February 22, 2022

Profeti Ibrahim a.s. dhe jobesimtari

Profeti Ibrahim a.s. njihet per besimin e madh qe ai kishte ndaj Allahut xh.sh, mirepo nje dite i erdh nje jobesimtar (mexhus , dmth adhurus i zjarrit) i cili i kerkoj ushqim. Ngase profeti Ibrahim a.s. e njihte i thote: Nese beson ne Allahun xh.sh. do te jap ushqim. Sapo degjoj pergjigjen e Ibrahimit a.s. jobesimtari largohet menjehere. Per kete veprim Allahu xh.sh. e kritikoj profetin Ibrahim a.s. duke i thene: Une, kete person, qe 50 vite e ushqej dhe pse ai nuk me beson Mua. Prandaj kishe mundesi ta ushqeje pa i kerkuar qe ta nderronte besimin. Profeti Ibrahim a.s. e kuptoj gabimin dhe menjhere u nis per tek njeriu jobesimtar. Sapo profeti Ibrahim a.s. e ze jobesimtarin ne rruge i kerkon ndjes dhe e fton ne shtepi per ti dhen ushqim dhe per ta gostitur. Jobesimtari i habitur me sjelljen e profetit Ibrahimit a.s. e pyet; Perse ndryshove mendje? Ne kete çast Profeti Ibrahim a.s. i tregon se si Allahu xh.sh. e kishte kritikuar. Kur jobesimtari e degjoj te verteten, ai u ndikua nga drejtesin dhe miresia e Allahut xh.sh. dhe vendosi te besoj Allahun xh.sh.
Mesimi i ngjarjes eshte: Asgje nuk behet me inponim por vetem me urtesi dhe sjellje te mire.

Pergatiti
Gezim KOPANI 

Ju mundes te mesoni me shume mbi jeten e Profetit Ibrahim duke klikuar ketu: Jeta e profetit Ibrahim a.s.


Frika dhe shpresa e profetit Musa a.s.

Nje here profeti Musa a.s. i thote Allahut xh.sh.; O Zoti im! Me shpetove me Tevratin dhe me nderon duke folur ne kodren Sina, ndaj dua te te them: Nje gje me qeteson dhe kater gjera me friksojne;
-Friksohem nga varferia e madhe
-Friksohem nga vdekja
-Friksohem kur mendoj denimet e varrit
-Friksohem kur mendoj diten e Gjykimit

Ndersa shpresa ime eshte; Dashuria ndaj Teje, e cila asnjehere nuk dobesohet por veç shtohet.
Pas kesaj Allahu xh.sh. i thote profetit Musa a.s;
"O i deruari im! Nese ke frike varferin e madhe, atehere falu ne sabah, pasi kjo do te jete mbrojte nga varferia. Nese i friksohesh vdekjes, atehere fal namaz mes akshamit dhe jacise (evvabiin). Nese i friksohesh denimit te varrit , atehere fal dy rekate namaz nate. Nese i friksohesh Dites se Gjykimit atehere agjero ne muajin e Rexhebit."Me pas Allahu xh.sh. i thote: Do te jap tre gjera, nese largon tre gjera te tjera;
-Nese e ruan gjuhen nga genjeshtra, fjala e keqe, Une do te jap nder te madh.
-Nese ruhesh nga shoqeria e keqe, Une do te bej bashk me shoke te sinqerte.
-Nese ruhesh nga ushqimi haram, Une do te jam dije dhe urtesi.


Pergatiti
Gezim KOPANI

February 17, 2022

Mos paragjykoni !


