December 21, 2021

Jeta e Merjemes , nëna e profetit Isa a.s.

Xhamia Aksa

Ne Kur'anin e bekuar Allahu xh.sh. tregon jeten e disa pejgamberve, por Allahu tregon edhe jeten e disa personave te veçante siç eshte Merjeme , nena e profetit Isa a.s. Allahu xh.sh. e ka dalluar kete grua, per shkak te besimit dhe ibadetit te madh qe ajo i ka bere Allahun xh.sh. Qe ne moshe te re (nga mosha 15 e siper) ajo u perball me sfida te shumta, por kjo nuk ia uli nivelin e ibadetit ndaj Allahut xh.sh. perkundrazi veç sa e shtoj. Ajo jetoj ne nje kohe te veshtir , kur njerezimi ishte kunder pejgambereve dhe njerezve te mir, aq sa ata vran dy pejgamber Zekerijen dhe Jahjan a.s. (Gjon Pagezori)
Merjeme eshte shembull per te gjithe vajzat e reja, si duhet te kene moralin e larte, te jene adhurues ndaj Allahut dhe si duhet te jene te duruar dhe nene shembullore dhe te kene virtyte te larta. Per keto dhe shume cilesi te tjera Allahu xh.sh. e ka dalluar kete grua duke zbritur nje sure (kapitull) ne Kur'an me emrin e saj te quajtur Merjeme. Per nenen e profetit Isa a.s, Merjemen, Allahu xh.sh. thote: "Perkujto kur meleket i thane: Oj Merjeme! Allahu te dalloi ty (me besim e karakter), te pastroi (nga shpifjet) dhe te lartesoi mbi grat e botes." (Ali Imran; 42)

Merjeme eshte bija e Profetit Imran a.s. Imrani rrjedh prej familjes se Jakubit a.s. dhe Ibrahimit a.s.  si dhe pasardhes i profetit Davud a.s. Imrani ishte dijetari me i madh i kohes dhe njeriu me besimtaret ndaj Allahut xh.sh.  Aq e larte dhe e mire ishte familja e Imranit saqe Allahu xh.sh. thote:
"Allahu e zgjodhi (pejgamber) Ademin, Nuhun, familjen e Ibrahmit , familjen e Imranit mbi popujt e tjere." (Ali Imran; 33)

