March 29, 2012

Kumtese: Islami , shendeti fizik dhe shpirterore.Falenderimet i takojne vetem Allahut Krijuesit te Gjithesise Sunduesit te cdo gjeje. Paqja dhe meshira e Allahut qofte mbi Profetin Muhammed a.s. familjen e tij, shoket dhe mbi te gjithe ato qe e ndjekin rrugen e tij deri ne diten e fundit.
Allahu xh.sh thote:

" Dhe meshire Ime ka perfshire secilin send. Ate meshire do ta caktoj per ata te cilet ruhen nga mekatet, e japin zekatin dhe per ata qe argumentat tona i besojne."
                                                                       ( el-Arafe; 156)

Te nderuara nena dhe te pranishem!
Sot me caktimin dhe deshiren e Zotit te Madheruar jemi bashkuar me njeri-tjetrin ne kete takim sa domethenese aq dhe i domosdoshem.
Me deshire vendosa te zhvilloj kete takim me grate qe vuajne nga semundja e kancerit pas kerkeses qe me erdh nga vete ato. Kjo semundje ndryshe nga semundjet e tjera aq sa eshte e veshtire mund te jete edhe e lehte. Kam degjuar se dikush i thote tjetrit: "Kaq kohe ke jete" ne fakt askush nuk ka te drejte ti percaktoj kohen e jeteses ne kete toke me perjashtim te Allahut te Madheruar.
Feja islame i jep rendesi te vecante shendetit aq sa ne nje thenje te Profetit Muhammed a.s. thuhet:
"Nder miresit e Allahut eshte shendeti. Prandaj kujdese per te perpara se  te le ai ty."
Me kete rast eshte e rendesishme te paturit kujdes ne kurimin e kesaj semundje e cila pervec kujdesit fizik duhet kushtuar vemendje te vecante edhe kurimit shpirterore.
Ai qe nuk humb besimin ne Krijuesin e Gjithesise do te jete i gezuar dhe i lumtur pasi e mesemiri se ai qe ka dhene kete semundje eshte edhe sheruesi i saj.
Dua te jap nje shembull "neuroblastoma" eshte nje tomorr qe prek femijet, por femija e kalon ate pa patur nevoje per mjekim. Shkencetaret e sotem kan konstatuar ne Norvegji ku nje grua me kancer te gjirit u sherua gje qe futi ne mendime shkencetaret e mjeksise.
Ky rast solli risi edhe ne menyren e kurimit te kancerit. Mjeket kur e pyeten gruan  se cfare ka bere? Ajo tha: "Asnjegje thjesht i jam mbeshtet Zotit."
Duke ju mbeshtet Zotit zemra e njeriut forcohet dhe menjehere vjen gezimi. Eshte pikerisht gezimi dhe lumturia e cila i lehteson vuatjen grave te cilat vuajne nga kanceri.
Hz.Muhammed a.s. thote: "Ne trupin e njeriut eshte nje cop mishi e cila kur eshte mire i gjithe trupi eshte mire.Shoket e pyeten: Kush eshte kjo cop mishi? Hz.Muhammed a.s. thote: "Ajo eshte zemra"
Edhe per kancerin ka kurim, ka ilace te cilat dergojne deri ne sherimin e plote te saj. Ne nje thenje tjeter Hz.Muhammed a.s. thote: "Allah i Madheruar nuk ka krijuar semundje e te mos kete krijuar edhe ilacin e saj me perjashtim te helmit. Shoket e pyeten: Cfare eshte helmi? Hz. Muhammed a.s. ka thene: "Helmi eshte vdekja, ajo ska ilac"
Duke e mbyllur kumtesen time, ju uroj sherim te shpejte dhe te plote dhe kalofshi dite te gezuara dhe te lumtura.
______
Pergatiti: Gezim Kopani
Dt. 29.3.2012
Kumtes e mbajtur gjate nje takimi me grate pukjane qe vuajne nga semundja e kancerit.

March 27, 2012

A thot historia cdo here te verteten ?

Koha na ka treguar se Historia shkruhet nga njerez te dijshem por edhe nga i forti. Hostoria gjithashtu shkruhet edhe duke u bazuar ne te dhena gojore qe populli e percjell brez pas prezi. Nese nje histori e shkruar bie ndesh me ate popullore, ekziston mundesi qe ajo te mos jet e vertet dhe e kunderta.

Te dhenat e botuara ne libra a jane cdo here bindese? A eshte e drejte cdo here ajo qe shkruhet nga historianet? Sa sakte shkruhen gjerat ne histori? Sa te besueshem jane gojdhenat? Po ai qe i tregon koto te dhena gojore? Te gjitha keto jane pyetje qe mua me kalojne disa here ne mendje kur lexoj histori te nje vendi.

Gjate nje kafeje me disa miq rastesisht u hap debati i historise se rrethit te Pukes. Gjate debatit degjova disa gjera qe nuk i kisha degjuar e lexuar me pare ne lidhje me Xhamine e Koder Hanit. Fal edhe te detyres qe une bej u interesova per historine e teologeve mysliman si dhe te Xhamiave qe ndodhen ne rrethin e Pukes e konkretish per Xhamine e Koder Hanit, Puke.

