November 14, 2022

Gjapëri i zi dhe profeti Isa a.s.


Profeti Isa a.s. dhe gjarperi i zi

Nje dite profeti Isa a.s. arrin tek nje fshat. Ne fshat jetonte nje ngjyrues rrobash per te cilin gjith banoret e fshatit kishin pakenaqesi pasi ai teksa ngjyroste rrobat ne ujin e perrojit te fshatit, uji merrte ngjyren e bojes duke shkaktuar probleme ne perdorimin e ujit. Kur banoret e fshatit mesuan se ne fshat ka ardh i dashuri i Allahut, profeti Isa a.s. u bashkuan tek ai duke ju ankuan per ngjyruesin e rrobave. Banoret i kerkuan Profetit Isa a.s. qe te bente nje dua nga e cila ti vije vdekja e te mos na shqetesoj me. Profeti Isa a.s. pranoj dhe beri lutjen: O Allah! Dergoj ngjyruesit te rrobave nje gjarper te zi i cili tia marr shpirtin!
Si cdo here gjyruesi i rrobave del nga shtepia dhe me vete merr tre cop buk, bojra dhe rrobat dhe ulet ne breg te perrojit dhe si zakonisht fillon te ngjyros rroba. Ne kete momen vjen nje njeri i mir , nje besimtar qe adhuronte Allahun, dhe pasi i jep selam ngjuruesit i thote: Jam shum i uritur, prej kohesh nuk kam ngren qofte nje grimc buke ndaj mund te me jepni dicka per te ngren? Ngjyruesi menjeher fut doren ne çant dhe i jep copen e pare te bukes. Njeriu i uritur i thote: Allahu ti falt gjynahet ! Ngjyruesi  i jep njeriut te mir edhe copen e dyte te bukes. Njeriu i mir i tha: Allahu ti fal gjynahet e shkuara dhe te ardhmet! Pas kesaj ngjyruesi i jep edhe copen e trete te bukes. Njeriu i mir i thote: Allahu te befte banor te xhennetit !
Ne aksham si cdo here ngjyruesi kthehet ne fshat. Fshataret u habiten pasi lutja e Pejgamberit pranohet, nderkohe ngjyruesi vazhdon te jetoj. Ndaj fshataret shkuan perseri tek profeti Isa a.s. ku i treguan se ngjyruesi eshte gjall! Profeti Isa a.s. u tha: Silleni ate tek une. Fshataret e paraqesin ngjyruesin para profetit Isa a.s. i cili e pyet: O ngjyrues! Çfare pune te mire ke bere sot ? Ai i pergjigjet: Buz perrojit u takova me nje njeri te mir i cili me kerkoj ta ushqeja. Sa here qe i jepa buk ai lutej per mua. Profeti Isa.a. e kuptoj miresin qe kishte bere dhe i kerkoj atij te sjell çaten e bukes. Ngjyruesi sjell çanten dhe profeti Isa a.s. i kerkoj qe ta hap. Kur e hap çanten shikoj ne te nje gjarper te zi. Te gjith habiten. Profeti Isa a.s. i afrohet gjarprit te cilin e pyet: O gjerper i zi! Na trego pse nuk e mbyte kete njeri? I turperuar gjarperi i pergjigjet: O Isa , pejgamber i Allahut ! Per te kryer punen qe mu ngarkua hyra ne çanten e ngjyruesit, mirepo aty ai u takua me nje njeri te mir qe adhuronte Allahut i cili kerkoj nga gjyruesi ushqim. Ngjyruesi i dha ati gjith buken qe kishte duke e ngop njeriun besimtar. Per kete miresi, njeriu i mire beri tre lutje per ngjyruesin ku pran te cilit qendronte nje melek qe thoshte: Amin! O Allah pranoje lutjen njeriut besimtar! Ne keto çaste Allahu zbret nje melek i cili ma mbylli gojen duke ma lidh me frer, ndaj nuk munda ta mbys ngjyruesin. Profeti Isa a.s. ju drejtua ngjyruesit duke i thene: Allahu te ka fal per ate qe ke bere por tani e ne vazhdim mos shqeteson me banoret e ketij fshati."

