April 29, 2020

Disa rregulla te agjerimit


DISA RREGULLA TE AGJERIMIT

1. Obligimi i agjerimit
Agjerimi i muajit ramazan eshte obligim per cdo mysliman qe ploteson kushtet e obligueshmerise se agjerimit.
Allahu xh.sh. thote:
"O ju qe besuat, agjerimi u eshte bere obligim sikurse qe ishte obligim edhe i atyre qe ishin para jush, keshtu qe te beheni te devotshem." (El Bekare)

Sic dihet agjerimi i muajit ramazan eshte nder pese shtyllat e islamit. Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Islami perbehet prej pese shtyllash; 1. Deshmia e shehadetit (Nuk ka Zot tjeter pervec Allahut dhe se Muhammedi eshte rob dhe i derguari i tij), 2.Falja e namazit, 3.Dhenia e zekatit, 4. Agjerimi i ramazanit dhe 5. Berja e haxhit per ate qe ka mundesi."

2.Kush lirohet nga agjerimi
*Ai qe ka qe eshte i semure (kur te sherohet i kompenson ditet e pa agjeruar)
*Udhetari (zevendoson aq dite qe nuk i ka agjeruar)
*Grate qe jane me te permuajshme apo lehon.
*Grat qe jane shtatzen apo qe kan femije per te ushqyer me qumesht.
*Pleqet qe kan mosh te thyer e qe nuk e perballojne dote agjerimin. Te tille detyrohen te ushqejne nje te varfer me ushqim ditore per dy vakte.
*Ne rast lufte , pra ushtari qe eshte ne lufte.
*Prishja e agjerimit per shkak te presionit apo dhunes fizike.
*Puna e rende fizike. Ai qe eshte i detyruar te kryej pune te tilla (psh miniera) nuk agjeron por ditet e mos agjeruara i ben gjate diteve qe eshte pushim. Zevendeimin e diteve te paagjeruarve mund ti bejne bashke si dite ose te ndara. Muhammedi a.s. thote: "Nuk ka problem nese kompensimi i ramazanit behet me nderperje." (Buhari)
*Ai qe ka uri apo etje te madhe, i till qe rrezikon jeten. Ky zevendeson diten e paagjeruar.

3.Cfare e prish agjerimin?
Prishja e agjerimit ndahet ne "Kefaret-kompensim" dhe ne "Kaza-zevendesim". Tek kefareti hyjne:

*Ha, pi , gelltit dicka me qellim. Ky qe e ben kete obligohet me "keffaret" dmth me kompensim, pra dy muaj agjerim pa nderprerje.
*Marredhenia seksuale. Ai qe ben kete duke qen agjerues ai ka obligim te bej kompensim , pra e kap kefarrti.

Ndersa tek kazaja futen rastet:
*Ngrnja apo prija per shkak presioni.
*Gelltitja e ndonje gjeje qe nuk eshte ushqim.
*Ngrenja apo pirja ne rastet e domosdoshme, psh kur ndonje eshte i semure, apo eshte ne udhetim,
*Shfaqja e hajzit (apo menstruacioneve). Agjerimi nderpritet ne momentin qe ato shfaqen.
*Nese vjell me qellim.
Si dhe shembuj te tjere te ngjashem me keto , obligohet me kaza pra me zevendesim te aq diteve qe nuk ka agjeruar.

4.Kushtet e vleshmerise se agjerimit

*Berja e nijetit. Nijeti behet ne syfyr (para se te thirret ezani). Nuk eshte e thene qe nijeti te behet me ze, mjafton ai i bere me zemer (pra pa ze).
*Largimi nga cdo gje qe e prish agjerimin.
*Grate te mos jene me hajz , apo te mos jene ne nifas (kohe pas lindjes).