Sipas te dhenave qe ofrojne institucionet zyrtare te fese Islame, Xhamia e Koder Hanit eshte nder Xhamiat e para te ndertuara qe ne kohen e Perandorise Osmane. Gjate studimit  me ra ne dore libri: "Kronike e deres se Gjon Buzukut"  te autorit pukjane Jaho Brahaj. Autori ne pjesen e pare te ketij libri tregon origjinen e "Bucceseos" dmth Buzezezeve qe shfaqeshin perkrah fiseve me te shquara ne shekuj e Mesjetes. Buzezezet del se kishin shtrirje teritoriale deri ne Malesi te Pukes.
Sipas ketij libri citoj : "...Si fillim mendohet qe seline ta kene patur ne malet, qe shtrihen ne prapatoken e fushes se Zadrimes, ku vazhdoi te ruhej e trashegohej dera e Zezeve (Zezajve), ne Puken e sotme."
                                           (shih: Kronike e deres se Gjon Buzukut, fq.14)

Nese me siper permendem se nder gjerat qe ploteson historin jane te dhenat gojore atehere pse Pukjanet nuk dine gje per kete? Nese vertet ka ekzistuar nje seli e Zezajve ku ndodhet ekzaktesisht sot?
Nese vazhdohet me tej, vihet re nje ndarje te Buzazezeve ne: Buza dhe Buzati ose sic njihet sot me emrin Bushati. Me njehere vjen edhe nje emer tjeter i quajtur "Zezet" citoj:

"Familja tjeter pinjolle e ketij fisi te lashte, me ermin Ziu (Zezaj), na shfaqet me seli ne fshatin Zezaj, me shtrirje ne vendbanimin e qytetit te sotem te Pukes, por banore me kete emer e nga kjo familje ka edhe ne fushen e Zadrimes, ne dy krahet e Drinit."
                                                                 (shih: Kronike e deres se Gjon Buzukut fq.18)
Sipas keti librit del se selia e Buzazezeve paska qene nje fshat qe me von u njoh me emrin " Zezaj "dhe qe shtrihet ne qytetin e sotem te Pukes. Puka eshte e shtrir ne nje teren jo te vogel dhe nese jane bere kerkime shkencore per kete, pse nuk tregohet se kur jane bere dhe ne cpjese te qytetit te sotem jane bere?
Une mendoj se ka  m'veshje historiku duke perfshir ne kete mes edhe Puken duke pasur parasysh faktin qe edhe ne Zadrim del qe ka familje me emrin Zezaj, e per ta bere edhe Puken pjese te nje kauze joreale. Megjithate ne Puke edhe sot ka nje lagje me kete emer por qe banoret e kesaj  nuk kan lidhje me Zezajt (Laçajt) e Pukes.

Citoj: "...Zezaj u trasheguan si zoter te Dheut (krahines) te Pukes se sotme, me prone dhe kullotat e malit te Terbunit..."  "...nga keto kullota, disa ju shiten malesoreve te rrethinave te Terbunit ne vitet e para te reformave turke te shek XIX, e disa u trasheguan nga nje degezim i hershem i Zezajve, qe sot mbajne mbiemrin Laçaj. Ne Puke, ne Mesjete, kemi qenderimbanimin (seline) e Zezajve, ku edhe sot, shihen edhe themelet e Kishes se fisnikut Pal Ziut (Zezes) ..."

Libri ne fjal  ben me dije se Zezajt ishin pronar te Pukes se sotme te kullotave e malit te Terbunit por me von ata ju shiten malesoreve te rrethinave te Terbunit por pa permend se kujt ju shit. Cilit fis ju shit kjo toke? Nga te dhenat e librit del se Laçajt e Pukes jane fisi i Zezajve dhe permend se ne kete fis (Laçaj) shikohen themelet e Kishes se Pal Ziut. Ne lagjen Laçaj te Pukes  vendi me i vjeter eshte Xhamia e Koder Hanit dhe autori i ketij libri shkruan ;citoj:

 "...Xhamia e Pukes eshte ndertuar, sipas tradites gojore dhe gjurmeve arkeologjike, mbi themelet e kishes se Pal e Boç Ziut." "...Konsulli austro-hungarez Tefor Ippen thote: "Nje rrenoje kishe qe ndodhet ne Puke, eshte e periudhes paraturke, pra mesjetare..." H.Hecquard ne vepren e tij e botura ne Paris te vitit 1858 shkruan: "...Ne afersi te Pukes, eshte keshtjella e banuar nga Pal Zenta. Disa familje, qe banojne prane ketyre rrenojave gezojne nje respekt e konsiderate te madhe dhe pretendojne te jene pasadhesit e ketij princi, duke ju shtuar emrave te tyre, emrin e tij, tani jane muhamedane (mysliman)"
                                  (shih: Kronike e deres se Gjon Buzukut fq.19)