Pergatiti
Gezim KOPANI

Ju mund te lexoni: Jeta e profetit Isa a.s.


November 11, 2022

Jeta e Profetit Shemun a.s.

Ilustrim - Arka e Profetit Musa a.s. dhe Harun a.s. Brenda kesaj
dijetaret thone se jane gjera te bekura perfshi dhe shpallja e Teuratit


Jeta e Profetit Shemun a.s.

Pas profetit Musa a.s. dhe profetit Harun a.s. Allahu xh.sh. bijeve te israilit u dergoj nje drejtues dhe thirres ne rrugen e Allahut xh.sh. i quajtur Shemun. (1) Sa i takon origjines se Shemunit ka disa mendime, por me i pranuari eshte ai i cili thote se Shumuni a.s. eshte pasradhes i Profetit Harun a.s. duke thene se: Shemuni(2) eshte djali i Balij Alkame duke vijuar brezat deri tek Mukatil. 
Jo shume kohe pas vdekjes se profetit Musa a.s. ne toke filluan luftrat e pergjakshme. Paraija e bijeve te israilit u dobsuan aq shume sa kishin ngel shume pak burra. Tregohet se vetem nje grua ishte shtatzene. 
Ajo ishte besimtare dhe e luste Allahun xh.sh qe ti falt nje djale. Allahu xh.sh ia pranoj lutjen dhe ajo lindi nje djal.(1) Kur femija u rrit aq sa te ecte vet nena e tij e regjistron tek nje dijetar i njohur i cili ishte edhe drejtues i faljeve (namaz). Pasi kaloj nje kohe, nje nate teksa ishin ne gjume djali degjon nje ze qe vinte nga vendi i faljes. Ai mendoj se e kishte thirr mesuesi (dijetari) ndaj shkoj pran tij dhe e pyet: Me thirre? Qe femija te mos behet me fiksime mesuesi i thote; Po, tani ulu ne gjume! Pasi mesusin e zuri gjumi, djali degjon perseri nje ze, i cili ju perserit tre here. Zeri qe degjonte ishte meleku Xhebarail i cili ne forme njeriu ju afrua dhe i tha: Allahu xh.sh, te zgjedhur ty per ta drejtuar popullin ne besimin ne Allahun xh.sh. Per kete Allahu xh.sh. thote: "Nuk keni marr vesh per parin e bijve te israilit pas Musait ? Kur i paten thene nje te derguari te tyre (Shemunit): Cakto per neve nje sundues qe te luftojme ne rrugen e Allahut!"(Bekare; 246)
Per shkak te humbjeve te medha si dhe perndjekjes nga atedheu i tyre (Jeruzalemi, Palestina), beri qe populli ti kerkoj Shemunit qe te luftojne ne rrugen e Allahut xh.sh. Mirepo Shemuni a.s. u thot: Po nese behet obligim lufta, e ju te mos luftoni? Ata i thane: Pse mos te luftojme ne rrugen e Allahut, kur dihet se ne jemi debuar nga atdheu yne? Kur u be obligim lufta, perveç nje pakice prej tyre, te tjeret u terhoqen. Shemuni a.s. u tha: Allahu caktoj per ju Talutin si mbret. Ata thane: Si mund te jete ai mbret mbi ne kur ne jemi me te aft se ai per mbreterim dhe se atij nuk i eshte dhene pasuri mjaftueshem. Ai tha: Me te vertet, Allahu e ka zgjedhur ate mbi ju dhe ia ka shtuar atij shume dijen, dhe ia ka rritur shtatin: dhe Allahu ia dhuron Mbreterin e Tij atij qe Ai do. Dhe Allahu eshte i Gjithemjaftueshem per te permbushur nevojat e krijesave te Tij, I Gjitheditur. (El Bekare, 246-247)
Shemuni a.s. i mesonte njerezit qe te besonin Allahun xh.sh. dhe te mos e humbisnin shpresen tek Allahu xh.sh. pavarsisht tmerreve dhe varsjeve qe Xhaluti shkatrimtar bente. Ai u thoshte se Allahu xh.sh. do ndihmoj besimtaret dhe se do zgjedh udheheqesin, mbretin e tyre me te cilin do luftojne Xhalutin dhe ushtrin e tij. Madje Shemuni a.s. u pat thene; Sundimtari i juaj apo bijeve te izraelit do jet ai i cili eshte i gjate sa shkopi. Njerezit filluan te hynin tek Shemuni a.s. i cili kishte shkopin ku njerezit matnin gjatesin e trupit , mirepo