5. Kushtet e agjerimit
Agjeruesi duhet te plotesoje:

*Te jete mysliman.
*Te jete i shendoshte menderisht
*Te kete arrit moshen madhore

6.Gjerat fort te pelqyera ne agjerim

*Ngrenja e syfyrit
Muhammedi a.s. thote; "Ngrihuni ne syfyr, pasi syfyri eshte bereqet. Beni syfyr qofte dhe me nje gjysme hurme." (Muslimi)
*Berja e iftarit ne kohe (apo mos shtyrjen e iftarit)
Muhammedi a.s. thote: "Njerezit do jene ne te mire, perderisa nxitojne ne berjen e iftarit (ne kohen e tij)." (Buhari dhe Muslim)
*Berje dua ne kohen e iftarit. Nder lutjet e njohura qe behen ne iftare eshte: "Allahumme leke sumtu ve ala rizkike eftartu, dhehebedh dhemu veb tel-letil uruku ve thebetel exhru in sheAllah." d.m.th: "Zoti im! Ne emrin tend kam agjerua. Ne ty besoj, dhe po bej iftare me ate qe Ti me dhurove. Kaloj etja e u mbushen damaret dhe nese do Allahu u arrit shperblimi." Ose shkurt; "Allahumme leke sumtu ve ala riskike eftartu."
*Falja e namazit te teravive
*Dhenia e sadakas (lemosh)
*Shtimi i lutjeve, ibadetit ne dhjete ditet apo netet e fundit te ramazanit.
*Shtrimi apo dhenia e iftarit per te tjeret.

7.Agjeruesi duhet te kete parasysh:
*Te kujtoj se eshte agjerueshem.
*Te mos ankohet
*Sa te kete mundesi te shmang punet e veshtira apo punet qe nuk pershtaten me kete muaj
*Te jete bujar
*Te jete i dashur

8.Cfare nuk e prish agjerimin

*Ai qe ha apo pi pa dashje. Per kete Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ai qe ka harruar qe eshte agjerueshem por ha a pi le te vazhdoje agjerimin, ngase Allahu i ka mundesuar ate." (Buhari&Muslim)
*Te thithunit e tymit (por jo duhani) behet fjal per pluhur.
*Te prishurit (ejakulimi) ne gjume.
*Po qe se agjeruesi fle e gjate gjume ejakulohet mund te vazhdoj agjerimin, por nese e ka mundesin te pastrohet (lahet).
*Te vjellit pa qellim.
*Bejra e ndonje ilaci qe nuk eshte ushqyes

9.Gjerat e papelqyra

*Te shijuarit e ushqimit duke mos qene e domosdoshme.
*E mbajtura ne goje e ndonje gjeje qe nuk tretet, psh fije bari, druri.
*Berja e atyre gjerave qe veshtirson agjerimin, psh ndonje loje e rend
*Puthja ose perkdhelja qe mund te qoj ne prishjen e qellimit deri ne ejakulim.

10.Gjerat qe nuk jane mekruh gjate agjerimit

*Pastrimi apo flladitja me uje.
*Shperlarja e gojes
*Pastrimi i dhembeve
*Parfumosja\
*Shijimi (prove) e qumeshtit per femijen e vogel por duke pas kujdes qe mos te kaloj gje.
*Perkdhelja ose puthja e lehte me kush qe te mos prishet qellimi e per me teper te mos shkohet ne jakulim. "Pejgamberi a.s. ka puthur gruan kur ishte agjerueshem." (Muslimi)
*Nese jep gjak por qe te mos ndikoje ne dobesimin e tij.

Pergatiti
Gezim KOPANI

April 27, 2020

Vlerat e muajit te bekuar Ramazan

Vlerat e muajit te bekuar Ramazan

Ramazani konsiderohet mbreti i muajve. Kjo konsiderat vjen pikerisht per shkak te vlerave te shumta qe mbart ky muaj. Kur fillon muaji ramazan Allahu xh.sh. shperndan Miresit e tij ne toke. Ne mesin e muajit ramazan Allahu xh.sh leshon faljen e Tij per te gjithe ato qe i drejtohen Atij dhe ne fund per ato qe ju binden urdherave te Allahu, Allahu xh.sh. i shpeton nga zjarri i xhehenemit.