Ne fillim  thuhet  sipas te dhenave gojore, nese do ndalojme pak ketu del se kjo e dhene nuk eshte e vertet. Pasi asnje nga banoret e Laçajve nuk mbajne mend se ka pas ndonje here kishe. Gjithashtu filitet edhe per gjurme arkeologjike.  Atehere kush i ka bere keto germime dhe kur jane bere? Nese jane bere pse nuk jane publikuar me pare? Sot eshte fare e thjeshte te pyeten banoret e Laçajve per kete te dhene.
Une jam interesuar dhe kam pyetur banoret e Laçajve si: Shpen Laçi, Halil Mus Laçi, Uke Kapllan Laçin po ashtu edhe banore te tjere dhe pergjigjia ka qene: "Jo, eshte hera e pare qe po e degjojme kete gje. Ketu ska pas ndonje here kishe. Sipas gjysherve tane ketu kan ardh askeret (ushtaret) turq e kan ndertu Xhamine e Koder Hanit.Me ardhjen e ushtareve u gjallerua vendi pasi kodra u kthye han (vendqendrim)ku u ndertua taborri,xhamia, hamami etj ..."

Edhe institucioni zyrtare i myslimaneve "Myftinia e rrethit Puke" hedh poshte te dhenat qe pershkruhen ne librin e Jaho Brahes.
__________
Pergatiti: Gezim Kopani

March 24, 2012

Kush është dexhali?

