June 30, 2021

Me ftese te Famullis Puke respektova besimtaret katolik ne hapjen e kishes se re

Me ftese te Famullise Puke dt. 24.06.2021, sebashku me disa anetar te Keshillit te Myftinise Puke respektova besimtaret e besimit katolik ne hapjen e Kishes se re ne qytetin e Pukes. Per pranin time si Myfti falenderoj perfaqesuesi i Dioqezes se Sapes, Vatikanit dhe Famullitari i Kishes Katolike Puke.

Maja e Çikës dhe Maja e Qores

Maja e Çikës & Maja e Qores


Nje nder majat me te larta ne Shqiperi eshte Maja e Çikës dhe Maja e Qores te cilat ndodhen ne Jug te Shqiperise. Maja e Çikës ka nje lartesi prej 2044 metra mbi nivelin e detit. Ajo shtrihet ne anen verilindore ne drejtim te Sarandes dhe Gadishullit te Karaburunit. Ne anen tjeter ndodhet Maja e Qores e cila eshte 1999 m mbi nivelin e ditit. Per pamjen e jashtzakonshme qe ofrojne keto dy maja ka bere qe ti permend dhe Lorg Bajron duke i cilesuar si vendet me atraktive per ngjitesit e majave.

Pergatiti
Gezim KOPANICila eshte xhamia e pare ne toke?

Xhamia e pare - Mesxhidi Xhuma

Gjate emigrimit nga Meka per ne Medine Pejgamberi Muhammed a.s. vendosi te pres Aliun r.a. bashke me disa mysliman te tjere te cilet po vinin par tyre nga Meka ne menyre qe te hynin baashke ne Medine. Me date 24 shtator (e xhuma) 622 h, Pejgamberi Muhammed a.s. bashme ke myslimanet qe e shoqeronin u nisen drejte Jethribit (Medines). Gjate rruges ne luginen Ranuna i ze koha e namazit te xhumas. Muhammedi a.s. viziton me kete rast fisin Selim b. Avf dhe ketu mban hytben dhe fal xhuman per here te pare. Me vone , ne ate vend u ndertua xhamia e njohur si "Mexhdii Xhuma" (xhamia e xhumas). Kjo xhami u ndertua per te mbajtur gjalle kujtimin e faljes se pare te namazit te xhumas ne boten islame. Xhamia njihet edhe me emrin "Mexhidi Atike" (xhamia e lugines). Xhamia eshte 350 metra larg xhamise se Kuba. Xhama u ndertua per here te pare ne kohen e Omer bin Abdulazizit i cili ne ate kohe ishte guvernator ne Medine. Me pas ajo u rindertuar perseri nga Sulltan Bajaziti II-te. Ne afersi te mihrabit u be i dallueshem vendi ku Muhammedi a.s. kishte falur namazin. Me pas ka pasur edhe disa ndryshime te vogla per te ardhur ne vitin 1992 ku u prish dhe u ndertua nga fillimi.

June 14, 2021

Historia e xhamise se Hadumit , Gjakovë

Xhamia e Hadum Ages - Gjakovë

Xhamia e Hadum Ages u ndertuar nga Sulejman Efendi Hadum Aga.(1) Sipas te dhenave Sulejman Aga  blen nje siperfaqe toke nga Jak Vula (2) i cili pasi u bind vendosi kusht qe vendit ti vendoset emri i tij. Sulejman Hadum Aga pranon duke e quajtur Jakov nga ku rrjedh emri i qytetit Jakova me pas Gjakovë.(3) Ndertimi i xhamise filloj ne vitin 1592 dhe perfundoj ne vitin 1595 (1001 hixhri). Ne vitin 1582 Gjakova ishte fshat ku thuhet se kishte rreth 68 familje nga te cilet 13 te besimit mysliman. Me ndertimin e xhamise u shenua hedhja e themeleve te qytetit te ardhshem te Gjakoves. I gjithe objekti i xhamise se Hadumit eshte e bukur, kjo fal arkitektures dhe zbukurimeve te shumta murale (Pikturat e murit dhe peizazhet e stilizuara u shfrytezuan per te dekoruar brendesin me motive arkitetkturore (qe perfaqesojne kullat vendore), drunje selvie, peizazhe natyrore, arnamente florale dhe figura gjeometrike dhe pjese me mbishkrime nga Kur'ani). Bukuri te veçate ka dhe Minarja e cila ka nje sherefe (ballkon). Po ashtu i bukur eshte dhe Hajati,kjo sipasoj e tre kupolave dhe te shtyllave te dekoruara. Dera hyrse e xhamise e cila po ashtu eshte e zbukuruar. Ne pjesen qendrore ndodhet kupola e madhe . Ashtu sikurse hajati edhe brendesia e xhamis ne teresin e saj eshte e zbukuar. Zbukurim mjaft te kendeshme ka Mimberi (4) i ndertuar prej druri. Mjaft i bukur eshte dhe Mihrabi i xhamis si dhe gjithe siperfaqja tjeter e murit eshte zbukuruar mjaft bukur.
Perveç xhamis se Hadumit ngjitur me te u ndertua bibloteka, dhe perball saj u ndertua Mejtepi.(5) Xhamia e Hadumi rrethohet nga 39 dyqane ku vlen te permendet hani i vjeter i quajtur Hani i Haraçise (6) i cili dhe sot vijon te eksistoj etj.
Zhvillimi si qytet mori hov te madh fal zejtareve te ndryshem te cilet u vendosen rreth xhamise se Hadumit.
Nder vendet me te vjetra ne qytetin e Gjakoves perveç kompleksit te Xhamise se Hadumit eshte lagjia me e vjeter e quajtur Mahalla e Hadumit, Çarshia e madhe (Çarshia e vjeter). Kjo çarshi u zhvillua shume duke arritur numer te madhe zejateresh dhe artizanesh te cilet u ben esnaf te njohur ne zone dhe me gjere.
Nga vizita qe beri ne vitin 1663 Evlija Çelebi ne Gjakove shkruan: "Gjakova 2000 shtepi, disa Mejtepe, dy xhami kryesore, hane te mbuluara me plumb, hamamin e bukur si dhe 300 dyqane." 
Me vendim nr.116 te dates; 09.10.2015 Xhamia e Hadumit eshte perfshire ne listen e "Trashegimise Kulturore te Mbrojtur."

