July 30, 2021

Kur Allahu e do dike


Kush deshiron te fitoj dashurin e Allahut xh.sh. le te bej pune te mira vullnetare pasi Allahu do jet prane tij. Mbi kete Profeti Muhammed a.s. tregon se Allahu xh.sh thote:
"Robi im vazhdon te me afrohet vullnetarisht me pune te mira , derisa ta dua ate. Kur Une (Allahu) e dua ate, Une (Allahu) do jem degjimi i tij me te cilin degjon, shikimi i tij me te cilin shikon, dora e tij me te cilen godet dhe kemba e tij me te cilen ece. Po te kerkoj dicka nga Une (Allahu) , do t'ia jepja." (Buhari) 

Ne nje hadith tjeter Profeti Muhammed a.s. ka thene: 
"Kur Allahu e do dike nga njerezit (roberit e tij) , Allahu e thirr melekun Xhebrail a.s. dhe i thote: "Une e dua filanin, keshtuqe duaje dhe ti! Xhebraili e do ate, dhe ne te njejten kohe u thote banoreve te qiellit: Allahu e do filinin keshtuqe duajeni dhe ju! Ne kete menyre banoret e qiellit do e duan ate. Ai behet i pranuar dhe nga banoret e tokes. Nese Allahu nuk e do dike nga njerezit (roberit e tij), Ai e thirr melekun Xhebrail a.s. dhe i thote: Une nuk e dua filanin, keshtuqe dhe ju mos e duani ate. Pastaj Xhebraili a.s.  nuk do ta duaj ate, per te vijuar me banoret e qiellit te cilet nuk do ta duan ate po ashtu dhe banoret e tokes." (Muslimi) 

Pergatiti
Gezim KOPANI

Qeveria e pare e zgjedhur e shtetit Shqiptarë

Kjo eshte qeveria e pare e dalur nga zgjedhjet e para te zhvilluara ne Republiken e Shqiperise. Fotografia eshte e vitit 1921.

Pergatiti
Gezim KOPANI


July 29, 2021

Lutja kur del dhe hyn ne shtepi


Lutja kur te dalesh nga shtepia

Profeti Muhammed a.s. thoshte kete lutje kur dilte nga shtepia: "Bismilahi tevekeltu alallahi ve la havle ve la kuvvete il-la bilah." d.m.th; "Me emrin e Allahut, i jam mbeshtet Allahut dhe nuk ka ndryshim e as fuqi pos me vullnetin e Allahut." (Ebu Davudi)

Lutja kur te hysh ne shtepi

Profeti Muhammed a.s. kur hynte ne shtepi thote kete dua: "Allahumme inni eseluke hajrel mevlexhi ve hajrel mahrexhi. Bismilahir velexhna ve bismilahi harexhna ve alallahi rabbina tevekelna." d.m.th; "O Allahu im! Kerkoj te me mundesosh hyrjen dhe daljen e hajrit. Ne emrin e Allahut yme dhe me emrin e Allahut dalim dhe ne Allahun jemi mbeshtetur." (Ebu Davudi)

Pergatiti
Gezim KOPANI


Lutja kur veshim rrobat

Lutja (dua) kur vesh rroba

Profeti Muhammed a.s. bente kete lutje kur vishte rrobat: "Elhamdulilahil ledhi kesani hedhe thevabe ve rezekanihi min gajri havlin minni ve la kuvveh." d.m.th; "Falenderimi i takon Allahut i cili na mundesio te vesh kete rrobe dhe me furnizoi me te pa ndonje mundim e fuqi nga ana ime." (Ebu Davudi)

Lutja kur veshim rroba te re

Profeti Muhammed a.s. kur vishte ndonje rob te re thoshte kete lutje: "Allahumme lekel hamdu ente kesev tenihi es eluke hajrehu ve hajre ma suna lehu ve eudhu bike min sherrihi ve sherri me sunia lehu." d.m.th; "O Allahu im! Ty te qofte falenderimi ngase Ti (Allah) me bere te mundshme ta veshi (ta kem). Te lus per te miren e saj dhe per te miren qe eshte prodhuar. Kerkoj te me ruash nga e keqja e saj dhe nga e keqja per te cilen eshte prodhuar." (Ebu Davudi, Tirmidhi)