                                     
Dexhali eshte sprova me e madhe e njerzimit dhe dalja e tij eshte nder 10 shenjat e medha te kijametit (fundit te botes). Te gjithe Profetet e Allahut i kan kerkuar Allahut xh.sh. mbrojtje nga sprova e dexhalit. Dexhali ka nje pamje te shemtuar, i shendosh dhe lekur te kuqe, me kembe te shtremberuar si te shejtanit, me flok te dredhura e te zeza. Profeti Muhammed a.s. e ka pershkruar keshtu: "Dexhali eshte njeri i trash, lekur te kuqe, koke te madhe, anen e djathte e ka te shemtuar ku syrin e djathte e ka te veber (te shtypur), ndersa te majtin gjysme te hapur sikur te ishte nje gunge (sy i zgurdulluar dhe i rene kah fytyra). Ndermjet tyre (ne ball) ka te shkruar kafir, qafir qe do te thote; mohues i Allahut. Ka flok (tuf) te dredhur dhe te zeza, ka pamje te shemtuar, kembet e shtremberuara si te shejtanit." (Buhari, Ebu Davudi, Ahmedi, etj) Dexhali ka lindur nga prinderit te cilet u shtuan me femije pasi kishin kaluar 30 vjet dhe per shkak te nje pakujdesije ... ne naten e ngeljes shtatzen, do te vije ne jete dexhali. Profeti Muhammed a.s. ka thene; "Prinderit e dexhalit do jetojne plot 30 vjet dhe nuk do ken femije. Pasi 30 vitesh ata u shtuan me nje djal te verber prej te cili nuk do kene asnje dobi. Syri i tij fle, por zemren e ka te zgjuar. Babai i tij eshte shkurtabiq, me hund te gjate si sqepi i nje zogu ndersa nena e tij ka duar te gjate e te forta..."(Ahmedi etj)
Ne sahihul Muslim transmetohet se Fatime bin Kajs r.a. ka thene: Degjova njoftuesin e profetit Muhammedit a.s. te thote: Ejani tubim , ne namazin kolektiv! Dhe une shkova ne xhami dhe u falem me Pejgamberin Muhammed a.s. , ndersa une isha ne rreshtin e pare te grave. Pasi perfunduam namazin profeti Muhammed a.s. u ngjit ne mimber ku me buzeqeshje u drejtohet te pranishemve: Qendroni aty ku jeni! dhe tha: E dini per cfare ju thirra? Ata thane: Allahu dhe i derguari i tij e din me mir! Muhammedi a.s. tha: "Pasha Allahun nuk ju thirra nga deshira, as nga frika por ju thirra per tju tregoj me Temim ed Dariun (arab) i cili ishte i krishter. Temimi ka ardhur dhe ka pranuar besimin islam dhe me pas me ka treguar dicka e cila eshte ne perputhje me ate qe ju kam thene per sproven e dexhalit. Temimi me tregoj se ai sebashke me 30 shoke te tij prej fisit Lahm dhe Xhuzan kishin hyp ne anije. Ne mes te detit i ze nje furtun e cila plot nje muaj i ka sjell ne valet e detit derisa me ne fund para kohes se akshamit briten ne brekun nje ujdhese (ishull) ku edhe zbarkuan. Kur zbriten ne ishull ata kishin takur nje kafshe leshatake e cila kishte shume qime ne trup aq sa nuk te dallohej se ku e kishte koken dhe as fundin (kembet). Duke e shikur e kan pyetur: Çfare je ti ? Kafsha eshte pergjigjur: Jam xhesasi! Ata thane: Çfare eshte xhesasi? Ajo u thote; Shkoni tek ai njeri ne ate vend (shpell) i cili me deshire te madhe pret lajme nga ju. Pasi u permendi njeriun, ne me gezim u ndam nga kjo krijes e frikshme pasi menduam se mos eshte shejtan dhe me nxitim hyme brenda shpelles. Brenda ishte nje njeri shume i madh. Mbi koke kishte duart e lidhura me zinxhire te medhenj ndersa gjunjet dhe kembet po ashtu. Ne tham: Kush je o mjeri ti? Ai u thote: Sic e shikoni jam i lidhur, keshtuqe ju kush jeni? I than: Jemi arab. Kishim hypur ne anije ku ne dete na zuri nje stuhi e madhe dhe pas nje kohe te gjate valet na sollen ne bregun e ketij ishulli. Kur zbritem takum nje krijes te frikshme e cila na drejtoj per tek tij, dhe ne erdhem me nxitim pasi menduam se do gjejme shpetim por ju qenkeni ne hall per veten! Njeriu i lidhur tha: Me tregoni per palmat e Besjanit! I tham; Çfare deshiron te dini? Ai tha: Ata palma prodhojne?Ne i tham: Po, shume! Njeriu i lidhur tha: Se shpejti nuk do te bejne me fruta. Perseri njeriu i lidhur pyet: Po liqeni i Taberiut?(1) Ne i tham: Çfare deshiron te dish?Ai tha:A ka me uje ne te? Ne i tham:Po! Ka shume uje! Ai tha: Seshpejti uji do shteroj. Njeriu i lidhur tha: Me tregoni per burimin e ujit Zugar a nxjerr uje? Ne i tham: Po nxjerr shume uje dhe banoret e shfrytezojne ujin e tij. Ai tha; Me tregoni per pejgamberin e besuar, cfare ka ndodh me te? Ne i tham: Eshte larguar nga Mekja dhe eshte vendos ne Medine (Jethrib) Njeriu i lidhur pyet: A e kan luftuar kete pejgamber arabet? Po i tham. Ai pyeti perseri: Çfare ka bere me ta?Ata qe ka afer (dhe ato te Medines) e kan besuar ate. Njeriu i lidhur tha: Domethene paska ndodhur edhe kjo!? Po ! Ju pergjigjem. Pas kesaj njeriu i lidhur tha: Do jete mire qe ta besojne te gjithe ate. Tani ju tregoj se kush jam une. Une jam Mesihu Dexhal. Me sa me treguat ju, do thote se une seshpejti do me lejohet , do me jepet leje te dal ne toke. Do udhetoj neper toke dhe per 40 dite nuk do te le asnje vendbanim pa e shkelur (pushtuar) perveç Mekes dhe Medines. Ne keto dy qytete me eshte ndaluar