Kur njeriu i bindet Allahut xh.sh. duke derguar ne vend urdherat e Tij, ai do jete nder te devotshemit. Ne rangun e te devotshmeve futen dhe ato qe agjerojne muajin e Ramazanit.

Allahu xh.sh. thote:
"O ju qe besuat, agjerimi u eshte bere obligim , ashtu sic ishte obligim edhe i atyre qe ishin para jush, keshtu qe te beheni te devotshem." (El Bekare , 183)

Ne disa hadithe Profeti Muhammed a.s. thote:
"Ai qe agjeron nje dite per hire te Allahut, Allahu do ia largoj fytyren e tij per 70 vite prej zjarrit te xhehenemit." (Muslim)

Ndersa ne nje hadith tjeter thote: "Agjerimi per hire te Allahut eshte mburoje, qe e mbron njeriun nga zjarri." (Taberani)

Profeti Muhammed a.s. thote: "Kush e agjeron ramazanin me besim e shprese ne Allahun, Allahu ia fal atij gjitha gjynahet e kaluara." (Buhari)

Nesaiu transmeton se nje here Ebi Umame r.a. i ka thene Muhammedit a.s; "Me porosit mua per ndonje pune e cila te vlej shume tek Allahu xh.sh. Muhammedi a.s. i thote: "Duhet te agjerosh, pasi nuk ka gje tjeter qe i ngjan atij apo qe afrohet me te."

Punet e mira qe behen gjate muajit Ramazan kan vlere me te madhe se sa ne muajt e tjere. Keshtu ne nje hadith kudsij Muhammedi a.s. thote: "Per cdo pune te mire njeriu shperblehet me dhjete fish e deri ne shtete here me shume, me perjashtim te agjerimit. Agjerimi eshte per Mua thote Allahu dhe vetem Une shperblej per te. Robi im le ushqimin dhe pijen, per Mua, atehere vetem Une e shperblej ate."

Ata qe per hire te Allahut xh.sh. agjerojne ,  Allahu xh.sh. ka vendoshur per ta  ne xhennet nje dere e cila quhet Rejjan.

Nga Sehl bin Sad r.a, kemi se Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ne xhennet ndodhet nje dere e cila quhet Rejjan. Diten e kijametit tek kjo dere hyjne vetem agjeruesit dhe askush tjeter. Tek kjo dere u thuhet: Ku jane ata qe agjeruan? Ne kete moment do te ngrihen agjeruesit dhe nuk do hyje askush tjeter  per vec tyre. Kur te perfundojne agjeruesit , ajo dere do mbyllet dhe nuk do hyje askush me." (Buhari, Muslim)

Berja e puneve te mira, ben qe te fshihen punet e kqia. Keshtu Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Gabimet qe mund te bej njeriu ne familjen e tij, me pasurin e tij apo me fqinjin e tij, i fshijne namazi , agjerimi dhe sadakaja." (Buari, Muslim)

Me agjerimin e muajit Ramazan , myslimani fiton kenaqesin dhe qetesin shpirterore. Ne lidhje me kete Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ai qe agjeron ka dy gezime; Nje kur ben iftar dhe nje kur do te takohet me Zotin e tij." (Buhari & Muslim)

Miresit e ramazanit jane aq te medha saqe vete agjerimi do kerkoj tek Allahu xh.sh. meshire e mbrojtje per agjeruesit. Sic e dim ne muajin ramazan ka filluar zbritja e Kur'anit i cili gjithashtu do bej ndermjetesim tek Allahu xh.sh. per lexuesit e tij.

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Agjerimi dhe Kur'ani do kerkojne meshire per agjeruesin apo lexusin e tij. Agjerimi do thote: O Allahu im!  (Kete person) Gjate agjerimit e kam ndaluar nga ushqimet dhe marredheniet intime , prandaj pranoje ndermjetesimin tim. Ndersa Kur'ani do thote: "E kam penguar te flej gjate nates, prandaj pranoje ndermjetesimin tim." (Hakimi)

Ne dhjete ditet e fundit te ramazanit, Allahut xh.sh ka leshuar naten e quajtur El Kader e cila ka vleren e me shume se nje mije muaj. Kushdo qe brenda dhjete diteve te fundit te muajit ramazan arrin te gjej naten e Kadrit me lutje , ibadete, istigfar etj, konsiderohet sikur e ka bere kete per njemije muaj. Po nese kete arrin disa here gjate jetes se tij? Pra vlerat e muajit ramazan jane vertet te medha.