Nje nate, nena e Merjemes shikon ne ender nje harabel qe ushqente te voglin e saj. Edhe pse e dinte qe nuk lind femije asaj ju ngjall deshira e te pasurit te femijes. Nga deshira e madhe per femije u betua duke thene: "Nese Zoti do me jap djal, jeten e tij do ia kushtoj Zotit dhe thirrjes ne rrugen e tij!
Ne kete kohe siç ishte tradita, familjet dergonin nje djale te shtepis per tu kujdesur per xhamin Aksa ne Jeruzalem. Keshtuqe Zekerija u largua nga Damasku per ne Jeruzalem me qellim te sherbente ne vendin e bakuar te xhamise Aksa. Pasi kaloj nje pjese kohe bashkeshortja e Imrani ngeli shtatzen dhe  sic ishte betuar djali qe do te linte do ta vendoste ne sherbem te xhamin Aksa.
Allahu xh.sh. thote; "Kujto kur gruja e Imranit pat thene: "Zoti im! Une kete qe eshte ne barkun tim, vendosa ta kushtoj thjesht vetem per sherbimin Tend, pra pranoje kete nga une, vertet Ti je Ai qe degjon dhe di!" (Ali Imran;35) Mire po ajo nuk lindi djal por vajze. Ja si permendet lindja ne Kur'an;
Allahu xh.sh. thote:
"E kur ajo lindi tha: Zoti im! Une linda vajze! Po Allahu e di me se miri ate qe ajo lindi. E mashkulli nuk eshte si femra. Dhe une emertova ate (vajzen qe lindi) Merjeme, e ate dhe pasardhesit e saj po t'i le Ty ne mbrotje prej shejtanit te mallkuar." (Ali Imran; 36)
Nena e Merjemes i tregoj bashkeshortit te saj Imranit per betimin qe kishte bere. Pasi e degjoj Imrani i tha: Meqense je betuar, le te behet ashtu siç je betuar. Edhe pse eshte vajze Merjeme ti sherbej Aksase.
Perveç Merjemes Imrani kishte edhe nje vajze tjeter te quajtur Ashia e cila u be bashkeshortja e Profetit Zekerija a.s. dhe sigurisht ajo ishte tezja e Profetit Isa a.s. (Kete e permend edhe Profeti Muhammed a.s. gjate udhetimit te Miraxhit ku thote se takova Jahjan (1) dhe Isain (2) te cilet jane djem tezesh).
Ashtu siç kishte premtuar nena e Merjemes e dergon Merjemen tek xhamia Aksa. Aty dijetaret filluan te garojne se cili do merrte vajzen e vogel nen kujdestari pasi ajo ishte vajza e dijetarit te madhe dhe njeriut te nderuar Imranit. Me se shumti ngulmoj Zekerija a.s. Çeshtja shkoj deri ne hedhjen e shortit se kush do ta merrte Merjemen nen kujdestari. Ata vendosen te hedhin penat me shenjat perkates ne rrjedhen e ujit, dhe nese Zoti do te shfaqet nje shenje tek njera nga penat atij do ti takoj kujdestaria e Merjemes. Pasi i hudhen te gjithe penat ne ujin dhe teksa te gjitha po ndiqnin rrjedhen e ujit , pena e Zekerijes a.s. u kthye ne drejtimin e kundert te rrjedhjes se ujit. Allahu xh.sh. e permend keshtu ne Kur'an; "Keto jane nga lajmet e fshehta qe do t'i shpallim ty. Ti nuk ishte nder ta kur i hidhnin shortet se kush prej tyre do te behej kujdestar i Merjemes, nuk ishe prane tyre as kur ata ziheshin mes vete." (Ali Imran ; 44)
Kjo ishte mrekullia ajo shenje ku Zekerija a.s. fiton kujdestarin e Merjemes. Keshtu nen kujdestarin e Zekerijes a.s. Merjemi u rrit me shendet, dhe besim te madh ne Krijuesin e Gjithesise.
Per perkushtimin e saj Allahu xh.sh. i dha disa miresi siç ishin ushqimet. Sa here qe Profeti Zekerija a.s. shkonte tek dhoma e Merjemes gjente mbi tryez shume ushqime madje dhe fryta jo te stines. Per kete mrekulli te madhe Zekerija a.s. pyet Merjemen; Kush ti sjell keto fruta te cilat nuk jane as te stines? Ajo i thote: Prej Allahut xh.sh. ! Duke shikuar miresit qe Allahu i dhuronte Merjemes, Zekerija a.s. shprehu deshiren Allahut qe te kishte dhe ai femije. Pas nje kohe, kur Zekerija kishte arritur pleqerin, Allahu vendos ta gezoj, duke i dhene muzhde per shtimin me djale. Allahu xh.sh. e permend kete bisede keshtu ne Kur'an: 
"Dhe vuri (Merjemen) nen kujdestarin e Zekerijes. Sa here qe Zekerija hynte nedhimen e saj gjente tek ajo ushqime e thonte: Oj Merjeme! Prej nga ky ushqim? Ajo i thote: Prej Allahut. Allahu ate qe do e furnizon pa mas. Ne kete moment Zekerija iu lut Zotit duke thene: Zoti im! Me fal edhe mua nje pasardhes te mire. Vertet, Ti je degjues i lutjes. Dhe duke u falur, meleket e therrasin : Allahu te pergezon ty me Jahjane, qe do te vertetoje fjalet e Isait i ardhur nga Allahu, e qe do te jete prijes i matur dhe pejgamber nga te dalluarit. Zekerija tha: O Zoti im! Si mund te kem djale kur une jam plak po ashtu dhe bashkeshortja ime e cila nuk lind? Meleku i tha: Keshtu Allahu pranon cfare te doje! Zekerija tha: O Zoti im! Me jep mua nje shenje nga ty ! Ai eshte qe tre dite nuk do mund tu flasesh njerezve, pos me gjeste. Mardheroje Zotin ne mbremje e mengjes." (Ali Imran; 37-41) 
