August 11, 2022

Jeta e profetit Nuh a.s.

Tabllo ilustruese e anijes se profetit Nuh a.s.

Historia e profetit Nuh a.s. eshte madheshtore pasi ajo tregon ngjarjen e madhe te Tufanit kur toka u permbyt me uje. Per shkak se profeti Nuh a.s. ndertoj nje anije ku vendosi ne te çifte nga çdo lloji krijese, kafsh, shpende dhe njerezit qe e besuan Nuhun a.s. , ai profeti Nuh a.s konsiderohet si babai i dyte i njerezitmit pas atij te profetit Adem a.s. Profeti Nuh a.s. erdh per te drejtuar njerezit ne besimin ndaj Allahut xh.sh. pasi ato kishin devijuar duke adhuruar idhuj te ndryshem. Tregohet se diku ne Mesopotami (me te cilin askohe benin pjese; Iraku,Kuvajti, Turqia, Siri, Irani etj) ka jetuar Lameku (djali i Meteveshliut ) i cili kishte pas shume femije nder te cilet dhe Nuhun a.s. Iben Abasi ka thene: "Mes profetit Adem a.s. dhe Nuhut a.s. ka pas dhjet breza dhe te gjithe ishin mysliman." (Buhari) Aq i veçante eshte profeti Nuh a.s. saqe Allahu xh.sh. nje sure ne Kur'an e ka qutajtur me emrin Nuh. Profeti Nuh a.s. erdh ne nje kohe kur njerezit kishin devijuar nga rruga e drejte ku shejtani i kishte devijuar nga rruga e drejte duke i derguar ne rrugen e gabuar. Nga Iben Abasi kemi: "Njerezit filluan te bejne statuja disa njerezve te cilet i quanin njerez te mir si Vedi, Suva, Jakun , Nesri (djem te Ademit a.s.). Aty ku banonin aty ndertonin shtatujat e tyre porse nuk i ardhuronin, por vdiq brezi qe beri statujat brezi i ri filloj te adhuronin statujat." (Buhari)

Iben Ebi Hatimi ka transmetuar (permendet zingjiri) se: "Vedini ka qene njeri i mir, mysliman dhe njerezit e donin. Kur vdiq, njerezit u bashkuan rreth varrit ne Babiloni duke ndjer dhimbje per te. Kur iblisi shikoj dhimbjen dhe pikellimin e tyre shkoj tek ata ne formen e njeriut dhe kur u ba pjese e njerezve rreth varrit te Vedinit u tha:Shikoj qe jeni merzitur per humbjen e njeriut tuaj te dashur, prandaj dua tju propozoj nje pune qe nese e beni nuk keni per ta harruar me Vedinin. Ata i tha; Urdhero na thuaj! Shejtani ne forme njeriu u tha; Ju propozoj te benj nje statuj te Vedinit e pastaj te bashkoheni rreth saj ne shenje perkujtimi per Vedinin. Po! thane njerzit dhe keshtu ben statujen dhe filluan ta perkujtojne Vedinin. Djallzia e shejtanit nuk perfundoj me kaq, pas disa kohesh u tha njerezve; Pse nuk beni nga nje statuj te Vedinit dhe ta keni gjithsecili ne shtepit tuaja. Njerezve ju pelqeu propozimi dhe ashtu ben..." 
Keshtu shejtani filloj te devijoj nga rruga te gjithe derisa brezat e ardhshem avancuan nga statuja tek potreti e per te vijuar deri tek figura ku besonin se; Sa me e arrir te jete figura e bere aq me qart shprehnin adhurimin e tyre ndaj njeriut te mir te cilen e quajten Vedd. 
Ky eshte momenti kur njerezit kishin harruar Allahun duke adhuruar statuja, potrete, figura etj. Ne kete  Allahu xh.sh. i dergoj atij populli te derguarin e tij Nuhun a,s. qe ti therriste njerezit ne adhurim ndaj Allahun xh.sh. nje te vetmin, i cili nuk ka shok.
Profeti Nuh a.s. ka qene pejgamberi i pare (resul) qe Allahu xh.sh. ka derguar ne toke tek njerezit. Per kete Profeti Muhammed a.s. thote: "Diten e shefatin njerezit do shkojn tek Ademi a.s. ku i thone: Nuk e shikon se cfare gjendje jemi , ndaj ti je Ademi qe Allahu te krijoj me doren e Vet, te dha fryme nga Shpirti i Shenjte, urdheroj meleket te te perulen, te vendosi ne xhennet, ndaj lutju Allahut per ne. Ademi a.s. u thote: "Zoti im si kurre me pare eshte hidheruar shume. Ai (Allahut) me pat ndaluar nje pem dhe une nuk e degjova, ndaj shkoni tek Nuhi a.s. Atehere ata do shkojn tek profeti Nuh a.s. te cilit i thone: "O Nuh! Ti je pejgamberi i pare qe Allahu i dergoj njerezve ne toke dhe Allahu te ka quajt ty "Rob falenderus" Shiko se ne cfare gjendje jemi ndaj lutju Allahut per ne! Profeti Nuha a.s. u kthen te njejten pergjigje si Profeti Adem a.s..... dhe me pas hadithi vijoj deri kur te shkojne tek profeti Muhammed a.s." (Muslimi)

Kur profeti Nuh a.s. arriti tek populli i tij i thirri ata qe te adhurojne vetem Allahun xh.sh. te Vetmion, i Cili nuk ka shok dhe perveç Tij te mos adhurojne tagutin dmth idhuj, statuja (me tagut kuptohet idhujtaria, statuja, rruga e shejtanit, magjistaret etj)
Allahu xh.sh. thote: "Ne e derguam Nuhun tek populli i vet dhe i tham (Nuhut); Terhiqja veretjen popullit tende para se ata t'i gopdase denimi i rende. E Nuhu tha: O populli im, une jam i derguar i Allahut te ju dhe ju them: Adhuroni vetem Allahun, kini frike prej Allahut dhe me degjoni. Ai u fal gjynhet tuaja dhe ju jep jeten deri ne nje afat te caktuar pa ju demtuar, e kur te vije afati i caktuar prej Allahut, ai nuk shtyhet per me vone, nese doni ta dini." (Nuh; 1-3)
Populli kur degjoj fjalet e Nuhut a.s. i than: "Vertet mendojme se ti je i çmendur.(Araf; 60) Profeti Nuh a.s. u thote: "O populli im! Nuk jam i çmendur por jam Pejgamber i Allahut dhe jam para jush tju tregoj per urdherat e Allahut dhe ju keshilloj ju paso une di nga Allahu ate qe ju nuk e dini." (Araf; 61-62) 

