January 18, 2017

Babai dhe keshillat e tij

O biri im!

Kam shijuar te mira por nuk kam gjetur me te mire se shendetin.
Kam shijuar te hidhurat por nuk kam gjetur me te hidhur se sa te kerkosh nga njerezit.
Kam mbart hekurin, por nuk kam gjetur me te rende se sa borxhin.
Kam pare te pasurit por nuk kam pare me te pasur se sa ia qe eshte i kenaqur me ate qe i ka caktuar Allahu per te.
Kam provuar durimin dhe kam shijuar te keqen, por nuk kam pare me te forte se sa varferine.
Me kane armiqesuar njerezit dhe nuk kam gjete me armik se sa nefsin (unin) tim.
Kam veshur rrobat me te shtrenjta, por nuk gjeta rrobe me te mire se sa devotshmeria.
Kam degjuar te flasin shume , por nga heshtja kam mesuar me shume.
Jam gjunjezuar para shume sfidave por kur jam gjunezuar per Allahun jam lartesuar.
Hapa shume dyer, por nuk u mireprita si ne deren e pendimit.

Fotografi te vjetra, Shkoder dhe Durres

(Shkoder vit i papercaktuar)

 Xhamia e plumbit Shkoder 
Durres 1914

Profeti Sulejman a.s. dhe ndodhia e liqenit


Tregohet se nje dite profeti Sulejman a.s. qendronte ulur ne breg te nje liqeni. I terheq vemendjen nje milingone me nje koker gruri duke e rasportuar drejt liqenit. Me te arritur ne breg del nje bretkose e cila hap gojen ku hyn milingona me pas bretkosa zhytet ne uje, nderkohe qe profeti Sulejman fillon te analizoj i habitur nga ajo cfare shikoj. Me vone bretkosa del nga uji dhe vendoset ne breg, hap gojen dhe milingona kercen jasht, por pa kokrren e grurit.
Sulejmani i thirri dhe i merr ne pyetje se cfare ishte gjith kjo levizje, cfare ndodhi ?
Milingona i pergjigjet: O profet i Zotit! Ne thellesi te liqenit gjendet nje shkemb e brenda tij nje zgaverr boshe. Ne te jeton nje krimb i verber te cilin Zoti e ka krijuar ne ate vend. Ai e ka te pamundur te dal jasht e te kerkoje ushqim. Prandaj Zoti me ka ngarkuar mua ta furnizoj me ushqim. Po ashtu edhe bretkosa e cila me mban ne gojen e saj ku nuk me prek uji dhe me dergon zgavra. Aty ajo hap gojen dhe une i coj krimbit kokren e grurit. Me pas kthehem perseri me bretkosen. Sulejmani e pyet perseri: Ke degjuar nga krimbi donje gje te vecante?
Milingona i thote: Po! Kam degjuar te thote: "O Ti qe nuk me harron me rrizkun tend ne zgavren e ketij liqeni, mos i privo as roberit e Tu besimtare nga miresit e Tua te pafundme!"
Zoti e di me mir!

Pergatiti
Gezim KOPANI

Ju mund te mesoni me shume duke klikuar ketu: Ndodhi dhe Tregime

Hadithe mbi sadakanë


Profeti Muhamed a.s. ka thene:
"Isteinu ala rizki bisadekati." Dmth: "Kerkoni miresin e Allahut duke dhene sadaka."

Ndersa ne nje thenje tjeter thote:
"Isten zilur rizka bis sadekati." dmth: "Lutuni per rrisk duke dhene sadaka."

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Nuk ka sadaka me te dashur tek Allahu xh.sh. se sa fjala e vertet." (Ahmed)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Çdo mysliman qe mbjell ndonje peme apo bime, dhe prej saj ha ndonje shpeze apo njeri, ajo do te jete per ate sadaka." (Muslimi)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Muslimani i cili mbjell ndonje peme, frytet e se ciles i shtrytezon njeriu (per mire), apo ndonje kafshe a shpend, kjo do ti shkruhet si sadaka." (Muslim)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ate qe njeriun e shpenzon per mbajtjen e familjes se vet, kjo gje i llogaritet sadaka." (Mesudi r.a.)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Fjala e mire , e embel eshte sadaka." (Buhari)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Çdo veper e mire eshte sadaka. Kush udhezon ditek ne rrugen e drejte do shperblehet sikure te kete bere vete. Allahu xh.sh. i do ata qe japin ndihme dhe ua zbusin hallet njerezve qe jane ne mjerim dhe halle." (Ibne Abbas)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Çdo musliman obligohet te jap sadaka. Shoket e profetit a.s. e pyeten: O i derguari i Allahut, po nese ndonjeri nuk ka mundesi, çfare duhet te bej? Profeti Muhammed a.s. tha: Te punoj me duart e tij dhe kjo do ti sjell dobi per veten dhe do mund te jap sadaka. Shoket e pyeten perseri; Po nese nuk mund te punoje? Profeti a.s tha; Atehere te ndihmoje nevojtaret dhe te pamundurit. Shoket e pyeten perseri; Po nese edhe kete nuk mund ta bej? Profeti a.s. tha: Le te keshilloje ne kryerjen e puneve te mira. Shoket e pyeten perseri; Nese dhe kete nuk mund ta bej? Profeti a.s. tha: Atehere le te bej cfare eshte me e mira dhe le ti ruhet te keqes. Kjo do i llogaritet sadaka." 