kur radha i ra Talutit u vu re se ai ishte fiks sa shkopi, pra ishte i gjate, dhe shume i zgjuar per luftime. Njerezit filluan te reagojne , pasi Taluti nuk ishte prej elitave dhe se ishte i varfer, por profeti Shemun a.s. ju afrua Talutit dhe me repekt dhe gezim i beri me dije se je mbreti. Kete gje Shemuni ia tha edhe popullit, i cili vazhdonte me kundeshtrim, mirepo ata nuk e dinin se Taluti me ndihmen e Allahut xh.sh. kishte arrit te gjej gjerat e bekuar te pejgamberit Musa a.s. dhe Harun a.s. arken et Tabut e cila me pare kishte pas humbur. Arka ishte simbol i pejgambereve te beni israileve prej profetit Musa a.s. Ate ark e paten grabit nje popull tjeter dhe Allahu ua premtoj se do ua kthej arken nese do lutojne nen sudeimin e Talutit. Arken apo sundukun prej druri e paten mbajt (ose e mbanin) meleket e Allahut xh.sh brenda se ciles nder te tjera kishte fjalet e bekuara te Teuratit.(3)
Per kete Allahu xh.sh. thote: "Shemuni a.s. u thote: Vertet shenja e Mbreteris se tij Talutit eshte se do te vije te ju me arken prej druri (Et Tabut) ne te cilen ndodhet qetesia (Sakineh) (4) nga Zoti juaj dhe diçka e mbetur nga ato gjera qe lane pas tyre Musai a.s. dhe Haurni a.s. e mbajtur nga meleket. Padyshim, ne kete ka tregues per ju, nese vertet jeni besimtare." (El Bekare; 248)
Disa shpjegues te ajeteve te Kur'anit thone se: "Arken e sollen meleket e Allahut xh.sh. si argument per zgjedhjen e bere. Allahu e di me mir.  Allahu xh.sh. thote: Atyre ju erdh Taluti me arken (5) si shenje madhe e Mbreterimit e tij..." (El Bekare 249)
Kur kjo ndodhi , nje pjese u gezua dhe pranuan Talutin, mirepo nje pjese tjeter u mashtruan nga shejtani madje ato moren arken dhe e vendosen posht nje statuje, mirepo te nesmen nemegjes arken e gjete siper statujes. Tek besimet e tjerea qendron se kjo gje u disa here. Atehere ata u binden se vertet kjo eshte prej Zotit. Per te ruajtur arken vendosen ta dergojn ne nje fshat mirepo aty ra nje semundje e rende sa pothuajse te gjithe vdiqen, ata moren arken ku e vendosen ne nje korroc te cilen e terhiqnin dy lop dhe e derguan tek Samieli (Shemuni a.s.) dhe njerezit qe ishin bashkuar aty.
Ndersa mesimet islame tregojn se: Arken e sjellin meleket e Allahut xh.sh. Pavarsisht ketij fakti disa perseri ne brendesin e tyre fshehnin mosbindjen ndaj Talutit, ndaj Allahu u tha qe te luftojne. Taluti u tha: Kush e mbyt xhalutin i premtoj se do e martoj me vajzen time si dhe do i jap vend te nderuar. Mirepo disa nga frika e disa nga mosbindja ndaj Talutit nuk pranuan madje disa pasi u nisen perte luftuar u kthyen  ne mes te rruges. Nga Iben Abasi kemi se: Allahu xh.sh i mesoj Shemunit a.s. qe ti tregoj Talutit qe kur te nisen per lufte te ndalojne tek lumi (6) me qellin zjerrjen ne pah te ushtareve besnik. Taluti ashtu beri dhe u tha ushtareve:Kush do pije uje te mos vije me mua ne lufte. Me mua te vijne vetem ato te cilet nuk do ngopen duke pire uje. Per kete Allahu xh.sh. thote: Kur Taluti u nis me ushtrin e tij, ai u tha: "Vertet Allahu do t'ju provoje ju me nje lum. Keshtu pra, kushdo qe pi prej tij ai nuk eshte me mua, ndersa kush nuk e shijon, ai eshte me mua, perveç atij qe pi vete nje grusht. Por megjithate ata te gjithe pine prej tij, perveç nje pakice prej tyre. Keshtu kur ai e kishte kaluar ate, ai dhe ata qe e besuan bashke me te, ata qe kishin prin thane: Ne nuk kemi fare fuqi sot kunder Xhalutit dhe hordhive te tij. Por ata qe e dinin se me siguri ata do te takoheshin me Allahun thane: Sa shpesh nje grup i vogel ka mundur nje hordhi te madhe me Vullnetin dhe Lejen e Allahut. Dhe Allahu eshte me durimtaret.(El Bekare; 249)
