May 25, 2018

Hadithe te perzgjedhura te muajit Ramazan

Allahu xh.sh. thote ne Kur'an:

"O ju qe besuat! Agjerimi u eshte bere obligim sikurse qe ishte obligim edhe i atyre qe ishin para jush, keshtu qe te beheni te devotshem. (jeni te obliguar)Dite te caktuara , e kush eshte i semure prej jush ose eshte ne udhetim (e nuk agjeroi),atehere ai ( le te agjeroje) me vone aq dite. E ata qe i rendon ai (nuk mund te agjerojne), jane te obliguar per kompenzium, ushqim (ditor) i nje te verferi e ai qe nga vullneti jep me teper, ajo eshte aqe me mire per te. Mirepo, po qe se eini agjerimi eshte me i mire per ju. (ato dite te numeruara jane) Muaji i Ramazani qe ne te (filloi te) shpallet Kur'ani, qe eshte
udherrefyes per njerezit dhe sqarues i rruges se drejte dhe dallues (i te vertetes nga genjeshtra). E kush e perjeton prej jush kete muaj, le te agjeroje, ndersa kush eshte i semure ose ne udhetim, le te agjeroj aq dite nga ditet e mevonshme. Allahu me kete deshiron lehtesim per ju, e nuk deshiron veshtirsim per ju. (te agjeroni ditet e leshuara me vone) Qe te plotesoni numrin, te madheroni Allahun per ate se u udhezoi dhe qe te falenderoni."(El Bekare 183-185)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Feja islame eshte e ndertuar mbi pese shtylla. 1.Deshmia qe ska Zot tjeter pervec Allahut dhe se Profeti Muhammed eshte i Derguari i Tij. 2. Falja e pese koheve te namazit. 3. Dhenja e zekatit. 4. Agjerimi i muajit Ramazan dhe 5. Berja e Haxhit per ate qe ka mundesi." (Buhari, Muslimi)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Agjeroni qe te keni shendet." (Taberani)

Nga Ebu Hurjerja r,a, transmetohet se e ka degjuar Profetin Muhammed a.s. te thote:

"Cdo pune e birit te Ademit eshte per te, pervec agjerimit te muajit Ramazan. Ky agjerim eshte per Mua (Allahun) dhe Une (thote Allahu) shperblej per te. Pasha Ate ne doren e te Cilit eshte shpirti i Muhammedit, era e gojes se agjeruesit eshte me e dashur tek Allahu se sa era e miskut."(Muslim)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Kush agjeron nje dite per hire te Allahut, Allahu xh.sh ndermjet agjeruesit dhe zjarrit nderton nje hendek sa largesia ndermjet qiellit dhe tokes." (Tirmidhi)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Agjerimi eshte mburoje prej gjynaheve. Agjeruesi te mos thote fjale te liga dhe te mos zihet me kend. Po qe se e fyejne, le te pergigjet: Jam agjerueshem." (Buhari)

Nga Abdullah b.Amri r.a. transmetohet se Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Agjerimi dhe Kur'ani do te ndermjetesojne per agjeruesin dhe etij dhe lexuesin e tij diten e kiametit. Agjerimi do te thote: O Zot, ai u ndaluar prej ushqimit dhe deshirat, ndaj me lejo qe une te ndermjetesoj per te!
Ndersa Kur'ani do te thote: Ai u ndaluara prej gjumit te nates  (duke me lexuar) me lejo qe te ndermjetesoj per te!.
Allahu xh.shu u thote: Ndermjetesoni!" (Ahmedi)

Ne nje hadith Kudsi Allahu xh.sh thote:
"Robi im agjerues ka braktisur te ngrenet dhete piret per te fituar dashurin Time. Vetem une do te jem
shperblyesi i agjerimit te tij." (Buhari)

Ne nje hadithe Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Agjerimi eshte gjysma e imanit (besimit)" Ibn Maxhe

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Besimtari qe agjeron ka dy gezime; njeri eshte gezimi kur ben ifar e tjeteri eshte gezimi i shperblimit te agjerimit nga Allahu xh.sh" (Buhari, Muslim)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Per agjeruesin ka dy momente te gezueshme. Njeri prej tyre eshte momenti i iftarit, ndersa momenti tjeter eshte ballafaimi me Zotin nepermjet shperblimit (sevapeve) te agjerimit." (Buhari)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Tre personave nuk u refuzohet duaja. Agjeruesit qe ben dua ne kohen e iftarit, dhe drejtuesit te drejte dheatij qe i eshte bere padrejtesi." Tirmidhi

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Kush i shtrin iftar nje agjeruesi, fiton sevape sa vete agjeruesi, dukemos iu pakesuar asnje sevap ketij te fundit." Tirmidhi

Transmetohet nga Amr b.Asi se profetit Muhammed a.s. ka thene:
"Dallimi mesagjerimit tone dhe agjerimit te ithtareve te librit (hebrenjeve dhe te krishtereve) eshte ngrenja e syfyrit." (Muslim)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Ngrihuni ne syfyr (imsak ose agim),sepse me ngrenien e syfyrit ka bereqet." (Buhari,Muslimi)

Tregohet se nje dite profeti Muhammed a.s. ftoi per syfyr Ibraz Ibn Sarijen te cilit iu drejtua:
"Urdhero ne ushqimin e rendesishem (te bereqetit)"

Ne nje transmetim tjeter kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Mos e leni syfyrin pa e bere qofte edhe me perdim (glleke) uji. Allahu xh.sh , meleket leshojne meshiren e tyre mbi ata qe e bejne syfyrin."