Nga Ebu Hurejre r.a. kemi se Muhammedi a.s. ka thene: "Ju erdh muaji ramazan, muaj i bekuar. Allahu xh.sh. ju ka urdheruar te agjeroni. Ne kete muaj hapen dyert e xhennetit dhe mbyllen dyert e xhehenemit. Ne kete muaj lidhen shejtanet. Ne kete muaj eshte nata e cila eshte me e mire se nje mije muaj. Kush privohet nga kjo miresi, ai eshte vertet i humbur." (Nesai)

Allahu xh.sh. thote;
"Ne e zbirtem ate (Kur'anin) ne naten e Kadrit. E c'te beri ty te dijsh se cfare eshte nata e e Kadrit? Nata e Kadrit eshte me vlefshme (rendesishme) se nje mije muaj! Me lejen e Zotit te tyre ne(ate nate)  zbresin meleket dhe shpirit (Xhibrili) per secilen ceshtje. Ajo (qe percakton Zoti) eshte paqe deri ne agim te mengjesit." (El Kader, 1-5)


Pergatiti
Gezim KOPANI

Urimi me rastin e muajit ramazan (2020)


URIMI IM ME RASTIN E MUAJIT RAMAZAN 2020


Bismilahir Rahmanir Rahim !
Ne emer te Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit!


Te nderuar besimtare mysliman te rrethit te Pukes, Es selamu Alejkum !
Paqja dhe Meshira e Zotit qofte mbi ju !

Me lejen e Allahut xh.sh. neser 24 prill 2020 fillon muaji i bekuar i ramazanit. Muaji qe sjell shprese dhe gezim per mbare njerezimin. Muaji ramazan eshte muaji i meshires, bujarise dhe i faljes.
Profeti Muhammed a.s. thote: "Fillimi i muajit ramazan eshte meshire, mesi eshte falje, fundi shpetim nga zjarri i xhehenemit."

Te nderuar besimtare!

Per shkak te pandemis, ky ramazan do jete ndryshe nga vitet e tjera, por duke pasur parasysh fjalen e Allahut xh.sh. qe thote: "Asnjehere mos e humbeni shpresen tek Allahu." (Ez Zumer 53) "Vertet ata qe bejne vepra te mira, (largohen nga e keqja), Allahu u premtoi faljen e gjynaheve, si dhe shperblim per ta." (El Maide; 09)
Ne mbyllje, uroj te gjithe myslimanet agjerim te begate, te lehte e te pranuar tek Allahu xh.sh.!

Gezim KOPANI 

April 06, 2020

Mos u pikello !


Allahu xh.sh. thote:
"Mos u pikello (friko), Allahu eshte me ne!"

"Uzulme, Allah Bizimledir."

"La tahzen, inneAllahe ma'ne."

(Et Tevbe; 40)

Hadithe qe flasin per semundjet ngjitese

Ibn Abassi tregon se Muhammedi a.s. ka thene: "Personi i semure nga nje semundje ngjitese mos ti bej vizite personit te shendoshte." (Buhari)


Ndersa ne nje hadith (thenie) tjeter thote: "Folni me te semurin qe ka semundje ngjitese (permend semundjen ngjitese "Lepra") nga nje largesi sa nje apo dy gjatesi shtize."
(H.Daif shenuar nga Abdullah bin Ahmeti, dhe Hejsemi ne Mexhma 5/101)


Ne nje hadith per Lepren (gerbulen), Muhammedi a.s. thote: "Ikni nga njeriu i semur me "Lepra" , ashtu sic ikni nga luani." (Buhari)

Keshtuqe duhet treguar shume kujds semundjeve ngjitese sic eshte rasti i covid19Pergatiti
Gezim KOPANI

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com