Kur kaluan lumin dalluan se ishin pak ushtar (313 ushtar) ndaj thane se: Ne sot nuk mund ta mundim Xhalutin ndersa nje pjes tjeter per tju dhene kurajo than: Sa here ka ndodh qe nje numer i vogel me ndihmen e Allahut te mundin ushtri te madhe? Me durim dhe me lejen e Allahut ne do fitojme. Keshtu ata u nisen per tu perballur me ushtrin e xhalutit. Allahu thote;  "Kur ata marshuan per tu takuar me Xhalutin dhe forcat e tij, ata thene: Zoti yne! Na dhuro ne durim, bena te qendrueshem ne kembet tona dhe na nxirr fitimtar mbi popullin jobesimtar!(El Bekare; 249)
Kur dy ushtrit ishin ball perball me njera tjeteren, Xhaluti eci ne krye te ushtrise se tij, ne kete kohe para ti doli nje prej ushtareve me besimtar ndaj Allahut, njeri me trimi, me besniku qe Taluti kishte ne ushtrin e tij, ai ishte Davudi a.s ne perballje me xhalutin mori tre guri dhe me gjith forcen e tij goditi xhalutin te cilin e leshoj ne toke te vdekur. Me ndihmen e Allahut ushtria e Talutit fitoj kunder ushtris se madhe te xhalutit dhe Jeruzalemi u çlirua.
Allahu xh.sh. thote: "Keshtu ata i shpartalluan ato jobesimtaret dhe me Vullnetin dhe Lejen e Allahut dhe Davudi vrau Xhalutin." (El Bekare; 251)
Ashtu sikurse mbreti Talut kishte premtuar, e martoj vajzen e tij me Davudin a.s. si dhe i dha vend te larte ne mbreterin e tij. Pas fitores profeti Shemun a.s. ia dorzon shpirtin Allahut xh.sh. Per shkak te trimeris se treguar Davudi a.s. u be i njohur ne gjith breterin aq sa Taluti filloj te xhelezoj. Taluti vendosi ta heq qafe mirepo nuk e bente dot vet dhe kerkoj nga disa bashkepuntore te tije qe ta heqin qafe Dauvdit, por ato nuk ju bindet keshtu ai i hoqi qofe nje pjes te tyre per mos mbidje. Per kete veprim Taluti u merzit shume dhe ue pendua aq sa filloj te vetmohej dhe te qante. Ne shumicen e kohes largohej nga njerezit dhe qendronte ne vend te shkreta te shkretetire duke qajtur. Nje dite teksa po qante degjoj nje ze qe i tha: "Talut! Na ke vra padrejtesisht dhe tani ne shqeteson edhe per se vdekuri" Kur degjoj kete Taluti u merzit edhe me shume. Filloj te kerkoj per ndonje dijetar per ti treguar nje rruge qe ti pranohen pendesa. E gjeti dijetari i cili e i ka then: Ia ke fal jeten ndonje bashkpuntori tend? Pergjigja nuk i pelqeu pasi pikerisht bashkepuntoreve te tije ia kishte marr jeten. Ndaj vijoj te kerkoj perseri derisa takon nje grua te devotshme e cila e drejtoj per tek varri i Shemunit a.s. Shkurtimisht , aty Taluti e paska zen gjumi dhe si ne ender paska marr nje pergjigje se: Shpetimi yt eshte ne nese heq dore nga mbreterimi i vendit dhe vijon te luftosh per te drejten dhe ne rrugen e Allahut. Me kete pergjigje Taluti kthehet ne pallatin breterore dhe i dorezon sundimin Davudit a.s. dhe vete sebashku me dymbedhjet djemt e tij vdiq duke luftuar.
Ndersa Davudi a.s. per nje kohe jo shume te gjate e sundeoj vendin dhe Allahu xh.sh. e shpalli profet Davudin a,s. dhe djalin e tij Sulejmanin a.s.
Allahu xh.sh. thote: "Allahu i dha atij (Davudit) sundimin, perjgamberllekun dhe e mesoj ate per çdo gje qe deshi." (El Bekare; 251)
Pergatiti
Gezim KOPANI