hyrja. Sa here qe do tentoj te fyten ne to, do me dalin para meje me shpat meleket te cilet nuk do me lejojne te fyten ne keto dy qytete. Çdo hyrje te ketyre qyteteve do ruhen nga meleket." Ne kete momen Profeti Muhammed a.s. me shkopin e tin godet mimberin dhe tha: Kjo eshte Medinja! A ju kam folur per kete?Te pranishmit (xhemati) tha; Po! Me pas profeti Muhammed a.s. tha: Me vjen mire qe tregimi i Temimit perputhet me ate qe ua kam thene une per Meken dhe Meninen! Profeti Muhammed a.s. me dore te ngritur ne drejtim te lidhjes tha: Ai (dexhali) eshte ne detin e Shamit ose te Jemenit. Ai eshte ne anen e lindjes. Ai eshte prej lindjes. Fatimja r.a. tha: Kete kam mbajtur mend nga Profeti Muhammed a.s." (Muslimi ne sahihun e tij, po ashtu Ahmedi , Ebu Davudi, Iben Maxhe me zinxhir transmetimi te plote dhe te drejte).
Allahu xh.sh. do lejoj qe dexhali te kete force te jashtezakonshme imitimi, por kete mashtrim qe dexhali u ben njerezve, do arrij te mashtroj vetem ato njerez te cilet nuk besojne Allahun xh.sh. Mashtrimet e dexhalit do jete sprove e jashtzakonshme per te gjithe njerezimin, por  besimtaret e vertet te Allahut xh.sh. do arrin te dallojn mashtrimet, dhe genjeshtrat e tij. Besimtaret e Allahut xh.sh. do mund te lexojne ne ballin e dexhalit fjalen "kafir"qe do te thote; jo besimtar. Ky qafir nuk do kete syrin e djahte, ndersa syrin tjeter e ka te zvogeluar dhe te demtuar, ndersa floket kacurrela dhe trup te forte mbi te cilin ka te veshur palerin (palerin te zeze, disa thone te gjelbert).
Dexhal eshte nofk , pra nuk eshte emer i perveçem , pra dexhal do te thote; Imitim, ai qe ndryshin te verteten. Fjala dexhal vjen prej fjales dexhel qe do te thote: Genjeshtar i madh. Pervec emrit dexhal ka dhe emrin Mesih Dexhal me te cilen kuptohet: Te shkelurit (pushtimin) e cdo pellembe toke brenda nje kohet teper te shkurter. Por dexhali nuk do mund dhe as qe ka leje te shkel ne: Mekke dhe Medine si dhe xhamin Aksa dhe xhamin Tur apo kodren me te njejtin emer. Kjo koder ndodhet ne Palestin. Shkrimin qe ka ne ball dexhali do mund ta dallojne vetem besimtaret e Allahut xh.sh. pa marr parasysh di apo jo te lexojne. Ndersa ata qe i bejne shirk Allahut xh.sh.,(pra nuk i besojne Allahut xh.sh) do bien preh e mashtrimeve te dexhalit, dhe si perfundim pasuesit e dexhalit do jene prej banoreve te zjarrit (xhehnemit).
Para daljes se dexhalit njerezimi do perjetoj tre vite te veshitra. Ne vitin e pare do perballen me nje thatesir te madhe, ne vitin e dyte do ken thatesiredhe me te jashtzakonshme, ndersa ne vitin e trete nuk do bie fare shi, dmth njerezit do vuajne jashtzakonish shum per uje te pishem. Kur kjo te ndodhur njerezi do harrojn permendjen e sproves se Dexhalit. Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Dexhali nuk do te dal perderisa njerzit, imamet (hoxhallaret) nuk do harrojne permendjen e sproves se dexhalit."(Trans, Abdullah bin Ahmedi, zinxhir te Bekije bin Safvan bim Armer)
Kur te ndodh kjo, do jete momenti qe Allahu do lejoje shfaqjen e dexhalit i cili me vete do kete: Ne njeren ane uje (lum) e ne anen tjeter zjarr. 
Ne fillim do hiqet si magjistar, pastaj do te thote se jam Isai e njerezit do i kerkojne te bej mrekulli e ai me imitim do i bej ato qe do i kerkojne, e jo besimtaret do ta besojne. Ne kete kohe imam Mehdiu do urdheroj 10 trima (kalors) qe te kontrolloje nese eshte e vertet dalja e dexhalit. Trimat do njoftojne Mehdiun se dexhali ka dal. 
Kur kjo te ndodh , besimtaret duhet ti kerkojne Allahut xh.sh. mbrojtje prej sproves se dexhalit. Profeti Muhammed a.s. ka thene:"...Kerkoni strehim tek Allahu xh.sh nga sprova e dexhalit" (Zejd b. Thabit)
Ne nje hadith tjeter Muhammedi a.s. thote: "Kush i meson 10 ajetet e para te sures el-Kehf, do jete i mburojtur nga dexhali." (Muslim)
Dexhali ka nje fuqi te atille saqe profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kush degjon se eshte paraqit dexhali, le te largohet se pasha Allahun, dikush duke menduar se eshte basimtar i afrohet do ti besoj atij, dhe kjo per shkak te dyshimeve qe do ti futen ne zemer."
Kur Allahu xh.sh. do lejoje daljen e dexhalit ai do mund te qendorj ne toke per 40 dite. Profeti Muhammed a.s. thote: "Do te vije dexhali, do te shkel token, pervec Mekkes dhe Medines do ti afrohet Medines, por ne cdo dalje te Medines do te takoje rreshta te melekeve. Ne kete koha do te ndodhin tre dridhje te forta dhe do dalin munafiket para dexhalit.Kjo do te quhet dita e pastrimit." Per vendin se ku do shfaqet dexhali ka mendime te ndryshme. Nga trasmetimi i Tirmidhiut e ky nga Ebu Bekri r.a. kemi se profeti Muhammed a.s. ka thene:"Dexhali do dal nga toka e lindjes, qe i thuhet Horasan (diku ne lindje te Iranit ne kufi me Afganistanin)" e disa thone : "Dexhali do dalin mes Shamit dhe Irakut dhe do bej ne toke çrregullime te jashtzakonshme." (Muslimi) 