Pasi kaloj nje kohe e gjate, Zekerija a.s. me mrekullin e Allahut xh.sh. u shtua me djal te cilin e quajti Jahja , mu ashtu sic i kishte thene Allahu xh.sh. Por , Merjeme perveç gezimeve ajo degjoj ngjarje shume te renda. Ajo mesoj se si Zekerija dhe Jahjai a.s. u vran. (Per te mesuar mbi jeten e Profetit Zekerija a.s. kliko mbi kete link: https://gezimkopani.blogspot.com/2015/12/jeta-e-profetit-zekerija-as.html ) Ne keto kushte teksa Merjeme ndodhej ne Bejti Mukaddes , Allahu xh.sh. i dergon melekun Xhebrail i cili i thote se Allahu xh.sh. te thote: "Oj Merjeme! Vazhdo adhurimin ndaj Zotit tend, ben sexhde dhe falu per Zotin bashke me ata qe falen!" (Ali Imran; 43)
Sipas dijetareve jepen mendime te ndryshme per kohen se kur ka vdekur Jahjai dhe Zekerija a.s. Gjithsesi e rendesishme ne kete teme eshte jeta e Merjemes te ciles nje dite i shfaqet ne formen e nje burri meleku Xhebrail i cili i thote: "Me te vertet une jame vetem nje i derguar i Allahut xh.sh. per te dhene muzhden se  Allahu te dhuron ty nje djale te paster (pejgamber). Merjem i thote: Si do kem une djale , kur mua nuk me eshte afruar njeri e nuk jam e martuar, e as nuk kam qene e pamoralshme? Xhebraili i thote: Keshtu ka thene Zoti yt; ajo per mua eshte lehte, e per te krijuar djalin pa babe, e ky eshte argument per njerezit e edhe meshire nga ana e Jone. Kjo eshte çeshtje e kryer!" (Merjem; 19-21)
Pas nje kohe qe filloj te dalloj shtatzanin Merjeme largohet nga xhamia Aksa dhe u izolua ne nje vend. Pas nje kohe e zun dhimbjet e lindjes. Ajo iu afrua trungut te hurmes dhe tha: "Ah sa mire ka qene per mua te kisha vdekur para kesaj e te isha e harruar qe moti!" (Merjem; 23)  E tha kete pasi ishte totalisht vetem dhe ne nje vend te thate, por Allahu xh.sh. njerezit e tij nuk i le kurre vetem. Ne keto momente me urdher te Allahut zbret meleku i cili i thote: "Mos u brengos! Zoti yt beri prane teje burrim uje te dal (sa nje perrua i vogel), po ashtu shkunde (bjeri) trupit te hurmes se do te bijne ty hurma te freska. Ha e pi e qetesohu." (Merjem; 24-26) Me kete Allahu xh.sh. i tregoj Merjemes se nuk je vetem prandaj qetesohu. Keshtu lind Merjeme djalin e saj , Isan a.s. i cili sapo lindi i fol nenes se tij duke i dhene kurajo. Aq sa u gezua Merjeme , po aq mendonte se cfare do te thonin njerezit, por Allahu xh.sh. i thote: "Nese shikon ndonje prej njerezve thuaj: Une kam vendosur heshtje per hir te Gjithemeshirmit, prandaj asnje njeriu sot nuk i flas." (Merjem; 26) Kesht nje dite me djalin (Isan a.s.) ne gjoks vendos te kthehet tek te afermit. Ne Kur'an permendet keshtu: "Dhe duke e bartur ne gryke shkoi me te tek te afermit e vet , ata i thane; Oj Merjeme! Ke bere nje pune shume te keqe! Oj motra e Harunit, babai yt nuk ishte njeri i prishur e as nena jote nuk ka qene e pamoralshme. Atehere ajo u dha shenje kah djali (Isai). Ata thane: Si t'i flasim atij qe eshte foshnje ne djep? Ai (Isai) tha: Une jam rob i Allahut, mua me ka dhene librin dhe me ka bere Pejgamber. Me ka bere dobiprures kudo qe te jem dhe me ka prositur me namaz (falje) e zekat per sa te jeme gjalle! Me ka bere te miresjellshem ndaj nenes sime, e nuk me ka bere kryelarte e as te padegjueshem! Selami (shpetimi prej Allahut) eshte me mua diten kur linda, diten kur te vdes dhe diten kur te dal prej varrit i gjalle! Kjo eshte e vertete, rreth Isait, birit te Merjemes ne te cilin ata shkaktojne dyshime." (Merjem (27-34)
Sipas historise islame Isai a.s. ka jetuar ne te njejten kohe me Jahjane a.s. Madje ne nje trasmetim kemi nje dialog qe ka ndodhur ne mesin e tyre: "Nje here Isai a.s. i thote Jahjase: Lute Allahun qe te jem i falur pasi ti je me i mire se une. Pergjigjia e Jahjas ishte: Lete Allahun ti per mua qe tejm i falur meqenese ti je me i mire se une." (Seid b. Ebi Arube, trans nga Katade e ky nga El Hasan)