Pergatiti
Gezim KOPANI

V/O: Nese deshironi te lexoni informacioni te tjera mbi Historin kliko ne kete link: https://gezimkopani.blogspot.com/p/histori.html
___________
1. Te dhenat thone se Sulejman Efendi Hadum Aga ishte imam (hoxhe). Nga deshira e madhe beri qe ai te ndertonte me donacionet e tija personale xhamin e Hadumit dhe jo vetem.
2. Thuhet se Jak Vula ka qene tregtar i njohur dhe nder banoret e pare te Gjakoves.
3. Gjakova eshte banuar qe ne kohen antike. Eshte vendbanim Ilir. Ne fillimet e saj Gjakove ishte fshat por me ndertimin e xhamise vendi mori zhvillim duke hedh keshtu themelet e qytetit te ardhshem te Gjakoves. Ne vitin 1838 Gjakove kishte nje numer banoresh qe shkonte deri ne 20.000 mije.
4. Mimberi eshte i ndertuar nga druri i bungut dhe i geshtenjes, kjo per shkak te jetegjatesis se madhe qe ka si drure.
5. Sot ndodhet Bashkesia Islame e Gjakoves 
6. Hani i Haraçise eshte nje nder objekt e vjetra te Gjakoves. Ai eshte i permendur per vjetersin e tij. Hani eshte perdor si bujtin. Qe ne krye te heres ne te mund te pushojne 100 mysafir.  Hani ka veçori te tij ndertimin i cili ka nje hajat mjaft te bukur i ndertuar prej drurit te bungut. Tavani eshte i zbukuruar me drure gdhendur.

Brendesia e xhamise Hadum Ages - Gjakove

Xhamia e Hadum Ages - Gjakove

Tek porta hyrse e Hanit te Haraqise -Gjakove

Ura e Terzive - Gjakovë

Ura e Terzive - Gjakovë (1)

Ura e Terzive ndodhet mbi lumin Erenik prane fshatit Bishtazhin i cili ndodhet rreth 7 km larg qytetit te Gjakoves. Ura eshte ndertuar gjate prejudhes Osmane ku disa te dhena thone se ajo eshte ndertuar rreth vitit 1730.
Ura mbart vlera te medha arkitektonike dhe historike. Ura ka 11 harqe te madhesive te ndryshme si dhe 10 qemer (dritare). Ura eshte e gjare 193 m dhe e gjere 5 m.
Sipas te dhenave Ura e Terzive u ndertuar nga Esnafet (tregtar) e Terzive te Gjakoves te cilet ishin rrobaqepes dhe asokohe ato njiheshin si "terzitë".
Mendohet se ndertimi i ures zgjati rreth 10 vite . Ura lidhi si asnje here me pare Gjakoven me Prizrenin  dhe Shkupin ku Esnafet Terzi shisnin punimet e tyre. Ndertimi i ures lehtesoj si asnje here me pare rrugen e udhetareve dhe tregtareve. Ura eshte ne listen e Monumeteve te Kultures se Republikes se Kosoves.