SHENJAT  E  DEXHALIT

Shenjat e dexhalit jane:

-Dexhali do te thote jam pejgamberi Isa. (Muhammedi a.s. thote; Pas meje nuk ka Pejgamber)
-Do te thote jame zoti juaja. (Muhammedi a.s. thote: Ju e dini se Zotin tuaj nuk mund ta shihni para se te vdisni)
-Dexhali eshte i verbet me nje sy (Muhammedi a,s. thote: Allahu xh.sh nuk eshte i verbet)
-Ne ball Dexhali ka te shkruar KAFIR ( jo besimtar tek Allahu)
-Kete fjale do ta lexojn besimtaret e Allahut xh.sh. di apo nuk di te lexoj.
-Dexhali do te posedoj uje (xhennet) dhe zjarr (xhehenem). Tek uji eshte mashtrimi i tij e tek zjarri eshte e verteta.
-Ai qe sprovohet me zjarrin e tij le te kerkoj ndihme nga Allahu xh.sh e te lexoj 10 ajetet e para te sures el-Kehf. Zjarri atehere do te behet i ftohte dhe shpetues.
-Ringjall baben dhe nenen tende vetem per ta pranuar si zot, e shejtanet e urdheruar nga dexhali behen ne fytyren e prinderve tuaj.
-Urdheron qiellin te leshoj shi, urdheron token te mbije.
-Nese kalon ne nje vend dhe banoret e atij vendi e pergenjeshtrojne, dexhali bagetite do ti shkaterroje.
-Do shkoj ne Medine, e aty do ndodhin tre dridhje te forta, e para tij do paraqiten munafiket.
-Ne kete kohe do kete pak arab. Do ken nje imam te mir e ne namazin e sabahut do te zbres Isai a.s.
-Me dexhalin do jene 70 000 jehudi me shpata e rroba apo palerin te zeze (disa thone te gjelber).
-Dexhali me te pare Profetin Isa a.s. do te shkrihet si kripa ne uje. Do mundohet te ike por Isai a.s. i thote: "Kam per te goditur me nje goditje qe nuk mund ti ikesh."
-Do e ze Isai a.s. dexhalin tek dera Lud nga ana e lindjes dhe aty do ta vras dexhalin.
-Para daljes se dexhalit do jen 3 vite te renda, ku njerezit do ti godas uri e madhe. Vitin e para Allahu xh.sh do urdheroj qiellin te zbres 1/3 e shiut e do urdheroje token te ndal 1/3 e bimeve. Ne vitin e dyte do urdheroj qiellin te ndale 2/3 e shiut e do urdheroje token te ndal 2/3 e bimeve. Ne vitin e trete do urdheroj qiellin ta ndal totalisht shiun po ashtu do urdheroj token te ndaloj daljen e bimeve totalisht (prodhimin etj) e do te shkaterrohen cdo thundor pervec asaj qe do Allahu xh.sh. Ne kete moment te pranishmit e pyeten Muhammedin a.s.:
O i derguari i Allahut si do jetojne njerzit?
Muhammedi a.s. tha: Besimi ne Allahun, ibadeti ndaj Allahut si fjalet: Tehlil (La ilah il-lallah)
Tekbir (Allahu Ekber), Tesbih (Subhannallah), Tahmid (Elhamdu lil-lah), do te jen ushqim per ta."  (Hadith i Ebu Umames, Iben Maxhe)
Pergatiti
Gezim KOPANI

Dt.23.03.2012

Ju munde te lexoni edhe artikullin me teme: Sprova e dexhalit dhe zbritja e Profetit Isa a.s.

                                              

March 17, 2012

Besimi ne Kaderin e Allahut


Fjala Kader vjen nga gjuha araba qe do te thote; percaktim, caktim i Allahut te Madheruar. Çdo mysliman e ka per detyre te besoj ne Kaderin e Allahut xh.sh dhe te jete i kenaqur dhe i nenshtruar ne Kaderin e Allahut xh,sh.  Allahu xh.sh, e krijoj njeriun per nje qellim, qe ai e te falenderoj dhe te madheroj Allahu xh.sh i cili ka krijuar çdo gje dhe dhuron e percakton çdo gje. Kur Allahu xh.sh krijoi njeriun e krijoi me masen e te percaktuar. Mas e cila kuptohen me percaktimin e gjerave qe Allahu ia ka bere risk. Allahu xh.sh thote: "Ne cdo gje e kemi krijuar me mase te caktuar." (El-Kamer, 49)
Nga ajeti kuptohet qarte se cdo gje qe Allahu ka krijuar e ka krijuar me nje mase te percaktuar. Masa e caktuar kuptohet ajo qe Allahu xh.sh. ka bere Kader. Pra cfare Allahu xh.sh ka caktuar krijesat e tij duan apo nuk duan ajo gje pra kaderi do realizohet. Pershembull; Njeriu nuk ka deshire te vdes por kjo nuk eshte ne doren e njeriut te vendos, pasi vdekja eshte caktim i Allahut dhe askush nuk mund te dal jasht saj. Allahu xh.sh thote: "Ju nuk mund te doni gje, pervec nese do Allahu xh.sh." (El-Insan, 30)

Çdo gje qe ndodh ne toke e jasht saj ndodh me dijenin e Allahut xh.sh i cili ka ne dor cdo gje te miren, te keqen, te dukshem e te fshehten. Kur themi qe Allahu xh.sh ka ne dore cdo gje, nuk duhet te kuptojme vetem jeten e njeriut pasi Allahu xh.sh ka ne sundimin e Tij edhe ato gjera, krijesa e planete te cilat ne nuk i njohim.

Allahu xh.sh thote: "Nuk ndodh asnje e keqe qofte ne toke dhe qofte ne trupin tuaj e te mos jet e shkruar ne librin "Leuhi Mahfudh" (pllak e ruajtur)" (El-Hadid, 22)

Muhammedi a.s. thote: 
"Allahu e percaktoi fatin e krijesave 50 mije vjet perpara se te krijoje qiejt dhe token." (Muslim)

Nga keto dy argumente del e qarte se para se te krijohet njeriu Allahu xh.sh shkruajti ne Leuhi Mahfudh cdo gje per cdo send para se te krijohej. Dhe cdo gje qe ndodh nuk ndodh ashtu kot , ose rastesisht por ndodh pik perpik ashtu sic deshiron Allahu xh.sh qoft kjo e mir ose e keqe.