Kaloj nje kohe e gjate dhe thirrja e profetit Nuh a.s. ndaj popullit te tij ende vijonte aq sa te moshuarit lenin porosi djemve qe kur te shtohen me femije te mesonin femijet e tyre qe te mos e e besojne Nuhun, keshtu ata filluan te rrisin edhe femijet ne rrugen e gabuar. 
Allahu xh.sh. thote: "Ata (populli ne kohen e Nuhut) thane: O Nuh, ti polemizove me ne dhe e zgjate polemiken tone. Urdhero,nese flet te verteten, sille ate me te cilen nga kerconon , te na godas denimi. Nuhi a.s. u tha: Ate ju sjell vetem Allahu nese deshiron, dhe ju nuk mund ta pengoni." (Hud; 31-33)
Me pas Nuhu a.s. ju drejtua Allahu xh.sh. duke thene: 
"O Allah, Zoti im! Une e thirra popullin tim naten e diten por thirrja ime vetem ua shtoj largimin.
Sa here qe une i thirrja ata per tu falur ti o Allah gjynahet, ata i venin gishtat e tyre ne vesh dhe mbulonin kokat me rrobat e tyre dhe vazhdonin ne te tyren me nje mendjemadhesi te madhe.
I thirra haptazi e shume here edhe fshehurazi, U thash:
"Kerkoni falje tek Allahu Zoti juaj, se Ai (Allahu) vertet fale shume.
Ai ju leshon nga qielli shi me bollek.
Ju shumon pasurin dhe femijet.
Ju ben te keni kopshte dhe ju jep lumenj.
Çfare eshte me ju qe Allahun nuk e adhuroni? Kur Allahu ju krijoj ne disa etapa (nga Nutfah dhe pastaj Aleka...). A nuk e shikoni se si Allahu ka krijuar shtat qiejt pale nje permbi nje? Dhe e ka bere henen drite ne te dhe e ka bere diellin llambe ndriçuese. Dhe Allahu ju krijoj prej dheut (tokes) si bima. Pastaj Ai (Allahu) do t'ju ktheje ne dhe (ne toke) dhe do t'ju nxjerre perseri prej saj. Allahu e ka bere token te hapur (te sheshte) pakufi, qe ju te mund te ecni ne te me rruge te gjera.
(Nuh;10-20) 
Me pas profeti Nuh a.s. i thote Alllahut:
"O Allah , Zoti im! Ata me kundershtuan, ata shkuan pas pasanikeve, te cileve pasuria dhe femijet e tyre vetem ua shtuan deshperimin, ata pasaniket u kurdisen atyre kurthe shume te medha duke u thene: Kursesi mos braktisni zotat tuaj, mos braktisni Vedan, as Suvan , as Jegutin, as Jeuken dhe as Nesren. Ata pasaniket i ben te humbur shume njerez, dhe ti O Allah zullumqareve mos u jep tjeter veçse humbje, kjo per shkak te gjynaheve te tyre..." (Nuh; 21-24)
Pas kesaj Allahu xh.sh. i thote profetit Nuh a.s; "Nuhut a.s. i qe shpallur: O Nuh nga populli yt nuk do te besoje me askush, perveç atyre qe te kan besuar deri me tani, prandaj mos u merzit per ata qe bejne ato. Ndaj ti (o Nuh) perfundoje nje anije te cilen do e mbarosh nen mbikqyrjen (ndihmen) Tone dhe me mesimet Tona, dhe mos mu lut Mua (Allah) per ata qe bejne zullum, pasi ata gjithqysh tashme jane te permbytur.(Hud;36-37)
Tashme koha ishte plotesuar dhe populli nuk e besonte me Nuhun a.s., Nuhu a.s. tha: "Zoti im me ndihmo!" (El Muminun; 26)  Allahu xh.sh. ju pergjigj duke i thene: "Ne i shpallem Nuhut; Nderto anijen ne mbikqyrjen Tine dhe sipas urdherit Tone, dhe kur te vije urdheri Yne dhe te ashpersohet gjendja atehere ti ngarko ne te prej secilit lloj nga nje çift (pale) edhe familjen tende, me perjashtin te atij ndaj te cilit ka mar fund vendimi, kunder tij premos kerkoj falje prej Meje per ata qe jane gjynahçar seose jane te permbytur. Dhe kur te vendosesh ti dhe kush eshte me ty ne anije, atehere thuaj: "Elhamdulilahil-ledhi nexh-xhena minel kavmil dhalimin. dmth; Falendaruar qofte Allahu i cili na shpetoj prej popullit te prishur!" dhe thuaj: Zotiim me zbarko ne nje vend te bekuar, se Ti (Allah( je me i mire i atyre qe bejne vendosjen." (El Muminun; 27-29)
Para ndodhis se madhe Tufanit , pra permbytjes me uje Allahu xh.sh. urdheroj Nuhun a.s. qe te mbjell nje dru duke i treguar vendin, tek mali i quajtur mali Xhudij aty ku edhe banonte (mendohet se ishte druri Tiku ose Tectona grandis qe vlersohet veçanarisht per reziostencen ndaj ujit. Per kete arsye Tiku perdoret per ndertimin e varkave dhe objekteve te tjera qe jane ne kontakt me ujin. Ky dru rritet ne disa vete te Indis, Azize juhlindore etj).
Thuhet se per rreth njeqind vjet Nuhu a.s. ka mbjell pem te cilat u rriten. Allahu urdheroj Nuhaun a.s. qe me drunjet e pemeve te ndertoj nje anije te madhe e cila ishte e gjate rreth tetedhjete arshin dhe te gjere pesedhjet arshin dhe te ishte tre kateshe, kati poshtem te ishte per kafshe, i mesmi per njerezit ndersa i treti per shpend. Kur mori urdherin e ndertimit te anijes profeti  Me ndihem dhe mesimet e melekut Xhebrail profeti Nuhu a.s. filloj ndertimin e anijes. Nga ana e pasme ndertoj dyert ndersa siper ishte e mbrojtur me nje si çati e harkur.
Kur profeti Nuh a.s. po ndertonte anijen ne nje vend pa uje tek nje furre, ne toke njerzit i than: "Nuhu a.s, ndertonte anijen dhe paria e popullit te tije sa here qe kanlonin pran Nuhut e perqeshnin. Nuhu a.s. u thoshte: Nese talleni me ne, edhe ne do te tallemi me ju, ashtu siç po talleni ju! Ma vone do e kuptoni se cili do ta pesoj denimin e turpshem dhe mbi cilin do jete denimi i perjetshem." (Hud; 38-39)
Kur koha ishte plotesuar dhe uji nisi te gufoj nga cdo ane Allahu xh.sh. i thote profetit Nuh a.s.; "Kur erdhi urdheri yne dhe uji gufoj prej furres (vend ku piqet buka), Ne i thame Nuhut a.s.; Ngarko ne anije çdo krijese nga nje çift edhe familjen tende, perveç atyre qe eshte marr vendimi i hershem kunder ti, dhe ngarko edhe kush ka besuar, po perveç nje pakice nuk i kishin besuar atij. Nuhu tha: Hipni ne anije me emrin e Allahut ajo lundron dhe ndalet. Vertet Zoti im eshte qe fale shume, eshte meshirues."(Hud;40-41)
Uji filloj te pushtoj siperfaqen e tokes as sa filluan te permbyten vendbanimet. Niveli i ujit u rrit aq shume saqe ai mbuloj kodra e male derisa ai arri majet me te larta. Aq i madh ishte Tufani saqe dallget arrinin lartesit e maleve. Ne muajin Rexhep Nuhu a.s. tha: "Hipni ne anije pasi me emrin e Allahut ajo lundron dhe ndalon." (Hud; 41) Per shkak te ujit te madhe qe po rritej vazhdimisht, anija filloj te leviz dhe ketu Nuhu a.s. tha: Bismilah! Allahu xh.sh. i pat thene profetit Nuh a.s. qe kur te hipte ne anije te thoshte: "Elhamdulilahil-ledhi nexh-xhena minel kavmil dhalimin. dmth; Falendaruar qofte Allahu i cili na shpetoj prej popullit te prishur!" dhe thuaj: Zotiim me zbarko ne nje vend te bekuar, se Ti (Allah( je me i mire i atyre qe bejne vendosjen." (El Muminun; 27-29)
Kur te gjithe ata qe kishin besuar Nuhun a.s. kishin hypur ne anije verejti se djali i quajtur Kenan nuk kishte hypur. Edhe bashkeshortja e Nuhut a.s. ishte jobesimtare madje bashkeshortja e Nuhut a.s.dhe e profetit Lut a.s. permenden ne Kur'an si dy gra qe ishin te martuara me dy robe te ndersehm por ato i tradhetuan.(Tahrim; 10)
Para se te ndodhte Tufani profeti Nuh a.s. ishte lutur Allahut xh.sh. qe te shpetonte besimtaret dhe familjen e tij shikoj djalin jasht anijes te cilit ju drejtua: "Kur anija lundronte me ta neper vale si kodra, Nuhu thirri djalin e tij qe ishte ne nje vend te ndar (te lart) duke i thene: "Biri im! Hip bashke me ne, ne anije dhe mos u bej me mohusit! Djali i tha: "Une do te ngjitem ne nje koder qe te me mbroj nga uji. Nuhu a.s. i tha: Nuk ka sot mbrojtes prej denimit te Allahut, pervec atij qe Allahu e ka meshiruar. Dhe vala hyri mes tyre te dyve e djali u mbyt ne uje." (Hud; 42-43)
Kur djali ju mbyt dhe ne anije ndodhej bashkeshortja e tij e cila ishte e ulet dhe kur para Tufanit Nuhu a.s. i kerkoj Allahut xh.sh, qe ta ruaj familjen e tij i tha Allahut xh.sh;
"Zoti im, djali im eshte i familjes time, dhe premtimi Yt ishte i sakte, ndersa Ti Allah je me i drejti i te drejteve!" (Hud; 45)
Allahu xh.sh i tha Nuhut a.s; "O Nuh! Ai djali nuk ishte nga familja jote per te cilin te premtova se do ti shpetoja. Ai ishte prej punekeqes (nga tradhetia e bashkeshortes tende), e ti mos me kerko Mua ate qe nuk di. Nuhu a.s. tha: Zoti im! Une mbeshtetem ne mbrojtjen Tende qe te mos kerkoj prej Teje ate per cfare nuk kam njohuri, dhe ne qofte se nuk me fal mua dhe nuk me meshiron Ti (Allah) do jem i humbur!" (Hud; 46-47) 
Per popujt qe devijuan dhe nuk besuan te Derguarit e Allahut xh.sh, Allahu xh.sh. thote: 
"O Muhammed para tyre (paganet e Mekkes te cilet te mohuan ty) paten mohuar Allahun edhe populli i Nuhut, edhe banoret e Resit (bunarit), populli i Themundit, edhe Adi, edhe Faraoni edhe vellezerit e Lutit, edhe banoret e pyllit (Ejkes) edhe populli Tubes-Tubeit; secili prej tyre mohoi te Derguarit e tij, atehere e merituan ndeshkimin Tim (tha Allahu xh.s)(Kaf-12-14)
Nga Aishja r.a eshte transmetuar se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nuhu a.s. ka jetuar ne mesin e popullit te tij rreth 950 vite. Ai mbjelli nje dru i cili rritej dhe u be i degezuar. Pastaj e preu dhe nga ai filloj te ndertonte nje anije. Disa njerez kur kalonin e perqeshnin duke i thene: Po nderton anije ne toke te thate, po si do lunderoje pa uje?Ai u thoshte; Do vije koha e do ta kuptoni. Kur e perfundoj anijen dhe kur uji filloj te veshoj nga cdo ane, nena e nje femije u friksua per bebin e saj. Kur i arriti uji deri ne fyt e ngriti femijen lart, megjithate qe te dyja u mbyten. Sikur Allahut ta kishte meshiruar ndonje nga populli i Nuhut a.s., atehere do ta kishte shpetuar nenen e asaj fohsnje." (Taberani)
Nena e foshnjes tregohet si mitologji se ka qene nje grua e gjate e cila ishte aq e gjate saqe me duart e saj zinte peshq lehtesish ne thellsit e detit. Ajo kur e paska shikuar Nuhun duke ndertu anije ne mal e paska perqesh ate. 
Gjate qendrim ne anije, vetem Nuhut a.s. Allahu xh.sh. kishte lejuar qe te shtohet me femije. Nuhu a.s. u shtua me tre djem; Sami, Hami dhe Jafeti-Jafeth. (Dijetaret islam ka thene se: Nga Semi jane arabet, nga Hami jane abisinet ndersa nga Jafethi jane bizantinet helen me origjin nga Rumiu, Lubtiu, Junani dhe Jafeth e ne fund Nuhi. (Ahmeti). Te tre djemt e tij ka pas po ashtu nga tre djem. Disa thone se nga Sami linden arabet, bizantinet greket, dhe persianet. Nga Jafethi jane ; sllavet, turqit, dhe Jexhuxh dhe Mexhuxhet, ndersa nga Hami jane; berbaret, kopt dhe njerzit me ngjyr (zezaket).(Buhariu)

