February 29, 2020

Mejtepi i fshatit Kabash Puke para 85 vitesh

Femijet e fshatit Meçe ne Mejtepin e xhamise se fshatit Kabash, Puke. Viti 1935


Sipas familjes se Jemin Kopanit fotografia eshte e vitit 1930 ndersa sipas familjes se Bajram Llukes e vitit 1935 dhe eshte bere ne fshatin Kabash Puke. Ne fotografi jane grupi i nxenesve te fshatit Meçe-Puke.

Ne fotografi jane:
Nga e djathta: Bajram Istref Arifi, Bajram Isuf Llukaj, Rexhep Cina. 
Poshte nga e majta: Ali Hasan Furriku, Jemin Ramadan Kopani, Sadik Adem Gjura dhe Brahim Tahir Lluka.

E veçanta e fotografis e ruajt nga familja e Bajram Isuf Llukes qendron tek plisat e djemve.


Shenim: Kjo fotografi publikohet per here te pare nga Gezim KopaniMejtepi i fshatit Kabash u hap gjate perandorise Osmane per tu mbyll perkohesisht rreth vitit 1912, dhe per tu rihapur ne vitin 1914 nga imami Kosovar Sadik Prishtina. Meqenese imam Sadik Prishtina ndjeku studimet per pedagogji ne normalen e Elbasanit beri qe ai te emerohet mesues duke hapur keshtu ne Mejtepin e fshatit Kabash edhe shkollen Shqipe. Per kontributin e dhene , Presidenti i Republikes se Shqiperise me dekret nr.811, viti 1994 e dekoron hoxhe Sadik Prishtinen pas vdekjes me titullin: "Naim Frasheri" klasi i I-re, si veteran i arsimit ne shkollat shqipe ne Shqiperin e Veriut  dhe jasht kufijve politike te vitit 1913 te shtetit Shqiptar. 

Pergatiti
Gezim KOPANI

Per jeten e hoxhes se xhamise Kabash mund te lexoni me shume duke klikuar ketu: https://gezimkopani.blogspot.com/2013/09/sadik-prishtina-hoxha-ne-kujtesen-e_17.html

February 28, 2020

Jeta e Bajram Isuf Llukaj (1925-2012)

Bajram Isuf Lluka , foto v.1952

 Jeta e Bajram Isuf Llukaj 1925 - 2012 si besimtar dhe kontributit te tij per islamin

Sic dihet ne rrethin e Pukes kan funksionuar disa mejtepe. Nder mejtepet me te njohura ishte ai i fshatit Kabash-Puke. Fillimisht Mejtepi u ngrit gjate prejudhes Osmane per te vijuar funksionimin e tij deri ne vitin 1912. Per shkak te organizimit mejtepi qendroj 1 vit i mbyllur deri ne vitin 1914 me ardhjen e imamit Sadik Prishtina nga Kosova i cili rihaphi mejtepin e xhamise se fshatit Kabash.
Me rihapjen e Mejtepit fulluan  regjistrimet e reja te nxenesve qe ishin ishin nga fshati Kabash, Lajthize, Dedaj, Meçe , Krove etj.
Mesimi ndiqej rregullisht dhe me dashuri nga te gjithe nxenesit e Mejtepit. Nder ta mund te permendim Bajram Isuf Llukaj , Jemin Ramadan Kopani etj.

Bajram Isluf Lluka pasi ndoqi mesimet islame ne mejtep per rreth 4 vite, ai u regjistrua ne shkollen e shqipe e cila u hap gjithashtu ne godinen e Mejtepit te xhamise Kabash. Pasi perfundoj shkollen shqipe ne fshatin Kabash, ne vitin 1947 Bajrami shkon ne ushtri ne rrethin e Gjirokastres. Aty  u njoh per talentet e tij duke krijuar miqesi me shume personalitete e shoke.

Nga e djathta: Bajrami, Borja, Misirja, Parja
Me ardhjen e liris se besimit ne vitin 1990 Bajram Isuf Lluka mori pjese ne riorganizimit te Myftinise Puke. Ai dhe ndihme ne organizimin e faljes se namazit te terevaive, faljese namazit te Bajrameve etj.

Nder kontributet financiare te Bajramit ishte edhe bashkimi me H.Ibrahim Hoxhen dhe Sadri Rrustemin per hytben e xhamise se qytetit te Pukes te cilen e ndertoj mjeshtri Sadik Ram Guri Ne moshen 87 vjecare (pra ne vitin 2012) Bajram Isuf Lluka i dorezoi shpirtin Allahut xh.sh.

Bajrami me bashkeshorten Misiren 


Pergatiti
Gezim KOPANI
___________
1. Bajram Isufl Llukaj lindi ne fshatin Kabash ne vitin 1925.
2. Kliko ketu per te shikuar nje pjese te nxenesve te Mejtepit Kabash Puke: https://gezimkopani.blogspot.com/2020/02/mejtepi-i-fshatit-kabash-puke-para-85.html

Kongresi i parë Mysliman Shqiptar 1923


Kryetar i pare i Kuvendit te Kongresit Mysliman Shqiptare te vitit 1923 ishte  H.Vehbi Dibra i cili dha fetvane per flamurin Shqiptare. 
Me pas ky kongres nga Gjyqi i Nalte i Sheriatit u quajti Komuniteti Mysliman Shqiptare. Kongresi i pare Mysliman filloj punimet me 24 shkurt deri me 12 mars 1923 dhe mbledhja u zhvillua ne sallen e shoqerise "Djelmia Dibrane". 
Ne kongres moren pjese 36 delega ku shtat prej tyre ishin deputet.

Pergatiti
Gezim KOPANI


February 11, 2020

Ja si vlersohej familja kohe me pare


Kohe me pare , pikerisht gjate Perandorise Osmane tregohet dicka shume e vyer e cila tregon vlerat kulturore te kohes. Kryesisht portat e shtepijave kishin dy çekiç per te trokitur. Njeri çekiç ishte i madh e tjetri i vogel. Kur trokitja behej tek çekiçi vogel kuptohej se trokitesi ishte grua dhe rrjedhimisht hapesi i portes duhet ta bente nje grua. Kur trokitja behej tek çekiçi i madh kuptohej se trokitesi ishte burre dhe rrjedhimisht porta duhet te hapet nga nje burre.
Po ashtu tregohet se kur ne nje shtepi kishte te semur, tek porta vendosnin nje buqet me trendafila te kuq, dhe kjo behej qe kalimtaret apo shitesit te mos benin zhurme me qellim mos trazimin e te semurit.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com