Per te mesuar mbi jeten e profetit Isa a.s. kliko ketu: Jeta e Isait a.s., Agjerimi dhe zbritja e sofres
Ndersa per te mesuar jeten e profetit Zekerija dhe Jahja a.s. kliko ketu: Jeta e Profetit Zekerija dhe Jahjait a.s.

Pergatiti
Gezim KOPANI 

_______
1. Tek fet e tjera Jahjai a.s. eshte Gjon Pagezori
2. Tek fet e tjera Isai a.s. eshte Krishti ( Jezusi)

December 10, 2021

Mos zgjatja e namazit dhe Ezanit

Fotografi e bere ne xhamin e qytetit te Pukes

Nje sahab i thote Profetit Muhammed a.s; Nuk vij te fal namazin e sabahut ne xhami pasi imami e zgjate shume thirrjen e ezanit. Iben Mesudi thote; Asnjehere nuk e kam shikuar profetin Muhammed a.s. aq te hidheruar si atehere, dhe filloj te na keshilloje:
Ka ne mesin tuaj te atille qe i perzojne njerezit dhe demtojne xhematin. Ai qe ben imam para xhematit, le te kendoj (te thote pjese te shkurta te Kur'anit) shkurt, sepse ne mesin e namazlive ka te dobet dhe pleq, dhe ato qe kane nevojat e veta.

Pergatiti
Gezim KOPANI

Në ndihmë të familjeve në nevoj

Me mbeshtetjen e shoqates V.H.K. Istanbul u be ne qytetin e Pukes shperndarja e 100 pakove me ushqime. Nga kjo ndihme perfituan disa familje ne nevoje, jetim dhe nje pjese te nxenesve te Mejtepit Puke dhe Fushe Arrez. Me kete rast falenderova Shoqaten Istanbuk e cila vazhdimisht eshte gjendur prane dhjetra familjeve ne rrethin e Pukes.

Date; 5 dhjetor 2021
Nga mbledhje e Këshillit të Përgjithshëm të Komunitetit Mysliman të Shqipërisë


Me Myftitë dhe kreun e Komunitetit Mysliman të Shqipërisë H. Bujar Spahiu dhe N/Kryetari Taulant Bica


Fotografi e bërë gjatë zhvillimit të mbledhjes së Këshillit të Përgjithshëm të Komunitetit Mysliman të Shqipërisë zhvilluar tek Medreseja e Tiranës.