-Shejtani ne anijen e profetit Nuh a.s

Gjate ndodhis se Tufanit ne kohen e Profetit Nuh a.s. shejtani (iblisi) pas marr pamjen e nje plaku dhe paska hyp ne anijen e Nuhut a.s. Pas nje fare kohe Nuhu a.s. dallon plakun te cilin nuk e njihte, ndaj vendos ta pyes; "-Nuhu a.s.; Kush jeni ju dhe si ndodheni ne anijen time?
-Shejtani; Jam ketu per te marr drejtimin e anijes duke te prish ndjeksit dhe shoket e tu.
Nga pergjigjia Nuhu a.s. e kuptoj se ai ishte shejtani dhe i kerkoj te largohet, por shejtani i thote:
Si me largove si nuk me largove ta dish qe shoket  (besimtaret) qe te ndjekin kam per ti shkaterruar nepermje pese gjerave, nga te cilat tri po ti tregoj.
-Nuhu a,s i thote; Dua te me tregosh ato dy gjerat qe ti deshiron ti mbash fshehte.
-Shejtani i thote; Ne rregull. E para eshte mendjemadhesia (zilia, mosbidnja) dhe e dyta eshte kureshtja (harresa dhe deshira per te dit te ardhmen). Dhe shejtani vazhdon duke thene: Ishte mendjemadhesia ime qe kisha qe une te denohem nga Allahu dhe ishte kureshtja ajo qe e beri Ademin ta nxjerr nga xhenneti."