Profeti Muhammed a.s. ka thene; "Kater gjera jane thesar te xhennetit; 1.sadakaja , 2. mbulimi i te metave te nje personi, 3. ruajtja e marredhenieve familjare dhe 4. Sa me shume shqiptimi i fjeles "La havle ve la kuvette ila bilahil alijul adhim!"

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Veprat te mira me te cilat fiton shperblim jane: bamiresia, ruajtja e mardhenieve familjare. Ndersa te keqija per te cilat shpejt merr denim jane: terrori dhe nderprerja e mardhenieve familjare." 

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Sadakaja me e vlefshme eshte te ruash gjuhen." (Muadh)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Sadakja me e mire eshte te ushqesh te uriturit." (Bejhakiu)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Sadakaja me e mire eshte tu japesh uje te eturve.

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Sadakaja me e mire eshte ajo sadaka me te cilen njeriu nuk rrezikon as veten, as familjen e vet." (Hakimi)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur te japesh, me se pari fillo me  ato te cilet e ke borxh apo obligim qe ti furnizosh." (Hakimi)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Largoni nga rruga ato gjera qe pengon njerzit, sepse kjo gje do te llogarihet si sadaka." (Buhari)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur te vendosesh te japesh sadaka, me se pari fillo nga vetja, nese te mbetet dicka vijo me familjen tende, pastja nese te mbetet dicka vijo me te afermit, nese perseri te mbetet dicka per te ndar, vijo te ndash me rend keshtu." (Xhabiri)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ruhuni nga koprracia, sepse koprracia i ka shkaterruar ata qe kan jetuar para jush, i ka nxitur ne gjakderdhje dhe gjera te tjera te ndaluara." (Muslim) 

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur njeriu vdes, i nderpriten veprat e tij me perjashtim tre: 1.Sadakja e vazhdueshme, 2. dituria e mire qe u sherben njerezve, 3. famija i mire i cili ben dua per te."(Muslim)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Me te vertet, sadakaja e fshehte e zbut hidherimin e Allahut, dhe ruajtja e mardhenieve farefisnore e zgjat jeten."

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Sadakaja e ruan njeriun nga pasojat e veprave te keqija, ndersa shqiptimi i fjaleve: "La ilahe il-lall-llah" i heq prej atij qe i thote 99 fatkeqsi, pre te cilave me e vogla eshte brenga." (Ibn Abbasi) 

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Me te vertet sadakaja do shuaj zjarrin ne varrin e atij qe e ka dhene sadakan, ndersa nje i till besimtar qe jep sadaka diten e Kijametit do flladitet nen hijen e sadakas se tij." (Taberani) 

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Buzqeshja -pra shikimi me respekt eshte sadaka." (Buhari) 

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Udhezimi ne te mire dhe largimi nga e keqja eshte sadaka."(Buhari) 

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Te udhezosh ate ka humbur udhen ne vend te huaj ose ne shkreterire eshte sadaka." (Buhari) 

Profeti Muhammed a.s.ka thene: "Te heqesh nga rruga pengesat, gur , fere eshte sadaka." (Buhari) 

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Çdo gje qe nje njeri shpenzon per shtepin e tij, bashkeshorten e tij, femijet e tij, dhe nese ka personel qe i sherben, do i llogaritet sadaka." (Taberani) 
Ne punim...


Pergatiti
Gezim KOPANI

January 06, 2017

Dimer i ashper ne rrethin e Pukes

Dimer i ashper ne rrethin e Pukes me date 5 & 6 janar 2017, temperatura -17 C. Nderkoha pas kesaj date temperaturat kan shkuar mbi -20 C.Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com