Muhammedi a.s. thote: "Çdo njeri prej jush  i eshte caktuar nje vend ne xhennet e nje vend ne xhehenem. Po ashtu eshte shkruajtur nese do jete i humbur ose i shpetuar. Nje shok (sahab) i Profetit Muhammed as. pyeti: A duhet qe te mbeshtetimi, A duhet te besojme ne kete percaktim? Hz. Muhammed a.s. tha: Po, pasi ai qe nuk beson ne Kaderin e Allahun nuk  i eshte nenshtruar Allahut xh,sh. Kushdo qe do ti perkase grupit te lumtur qe i beson Allahut xh.sh, Allahu xh.sh do ia lehtesoj punen ne kete drejtim qe ne kete dynja. E kush nuk i beson Allahu xh,sh Ai do ia lehtesoj rrugen per ne pune te keqja te cilat do e dergojne ne zjarr te xhehenemit..." (Buhari)

Xhebraili a.s. e pyeti Profetin Muhammed a.s se çfare eshte imani (besimi)? Muhammedi a.s. tha: "Te besosh Allahun e Madheruar, Meleket e tij, librat e Tij, te derguarit e Tij, Dites se Gjykimit dhe besimi ne kaderin e Allahut xh.sh"  (Buhari e Muslim)


Gjithashtu Muhammed a.s. thote:  "Njeriu nuk eshte besitar derisa te besoj ne kater gjera:
1.Te deshmoj se ska Zot tjeter pervec Allahut xh.sh.
2.Te besosh ne profetin Muhammed a.s. si i Derguari i Tij.
3.Te besosh ne ringjalljen pas vdekjes.
4.Te besosh ne caktimin (Kaderin) e Allahut te Madheruar."  (Tirmidhi)


Pergatiti
Gezim Kopani

Hytbja e xhumase mbajtur ne xhamin e Pukes.
Dt.16.03.2012
March 09, 2012

A ekzistojnë vlerat e shoqërisë së paster?

Ilustrim

Ne krahasim me krijesat e tjera Allahu xh.sh njeriun e ka krijuar ne trajten me te mire dhe me te bukur. Ne ditet e sotme ky njeri i bukur si e jeton jeten? Ecen sipas rregullave qe Krijuesi i tij ia ka caktuar? Nese jo a e zbeh bukurin qe Allahu ia ka dhene? Cfare kuptojm me bukuri? Cfare kuptojme me pasterti njerezore? Cfare e ben njeriun njeri?
Ka shume hadithe (thenje, mesime) te Profetit Muhammed a.s. qe flasin per bukurin qe Allahu ia ka dhene njeriut. Ajo qe mesojme nga mesimet e profetit Muhammed a.s. eshte se; Bukuria njerezore merr kuptim kur ajo eshte e paster qofte ne paraqitje por dhe ne shpirt dhe zemer. Ashtu sikurse kujdesemi per paraqitjen e jashtme, njeriu duhet te kujdeset per brendin e tij, pra per zemren dhe shpirtin e tij.
Kjo kujdesje vjen duke ju drejtuar Allahut xh.sh. me lutje, mirenjohje, pune te mira, dhenie sadakaje, moral te larte etj.
Çfare bukurije kan njerzit sot kur shikon disa qe grabisin mundin e tjetrit,madje ka nga ato qe hiqen si te varfer vetem per te perfituar dicka ne menyre jo te drejte, keshtu duke ia marr riskun atij qe i takon. Apo kur bejne sikur jemi duke respektuar grat per 8 mars dhe kete duke u mjaftuar vetem ne nje dite. Pra keto jane disa nga ato veprimet qe prishin pastertin njerezore te cilen Allahu xh.sh. ia ka dhene njeriut ne formen me te bukur. Keto veprim behen shembull negativ per rinin dhe per te gjithe shoqerin pasi jane veprime qe behen sa per sy e faqe. Behen vetem per interes. Kur themi jetojme ne boten e konsumit, kjo eshte konsum. Njeriu po kthehet mjet konsumi.
Mund ta quajme respekt e per me teper liri te gruas kur ate e respektojme vetem ne nje dite? Jo, pra dy gjinit duhet te jene bashkepunues dhe bashkerespektues te te drejtave te njerit tjeterit gjate gjithe jetes. Nuk mund te quhet respekt blerja e nje rrobe te bukur vetem se eshte tete marsi, apo ngrenja e nje dreke. Si tete marsi eshte edhe ajo dite tjeter, te ciles per ironi e quajne dita e te dashuruarve. Pra keto jane hipokrizi, pasi hipokritet nuk kan vlera shoqerore, shpirterore, por synin te pare kan konsumin. Me kuptoni drejte, mos mendoni se jame kunder disa datave te caktuara perkundrazi per disa data mire qe jane shenuar, pasi me kete hipokrizi qe kemi ne pergjithesis do behet keq e me keq.