Ju munde te lexoni: Jeta e Profeteve


___________
1. Te besimet e tjera ky pejgamber quhet Samuel
2. Tek hebraishtja haset me emrin Shemuili
3. Thuhet se nder te tjera brenda arkes (sunduk) kishte: Pllaken ku ishte i shkruar Teurati, shkopi i profetit Musa a.s., nje kemish e profetit Musa a.s., ushqimi i quajtur Menn me te cilen Allahu xh.sh. ia pat zbrit profetit Musa a.s. nga qielli si ushqim teksa ato ishin ne udhetim dhe disa gjera (kemish) te profetit Harun a.s.
4. Et Tabut , pra arka apo sunduku eshte prej profetit Musa a.s. dhe Harun a.s. ajo eshte Sakineh qe do te thote qetesi, siguri nga meleket." Al Bara tregon: "Dikush teksa po lexonte suren Kehf i vjen nje re dhe qendroj mbi kete njeri duke u afruar atij gjithnje e me shume, derisa sa kali qe kishte lidhur aty pran filloj te kercej nga frika. Ne mengjes ai erdhi tek Muhammedi a.s. dhe i tregoj per cfare kishte ndodhur. Muhammedi a.s. i tha: "Ajo ka qene Sakineh (qetesi) nga meleket te cilet kan zbritur nga leximi i Kur'anit te bekuar." (Buhari) 
5. Tek fet e tjera quhet "arka e beslidhjes", "arka e deshmis" etj
6. Behet fjale per lumin Esh Shera, Jordan
7. Disa thone qe gruaja e devotshme e ka derguar tek profeti El Jasai a.s. e disa te tjere thone tek varri i Shemunit a.s. e disa thone tek ai i Jushes a.s....

November 06, 2022

Pritje vëllazërve Kabashas të Prizrenit në Pukë


Kisha kenaqeshin te kisha ne Puke mysafiret e veçante, Kabashasit e Priznrenit te kryesuar nga Prof. Rrahman Rexhaj, Lulzim Kabashin, Xhemil Kabashin dhe Enver Kabashin. Me rastin e vizites si dhe ne kuader te promovimit ne Puke te librit "Haxhi Rrustem Kabashit 1835-1910" me autor Prof. Asoc. Shefaqet Hoxha , Myftinia Puke ne shenje respekti vlersoj figuren e Haxhi Rrustem Rexhep Kabashin me origjin nga Kabashi i Pukes pas vdekjes per: Ndihmen e tij ndaj fese islame ne trevat Shqiptare vecanarisht ne krahinen e Pukes. Date; 5.11.2022

Pergatiti
Gezim KOPANI
November 04, 2022

Takim me banorët e fshatit Trunë , Pukë

Çdo here eshte kenaqesi te takohesh me banoret e mrekullueshem te fshatit Trune. 
Fotografi te bera nga takimi i zhvilluar ne kuader te muajit mevlud, ditelindjes se Profetit Muhammed a.s. (Tetor , 2022)


