December 07, 2014

Zgjerimi i Qabes, zbulon murin e vjeter ndertuar ne kohen e Perandoris Osmane.


Zgjerimi i Qabes, zbulon murin e vjeter ndertuar ne kohen e Perandoris Osmane.

Lajmi eshte bere i ditur nga kryeinxhinieri turk Hikmet Toplu. Ai beri te ditur se gjate punimeve per zgjerimi e Qabes eshte zbuluar nje kolon e vjeter e kohes se Perandorise Osmane. Sipas  te dhenave tek kjo kolon eshte vendi ku hz.Muhammed a.s mori mesazhin nga Allahu xh.sh mbi rendesin e nates e Kadrit. Po ashtu eshte gjet dhe nje pllak qe flet mbi udhetimin e hz.Muhammed a.s. ne naten e Miraxhit.

Pergatiti
Gezim Kopani

Fotografit te bera ne Qaben e Bekuar (Sherife)

December 05, 2014

Ura e Hoxhës, Gomsiqe - Pukë

Kohe me pare rrethi i Pukes pershkruhej nga rruga e njohur e cila quhej "Rruga e Karvanave", e ne disa raste e gjeme me emertimin: "Rruga e Madhe", "Rruga e Gjakoves" etj.  U quajt Rruga e Karvanave pasi ajo lidhte Shkodren me Kosoven duke filluar nga: Shkoder - Puke (veres kalonte nga Puka e dimrit nga fshati Kabash) - Kryezi - Gjakove, apo Kukes - Prizren

Kjo eshte fotografi e cilia mendohet qe ka qene e ngritur ne Gomsiqe

Kjo rruge ne Puke ishte e njohur jo vetem nga banoret vendas por edhe nga tregtaret shqiptare, kosovar dhe jo vetem. Pikat kryesore qe ka pasur kjo rruge per pushim ne rrethin e Pukes eshte fshati Kabash dhe Koder Hani Puke.  Rruga kryesisht perdorej nga tregetar Kosovar dhe Shqiptare. Kjo rruge mori rendesi te vecante sidomos ne kohen kur qyteti i Shkodres u be Sanxhak (1458).
Sa i takon vend pushimit ne fshatin Kabash thuhet se ky fshat ka pasur shume shtepi dhe zhvillim. Sipas te dhenave popullore tregohet se: "...aq shume shtepi kishte fshati Kabash saqe: "macet kalonin nga çatia ne çati".(1)
Per shkak te rruges fshati Kabash mori zhvillim te madh aq sa ne kete fshat zhvilloj Panaire tregtije i quajtur "Dita e Enve".(2) Perveç tregtareve kete rruge e kan perdorur udheheqes, ushtar e klerik. Nga keto te dhena popullore tregohet se; Kishte qene nje Hoxhe (imam) nga qyteti i Shkodres i cili kryente sherbime fetare ne xhamin e fshatit Qerret te Pukes. Ky hoxhe e bente çdo jave kete rruge, sidomos ne diten e xhuma ku kryente faljen e namazit te xhumas ne xhamin e fshatit Qerret.(3) Veshtirsia e kalimit te Gomsiqes beri qe ky imam me ndihmen e te tjereve te ndertonte nje ure madheshtore ne Gomsiqe si dhurate per banoret dhe kalimtaret. Ne fakt emertimi si "Ura e Hoxhes" Gomsiqe e permend dhe autori Uk Sinani ne librin e tij qe flet per Malziun ku thote: "Karvanet kalonin ne va ose mbi ura. Kalonin Vaun e Dejes dhe Drinin me trap. Por ka pas edhe ura , sic qe ura e Hoxhes ne Gomsiqe, 36 metra e gjate dhe 3 metra e gjere."(4)
Per shkak te kesaj vepre te madhe qe beri Hoxha, ura mori emertimin: "Ura e Hoxhes" Gomsiqe (1825). Sipas nje te dhene tjeter thuhet se "Ura e Hoxhes" ishte ndertuar si dhurate nga nje imam Kosovar. Gjithsesi kjo ure ka qene aq e njohur, saqe thone se ne kohen e Ahmet Zogut ka qen e vondosur ne monedhen e kohes. Sipas kujteses popullore pergjate rruges se madhe mesohet te kete pasur disa hane si: Hani i KabashitQerretit, Pukes. (5) 
Ndersa ne Koder Hani mesohet te kete pasur disa Hane por me krysori ishte Hani i Xhamise se Koder Hanit si dhe Hani i Laçit.(6)
Mesohet se disa hane te kete pasur dhe fshatin Kabash te cilet ishin te vendosur ne qender te fshatit. Sipas te dhenave popullore ne Kabash ka pas mbi 5 hane. Disa thone qe ka pasur dhe han me emrin "Hani i Hoxhes