Pergatiti
Gezim Kopani
Ne uren e Terzive - Gjakove ____________
1. Fotografi e bere nga Gezim KOPANI 

Nese thua Subhan Allah

Andullah Ibn Amer Ibn El Asi thote: "Meleket kerkonje falje per ato njerez qe perkujtojne Allahun xh.sh ashtu sic kerkonje falje edhe per ate njeriu qe pendohet. Ne librin e zbritur nga Allahu verj se nese njeriu thote:
El Hamdulilah (falenderimi i takon Allahut), meleket thone: "Rabil alemin!" (Zoti i boteve). Nese njeriu thote: "El Hamdulilahi rabil alemin" , Meleket thone: "O Allah! Fale robin tend!" Nese thote: "Subhan Allah!" Meleket thone: "O Allah! Fale robin tend!" Nese thote: "La ilahe il Allah" meleket thone: "O Allah fale robin tend!
" (Husejn El Mualimi etj)

Pergatiti
Gezim KOPANI

June 11, 2021

Vendi i nenes

Ebu Hurerja tregon se u paraqit nje here nje person tek Profeti Muhammed a.s. dhe e pyet: "Cili eshte personi i cili duhet respektuar dhe dashur me se shumti? Profeti Muhammed a.s. tha: Nena! Perseritjet pyetja; Po Pastaj? Profeti s.s. tha: Nena! Po pastaj ? Profeti a.s. tha: Nena ! Ne heren e katert tha: Babai! Dhe me pas Profeti a.s. tha: Pastaj te tjeret qe ke, te afermit." (Muslimi)

Ne lidhje me respektin ndaj prinderve Allahu xh.sh. thote ne Kur'an:
"Ne njeriun e kemi urdheruar per sjellje te mire ndaj prinderit te vet, sepse nene e vete ate e barti me mund pas munde dhe pas dy viteve ia ndau gjinin. E porositem te jesh mirenjohesj ndaj Meje (Allahut) dhe ndaj dy prinderve, pse vetem tek Une (Allahu) eshte kthimi juaj." (Llukman; 14)

Pergatiti
Gezim KOPANI

Ata qe duan te heqin fjalen NENE do te thote se jane njerez pa asnje vlere. Ketyre tipave nuk u duhet dhene asnje mundesi per te realizuar mendimet djallezore qe minojne vlerat dhe vendin e nenes, babait dhe familjes. Nese nuk do te ishte nena, do ishin keta qe duan keto ndryshime?

Reagim per grupet te cilat nxisin veprime te cilat jane anti familje, anti prinder etj.

Kur pranohen lutjet ?


Disa nga momentet me te pershtatshme te pranimit te lutjes (duasë)

-Momenti i sexhdes

Ebu Hurerja r.a. tregon se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Robi eshte me afer Zotit te tij kur eshte i perkulur ne sexhde, prandaj shtoni lutjet ne ate çast." (Muslimi)

-Lutja ne fundin e nates

Ebu Hurerja r.a. tregon se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Allahu xh.sh. zbret cdo nate ne çerekun e fundit te nates dhe thote: A eshte ndonje qe me lutet qe ti pergjigjem lutjes se tij? A eshte ndonje qe kerkon nga une dhe une tia jap? A eshte ndonje qe kerkon falje dhe une ta fal?" (Mutefekun alejhi)

-Ne kohen mes ezanit dhe ikametit

Enes ibn Malik r.a. trasnmeton se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Lutja mes ezanit dhe ikametit nuk kthehet mbrapsht." (Tirmidhi)

-Dita e xhuma

Ebu Hurerja r.a. tregon se Profeti Muhammed a.s. na premendi diten e xhuma dhe na tha: "Ne te (diten e xhuma) ka nje kohe (ore) qe po qelloj duke bere lutje, dhe deshiren e muslimanit qe eshte duke u fal, ka per tju plotesuar (do u pranohen lutjet)." (Mutefekun alejhi).

-Koha e iftarit

Ebu Hurerja r.a. tregon se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Tre personave nuk u kthehet lutja mbrapsht (u pranohet lutja); dhe nje nder to eshte koha kur agjeruesi ben iftar.(çasti i iftarit)." (Tirmidhi)

-Lutja e personit qe i eshte bere padrejtesi

Ibn Abbasi r.a. transmeton se Muhammedi a.s. i ka thene Muadh ibn Xhebelit r.a. para se ta dergone ne Jemen: "Ti do te shkosh tek nje popull qe u eshte zbritur me par nje liber hynor. Kur te shkosh tek ata, thirri qe te deshmojne shahadetin (te besojne ne Allahun), ne fund Profeti Muhammed a.s. i thote: "Ruaju lutjes se atij qe eshte bere padrejtesi sepse mes tij dhe Allahut nuk ka penges (nje personi te till i pranohet lutja) (Mutefekun alejhi)

-Kur bie shi

"Lutuni kur te perballen ushtrite, kur te thirret ikameti dhe kur te bjere shi."