Me profesorin e nderuar Xhemal Çaushi

Fotografi
Qazim KOPANI 

November 02, 2022

Dy mollët e vajzës së vogel

Shpesh ajo qe shikon nuk eshte ashtu siç duket. Vajza e vogel e nje nene mbate ne duar dy moll. Nena e saj ju afrua dhe e pyeti me buzeqeshje: Shpirti i nenes, mund te me jashpesh njeren molle?
Vajza e shikoj dhe pastaj shpejt kafshoj me nga nje kafshat dy mollet. Buzeqeshja e nenes ju ngri ne fytyre duke menduar se vajza nuk do tia jap, dhe u perpoq qe te mos e shfaqte zhgenjimin ndaj vajzes.
Nena filloj te mendoj; Mos valla ku kam gabuar ne edukimin e femijes tim?!
Pas pak vajza iu afrua nenes dhe i zgjati doren me njeren nga mollet e kafshuar duke i thene:
"Kjo molle eshte me e embel!"
Urtesia:
Pasvaresisht kush jeni, pavarsisht njohurive qe keni, kurre mos paragjyko dike. Sepse shpesh ajo qe shikon nuk eshte ashtu siç duket.


Pyetjet e profetit Musa a.s. drejtuar Allahut xh.sh.

Nje here profeti Musa a.s. e pyet Allahun xh.sh; O Allah! Çfare shperblimi ka ai i cili viziton te semurin? Allahu ju pergjigj: E pastroj nga gjynahet sikur dita kur e ka lindur nena.
Profeti Musa a.s. e pyet: Çfare shperblimi ka ai qe pergatit xhenazen? Allahu xh.sh. i thote: Ai qe e pergatit xhenazes, kur te vdes ai do i caktoj melek qe do ta percjellin ate deri tek varri dhe pastaj deri ne mahsher.
Profeti Musa .a. pyet perseri; O Allah! Çfare shperblimi ka ai qe i shpreh ngushellime atij qe i ka ndodhur vdekja e njeriut te tij? Allahu xh.sh. i thote: Do ta vendos ne flladin time, ne diten kur nuk do kete fllad tjeter pervec flladit tim." 

(Shenuar nga Hasan el Basriu) 


Dashuria dhe uretja e dy vëllezërve

Dy vellezer e donin shume njeri-tjetrin, punon bashke ne kopshte dhe çdo gje e ndanin pergjysme. Nje dite prej ditesh ndodhi nje keqkuptim, e cila kalon ne grindje mes tyre. Ngrindja u shtua. Pas nje fare kohe kaploj heshjta dhe dhimbja. Kjo gje vazhdoj per disa jave dhe disataca mes tyre u thellua edhe me shume derisa shkeputen lidhjet.
Nje dite, nje burre i panjohur trokiti ne deren e vellaut te madh ku i kerkoj pune. Ai i tha: Pranoj por a mund te punosh tek une? E shikon anen tjeter te lumit, ajo eshte shtepia e vellaut time te vogel. Ai me beri keq, me nençmoj dhe u prishen te gjitha lidhjet mes nesh. Do te te treoj se une mund te hakmerrem ndaj tij. I shikon keto gure afer shtepis? Me keto gur dua te ndertosh nje mur te larte, sepse nuk dua ta shikoj vellau.
Burri qe kerkoj pune i tha: E kuptova situaten dhe punen qe me dhe.
Vellau i madh i dha punetorit te gjitha mjetet e nevojshme per pune, pastaj u largua per nje jave. Kur u kthye, punetori kishte perfunduar punen e vet, mirepo punedhenesi u habit. Punetori ne vend qe te ndertonte murin, kishte ndertuar nje ure qe lidhte dy anet e lumit. Ne ate momente doli vellau i vogel nga shtepia e tij dhe vrapoj drejt vellaut te tij duke i thene: Sa vella te mire qe te kam! Po nderton ure mes nesh, perkunder gjithe asaj qe te kam bere! Krenohem me ty!
Vellau i madhe duke shikuar mallin dhe dashurin e vellaut e perqaqfoj vellan e vogel. 
Kur vellezerit po festonin pajtimin e tyre, punetori po grumbullonte mjetet e punes per tu larguar. Dy vellezerit njezeri i tha: Mos shko! Kemi ende pune per ty!
Mirepo punetori u dha atyre dhe te gjithe pergjigjen me te mire; "Do te doja te qendroja me ju, mirepo me duhet te nxitoj se duhen ndertuar ura te tjera." 