Kishte qene nje here nje njeri i mire, shurdhe. Nje here per shkak te levizjes se njerezve arrin te mesoj se komshiu i tij ishte i semur, dhe vendos ti bej vizite. Gjate rruges fillon te mendoj; Si do merrem vesh me komshiun e semure? Per shkak te bardhesise se zemres, gjate rruges fillon te hamedesoj biseden me te semurin;
-Do ta pyes: "Si e perballon semundjen? , dhe ai do me thote; "Mire!", pas kesaj do i them: Shyqyr te Zotit! Me pas do ta pyes; Çfare ha dhe pi? I semuri do me pergjigjet: "Supe!", e une do i them: Te befte mire! Pastaj do e pyes; Cili mjek merret me sherimin tend? Ai do me pergjigjet; Filan doktor!, e une do i them; Ah sa dore te mire ka, prandaj mos u shqeteso!
Pasi u sigurua ne pyetjet dhe pergjigjet, njeriu shurdhe hyn tek dhoma e komshiut te semure.
Sapo hyri e pyet;
-Si je?
-Po vdes! I pergjigjet i semuri.
-Shyqyr te Zotit! I thote njeriu shurdhe.
-Çfare pi? Pyet njeriu shurdhe
-Helm! I thote i semuri.
-Te befte mire! I thote njeriu shurdhe.
-Kush merret me sherimin e semundjes tende? Pyet njeriu shurdhe.
-Azraili, meleku i vdekjes! I thote i semuri.
-Ah, sa dore te mire ka, prandaj mos u shqeteso! I thote njeriu shurdhe.

Ngjarja e mesiperme na meson te mos jemi paragjykues, pasi jo pak here disa njerez paragjykojne pamjen e jashtme pa e ditur te verteten.
Pergatiti
Gezim KOPANI

February 12, 2022

Si ka mundësi që nuk fle kurrë ?


Nje here Profeti Musa a.s. pyet Allahun xh.sh; O Allah ! Si ka mundesi qe nuk fle kurre?
Allahu i madheruar i thote:
-Merr keto dy enë (me ujë) dhe qendro gjithe naten duke i mbajtur ne duar!
Musai a.s. i mori enët dhe filloj ti mbaje ne duar. Pasi kaloj nje pjese e mire e nates, Musan a.s. e ze gjumi dhe enët i rane ne toke.
Atehere Allahu xh.sh. i pergjigjet profetit Musa a.s.;
-Nese do te me merrte gjumi, qielli dhe toka do te perplaseshin.

Pergatiti
Gezim KOPANI

February 08, 2022

Allahu xh.sh. ka sqaruar çeshtjen e punes se mire dhe punes se keqe (hadith Kudsij)

Ne nje hadith Kudsij Allahu xh.sh. ka sqaruar se si e vlerson njeriun qe ben nje veper te mire, ate qe niset te bej nje pune te keqen por terhiqet pasi e kupton se eshte pune e keqe dhe ai qe bej nje pune te keqen.
Profeti Muhammed a.s. nepermjet nje hadithi Kudsije ka thene: "Vertet Allahu xh.sh. i ka percaktuar cilat jane veprat e mire e cilat jane veprat e keqija, pastaj i ka sqaruar ato. Kush deshiron te bej nje veper te mire (por per shkaqe te ndryshem nuk e realizon), Allahu xh.sh. do t'ia shkruaj ate (deshiren e tij) sikur e ka kryer ate veper te mire. Ndersa nese deshiron te bej nje veper te mire dhe e ben, Allahu xh.sh. do t'ia shkruaj nga dhjete deri ne shtatqind fish te punes se mire(pra nje veper te mire te bere ia jep sevapin deri ne shtatqindfish). Nese deshiron te bej nje pune te keqe, por nuk e kryen (pasi e kupton se eshte pune e keqe, pra heq dore), Allahu xh.sh. per shkak te heqjes dore ne kryerjen e punes se keqe, do tia shkruaj sikur ka kryer nje pune te mire. Ndersa ai qe ben nje pune te keqe, atehere Allahu xh.sh. do tia shkruar gjynah vetem per ate pune qe ka bere (pra pa i shtuar gje)." (Buhari dhe Muslim) 

Gezim KOPANI 

February 01, 2022

Mbulesa e grave - Hixhabi

Perpara se te flas mbi mbulesen e gruas ne islam (hixhab), dua te bej nje hyrje te shkurter se çfare eshte besimi ne Allah? Besimi (imani) eshte mardhenia personale e njeriut me krijuesin e Gjithesise (Allahun xh.sh.) te Cilin me vullnet te plote i bindet dhe zbaton urdherat e Allahut xh.sh. te bere te ditura ne Kur'an. 