Nese do shikojme ate cfare ka ndodhur me djemt e Nuhut a.s. mesojme se; Nuhu a.s. e paska mallku Hamin pasi asi nje here teksa babai i tij Nuhu a.s. po flinte i qenka zbuluar trupi dhe ky (Hami) e paska shikuar dhe nuk e mbuloj me rroba, por kete veprim e dalluan vellezerit e tjere te cilit i treguan Nuhut dhe Nuhu a.s. e ka mallkuar dhe u lutur qe ti nderrohej fara (rraca) e tij.
Nga Ibni Abbasi trasmetohet se: "E kan pyetur profetin Isa a.s. - Mund te na ngjallesh dike nga ato te anijese Nuhut a.s. qe te na tregoj ndonje gje? Pasi profeti Isa a.s. pranoj shkoj bashk me ta tek nje muran prej te ciles mori nje grush dhe dhe Isai a.s pyeti shoqeruesit; E dini cfare eshte kjo? Jo i than! Isai tha; Kjo eshte thembra e Hamit te birit te Nuhut a.s. Pastaj Isai a.s. e goditi dheun me shkop duke then: Ngrihu me lejen e Allahut! Dhe nga murani u ngrit  nje njeri duke shkundru pluhurin ne flok e mjeker. Profeti Isa a.s. e pyet; A keshtu me mjeker e flok te thinjura ke vdekur? Hami i thote:Jo, kam vdekur i ri, por mendova se kur u urdherova te ringallem thash se erdh dita e Gjykimit ndaj prej frikes floket dhe mjekra u ben bardh. Isai a.s. i thote: Na trego dicka mbi anijen e Nuhut a.s. Hami i thote persanat e anijes, ishte tre kateshe etj. Per shkak te kafsheve u zhguan plehrat dhe situata u rendua, Allahu frymesoj Nuhun a.s. qe te prek bishtin e elefantit prej te cilit doli derri dhe dosa te cilet filluan te hajn plehrat. Miu filloj te zhbiroj anijen dhe prej hundes se luanin beri te dal nje maçok dhe nje mace  te cilet perzenin miun. Isai a.s. e pyet: Si e mesoj Nuhu a.s. qe se çdo gje mbi siperfaqen e tokes eshte e permbytur? Hami i thote:Dergoj sorren qe te kontrollonte por ajo hasi ne kufoma dhe qendroj mbi ta dhe nga kjo Nuhu a.s. per shkak se sorra nuk kreu detyren e mallkoj me ushqimin e kufomave. Prandaj sorra nuk jeto afer shtepive te njerezve. Pastaj dergoj pellumbin i cili u kthye ku ne sqepin e tij mbante gjethe ulliri ndersa kembet i kishte me balte. Ne kete rast Nuhu a.s. e kuptoj se uji eshte terhequr dhe ne vlersim pellumbit i dhe nje varse te gjelber rreth qafes dhe u lut qe te jete i sugurt dhe i paqes. Prandaj pellumbat jetojne afer shtepive te njerezve. Njerezi qe shoqruan profeti Isa a.s. i than: A ta marrim Hamin ne shtepit tona qe te mesojm edhe me shume? Isai a.s. u tha: Si do vije ai me ju kur koha per te qendruar ketu eshte caktuar? Me pas profeti Isa a.s. u thote Hamit; Me lejen e Allahut ktheu ku ishe. Dhe ai perseri u be dhe." (Taberani)
Per shkak te tufanit te madh mbi superfaqen e tokes kishte pushuar jeta. Çdo gje ishte mbytur me perjashtim te atyre qe ndodheshin ne anije dhe ne thellsit e deteve. Tufani vijoj per rreth gjasht muaj. Gjate kesaj kohe profeti Nuh a.s. dergonte here pas here pellumba per te kontrolluar mbi uje se a ka filluar terheqja e ujit apo jo. Tregohet se heren e fund dergoj pellumbin ai u ktye me nje dege ulliri, me kete rast Nuhu a.s. kuptoj se uji ishte terhequr. Ne kete rast profeti Nuh a.s. ju lut Allahut xh.sh. duke thene:
"Rrabii enzilni munzelem-munereken ve ente hajrun min badihim karnen eharin" dmth; "Zoti im! Me bej te zbres (zbarkoj) ne nje toke te bekuar, pasi Ti (Allah) je me i Miri qe na nxjerr ne toke!"(El Muminun; 29)
Kur u ben gjasht muaj, pikerisht ne muajin muharrem dhe pikerisht ne diten e dhjete te ketij muaj e cila njihet si dita e Ashures Allahu xh.sh. urdheroj token te perbije ujin. Allahu xh.sh. urdheroj token:
"Oj toke, perbije ujin tend, dhe o qiell nderpreje shiun. Uji u terhoq, urdheri u zbatua dhe anija u ndal ne kodren Xhudij, e u tha; I shkaterruar qofte populli mizor!" (Hud; 44) 
Ne kete kohe Allahu xh.sh. i thote Nuhut a.s.; "O Nuh! Zbarko dhe qofsh i shpetuar nga ana Jone, me begati per ty dhe per ato qe jane me ty, e nje populli tjeter do ti mundesojme perjetime, e pastaj me vone do t'i godas denimi i dhembshem nga ana Jone." (Hud; 48)
Nuhu a.s. zbriti ne kodren El Xhudij dhe aty filloj te ndertoj jeten ku ndertoj nje fshat te quajtur Themani (dmth tetedhjete) kjo pasi flisnin tetdhejte gjuhe dhe ngase nuk kuptonin njeri tjeterin profeti Nuh a.s. bente perkthim. Per shkak se shpetuan Nuhu a.s. beri kurban per hire te Allahut nga te gjitha kafshet dhe nga gjitha shpendet e lejuara. Per kete Allahu xh.sh. premtoj se kurre me deri diten e Kijametit nuk do ta permbyt token dhe ne shenje perkujtimi te ketij permtimi do jete ylberi ne retë. Ibn Abbasi transmeton se; "Ylberi eshte shenje treguese se nuk ka tufan." Pas therrjes se kurbanave ne shenje falenderimi ndaj Allahut xh.sh. qe i shpetoj profeti Nuh a.s. filloj te mblidhte gjerat qe kishin ngelur, thuhet se ai mblodhi : grur, qiqrra, fasule etj. Me keto ato gatuan nje ushqim e cila sot quhet Ashure.

Pas zbritjes ne toke profeti Nuh a.s. mendohet se ka jetuar edhe rreth 350 vite te tjera te cilat i kaloj ne ibadet ndaj Allahut. Gjate jetes se tij profeti Nuh a.s. beri Haxhin dhe mbajti agjerim.
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nuhu a.s. ka agjeruar gjate gjithe kohes, perveç diteve Fiter Bajramit dhe Kurban Bajramit." (Ibn Maxhe) Ndersa ne nje trasmetim tjeter kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nuhu a.s. ka agjeruar gjithe kohen, perveç ditet e Fiter Bajramit dhe Kurban Bajramit. Davudi a.s. nje dite agjeronte e nje dite nuk agjeronte, Ibrahimi a.s. agjeronte nga tre dite te çdo muaji." (Taberani)
Ibn Abbasi ka thene: "Muhammedi a.s. duke udhetuar per ne haxh kur arrit ne luginin Usfan i thote Ebu Bekrit; Cila eshte kjo lugin? Ai tha; Eshte lugina Usfan. Muhammedi a.s. tha: Ketu ka kaluar profeti Nuh a.s., Hudi a.s., Ibrahimi a.s. ne devet e tyre te reja, me kapistra te bera dhurat nga te tjeret. Keshtu ata e kryenin haxhin ne qabe." 

Kur profetit Nuh a.s. ju afrua vdekja porositi djalin e tij. Per kete Muhammedi a.s. tha: "Kur Nuhut a.s. ju afrua vdekja i tha djalit te tij; Te urdheroj dy gjera; dhe te ndaloj dy gjera te tjera. Te urdheroj te thuash La ilahe il Allah pasi nese do vendosen 7 qiej e 7 toke ne njerean e ne ante tjeter fjala La ilahe il Allah do peshoj me shume. Te ndaloj shikun dhe mendjemadhesin." (Ahmedi)
Disa thone se profeti Nuh a.s. ka vekur diku afer Qabes ku edhe ka varrin disa te tjere thone se varri i tij ndodhet ne nje vend tjeter.

Pergatiti
Gezim KOPANI

V/O; Materiali ne perditesim...

August 05, 2022

Rëndesia e pendesës - tevbe

Pendesa (tevbe) ne besimin islam ze vend te veçante pasi ajo eshte mundesi e arte nepermjet se ciles  njeriu mund te pastrohet nga gjynahet e ndryshme qe kan bere.  Per kete Allahu xh.sh. ka zbrit nje sure ne Kur'an me titull: Et Tevbe. Kjo sure eshte nje prej sureve te fundit qe i eshte shpallur profetit Muhammed a.s. Quhet Et Tevbe pra Pendimi. Per pendimin (tevbe) Allahu xh.sh. thote ne Kur'an: "Pendohuni te gjithe tek Allahu, o besimtare, ne menyre qe te gjeni shpetim.- arb;Ve tubu ila Allahi xhemiian ejjuhel muminune leal-lekum tuflihun." (En Nurë; 31)
Ndersa ne nje hadith kudsij profeti Muhammed a.s. ka thene se Allahu xh.sh. ka thene: "O roberit e mi! Ju gaboni gjate nates dhe dites, ndersa Une (Allahu) ua fal gjynahet te gjitheve, prandaj me kerkoni falje te gjynave se Une (Allahu) ua fali ato." (Muslim)

Qe pendesa te pranohet tek Allahu xh.sh. ajo duhet te jete e sinqerte dhe te mos perseritet me.
Allahu xh.sh. thote: "Nuk eshte pendim i pranueshem i atyre qe vazhdimisht bejne pune te keqia dhe vetem atehere kur t'i vije vdekja ndonjerit prej tyre, thote: Une tani u pendova! e as i atyre qe vdesin duke qene jobesimtare. Ndaj tyre kemi pergatitur denim te ashper." (En Nisa; 18)
Pra njeriu ka mundesin e pastrimit te vetes nga gjynahet, por me kusht qe mos ti perseris. Kur njeriu ben gjunah Allahu xh.sh. ia shtrin doren e pendeses. Per kete Profetit Muhammed a.s. thote: "Vertet Allahu xh.sh. shtrin doren naten qe tia pranoj pendesen njeriut qe ka bere gjynah per qe ben tevbe tek Allahu. Allahu xh.sh. e shtrin doren edhe diten qe njerezit te pendeohen per gjynahet qe kan bere."(Muslim) Kur njeriu ben gjynah ai duhet menjehere te pendohet. Mundesia e berjes tevbe (pendes) pra te kerkimit falje nga Allahu eshte gjate gjithe jetes, naten apo diten, madje deri afer vdekjes. Per kete profeti Muhammed a.s. ka thene: "Allahu xh.sh. ia pranon pendesen robit te vete perderisa nuk i ka ardhur shpirit ne fyt (per ti dal)." (Tirmidhi)