(E huazuar) 

Profeti Musa a.s. dhe fjala La ilahe ilAllah

Nje here profeti Musa a.s. i thote Allahut: O Allah! Me meso nje gje me an te se ciles do te adhuroj Ty edhe me bukur!Allahu xh.sh. i thote: Thuaj La ilahe il Allah! Musai a.s. tha: O Allah! Kete e thone edhe besimtaret e tjere! Allahu xh.sh. i thote: O Musa! Sikur shtat qiejt dhe çfare ka ne to perveç Meje, dhe shtat toke (dhera) ne nje ane te peshores dhe nen anen tjeter te jete e vendosur fjala La ilahe ilAllah, kjo do peshoj me shume.

Pergatiti
Gezim KOPANI

Në vendin e duhur do vlersohesh ashtu siç e meriton


Nje i moshuar thirri djalin e tij dhe i tha: Kjo ore eshte e ster stergjyshit tend. Eshte 200 vjeçare. Para se te ta jap , shko tek dyqani i orave ne fillim te rruges dhe ofroja per ta shitur dhe shiko se çfare çmimi do jap per te. 
Djali shkoj tek dyqani dhe e pyet. Kur u kthye tek babai i thote se shitsi e vlersoj vetem 5 dollr dhe ate vetem se ishte shume e vjeter.
Babi i tha: Shko tek dyqani i antikuarve dhe ofroja per shitje dhe shiko sa do e vlersoje.
Djali shkon tek dyqani i antikuareve dhe e vlersuar me 5000 mije dollare.
Kthehet djali dhe i tregon babait te tij. Babai i thote: Shko ne muze dhe ofroja atyre per shitje.
Djali shkon dhe kur kthehet te babai i mahnitur i thote: Drejtoria e muzeut kishte thirr nje specialis te fushes dhe ai e vlersoj me 2 milion dollar.
Babai i thote djalit: Birimi im! Me kete doja te te mesoja ty se: Ne vendin e duhur do vlersohesh ashtu siç meriton. Mos e vendos veten ne nje vend qe nuk e meriton dhe do te zemerohesh me pas nuk te vlersojne.

(E huazaur)

Keshilla nga Llukmani a.s.Nje dite Llukmani a.s. i tha djalit te tij:

Biri im! Kalova jeten pran shume profeteve dhe perfitova nga ata tete mençuri:

1. Kur te jesh ne namaz, ruaje zemren tende
2. Kur te jeshte ne tubime njerezish, ruaje gjuhen tende.
3. Kur te jshe ne shtepit e te tjereve, ruaje shikimin tend.
4. Kur te hash ushqim, ruaje stomakun tend.

Dy gjera mos i permend kurre:

1. Te keqen qe te kane bere te tjeret.
2. Te miren qe ua ke bere te tjereve.

Dhe dy gjera mos i harro kurre:

1.Allahun  dhe 2. Boten tjeter. 

Pergatiti
Gezim KOPANI

Gjykimi i Profetit Davud a.s. dhe djalit te tij Profetit Sulejman a.s.

Kjo mendohet se eshte shpata e profetit Davud a.s. i cili eshte njeriu 
i pare qe ka punuar hekurin