Datë; 04 dhjetor 2021, 

Me hoxhen e vjetër të Dukagjinit - Malziut , Myrteza Bajram Hoxha

Kisha nderin te kisha per vizite imamin e nderuar nga Dukagjini (Malziu) Myrteza Hoxha i cili nga viti 1959-1961 ka sherbyer si hoxha ne fshatin Kryezi te Pukes.
Myrteza Hoxha rrjedh prej nje familje te njohur hoxhallaresh te cilet brez pas brezi kan nxjerr hoxhallar te nderuar. Prej viti 1730 familja e Hoxha ne Dukagjin (Malzi, dukur pjese e Pukes) kan dal plot 8 hoxhallare. Me konkretisht: 1.Ibrahim Hoxha Plaku (1730-1770), me pas i biri 2.Osman Hoxha (1770-1820) po ashtu i biri 3.Xheladin Hoxha (1820-1860), pas tij po ashtu i biri 4.Bajram Hoxha (1860-1900), po ashtu i biri 5.Rexhep Hoxha (1900-1930), me pas kusheriri i tij 6.Xheladin Bajram Hoxha (1930-1944) vazhdon me birin e tij 7.Shefju Hoxha (1944-2011) dhe i fundit me te cilin jam ne fotografi 8. Myrteza Bajram Hoxha (i datelindjes; 1942)


Pergatiti
Gezim KOPANI 


Mbledhje me Myftitë , Durrës 2021

Fotografi nga mbledhja me kreun e KMSH-se H.Bujar Spahiu dhe nje pjese te Myftive.
Xhamia "Riza Bajrami", Shkozet - Durres dt; 01.12.2021December 02, 2021

Fjala ime me rastin e promovimit të librit kushtuar xhamisë së Kodër Hanit

Gjatë promovimit te librit , dt. 27.11.2021

Ashtu siç e kan përmendur historian por dhe kujtesa e besimtarëve mysliman dhe jo vetem, xhamia e Kodër Hanit,Pukë është ndër xhamit më të vjetra të Myftinisë Pukë. Këto të dhena tregojnë se xhamia e Kodër Hanit është e vjetër mbi 400 vjet, duke e lidhur vjetërsin e saj me Rrugen e Madhe e njohur si Rruga e Karvanave apo Rruga e Gjakovës  të cilen e përdornin udhëtaret mysliman si dhe duke lidhur vjetërsin e xhamisë me Manin e zi të cilin e ka mjell hoxha i parë. Pavarsisht tentativave për demtimin e tij ky man i radh vazhdon të eksistoj dhe sot.

Për këtë xhami historianët thone se është e vjeter mbi 350 vjeçare. Duket qartë që të gjithë bien dakort se xhamia e Kodër Hanit është shume e vjeter , mu ashtu siç është xhamia e fshatit Kabash,Pukë, e fshatit Qerret, Kryezi apo xhamia e vjetër e Dukagjinit në Malzi.
Xhamia Koder Hanit-Pukë ndodhet në një kodrin mjaft të favorshme nga e cila mundëson shikimin e saj nga çdo an e vendit, gjë e cila krijon mundësin e zhvillimit të saj si atraksion jo vetem për besimtarët mysliman por edhe për udhëtar dhe turistat. Kjo bëhet edhe më atraktive ku u përmendetln faktet se si kronikan të ndryshëm kanë shkruar për këtë vend duke filluar nga viti 1637, viti 1662 nga Evlija Çelebi, Prof. Selami Pulaha etj dhe se fundemi Prof. Xhemal Meçi dhe Prof. Bajram Xhafa për dy të fundit në emrin tim përsonal por dhe të Myftinisë Pukë u shpreh falenderimet më të veçanta.