A nuk e shikoni se hipokrizia shkon deri aty ku i njejti individ qe ofendon, dhunon bashkeshorten e tij, e tradheton (ashtu edhe bashkeshortja bashkeshortin etij), me tete mars hiqen si te mir. Shembull te tille kemi shume. Nje person kur nuk ishte i veshur me pushtet ofendonte grat, sidomos ato te besimit islam, mirepo vjen nje dite qe atij ju deshen dhe keto gra, duku per pune, diku per vote, dhe ne si shoqeri harojme shpejt, harrojme kete te "mirin" , harojme se kush ka qene. Keshtu duke u kthyer mall konsumi. Ky fenomen vjen si rezultat i mos mire edukimit te femijeve, familjes dhe per pasoj kthemi ne nje shoqeri hipokrite, jo te paster, jo te sinqerte, por thjesh mall konsumi, interesi. Shoqeria jone prej kohesh eshte ne hymbjen e vlerave njerezore, familje etj pasi duke shikuar interesin e shkurter pranojme ne pozicione te ndryshme njerez pa nivel, pa edukim, pa kultur. Duke pranuar ne pozicione te tilla njerez halabak cfare mendoni se do kemi shoqeri te mire? Pra jemi perballe te kricjeve te shumta. Kete e hasim nga cilesia e ushqimeve deri te pozicionet drejtuese te cilat behen mjet per ate qe hiqej si i mir, por tanime nepermjet nesh ai behet perbindesh. Te till as qe duan tia din per vlerat njerezore, familjare, fetare etj. E njejte eshte dhe per ato burra e gra qe pin alkol, bejne tradheti bashkeshortore etj. Te tillet prishin familjen dhe shoqerine. Ndaj duhet edukim. Edukimi shoqerore eshte i manget nese ne brendesin e tij nuk ka edhe edukimin fetar.
Feja islame e meson njeriun te jete i paster jo vetem ne paraqitjen e jashtme, por edhe ate te brendshme. Njerezit qe shkoj pas veseve, epsheve, mashtrimeve ato jane ne rrugen e shejtanit. Sic e dini shejtani nuk ka asnje dite apo moment te mir pasi ai eshte i betuar te bej vetem keq. Profeti Muhammed a.s. tregon: "...e shejtani i tha Allahut: "une njerezve deri diten e Kijametit, te miren do ua bej te keqe, dhe te keqen do ua bej te mire."  Ndaj mesimet islame nxisin njeriun te jete i mir gjate gjithe jetes. Te adhuroj Allahun, te edukoj femijet, te bej pune te hajrit, te ndihmojne nevojtarin etj.  Ne nje hadhith tjeter Profeti Muhammed a.s. thote: "Perderisa te punoni pune te mira, te ecni ne rrugen e Allahut xh,.sh. Allah do jete me ju. Ne te kunderten, Allahu xh.sh. do tu fuse armiqesi ne zemrat tuaja, qe te percaheni me njeri-tjetrin, e pastaj do tju mallkoje.." (Tirmidhi, Ebu Daudi e Iben Maxhe)

Pra mendo , shoqeria jone ne vend qe te merret ne edukimin e familjes, shoqerise, merremi me politiken e keqe. Disa politikan me shejtanllikun e tyre hiqen si te mire, sa per te than; ne i respektojme te drejtat e grave, ju shtrojme edhe dreka e gjera.  Ata ne vend qe te jen ne sherbim te popullit ata grabisin dhe fusin perçarje ne shoqeri. A nuk i keni shikuar se si politikan te ndryshem kan perça shoqerin? Per festen e nenes shikojme; vajza shkon ne dreken e nje ngjyre politke ndersa nena ne nje gjyre tjeter. Deri ketu jemi ok, por harojme se kur ata qe te japin dreken, kur te kene gjerat ne dore te thone: A jo, juve nuk ju mbajme ne pune se vajza jote eshte me ate ngjyre. Ky pra eshte problem i madh. Kush me shume e kush me pak kontribon qoft edhe me heshtjen e tij ne prishjen e vlerave shoqerore. 
Islami keshillon njerzit qe te duan dhe te punojne ne te mire. Te jene pergjegjes ndaj familjes, dhe te mbrojne vlerat njerzore, familjare etj. Ne nje hadith (mesim, keshill) Profeti Muhammed a.s thote: "Çdo pergjegjes do te paraqitet para Allahut xh.sh diten e Gjykimit me duar te lidhura pas qaf, nese ka qene i drejt, drejtesia do ta liroje ate, e nese jo do te mbetet ashtu i denuar (i lidhur)." (Taberani)

Per sa thash me siper te gjithe le ti pergjigjet pyetjes; A eksistonje vlerat e shoqerise se paster? Personalisht them po, por ne, njerezit i kemi harruar apo na intereson ti harrojme. E mbyll ketu me hadithin e fundit qe kam zgjedhur ku profeti Muhammed a.s. thote: "Kushdo qe mbeshtet njeriun jobesimtar (te keqin), genjeshtarin, nuk eshte prej meje dhe as une nuk jam me te."(Tirmidhi, Nesai)

Nga 
Gezim KOPANI 
____________
Date; 09.03.2012

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com