Pergatiti
Gezim KOPANI


Lutja kur zgjohemi nga gjumi

Lutja (dua) kur zgjohemi nga gjumi:

Profeti Muhammed a.s. bente kete dua kur zgjohej nga gjumi: "Elhamdulilahil ledhi ahjana badema ematena ve ilejhin nushur" d.m.th: "Falenderimi eshte per Allahun i cili na gjalli pasi na beri te vdekur dhe tek Ai (Allahu) eshte rikthimi." (Buhari)

Pergatiti
Gezim KOPANI 


Lutja para gjumit

Profeti Muhammed a.s. ka thene: Kur te pergatitesh per tu ulur ne gjume, merr abdest si per namaz dhe pastaj shtrihu ne krah te djathte e me pas thuaj: "Bismike rabbi vedatu xhenbi ve bike erfeuhu in emsekte nefsi ferhamhu ve in erselteha fehfadhha bima tahfedhui bihi ibadekes salihin." qe do thote: "Ne emerin Tend o Zoti im po shtrihem dhe ne emrin Tend (Allah) do te ngrihem. Nese ma merr shpirtin meshiroje e nese ma kthen , ruaje ashtu si i ruan roberit e tu te mir" (Buhari, Muslim)

Ebu Hurejra tregon se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur te shrihesh per gjume thuaj ajtul kursi" (Buhari). Po ashtu i mjafton atij qe kur te shtrihet per gjume te thote dy ajetet e fundit te surel El Bekare.

Transmeton Aliu r.a. se Profeti Muhammed a.s. ka thene se per ate qe shtriohet per te flet gjume te thote: "Tre here SubhanaAllah" , tre here "Elhamdulilah" dhe tre here "Allahu ekber" (Buhari, Muslim)

Ebu Hurejre r.a. tregon se kur Profeti Muhammed a.s. ulej ne shtretin e tij i bashkonte shuplakat, fryente lehe ne to poa ze dhe thonte: "Kulhuvallahun (Suren Ihlas) , El Felek dhe En Nas dhe pastaj me duart e tij ferkonte fytyren e pak trupin e kete e fillonte nga fytyra , koka etj e kete e bete tre here." (Buhari)

Pergatiti
Gezim KOPANI

Lutja kur veshtirsohet ndonje pune

Transmeton Enesi r.a. se Profeti Muhammed a.s. ka thene se: "Kur ndonjerit i veshtrisohet ndonje pune le te thote kete dua (lutje): "Allahumme la sehle il-la ma xhealtehu sehlen ve ente texh alul hazene idha shite sehla", qe do te thote: "O Allahu im! Ska lehtesi pervec asaj qe ti (Allah) e ben te lehte. Ti (Allah) je ai qe veshtirson kur te duash dhe lehteson kur te duash." (Hadith hasen, Hadith i paraqitur nga Ibn Sinij dhe Ibni Hibbani) 

Pergatiti
Gezim KOPANIJuly 12, 2021

Falja e namazit te xhumas pas 54 vitesh ne fshatrat e Pukes

Gezim Kopani duke mbajtur hytben e xhumas ne fshatin Trun, Puke


Te veçata ishin xhumat e dates 2 korrik 2021 dhe te dates 9 korrik 2021 ku per here te para pas 54 vitesh u krye falja e namazit te xhumas ne fshatin Trun dhe Micoj te rrethit te Pukes. 
Te shumta ishin emocionet qe percollen besimtaret e ne veçanti ato qe falen namazin e xhumas pas 54 vitesh.