Xhabiri r.a. trans se Profetit Muhammed a.s ka thene:
"Pa dyshim qe ne cdo kohe te iftarit ka njerez qe lirohen prej Allahut xh.sh nga ndeshkimi i xhehenemit. Ky lirim perseritet cdo nate gjate muajit Ramazan." (Ibn Maxhe)

Profeti Muhammed a.s.ka thene:
"Per sa kohe qe njerezit e shpejtojne beren e iftarit kur te hyje kohe , do jene ne rrugen e drejte." (Buhari, Muslim)

Tregohet se Sad b, Ubades r.a. e kishte ftuar profetit Muhammed a.s. per iftar, pasi ben iftar me buke dhe vaj ulliri, profeti Muhammed a.s. beri kete dua:
Eftara indekumus saimun ve ekele tamekumul ebrar ve sal-let alejkumul melaiketu dmth: "Beshin iftar pran jush agjeruesit, te miret e ngrenshin ushqimin tuaj dhe meleket kerkofshin meshiren per ju!" (Buhariu)

Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Ai qe joqellimisht ha ose pi dicka duke qene agjerueshem, le te vazhdoj agjerimin e tij, sepse Allahu xh.sh ka dashur ta gostis ate me ushqim." (Buhari)

Nje here Aishja r.a. e ka pyetur profetin Muhammed a.s.: "O i Derguari i Allahu xh.sh me trego cfare duaja (lutje) duhet te bej nese do ta dija se kur eshte nata e Kadrit?
Profeti Muhammed a.s. i ka thene:" Allahumme inneke afuvun tuhibul afve fafu anni." dmth "Zoti im! Ti je shume fales, e do faljen , te lutem me fal mua!" (Tirmidhi)Pergatiti
Gezim Kopani

May 04, 2018

Babai qe deshironte te testonte imanin e djemve te tij

Cdo njeri duhet ti kushtoj kujdes sjelljeve te veta kudo qe te ndodhet dhe ne cdo pune duhet te jete i matur, sepse njerezit mund te ndodhe qe te mos i shikojne ato qe bejme, mund te mos i degjojne ato qe themi, ndersa Allahu xh.sh shikon dhe degjon cdo gje.
Mbi keto vlera islame, trohet se kishte qene nje baba i ditur e i moshuar dhe nje dite kishte mbledhur femijet e vet dhe kishte dashur te dinte se gjendjen e besimit te tyre. Keshtu therret tre djemt e tij dhe secilit u jep nga nje pule e nga nje thike dhe u kishte thene:
-Shkoni e therni keto pula ne nje vend ku te mos ju shikoje askush dhe mi sillni mua!
Dhe tre djemt u larguan per te bere ate qe u tha babai i tyre. Njeri e kishte therur pulen nje perrua, tjetri pas nje kodre dhe ia kishin sjell babait te tyre. Ndersa i treti pasi kishte shetitur per te gjetur nje vend te fshehte te cilin nuk e gjen, kthehet ne shtepi me pulen ne dore te pa therur. Vellezerit me ironi e tallje i thone: U vonove kaq shume dhe nuk arrite te gjesh nje vend te per te therur pulen? Duke treguar krenarin e tyre per pulat e therurar dhe duke treguar qe ne te dy e kemi quar ne vend kerkesen e babait.
Nderkoh qe babai pasi i degjoj dhe shikoj me kujdes kete dialog ju drejtua djalit te trete duke e pyetur se cila eshte arsyeja qe nuk e kishte therur pulen?
Djali i thote: A me the ti se duhet ti thernim pulat ne nje vend ku te mos na shikonte askush?
Babai i pergjigjet: Po !
Djali thote: Mire po kudo qe shkova, une smund te gjeja nje vend te tille sic na the ti. Kudo qe shkoja e ndjeja se me shikon Allahu xh.sh, dhe mu kujtuan meleket shkrues te cilet me rrine ne te djathte e ne te majte duke ndjekur vazhdimisht punet e mija, prandaj e solla pulen te pa therur.
Babai i djalit duke mbetur i kenaqur me pergjigjen e djalit i thote:
-Te lumte djal i dashur! Une veprova keshtu per te provuar besimin tuaj. Te pergezoj, ndersa per ju dy te mos harroni me se Allahu xh.sh ju shikon kudo qe te jeni.

Allahu xh.sh thote:
"Celesat e fshetesise jane vetem te Ai, ate (fshetesine) nuk e di kush pos Tij. Ai e di cfare ka ne toke dhe ne det, Ai e di per cdo gjethe qe bie dhe ska kokerr ne thellesi te tokes, ska te njome dhe ska te thate qenuk eshte (shenuar) ne librin e qarte (Levhi Mahfudh).(El En Amë 59)

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com