Ai qe permend uren e Gomsiqes eshte Valter Shtylla (7) i cili jep keto te dhena: "Ura e Gomsiqes eshte ndertuar ne shek XVI-XVII. Ne Gomsiqe ka kaluar rruga e rendesishme Shkoder-Prizren. Ura ishte 36 m e gjate dhe 3 m e gjere. Permbehej nga harku kryesor i cili ishte 14 m dhe nga nje hark me i vogel dhe nga dy dritare anash. Tej ures deri ne vitwt 50 ruheshin gjurmet e kalldremit te kohes antike me gjeresi 3.3 m gje qe deshmon per funksionimin e kesaj rruge qe ne antikitet."(8)
Duke pasur parasysh te dhanat e ures per me teper kur disa thone se kjo ure ka qene e vendosur me fotografi ne modhen e kohes se Mbretit Ahmet Zogu ben te kuptosh qe flitet per nje ure te rendesishme edhe pse ne zone nuk mbahet mend, ndoshta koha ka bere qe ajo te harrohet. 

Pergatiti
Gezim Kopani
Puke 05.12.2014

_________
1. Kjo thenie duket e pabesueshme nese sot i ben vizite fshatit Kabash. Keshtu eshte dhe per ceshtjen e ures se Gomsiqes.
2. Per me shume kliko ketu: https://gezim-kopani.blogspot.com/2018/07/panairi-i-kabashit-puke.html
3. Gezim Kopani
4. Uk Sinani "Malziu Veshtrim historik - etnografik" 2014, fq. 47
5. Sipas te dhenave aty ku sot ne Puke ndalojne fugonat e Fush-arrezit te kete pasur nje Han.
6. Hani i Laçit ka qene aty ku sot ndodhet avullija e shtepise se Hasan Kapllan Laçit.
7. Valter Shtylla ka lindur ne Tirane me 21.05.1942. Ka perfunduar Fakultetin e Inxhinierise se Ndertitmit. Pas perfundimit te fakultetit ai ka filluar pune si punojes shkencore ne sektorin e monumeteve te arkitektures antike dhe mesjetare. Gjate punes se tij ai kryer aktivitete dhe pune duke kryer gjurmim , seleksionim dhe venien ne mbrojtje nga shteti te vlerave te ndryshme te trashegimise kulturore si: objekte te kultit dhe ato te hershme inxhinierike. Ne fushen e studimeve objekt i Valter Shtylles kan qene ndertimet e hershme inxhinierike si: rruge, ura, ujesjelles etj. Ne kete drejtim ai ka botuar rreth 40 artikuj studimor brenda dhe jasht shtetit. Pas vitit 1994 Valter Shtylla ka qene drejtor i Institutit te Monumenteve. Prof. Valter Shtylla mban titullin: "Doktor i Shkencave." ndersa pas vitit 1995 ai mban titullin "Profesor Doktor". 
8. Valter Shtylla, revista Monumetet, viti 1983, fq. 20-21.


Disa thone qe behet fjale per kete fotografi

Takim me Para dhe Tetraplegjiket

3 dhjetori i dites boterore te Personave me Aftesi te Kufizuar

Sot isha i ftuar nga shoqata e Paraplegjikeve dhe Tetraplegjikeve Puke. Nder te tjera gjate takimit mori fjalen pershendetese edhe kreu i kesaj shoqata Mark Bardhoshi i cili tha nje fjali te cilen e mbajta mend. Ai tha:
"Pa miresin dhe dashurin tuaj ne do ishim kufoma te ardhur me leje ne kete bote." E ndjeva veten keq. Gjendja e tyre len shume per te deshiruar.
Do Zoti ishalla na jepet mundesi per tju gjendur pran kesaj shtrese e cila eshte pjese e jone.