Pa u zgjatur shumë dëshiroj të përmend shkurtimisht rolin e xhamis së Koder Hanit , e cila në fillimet e saj (dikur rreth vitit 1523) ishte Mesxhid i ndërtuar për udhëtaret, por shumë shpejt ajo u bë xhami e mirëfilltë duke marr zë në gjithë vendin, kjo vetem për shkak të institucioneve shtetërore të Perandorisë Osmane e cila pasi ndërtoj xhamin, ndërtoj pranë xhamis godinën e Kajmekamit, Imaratin, Myftinine etj, por edhe për shkkak të Mejtepit të kësaj xhamie , i cili krahas mejtepit të xhamisë së Kabashit, Qerretit, Kryeziut, Malziut etj arriti të përgatisë dhe të nxjerr hoxhallarë, muezina, drejtues institucionesh e drejtues kuvendi, ku mund të përmend Ali Agen e parë prej Zotnive te Pukes, Ismail Isuf (Dede) Laçin e parë i cili për 12 viti ka shërbyer si kajmekam në Kaçanik të Kosoves, të Myftiut të parë pukjanë Musa Et'hem Dizdari (1800-1900), të Myftiut të dyte po pukjan Zenel Hoxhe Mehaj (1853-1945) i cili në vitin 2005 Bashkia Puke e shpall pas vdekjes "Qytetar Nderi", të imamit Asllan Hoxhën i cili regjistroj në këtë mejtep dy djemt e tij Haxhi Elez Hoxha (1910-2002) po ashtu Myfti i Pukes dhe vite më parë shpallur nga Bashkia Pukë "Qytetar Nderi" pas vdekjes, dhe të djali i dytë po ashtu Myfti Ibrahim Hoxha (1922-1912), dhe në pergatitjen e muezinave si: Ali Aga i parë, Bac AgaMan RahmaniSelim Baftia dhe Adem Haxhia.

Para se ta mbyll falenderoj Allahun xh.sh. që na mundësoj gjetjen e donatorit për rindertimin e xhamisë së Kodër Hanit Pukë. Po ashtu më këtë rast  dfalenderoj popullin Kuvatjan si dhe Ambasaden e Shtetit të Kuvajtit në Tiranë duke filluar me Ambasadorin e saj Fajez Mishari Al Jasim dhe të Atasheut pranë kësaj ambasade Jasin Al Bader të cilët me datë 2 gusht 2019 pata nderin ti prisja për vizitë në Myftinin e Pukës dhe vendin ku do rindërtohej xhamia e Kodër Hanit-Pukë, po ashtu falenderoj Komunitetin Mysliman të Shqipërisë për mbeshtetjen e dhënë si dhe Korab Kaja drejtor i fondacionit Miresia-Tiranë, si dhe Kadri Morinën President i Eurosig, të axhës tim Xhevdet Kopanit dhe të mikut tim Xhemal Bexhetin nga Tetova. Falë punës së stafit të Myftinisë Pukë gjërat ecen, derisa me datë 16 tetor 2019 u zhvillua ceremonia e nisjes së punimeve për rindërtimin e xhamisë së vjetër të Kodër Hanit-Pukë. Në këtë ceremoni nderoj me pjesmarrjen e tij Kreu i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë H.Bujar Spahiu si dhe shumë besimtar dhe përsonalitete. Projektuesi i xhamisë është munduar që xhamia ti përshtatet asaj të vjetrës siç është çatia, mihrabi etj. Me lejen e Allahut xh.sh. inshaAllah vitin tjetër pra në vitin 2022 do zhvillohet ceremonia e inagurimit dhe hapjes së xhamisë së Koder Hanit-Pukë.

Faleminderit për vemendjen dhe dëgjimin tuaj!

Gëzim KOPANI
(Myfti i Pukës)


Fjale pershendetese e mbajtur me rastin e promovimit te librit "Xhamia Historike e Myftinise Puke", Xhamia Koder Hanit, te autorit Prof. Xhemal Meçi , zhvilluar ne qytetin e Pukes me date 27 nentor 2021
Prof. Xhemal Meçi promovon librin e tij të ri kushtuar xhamisë së Kodër Hanit, Pukë

Ne kuader te Pavaresise se Shqiperise dhe dites se Çlirimit prof. Xhemal Meçi ne bashkepunim me Myftinin e Pukes promovoj ne qytetin e Pukes librin e tij te ri me titull "Xhamia Historike e Myftinise Puke" kushtuar xhamise se vjeter te Koder Hanit, Puke.
Ne kete aktivitet mori pjese Gezim Kopani Myftiu i Pukes , Agron Hoxha perfaqesues i Komunitetit Mysliman te Shqiperise njeherazi drejtor i arsimit, Zef Marku Prift i Kishes Katolike Puke, Prof. Bajram Xhafa historian, Ali Hasani Studiues, Agron Gjedia kryetar i Shoqates Mbare Kombetare "Bytyçi" Tirane-Prizren, Bilbil Dervishi nga fshati Kryezi etj.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com