Mysliman dhe katolik pas vizitave në shtëpit e fshatit Kabash , Pukë me rastin e festës së Bajramit (1958)

Kabash , Pukë (1958)

Mysliman dhe katolik pas vizitave ne shtepit e fshatit Kabash , Puke me rastin e festes se Bajramit. Fotografi eshte bere rreth vitit 1958 (muaji prill?). Me aq sa eshte arrit te identifikohen ne fotografi jane:
Nga e djatha siper: Muhamet Barxhani , Pal Marashi , Rasim Adem Cubaku , Halit Mustafa ? Bajram Imer Dema , Brahim Tahir Hadroj , Riza Avdi Barxhani ? Qamil Imer Dema.
Majtas poshte: Rexh Lek Lusha , Isa Tahir Hadroj (kembekryq) 
Sipas Gezim Hadroj fotografi eshte bere ne oborrin e shtepis se Xhemal Vocrrit .
Fotografin mund ta kete bere Kapllan Çoba?

Pergatiti
Gezim KOPANI

Shenim:
Kjo fotografi publikohet per here te pare.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com