Puke 3.12.2014


November 29, 2014

Dhurata e Presidentit te Turqise Erdogan per kreun e Vatikanit

Dhurata e Presidentit te Turqise Erdogan qe i beri kreut te Vatikanit. 

Presidenti i Turqise Erdogan i
dhuroi kreut te Vatikanit Francisco nje ferman te Sulltan Fatih Mehmet Hanit qe flet mbi "Lirite fetare te klerit Katolik ne Bosnje."

Ne fermanin e dhuruar shkruhet:
"Une Fatih Sulltan Mehmet Hani, me bamiresi i urdheroj kleriket Katolik te Bosnjes; te adhuroni pa frike ne Kishat tuaja dhe te qendroni pa frike ne vendet tuaja. Askush nga veziret dhe nenpunesit e mij nuk do te cenoj dinitetin tuaj dhe as nuk do te ofendoheni. Betohem ne emer te Allahut xh.sh, te Pejgamberit Muhammed a.s. e te Kur'anit si dhe ne emer te shpates qe kam ne brez (te nderit tim) se jeta, pasuria dhe Kishat tuaja do jene nen sigurin time derisa te jeni besnik."


Ky ferman eshte shkruar ne vitin 1463, 326 vjet perpara revulucionit Frances, dhe 485 vjet perpara Deklarates Nderkombetare per te Drejtat e Njeriut.

Ne fotografi eshte momenti i dhenjes se dhurates.
(Turqi 28.11.2014)November 11, 2014

Modestia e Profetit Muhammed a.s. (Paqja qofte mbi te)


Profeti Muhammed a.s. dhe pse ishte udheheqes i nje populli, ishte njeriu me modest nga te gjithe. Edhe pse ndjekesit shtoheshin dite pas dite Profeti Muhammed a.s. vazhdonte te ishte njeri i thjeshte, respektues, ndihmues dhe dashamires ndaj te tjereve.

Muhammedi a.s. ka thene: "Jane tre lloje njerezish me te cilet, diten e kiametit, Allahu xh.sh do te flase, te cilet nuk do ti shohe fytyren dhe nuk do ti nxjerr te paster. Dhe per ata do kete nje ndeshkim. Shoket e pyeten hz.Muhammedin a.s. kush jane keto? Muhammedi a.s. tha: Jane ata qe ecin duke hequr zvarre rroben me mendjemadhesi, qe mbahen te medhenje per te miren qe kan bere duke u betuar ne genjeshtera, perpiqen ta shesin mallin me nje cmim te mire." (Muslimi)

Allahu xh.sh porositi Profetin Muhammed a.s. e me pas dhe besimtaret ne Kur'an qe te sillen me thjeshtesi. Allahu xh.sh thote: "Sillu me thjeshtesi ndaj besimtaareve qe te ndjekin ty." (Shura 26/215)

Nje dite i Derguari i Allahut xh.sh ishte ulur dhe po kuvendonte sebashku me melekeun Xhebrail. Nje çast nga qielli zbriti nje melek. Xhebraili a.s. tha se ishte hera e pare qe ai melek zbriste nga qielli, Meleku tha:
"O Muhammed ! Mua me dergoj Allahu i Madheruar tek ti! Ai te pyet: A deshiron te jesh  pejgamber sundimtar, apo nje pejgamber rob i Zotit?
Profeti Muhammed a.s. shikoj nga Xhebraili dhe ai duke ia bere me shenje thjeshtesin i tha:
O i Derguari i Allahut! Tregohu i thjeshte ndaj Zotit te Madheruar!
Atehere, i Derguari i Allahu xh..sh tha: "Deshiron te jem pejgamber i devotshem, rob i Zotit!
" (Ibn Hambel)