Ne islam bindja e urdherave te Allahut eshte berthama e çdo gjeje, prandaj myslimani beson ne Allahun xh.sh. duke kryer punet te cilat jane obligim (farz) si p.sh; falja e namzit, agjerimi i ramazanit, mbulesa e gruas (hixhabi), mos berja ortak (shirk) Allahut, mos kryerja e harameve etj. Duke pasur parasysh faktin qe 1 shkurti shenon diten boterore te Hixhabit (dite e shenuar ne boten islame si vlere hyjnore) thash te rithem dy gjera mbi hixhabin. Hixhab do te thote; "Mbulimi qe grat myslimane i bejne gjithe trupit, me perjashtim; fytyres, duarve deri te kyçi i dores dhe kembes", duke zbatuar keshtu urdherin e Allahut xh.sh. Me vendosjen e hixhabit grat myslimane tregojne bindjen dhe respektin qe ato kan per Allahun xh.sh. e per te vijuar me mbrotjen e nderit, familjen etj. Pra hixhabi perveçse eshte obligim (farz) eshte edhe mbrotje e nderit dhe moralit te larte. 

Para ardhjes se ajetit Kur'anor i cili obligoj grat qe te mbulohen, grat dilnin rrugeve me veshje jo normale, aq sa kur burrat i shikonin flisnin keq per ta dhe i ngacmonin, mirepo per grat e ndershme e besimtare kjo gje ishte shume e rend. Per kete Allahu xh.sh. obligoj mbulimin e trupit dhe vendosjen e shamis (hixhab).

Allahu xh.sh thote: "Thuaj besimtarve te ndalin shikimet e tyre, te mos zbulojne stolit e tyre perveç atyre qe jane te dukshme. Le te vendosin shamite mbi kraherorin e tyre dhe te mos tregojne bukurit e tyre askujt perveç burrave te vet..." (En Nur; 31) Ndersa ne nje ajet tjeter te Kur'anit Allahu xh.sh. thote: "O Pejgamber! Thuaju grave tua, bijave tua dhe grave te besimtareve le te vendosin shamit (mbulesen, hixhab) e veta mbi trupin e tyre.(El Ahzabe; 59)

Ajeti i mesiperme i sures Nur si fillim u drejtohet meshkujve qe te mos shikojne grat e botes, por te ulin shikmin e te ruajn nderin. Ndersa ne suren Ahzab Allahu xh.sh udheron grat te mbulojne trupin dhe mos ta ekspozojne ate me perjashtim bashkeshortit te vet. Ndersa ne nje ajet tjeter Allahu xh.sh. thote: "O bijte e Ademit! Ne krijuam per ju petk qe ju mbulon vendet e turpshme dhe petk zbukurues. Por petku i devoshmerise eshte me i mire (besimi ne Allahun xh.sh. te ben qe te mos biesh preh e mashtrimeve te shejtanit)." (El Araf; 26) 
Pra myslimani e ka obligim te kontrolloj shikimet, te mbuloj trupin dhe te mos behen nga ata te pamoralshmit te cilet ekspozojne lakuriqsine e trupit te tyre. Lakuriqsia behet shkak i veprave te liga, madje ajo te shpie deri ne krim. Ata qe bejne veprat te ndyta, qe ekspozojne dhe reklamojne lakuriqsine etj ne thelb, keta demtojne familjen, rrjedhimisht dhe gjithe shoqerin. Per kete Allahu xh.sh. thote: "O bijte e Ademit! Kurrsesi mos tju mashtroj shejtani sikurse nxori prinderit tuaj (Ademin dhe Havan) nga xhenneti, zhveshi prej tyre petkun e tyre qe tju dale ne shesh lakuriqesia e tyre." (El Araf; 27)
Ashtu sikurse obligimet e tjera ne islam edhe hixhabi ka kushtet e tij si: Berja e nijetit per vendosjen e hixhabit, Mbulimi i gjith trupit (me perjashtim fytyres, duarve deri tek kyçet, dhe deri tek kyçi i kembes). Rroba me te cilen mbulohet te mos jete e tejdukshme dhe te mos jete e ngushte si dhe te ket mbush moshen e cila po ashtu obligon namazin. Kohe e vendosjes se hixhabit eshte; sapo vajza te arrije moshen e pjekuris dhe nevieli i besimit e ben te mbulohet dhe ate mbulesen e mban deri ne pleqerin e thyer.