Njeriu sado gjynahe te kete bere asnjehere nuk duhet te humb shpresen tek Allahu xh.sh. e te thote; une kam bere shume gjynahe dhe nuk me fal Allahu, jo por duhet te pendohesh sinqerisht duke i kerkuar falje Allahut xh.sh. dhe nese kete e ben me sinqeritet dhe nuk e perserit gjynahun Allahu xh.sh. do ta fal gjynahun. Per kete Allahu xh.sh. thote: "Thuaj (O Muhammed njerezve): O roberit e Mi, te cilet e keni ngarkuar me shume gabime veten tuaj, mos e humbni shpresen ndaj meshires se Allahut, vertet Allahi i fale te gjitha gjynahet. Ai (Allahu) fal shume dhe eshte meshirues." (Ez Zumer; 53) Ndersa ne nje ajtet tjeter Allahu xh.sh. thote: "Njoftoji robet e Mi se vertet Une jam Ai (Allahu) qe fal shume dhe meshirues i madh." (El Hixhir; 49)

Allahu xh.sh. thote: "...Allahu i do ata qe pendohen dhe ato qe ruhen nga punet e ndyta e te neveritshme." (El Bekare; 222)
Mbi sinqeritetin e pendeses Allahu xh.sh. thote: "Pendim i pranueshem tek Allahu xh.sh. eshte vetem ai i atyre qe e bejne te keqen (gjynahun) ne mosdije dhe pastaj shpejt pendohen, te tilleve Allahu ju  pranon pendimin, pasi Allahu eshte me i dijshmi, me i Urti." (En Nisa; 17)

Ne nje hadith profeti Muhammed a.s. ka thene: "Betohem ne emer te Atij (Allahut) ne doren e te Cilit eshte jeta ime se; nese ju nuk do benit gjynahe, Allahu do tju merrte jeten dhe ne vendin tuaj do te sillte njerez te tjere te cilet bejne gjynahe dhe pastaj do ti kerkonin falje (pendes) Allahut dhe Allahu do ti falte ato." (Muslimi) Ndersa ne nje hadith tjeter thote; "Te gjithe bijte e Ademit (njerezit) jane gjynahqare, ndersa gjynahqaret me te mire jane ato qe pendohen." (Tirmidhi)

Sigurisht pendesa eshte per te gjithe, aq sa dhe vete profeti Muhammed a.s. bente disa here tevbe. Ne nje hadith profeti Muhammed a.s. ka thene: "O njerez! Pendohuni tek Allahu duke bere istigfar (kerkim falje te gjynaheve nga Allahu xh.sh), pasi dhe une njeqind here ne dite pendohem tek Allahu xh.sh. dhe kete e shoqeroj duke thene:pendohem tek Allahu - etubu ila Allah" (Muslim)
Nje nder momente qe profeti Muhammed a.s. bente istigfar ishte pas selamit te namazit. Per kete Numani r.a ka thene: "Profeti Muhammed a.s. kur perfundonte faljen e namazit kerkonte falje nga Allahu xh.sh. tre here duke thene: Estagfirullah." (Muslim)

Perveç profetit Muhammed a.s. tevben (pendesen apo istigfarin dmth kerkim falje) e gjejme edhe tek profetit e tjere. Kujtoj ketu kur profeti Adem a.s. sebashkue me Havan ran pre e mashtrimeve te shejtani i cili u tha se nese hani nga kjo pem do beheni melek, do jeni te perjetshem dhe ato u mashtruan. Allahu xh.sh. i thote Ademit a.s.; "A nuk ju ndalova juve ate peme dhe a nuk ju thash se shejtani eshte armiku i juaj i hapt?" (El Araf; 22), pas kesaj Allahu xh.sh. i tha Ademit a.s.; "Zbrisni (ne toke) si armiq te njeri-tjetrit" (Sad; 83). Kur ran ne toke Ademi a.s. filloj ti kerkoj falje Allahut xh.sh. por nuk mori pergjigje. Profeti Muhammed a.s. ka thene se Ademi a.s. ju drejtua Allahut xh.sh. duke i thene: 
"-Ademi; O Allah! A nuk me krijove me duart e Tua?
Allahu xh.sh. i thote: -Po!
-Ademi a.s.; O Allah! A nuk me dhe shpirt Ti?
-Allahu xh.sh.i thote; -Po!
-Ademi a.s.; O Allah! A nuk i urdherove meleket qe tme perulen?
-Allahu xh.sh. i thote; Po!
-Ademi a.s.; O Allah! A ishte Ti qe kur teshtiva per here te pare ne xhennet me the: "Te meshirofte Sunduesi (Allahu) Yt?
-Allahu xh.sh. i thote;-Po!
Ademi a.s; O Allah! A nuk e kalon meshira Jote zemerimin Tend?
-Allahu xh.sh. i thote:-Po!
Ademi a.s.; O Allah! Po nese pendohme, a do me kthesh perseri ne xhennet?
-Allahu xh.sh. i thote:-Po!
Ne kete moment Ademi a.s. i thote Allahut xh.sh.; Atehere une pendohme o Allah
!"(Hakimi) Allahu xh.sh. ia pranon Ademit a.s. tevben (pendesen) duke e vendosur ne xhennet.

Nga El Hudrij r.a. transmetohet se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Dikur para jush, ishte njeri qe kishte vra 99 njerez. Ai kerkoj per njeriun me te dishem ne bote dhe i keshilluan nje njeri (rahib-te devotshem). E gjen njeriun e ditur dhe i thote: Kam vra 99 njerez, a ka pendim per mua? Ai i thote: Jo nuk ka pendim. Pergjigjia nuk i pelqeu dhe vret edhe dijetarin duke plotesu 100 numrin e njerezve te vrare, por perseri vazhdoj te kerkoj per njeriun me te ditur ne bote derisa i keshilloj njerin. Kur arrin tek dijetari i dyte i thote: Kam vra 100 persona a ka pendim - falje per mua? Ndryshe nga dijetari i pare , ky dijetari i dyte i thote: Po ! Ka falje per ty por ti dhesh te shkosh ne nje vend ku njerezit adhuroj Allahun xh.sh, dhe kur ti gjesh ato edhe ju bashk me ta adhuroje , bej ibadet Allahut xh.sh. dhe mos u kthe me ne vendin tende pasi eshte vend i keq (ka njerez te kqi) Njeriu u nis dhe kur arri ne gjysmen e rruges meleku i vdekjes ia merr shpirtin. Ne kete kohe arriten dy melek, ai i puneve te mira-meshires dhe ai i te kqia. Meleku i meshires tha: Ky njeri ka arritur deri keti i penduar tek Allahu per gjynahet qe ka bere, ndaj i takon njerezve te meshiruar. Ndersa meleku qe shenon punet e kqia tha: Ne jeten e tij ky njerei nuk ka bere asnje pune te mire. Ne kete kohe dy melekve ju vjen nje melek i trete ne forme njeriu dhe keto e marrin per gjykim te çeshtjes. Njeriu u thote: Matni distancen mes dy vende, vendit te per ku ishte drejtuar (vendit qe i benin ibadet Allahut xh.sh.) dhe vendit ku me pare ka bere gjynahet dhe me afer cilit vend te jete , atij i takon. Meleket e maten distances mes dy vendeve dhe shikuan se i vdekuri (i penduari) ishte me afer vendit ku njerezit i benin ibadet Allahut, ndaj e mori meleku i meshires." (Muttefekun alejhi)