-Lutja e haxhilereve

Behet fjale per lutjen pas drekte ne Arafat. Profeti Muhammed a.s. diten e Arafatit pasi perfundoj faljen e namazit , shkoj posht malit dhe ashtu mbi deve filloj te luste Allahun xh.sh. derisa perfundoi dielli." (Muslimi)

-Lutja qe perferohet te behet, Lutja e profetit Junus a.s.

Sead ibn ebi Vekas r.a. transmeton se Profeti Muhammed a.s. ka thene se: "Kur profeti Junus a.s. u ndodh ne veshtirsi dhe ndodhej ne barkun e balenes e ka bere kete lutje: "Nuk ka te adhuruar me te drejte pervec Teje (Allah), i Lavderuar je Ti (Allah). Une me te vertet i bera padrejtesi vetes. Ne arabisht eshte: "La ilahe il-la ente, subhaneke inni kuntu minedh dhalimin." Dhe pastaj Profeti a.s. tha: "Kur muslimani ne ndoje lutje qe ben, ben dhe kete lutje Allahu xh.sh. do ia pranoj lutjen." (Tirmidhi) Kliko ketu per te mesuar me shume mbi jeten e profetit Junus a.s. https://gezimkopani.blogspot.com/2018/10/jeta-e-profetit-junus-as.html

-Lutja ne kodren Safa dhe Merve

Kur profeti Muhammed a.s. ju afrua kodres se Safas dhe Mervas tha ajetin e Kur'anit: Safa dhe Merva jane nga shenjat e adhurimit te Allahut." Pastaj tha: Une po filloj nga atje ku e filloi Allahu, dhe filloi te ngjitej ne Safa derisa arriti te shikonte Qaben. U kthue nga kibla duke thene lutje te njeshmerise se Allahut xh.sh. "La ilahe il-Allah" Nuk ka Zot te adhuruar me te drejte vec Tij (Allahut). I vetem eshte Ai. E permbushi premtimin. E ndihmoi robin e tij dhe Ai i Vetem i shkaterroi grupet." Me pas iu lut Allahut. Dhe keto i tha nga tre here. Pastaj zbriti ne Merva dhe kur arriti veproj po njesoj si ne Safa." (Muslimi)

-Permendja e merave te Allahut ne lutje

Nga hadithet kemi mesuar se profeti Muhammed a.s. nuk ka bere asnje lutje (dua) e qe brenda te ciles te mos jete emri i Allahut. Ne nje hadith profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur robi ben dua brenda te ciles thote: Ja Rabbi, Ja Rabbi! d.m.th; O Zot im! O Zoti im! Allahu xh.sh. kesaj thirrje i pergjigjet duke thene: Lebejke abdi! d.m.th; Te pergjigjem o robi Im! Kerko cfare te duash pasi do ti jap!" (Ebi Dynja)

Ne punim....

Pergatiti
Gezim KOPANI


June 09, 2021

Vlera monetare apo vlera shpirterore ?

Transmetohet nga Ebu Hurejre r.a. se Profeti Muhammed a.s. ka thene: 
"Nuk eshte pasuri (vlere) malli i shumte, por pasuri (vlere) eshte pasuria (pastertia) e shpirtit."
(mutefekun alejhi)

Pergatiti
Gezim KOPANI

June 06, 2021

Hyri ne xhennet vetem se largoj nje penges nga rruga

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nje person duke ecur has ne mes te rruges nje ferrë dhe e largon. Per kete Allahu u gezua dhe ia fali gjynahet." 

Nje nje trasmetim tjeter nga Ebu Hurejra r.a kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nje njeri has ne nje dege lisi ne mes te rruges dhe thote: Pasha Allahu kete une do e largoj nga rruga qe muslimanet te mos pengohen. Per kete ai hyri ne xhennet." 

Pergatiti
Gezim KOPANI


Nasredini ne nje fshat

Tregohet se nje here disa banoret te nje fshati i kerkojne Nasredinit qe te mbaj nje fjalim ne fshatin e tyre. Nasredini pranon me kushtin qe fshati ti jap atij nje qese me florinje. Fshataret u habiten por meqenese e kerkuan vete, ben cben ia plotesuan kushtin.
Pasi Nasredini perfundon fjalimin e tij ua kthen mbrapsh qesen me florinj. Banoret te habitur e pyeten: Meqese do na ktheje florinjt perse i kerkove? 
Nasredini u tha: E para eshte: Ngase me kishit dhene florinjt me degjuat me vemendje deri ne fund. E dyta  njeriu po pati te holla ne xhep flet me mire.


Kur te jesh i zemeruar

"Kur te jesh i zemeruar,
mendja eshte e turbulluar.
Bej durim sa te kullohet,
se njeriu pastaj pendohet.
                                            Naim Frasheri

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com