Falja e xhumas ne fshatin Trun , Puke 02.7.2021
Pas faljes se xhumas ne fshatin Trun , Puke 02.07.2021
Pas faljes se xhumas ne fshatin Trun, Puke 02.07.2021


Pas faljes se namazit te xhuma ne fshatin Micoj. Fushe Arrez, Puke. Date; 09.07.2022

Vlerat e Dhul Hixhës

Dhul Hixhe njihet si muaji ne te cilen myslimanet (qe kan mundesi) kryjne Haxhin. Perveç Haxhit dhe namazit te Kurban Bajramit, kurbanit myslimanet jane te keshilluar nga mesimet islame qe para festes se Kurban Bajramit ti kushtojne vemendje dhjete diteve te Dhul hixhes.

Ne dhjete dite e Dhul Hixhes eshte mir te shtohen punet e mira, ibadetet ndaj Allahut xh.sh si dhe fjalet madheruese ndaj Allahut xh.sh. si p.sh; La ilahe ilAllahElhamdulilahSubhanallah etj. Ne dhjete ditet e Dhul Hixhes eshte dhe dita e madhe e Arafatit. Keto dite jane para festes se Kurban Bajramit dhe kurorezohen me diten e Arafatit e me pas me festen e Kurban Bajramit.
Aq shume u kushtoj rendesi Allahu xh.sh. dhjete diteve te Dhul Hixhes saqe ne Kur'an i permend keshtu: "Pasha agimin! Pasha dhjete netet!" El Fexhr; 1-2)
Ne dhjete ditet e Dhul Hixhes kryehen shumica e ritualeve te haxhit. Po ashtu ne keto dite eshte dita e madhe e Arafatit dhe festa e Kurban Bajramit, madje ne festene Kurban Bajramit kryhet edhe therja e kurbaneve. Hadithet na tregojne se eshte mire te agjerohen keto dite dhe ne nemenyr te vecante ate te Arafatit. Per kete Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Agjerimi i dites se Arafatit i fshin gjynahet e vitit te kaluar dhe vitit te ardhshem."(Muslim)

Mbi rendesin e dhjete diteve te Dhul Hixhes Profeti Muhammed a.s. ka thene; "Nuk ka dite ku punet e mira jane me te dashura tek Allahu xh.sh. sesa dhjete ditet e Dhul Hixhes."  (Buhari)

Pra , Allahu xh.sh. i do ato qe bejne pune te mira e te hajrit ne dhjete ditet e Dhul Hixhes.
Ne nje hadith tjeter kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nuk ka dite ne te cilat punet e mira perllogariten me shume fish sesa ne dhjete ditet e Dhul Hixhes, prandaj ne keto dite thoni shpesh fjalet: La ilahe ilallah, Allahu ekber, Elhamdulilah." (Ahmedi)

Profeti Muhammed a.s. ka nxitur besimtaret qe ne dhjete ditet e Dhul Hixhes te bejne sa me shume vepra te mira duke u thene; "Nuk ka veper me te vleresuar sesa vepra e mir qe behet gjate dhjete diteteve te Dhul Hixhes.
Dhjete ditet e Dhul Hixhes do te kishim me shume vleres se sa dhjete netet e fundit te Ramazanit nese ne to nuk do ishte nata e Kadrit. Prandaj myslimanet ftohen ne kryerjen e puneve te mira, dhenien e sadakave, therrja e kurbanit etj. Ne lidhje me therrjen e kurbanit duhet te kemi parasysh : "Nese deshironi qe kurbani juaj te quhet kurban (duke respektuar festen e Kurban Bajramit) atehere kurbani duhet therrur pasi te jete falur namazi i Kurban Bajramit. Per kete Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kush therr kurbani para faljes se namazit te Kurban Bajramit, atehere ai ka bere kurban vete, dhe kush e therr kurbanin pas faljes se namazit te Kurban Bajramit ai e ka qelluar traditen time te berjes se kurbanit." (Buhari)

Pergatiti
Gezim KOPANI


Sugjerim per lexim:

Disa rregulla mbi Kurbanin

Hadithe mbi kurbanin

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com