Ne nje hadith kudsij profeti Muhammed a.s. ka thene: "Toka ka thene; O Allah! Me lejo te perpije birin e Ademit (njerzit) ngase ata konsumojne miresit e Tua por nuk te falenderojne! Qielli ka thene: O Allah, me lejo te bie copa copa mbi njerezit (birin e Ademit), ngase ata konsumojne miresit Tu, por nuk te falenderojne! Kodrat kane thene: O Allah! Na lejo qe te biem mbi njerezit (birin e Ademit) pasi ato konsumojne miresit e Tua por nuk te falenderojne! Detet kane thene: O Allah! Na lejo qe ta fundosimin njerezimin (birin e Ademit) sepse ato konsumojne miresit e Tua por nuk te falenderojne! 
Allahu xh.sh. u thote: Mi lini Mua krijesat qe i kam krijuar. Sikur ju ti kishit krijuar, do ti meshironit. Ata jane roberit e Mi. Nese ata pendohen tek Une, Une jam i dashuri i tyre, e nese nuk pendohen, atehere Une jame kuruesi i tyre
." (Hadith me munges transmetuesi)

Pergatiti
Gezim Kopani

July 26, 2022

Frika ndaj Allahut

Ne popujt e me parshem kishte jetuar nje person i cili ishte shume i pasur, por kishte bere shume gjynahe. Dhe pse kishte kaluar shume kohe ai nuk ishte penduar per gjynahet e tij. Nder gjynahet me te kqia ishte vjedhja e te vdekurve pasi ato varroseshin. Kur ju afrua vdekja thirri femijet dhe i pyeti: Cfare babai isha? Femijet i pergjigjen: Babai me i mire ne bote! Atehere ai u thote femijeve: A do beni ato gjera qe u theme edhe pas vdekjes time? Po i thone femijet! Atehere u thote: Kur te vdes do merrni kufomen time dhe do e digjni, bejeni shkrum e hi. Pasi te jete bere pluhur dhe hi do dilni nje dite me erë te forte dhe do e shperndani pluhurin mbi toke dhe dete. Pasi vdes, femijet marrin trupin e tij dhe e djegin, dhe hirin e trupin te tij e shperndajne sic kishte porositur babai i tyre, por Allahu xh.sh. urdhron token dhe detin te nxjerrin hirin e ketij burri. Hiri mblidhet nga cdo skaj e det ku ai ishte shperndar dhe ky njeri del para Allahut xh.sh. me trupin e tij. Allahu xh.sh. e pyet; Pse le kete porosi femijeve? Ai pergjigjet: O Allah! E lash kete porosi pasi kisha frike nga ndeshkimi Yt! Kur e tha kete , Allahu xh.sh. i thote:Meqene se ke frik ndeshkimit tim ti kam faluar gjynahet.
Allahu xh.sh. thote ne Kur'an: "Thuaj (O Muhammed), besimtaret le t'i gezohen vetem miresise se Allahut dhe meshires se Tij, pasi ajo eshte shume me e dobishme se punet e tyre." (Junus; 58)

Pergatiti
Gezim KOPANI

July 25, 2022

Vlera e një kafshate buke

Nje dite nje grua e varfer del sebashku me djalin e vogel per te lyp. Ngaqe ishte dielli i forte vendos ta le djalin nen hijen e pemes dhe vet doli te lypte ne rruge. Pasi i dhane nje cop buke, ajo u kthye tek djali, por nuk e gjeti aty, dikush e kishte marr. Vetem ate djal kishte dhe filloj te qaje me ze. Ne ate moment vjen nje person edhe me i varfer se ajo dhe i thote gruas: Kam dite qe nuk kam futur gje ne goje, mund te me japesh ndonje gje? Ajo e shikoj dhe i dha buken e falur dhe perseri vazhdoj te qante. Pas nje kohe te shkurter vjen nje person me djalin e saj perdore. Ajo e gezuar u ngrit dhe i tha: Çfare do me djalin tim? Ai i tha: E mara qe ta shisja per skllav, por gjate rruges nje ze i brendshem me thoshte: Si do te ndihesh ti nese do ta merrnin femijen tend e ta shisnin per skllav? Prandaj erdha per ta sjell. Gruaja ishte besimtare e madhe ndaj Allahut xh.sh., dhe e kuptoj miresin e Allahut dhe tha:  O Allah ! Ti je i Lavdishem! Je aq i madhe sa nje kafshate buke e shperblen me djalin e kthyer!

Allahu xh.sh. thote: Te devotshmit ndaj Allahut jane ata te cilet e besojne te fshehten, e kryejne namazin dhe prej asaj qe ne u kemi dhene ata japin zekat e sadaka." (El Bekare; 03)
              

Pergatiti
Gezim KOPANI

July 15, 2022

Shpella e Radacit - Pejë Kosovë ( Radaci cave )

Shpella e Radacit , Peje - Kosove. 
Ne fotografi jane vaskat (100 te tille) ose bazen. Ndersa ne formen e dores eshte bashkimi
i stalagtitit me stalagmitin. (korrik 2022)

Shpella e Radacit ndodhet 11 km larg qytetit te Pejes - Kosove . Shpella ka dy hyrje; hurja e nxehte (e cila eshte e mbyllur) dhe hyrja e ftohte. Gjatesia e shpelles eshte rreth 3620 m nga te cilat 250 te aksesueshme per vizitoret. Shpella eshte formuar si pasoj e forces se ujit i cili ka ndryshuar drejtim, por gjate veres ne thellsin e shpelles vijon te kaloj nje sasi e vogel ndersa gjate dimrit me shume. Uji vjen nga bjeshket e Namuna duke formuar keshtu burimin e Drinit te bardhe.(1) Shpella ka pjesen hyrese, blloqet qendrore, dhoma e lakuriqve etj. Pjesa me e bukur e shpelles eshte ajo e vaskave ose bazeneve ( 100 te tille) te cilat jane formuar si pasoj e rrjedhjes se ujit. Interesant eshte bashkimi stalagtiteve dhe stalagmiteve ku sipas ciceronit per tu bashkuar eshte dashur 2 milion vite.(2)
Sa per kuriozitet, nje stalakmit qe te rritet 1 cm i duhet te pakten 100 vjet. Teperatura mesatare e shpelles eshte 8-12 grade celzius. 

Pergatiti
Gezim KOPANI


________________
1. Drini i Bardhë eshte lum qe buron nga mali i Rusolise dhe gurra e Shpelles se Radacit ne Pejë ne lartesin 586 m mbi nivelin e detit. Disa metra poshte shpelles krijohet nje ujvar e bukur me gjatesi rreth 30 m. Drini i bardhe pershkruan nje pjese te territorit te Kosoves (ana perendimore) per tu bashkua me Drinin e Zi ne qytetin e Kukesit.
2. Stalagtit dhe Stalagmit jane fjale greke. Me stalagtit kuptohet pikim uji (me perberje gelqerore dhe jovetem) i cili bie pike pike dhe ne ne toke formohet stalagmiti.

Vaskat e shpelles se Radacit - Peje , Kosove.

Stalagtitet e shpelles se Radacit ne Peje , Kosove (Korrik 2022)

Stalagmitet e shpelles se Radacit ne Peje, Kosove (korrik 2022)

Shenim: Fotografi te bera nga Gezim KOPANI (korrik 2022)

Festa e Kurban Bajramit është festë për të gjithë

Festa e Kurban Bajramit eshte feste e bekuar pasi ate e permend Allahu xh.sh. ku thote; "Pasha çiftin dhe pasha tekun" Çifti eshte dita e dhjete e Dhul Hixhes pra dita e Kurban Bajramit ndersa teku eshte dita e Arafatit. Po ashtu per kete feste ne suren Keuther Allahu thote: "Falu dhe bej kurban per hir te Zotit tend."
Ne kete kuader besimtaret mysliman falin namazin e Kurban Bajramit dhe ato qe kan mundesi (qe plotesojne nisabin) bejne therjen e Kurbanit per hir te Allahut. Me qellim e te qenurit pran nevojtarit besimtaret ndaj mish kurbani per ta. 
Ne kete kuader edhe kete Kurban Bajram fal mbeshtetjes se shoqates V.H.K. Istanbul dhe Fondacionit Miresia u be shperndarja e mishit te kurbanit per dhjetra familje ne qytetin e Pukes dhe jo vetem.Date; 10 korrik 2022

Festimi i Kurban Bajramit në rrethin e Pukës

 

Falja e namazit te Kurban Bajramit ne xhamin e qytetit te Pukes . Date; 09 korrik 2022

Gjate hytbes se Kurban Bajramit ne xhamin e qytetit te Pukes. Date; 09.07.2022

July 08, 2022

Urime festen e Kurban Bajramit 2022


Bismilahir Rahmanir Rahim!
Ne emer te Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit!