Prodeti Davud a.s. nder te tjere kishte femije dhe Sulejmanin a.s. te cilin e mbate gjithme pas vetes ne menyre qe ta pergatiste per te gjykuar drejte çeshtjet qe vinin per tu zgjidhur. Sulejmani a.s. ishte shpresa e profetit Davud .a.s per tia lene dijen.
Tregohet se nje dite vin tek profeti Davud a.s. dy buarr ku i tregojne nje problem qe kishin mes tyre. Njeri i thote: O Davud! Personi qe kam ne krah me ka demtuar mbjellat me delet e tij dhe demi eshte i madh.
Davudi a.s. e pyet: Sa eshte dami? Dami eshte sa gjithe delet qe kan shkaktuar dam.
Davudi a.s. thote: Atehere per kompensim te damit pronari i deleve le ti jap delet te demtuarit.
Mirepo pronari i deleve nuk kishte te ardhura te tjera perpos deleve qe mbante, dhe me te cilat ushqente familjen , ndaj dhe kjo zgjidhje ju duk shume e rende por nuk kishte rruge tjeter dhe me koke ulur pranon gjykimin e profetit Davud a.s.
Ne momentin qe do largoheshin Sulejmani a.s. qe ishte pran te atit, Davudit a.s. tha: Babe une nuk te njejtin mendim! Nese me lejon te them mendimin qe kam! Davudi a.s. me gezim i jep leje.
Sulejmani a.,s. tha:
Une jam i mendimit qe pronari i deleve le te punoj token dhe ta mbjell ate derisa te mbuloje demin e shkaktuar dhe gjate kesaj kohe pronarit te shkatuar dem te mjel delet ne menyre qe velra e damit te shkaktuar te paguhet sa me shpejt dhe pastaj te dy te kthehen tek malli i tyre.
Ky propozim ju perlqeu dy burrave dhe ashtu u vepruar.

Pergatiti
Gezim KOPANI

Kur Sami Bej Frasheri shkruante per Shqiperin ne Terxhuman Hakikat

Faqja kryesore e Gazetes Tercuman Hakikat 

 

"Po valle a mendon "alim" efendiu se shqiptaret, te cilet çdo pjese te tokes te Perandorise e kan ngjeshur me gjakun e tyre, te ndahen nga shteti i madh Osman dhe te kenaqen qe ne nje vilajet te vendosnin nje shtet te tille te vogel e te mund te shpresojne se do te mund te jene te qete ne nje mjedis te rrethur nga te gjitha anet me popuj te armiqesuar."
(Sami Bej Frasheri ne nje artikull per gazten "Terxhumani Hakikat" nr. 150.) Publikuar nga E. Duka


Pergatiti
Gezim KOPANI


Thenie nga Aliu r.a


 

Aliu r.a. thote:

 
"Thesari me i mire eshte zemra e mbushur me dashuri ndaj Allahut.

"Njeriun e merr ne qaf zemerimi i vet."

"Kujt i lejohen kater gjere, nuk i mohohen kater te tjera:
1.Kush lutet, merr pergjigje
2.Kush pendohet, degjohet
3.Kush kerkon djes, falet
4.Kush eshte mirenjohes, nuk mbetet pa te mira
."

"Edukoni femijet sipas kohes qe ata do te jetojne dhe jo sipas kohes qe ju jetoni."

"Nuk ka nder me te madh se sa dituria.

"Ai qe i mohon te drejtat tjetrit, fundin e ka te keq."

"Ki respekt per grat , sepse ajo eshte nena e njerezimit.

"Nje pune e lig eshte shume, ndersa nje pune e mire eshte pak."

"Njeriu sa me i paditur qe te jete, aq me pak vlera ka."

"Besa e njeriut eshte shoku i tij."

"Mikut eci sipas nderit qe ka dhe qe te ben."

"Kush degjon fjalen e armikut, ka vrare vetveten."

"Ma mire te kesh nje armik te mençur, sesa nje mik pamend."

"Kerkesat e teperta te lejne pa asnje gje.

"Skamja ia ul vleren fjales se mençur."

"Ç'eshte e shkruar do te vije ne kohen e caktuar."

"I lumtur eshte ai qe s'lakom shume.

Nje person i thote Aliut r.a.: Ti je bish! Aliu ia kthue : Ti je pellumb! Shoket e tij e pyeten Aliun pse ia ktheve keshtu? Ai tha: Tek une ai shikon veten, ndersa tek ai une shikoj veten time.

"Shtoje heshtjen, medimet tuaja do lulezojne.

"Ka gjetur xhennetin dhe ka shpetuar nga xhehenemi ai tek i cili ka keto gjashte cilesi: 
1.Kush e njeh Allahun dhe i bindet Atij.
2.E njeh shejtanin dhe e kundershton ate.
3.E njeh te verteten dhe e ndjek ate.
4.E njeh genjeshtren dhe friskohet prej saj.
5.E njeh rezikun e dunjas dhe heq dore prej saj.
6.E njeh ahiretin dhe ec ne rrugen e tij
." 
Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com