Sic dihet ne fene islame nuk ka inponim "la ikrahe fit din" (El Bekare; 256) ky eshte postulat, rregull  prandaj vendosja e shamis duhet te vij si posoj e besimit ne Allahun dhe jo e inponuar nga faktor te jashtem. Fatkeqsisht , ndoshta dhe per faj tone (drejtuesve islam, hoxhallar etj) nuk kemi punuar sa duhet ne informimin e publikut se grat apo vajzat me shami nuk e vendosin shamin me inponim por me deshire. Nuk mungojn rastet e paragjykuesve te cilet e paraqesin islamin dhe shamin si prapambetje, gje e cila nuk eshte aspakt e vertet perkundrazi, e kunderta eshte e vertet. Pershembull grat me te sukseshme ne shkence, mjeksi, arsim jane grat myslimane me shami. Ju sjell ne kujtes universitetin me te vjeter ne bote te themeluar nga nje grua myslimane me shami e cila quhej Fatima al Fihri e bija e nje tregtari Tunizian shume i pasur. Ai ne nje testamet i la gjith pasurin vajzes se vet (Fatima). Te gjithe pasurin Fatima e perdori per ndertimin e xhamis, themelimin e universitetit , biblotekes etj. Universiteti u ndertua rreth vitit 857-859 pas profetit Isa a.a. (Jezuesit) ne Fes te Marokut. Kampusi universitar sot quhet Al Karavijin (Al Qarawiyyin).

Ne perfundim e shikoj me vend te sqaroj nje ngaterres qe disa, ndoshta per shkak te pa dijes apo qellimisht ngaterrojne hixhabin me burken. Ndryshe nga hixhabi, burka mbulon te gjithe trupin e gruas perfshi dhe fytyren, por sipas islamit burka nuk eshte obligim islam (farz) per grat myslimane. Gruaja muslimane ka obligim vetem hixhabin dhe ato zabatojne vetem ate qe Allahu ka obliguar ne Kur'an.

Gezim KOPANI 

Vlera e drejtësisë - Ngjarje me profetin Musa a.s.

Keshillat e Allahut per profetin Musa a.s; 

1. Mos ler pa shprese kedo qe shpreson tek ti !
2. Ruaje ate qe kerkon mbrojtjen tende!


Pasi kaloi nje kohe qe profeti Musa a.s. kishte marr dy keshillat i ndodh diçka nje ngjarje. Gjate nje udhetimi tregohet se profetit Musa a.s. iu paraqite nje skifter i cili ishte ne ndjekje te nje pellumbi. Kur pellumbi shikoi profetin Musa a.s. me nxitim ulet ne krahun ee Musase a.s. duke i kerkuar mbrotje nga skifteri. Ndersa skifteri u ul ne krahun tjeter te profeti Musa a.s. dhe tentoj ta sulmonte pellumbin. Ne kete rast pellumbi kerkoj mbrotje nga profeti Musa a.s. ndersa skifteri i thote profetit Musa; Une u ula tek ti pasi kam shpres ne ndihmen tende qe te marr riskun tim.
Profeti Musa a.s. ra ne dilem pasi ju kujtuan keshillat e Allahut xh.sh. dhe vendosi qe te pres nje cop nga mishi i kembes se tij per tia dhene skifterit. Kur pellumbi dhe skifteri shkuan sakrificen e Profetit Musa a.s. njezeri ju drejtuan atij duke i thene:
-O Musa! Mos e bej kete! Ne jemi melekt e Allahut xh.sh. dhe kemi ardhur per te treguar se Allahu xh.sh. eshte i knaqur me bindjen dhe drejtesin tend.
Per te drejtit dhe te bindurit ndaj Allahut xh.sh., Allahu xh.sh. thote: "Kjo eshte dita qe te drejteve u ben dobi drejtesia e tyre." (El Maide; 119)

Gezim KOPANI 

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com