Te nderuar besimtar mysliman te rrethit Puke!

Me kenaqesi ju njoftoj se neser date 09 korrik 2022 eshte festa e bukur e Kurban Bajramit. Kjo feste bashkon myslimanet ne lutje, solidaritet dhe urime ndaj njeri-tjetrit. Ndaj ne keto momente te bekuara te lusim Allahun xh.sh. per jeten, shendetin dhe Atedheun tone. Ta lusim Allahu xh.sh. qe te na ruaj nga fatkeqsite, aksidentet, dhe ta lusim Allahun xh.sh. per te semuret qe tju jap sherim, jetimet , te moshuarit, te vetmuarit dhe te pamundurve tju jap force.
Ne perfundim ju uroj: Nga mot Gezuar festen e Kurban Bajramit! E festofshi Bajramin me lutje te pranuara dhe me gezim te bashkuar me njeri-tjetrin! Dhe nje here Gezuar Kurban Bajramin !


Me respekt
Gezim KOPANI
Dita e Arafatit

Arafati eshte dite e bekuar per te gjithe myslimanet pasi ne kete dite Allahu xh.sh. ka persosur fen. Per kete dite dhe festen e Kurban Bajramit , Allahu xh.sh. thote: "Pasha çfitin dhe tekun!" (El Fexher;03)
Çifti eshte dita e pare e festes se Kurban Bajramit pra eshte dita e dhjete e Dhulhixhes ndersa teku eshte dita e nente e Dhulhixhes pra dita e Arafatit.
Per kete dite Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Lutja (duaja) me e mire eshte lutja qe behet diten e Arafatit, dhe lutja ime por edhe te profeteve para meje eshte: "La ilahe il-Allahu, vahdehu la sherike leh,lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kul-li shejin kadir." Ndaj kush e thote njeqind here kete eshte sikur ai qe ka liruar nje rob (skllav) , i shkruan njeqid te mira dhe i fshihen njeqind te keqija." (Buhariu)

Pergatiti
Gezim KOPANI

July 06, 2022

Disa rregulla mbi Kurbanin

Ne fene islame therja e kurbanit behet vetem per Allahun xh.sh. dhe ai qe ben kurban merr sevape dhe me mishin e ndar qe ua jep te tjereve fiton sevap dhe gezon familjen perfituese.  Ndaj Allahu xh.sh. thote: "Fale namazin dhe bej kurban per hir te Allahut xh.sh.( Kevther; 2)

Per ke behet Kurbani ?

Kurbani eshte nje nga aktet me te rendesishme te fese islame.  Sipas fikhut islam kurbani njihet si: "El ud-hijetu" qe do te thote; therrje e kafshes per hire te Allahut. Kurbani behet vetem per Allahun xh.sh. e kunderta eshte e ndaluar. Per kete Muhammedi a.s. ka thene: "Allahu xh.sh e mallkon ate qe ther kurban jo per Allahun."  (Muslimi)
Berja e kurbanit eshte vazhib. Ai u be vaxhib ne vitin e dyte pas Hixhretit , ashtu sikurse zekati dhe sadakaja e fitrit. Me berjen e kurbanit obligohet ai qe eshte; mysliman dhe i cili ka plotesuar nevojat e familjes dhe posedon apo ka te ardhura (nisab) ky e ka vaxhib therrjen e kurbanit.

Sevapet (miresit) e Kurbanit

Ne lidhje me sevapet qe merr besimtari me berjen e Kurbanit Profeti Muhammedi a.s. thote: "Kushdo qe ben kurban per hir te Allahut xh.sh, ai eshte me afer Allahut. Pa ra ne toke gjaku i Kurbanit ngritet dhe lartesohet nga Allahu xh.sh .Prandaj ju keshilloj qe te beni kurban.(Tirmidhi)
                                                                                       
Kush obligohet me therrjen e Kurbanit?

E ka detyre (vazhib) Ai qe ploteson keto kushte: 1. Te jete mysliman  2. nuk ka probleme psikike 3. qe ka mbush moshen e pjekurise 4. qe eshte i lire 5. qe gjendet ne zonen ku jeton kohen e kurbanit (pra qe nuk eshte udhetar) 6.Myslimani qe qe ka mundesi (nisabin) Ato qe plotesojn keto kushe e ka vazhib berjen e kurbanit.

Cilat jane kafshet qe lejohen per kurban?

Kafshet qe lejohen per kurban jane kafshet e imta si: dashi, delja , dhija, cjapi dhe qe jane nje vjeçar dhe kafshet e medha si: Lopa, mzati, (2 vjeç) dhe deveja (5 vjeçare). Sa i takon moshes se kurbanit tek kafshet e imta eshte kusht respektimi i moshes e cila duhet te kete plotesuar nje vit dhe te kete hyre ne vitin e dyte. Disa dijetar thone se ne disa rasta te vecante kur kafsha e imet eshte e rritur mir pra eshte aq e shendosh sa ajo mes turmes nuk ban dallim nga ato qe kan kaluar nje vit, ne kete rast kjo mund te behet kurban. Ndersa tek kafshet medha nuk lejohet te behen kurban ato qe nuk jane dy vjet e siper, ndersa deveja ka kush pes vjet. Nese kafsha e zgjedhur per kurban ka pjell para se te therret atehere te voglin e japin sadaka.

Nga keto kafshe qe permendem jane te vlefshme per:

1 .Dashi dhe delja - per nje person
2. Cjapi dhe dhija - per nje person
3. Mzati dhe lopa - per 1 deri 7 persona.
4. Deveja              - per 1 deri 7 persona.

Çfare kushtesh duhet te plotesoj Kurbani?

Keto kafshe duhen te plotesojne keto kushte:  Te jene ne gjendje te shendetshme pa semundje.Nuk duhet te jene te verber. Nuk duhet te kene dhembe te rene. Po ashtu permenden: nuk duhet vesh, bish te keptur apo te mos jet i sterilizuar (jo i tredhur, po ashtu majat e sisave). E çal qe nuk mund te ec deri tek vendi i therjes. Te mos jete shume e dobet. Eshte e papelqyr: kafsha te kete veshet e shqyer, apo te shpuar, apo me nje pjes te veshit te keput, kafsha e qethur.
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Mos beni kurban pervec ate qe eshte ne moshen e duhur, por nese kjo gje eshte e veshtir per ju, atehere therni qengj (jo ma te vogel se 6 muajsh) nga delet."(Muslim)

Cilat jane kushtet e berjes se Kurbanit?

Personi qe ther kurbani duhet te jete: Mysliman. Personi qe e ka bere nijet berjen e kurbani duhet te kete mundesi materiale ne berjen e tij (85 gram ari), te jete i lir, te jete i shendosht mentalisht, te jete ne mosh madhore, te mos jete udhetar, dhe kur te ther kurbanin te bej nijetin dhe fillon therjen (prerjen) duke thene: "Bismilah Allahu ekber" dmth: Ne emrin e Zotit, Zoti eshte me i madhi!" 

Duhet te kemi parasysh, kurbani eshte bindje ndaj Allahut dhe therrja tregon bindjen ndaj Allahut xh.sh jo se Allahu xh.sh. ka nevoj per ibadetet tona, agjerimin dhe aq me pak per kurbanet tona por ai deshiron te shikoj tek ne nivelin e bindjes ndaj Tij. Per kete Allahut xh.sh. thote:  "Tek Allahu nuk arrin as mishi e as gjaku i tyre (kurbaneve), por tek Ai arrin bindja juaj. Ai ashtu ua nenshtroi ato juve qe ta lartesoni, adhuroni Allahun per udhezimet qe u beri. Bemiresve merru myzhde.(El Haxh; 37) 

Kushtet e kurbanit jane: Te shtrihet kurbani mbi krahun e majte, te drejtohet nga kibla, te lidhen 3 kembet (njere lihet e lir qe te cliroj gjakun me levizjen e saj), i çelet fyti duke thene: "Bismilah Allahu ekber" eshte synet te thuhet edhe kjo lutje:
"Inne salati ve nusuki ve mahjaje ve mematil Lahi rabbil alemijn." d.m.th "Pa dyshim, namazi im, kurbani im jane per Allahun Zotin e Boterave." dhe ne fund permend se ky eshte kurbani im apo personit qe e ka.

Lekura e kurbanit nuk shitet. Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kush e shet lekuren e kurbanit ai nuk ka kurban." (Hakimi & Bejhakiu)

Shperndarja e mishit te Kurbanit

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nje te treten e mishit per familjen tuaj, nje te treten per te afermit tuaj, dhe nje te treten per te varferit." (El Hafidh ebu Musa el Esfehani)

A lejohet berja e Kurbanit per te tjeret?

Transmetohet se Aliu r.a. bente cdo here nga 2 kurbane. "Nje here e pyeten perse e ben kete? Ai eshte pergjigjur: Nje e bej per Profetin Muhammedin a.s. dhe nje e bej per vete.  Ali r.a. shtoj: Mua keshtu me ka urdheruar Profeti Muhammed a.s. dhe asnjehere s'do largohem nga kjo." (Ebu Davud)

Disa hadithe ne lidhje me kurbanin

Nga Aishja r.a. transmetohet se Muhammedi a.s ka thene: "Ai qe ben kurban (qe derdh) gjak kurbani per hir te Allahut xh.sh do marr nga Allahu xh.sh sevape te pa numerta. Kurbani eshte nje nder punet te cilat Allahu xh.sh i shikon dhe i vlerson."

Profeti Muhammedi a.s. ka thene: "Ne diten e Kurban Bajramit, (pas faljes se namazit te Kurban Bajramit) biri i Ademit nuk mund te beje ndonje veper me te mire se sa te therre kurban. Kurbani ne diten e kijamietit (si sevap) do te vije me briret, qimet, etj. Akoma pa rene gjaku i i kurbanit ne toke pranohet nga Allahu xh.sh. Prandaj ta keni zemren te kenaqur ne lidhje me kurbanin (te mos ju vije rend si pune apo veper)(Tirmidhi)

Profeti Muhammed a.s thote: "Diten e Gjykimit do te paraqitet Kurbani tek zotinia i tij e do te thote: "Filani eshte ai qe ka bere kurban per Allahun." (Ibn Maxhe)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kushdo qe ben kurban per hir te Allahut xh.sh per cdo fije te qimeve te kurbanit do te kete sevape." (Hadith Hasen Sahih, Tirmidhi)
                                                                       
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Puna jone e pare sot eshte te falim namazin e bajramit, pastaj te kthehemi dhe te therrim kurbanet. Kush vepron keshtu ka ndjekur shembullin tim." (Buhari)

Berja e Kurbanit eshte synet (veper ) edhe e Profetit Ibrahim a.s. Kurbani behet pas faljes se namazit te Kurban Bajramit. Eshte e pelqyr qe kurbani te jete dash. Per kete kemi edhe kete hadith i cili tregon se: "Muhammed a.s. pas namazit te Kurban Bajramit bente Kurban 2 desh.(Ibn Maxhe)
                                                 
Kemi edhe transmetimin e Xhabiri b. Abdullah i cili tregon edhe menyren e kurban ku thote:
"Ishim se bashku me Muhammedin a.s. ne namazin e Kurbanit. Ai me te perfunduar hytben Muhammed a.s. zbriti nga mimberi dhe me pas kerkoj dy dash dhe kur filloj ta pres tha: "Bismilah, Allahu ekber." Ky eshte kurbani im(Ebu Davudi, Nesai) 

Pergatiti
Gezim KOPANI


Lexoni hadithe ne lidhje me kete teme duke klikuar ketu: Hadithe mbi kurbanin

June 30, 2022

Haxhi Barxhani (1893-1995) Muezin i xhamisë së fshatit Kabash , Pukë

 

Haxhi Bajram Barxhani 

 
Haxhi Barxhani ka lindur me date; 05 maj 1893 ne fshatin Kabash dhe eshte djali i Bajram Isen Barxhanit po nga fshati Kabash i Pukes. Ashtu sikurse familjet e tjera te fshatit Kabash edhe shtepia e  Bajramit ishte e njohur per bujari dhe mikpritje. Per shkak te Rruges se Madhe Bajrami u mor me tregti derisa arriti te ndertoj Han dhe Dugaj (dyqan) tek fusha e madhe ne Qelez (ish ofiçinat e semetes) i cili quhej Hani i Barxhanit.
Bajrami u martua me Sipen (bij prej fshatit Qerret) dhe linden tre femije; Haxhin. Tahirin dhe Shkurten. Babai i Bajramit Iseni por dhe gjyshi Mustafa ishin besimtar dhe frekuentues te rregull te xhamise se fshatit. Kete shembull e ndoqi edhe djali i Bajramit , Haxhia i cili qe ne moshe te vogel u regjistrua ne Mejtepin e xhamise se fshatit Kabash. Ndryshe nga nxenesit e tjere, sa here qe Haxhia mungonte ne mesim, hoxha nuk thoshte gje pasi ishte informuar nga Bajrami se djali ka shku te dajt ne Qerret dhe ashtu sikurse ketu edhe atje shkon ne Mejtepin e xhamise Qerret.
Haxhia u martua me Razen (bij e shpis se madhe ne Fushe Arrez) dhe gjate jetes Haxhia sebashku me Jah Meten prej Krove te fshatit Meçe sherbyen si muezin ne xhamin e fshatit Kabash.
Haxhi Bajram Barxhani vdiq me date 02 prill 1995 dhe ceremonit mortore u zhvilluan po ne fshatin Kabash.(1) Traditen e besimit islam e djek djali i tij Muhameti i cili aktualisht eshte aktivist i Myftinise Puke ku sipas mundesis jep ndihmen e tij ne aktivitetet qe Myftinia zhvillon.(2)

Pergatiti
Gezim KOPANI

__________________
1. Brezat e familjes jane: 1. Mustaf, 2. Isen, 3.Bajram, 4. Haxhi, 5. Muhamet, 6. Hysni, 7. Ramazan
2. Te dhenat e mesiperme si dhe fotografit u mundesuan nga djali i Haxhis Muhamet Barxhani
3. Ky material dhe fotografit publikon per here te pare ne internet nga Gezim Kopani


Ketu keni te publikuar disa fotografi te vjetra te familjes se Haxhi Bajram Barxhanit.

Ne fotografi familja e muezit te xhamise Kabash Haxhi Bajram Barxhani.
Prezantimi nga e majta lart:
Haxhi Bajram Barxhani, Razë Selim Barxhani, Fatime Syl Barxhani dhe Muhammet Barxhani
Nga e majta posht: Hysni Barxhani, Fatmire Barxhani, Vera Barxhani dhe Shpresa Barxhani 

Fotografi e vitit 1971
Muhamet Barxhani, Prof.Dr. Elez Selimi dhe Dr. Ramadan Halili (Shkodran)


Fotografi e vitit 1969
Muhamet Barxhani shofer ne Vau Dejes

Fotografi e vitit 1972
Muhamet Barxhani shofer ambulance ne Pukë

Muhamet Baxhani vite me pare (dlt.1938)


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com