Ndaj nen shembullin e profetit Muhammed a.s. myslimani/ja duhet te kete virtyte te larte mu ashtu sikurse profeti Muhammed a.s. Per kete profetit Muhammed a.s. thote: "Ata qe , per hir te Allahut xh.sh tregon nje grade thjeshtesi, edhe Allahu xh.sh e larteson ate me nje grade." (Ibn Maxhe)

Ne nje thenje tjeter Profeti Muhammed a.s. thote: "Allahu xh.sh me urdheroj: Behuni aq te thjeshte saqe askush te mos i mbahet i madh ndaj askuj dhe askush te mos i bej padrejtesi askujt." (Muslimi)

Tregohet ne nje rast Profeti Muhammed a.s. urdheroj shoket qe te thernin nje qingj e ta piqnin. Nje nga shoket i tha: O i Derguari i Allahut xh.sh ta ther une? Tjetri tha: ta rrjep une? Tjetri tha: ta pjek une? Atehere Profeti Muhammed a.s. tha: Meqe qenka puna keshtu, mua me mbetet te mbledh dru!

Pergatiti
Gezim Kopani

____________
Teme e mbajtur gjate nje takimi me intelektual ne qytetin e Pukes
Nentor 2014

October 17, 2014

Kush e nisi luften me Serbë?

"Kush e nisi luften me serbe?!
Osman Hoxha, past Rahmet!
Osman Hoxha e Bram Haziri.
Qesi djemsh na i ka Fleti!
S'i ka krajli, s'i ka mbreti!
S'i mban toka, s'i mban deti!

(Marr nga  "Visaret e Kombit, vll,IV.Tirane 1939, fq.58-59)
Osman Hoxha ishte imam i Myftinise se rrethit te Pukes per fshatrat Kulumri, Xathe dhe Flet.

Baram Haziri ishte myezin i xhamis se fshatit Kulumri dhe shume here shoqeronte imam Osman Hoxha.
Osman Hoxha dhe Baram Haziri me 12 nentor te vitit 1912 luftuan ball perball me ushtaret serb . Sapo divizioni serb me emrin famkeq "Drina" arriti tek mulliri i Fletit, imam Osman Hoxha qe kishte zene vend mbas Hanit te Fletit, u vuri pushken. Ne vend vrau tre ushtare serbe.

Fshati Flet ndodhet ne rrethin e Pukes dhe banohet nga mysliman dhe katolik. Eshte fshat i njohur pasi aty ka pas kaluar edhe "udhmadhia"

Shenim: Kete publikim e bera si kujtese qe te mos harrohen ngjarjet e Serbeve kur ata kan hyre ne teritorin e rrethit te Pukes, pasi ata u rishfaqen serish ne ndeshjen Serbi-Shqiperi 14.10.2014
Pergatiti: Gezim Kopani

Krenar qe jam Shqiptar !

Thellesisht shpreh keqardhje per ate qe ndodhi ne stadiumin e Partizanit te Beogradit, ne ndeshjen Serbi-Shqiperi. Serbia edhe nje here e tregoi fytyren e saj. Cfare vlen ajo reklama e UEFA "Stop Racizmit?" Nje respekt te vecante dhe te shtuar dy lojtareve te Kombetares sone Xhakes dhe Liles te cilet nuk lan flamurin e "Shqiperise se Madhe" per te rene ne toke.
Krenar qe jam Shqiptare!

October 12, 2014

Dashuria ndaj Atdheut urdhër nga Krijuesi i Gjithësisë


Myftininia  Puke si nje nga institucionet me te vjetra te Pukes eshte nga ata institucione qe kane dhene kontribut real dhe faktik ne formimin e shtetit Shqiptare ketu ne Puke.

Eshte pikerisht Myftinia e Pukes e cila hapi dyert e saj per trimat pukjan te cilet luftonin ne mbrotjen e Atdheut. Kjo levizje e Myftinise Puke nuk erdh spontalisht, por krejt natyrshem pasi feja islame thote: "Njeriu ka per detyre te luftoj per keto gjera: 1.Mbrotjen e Atdheut, 2.Mbrotjen e nderit, 3.Mbrotjen e familjes, 4.Mbrotjen e pasurise..."

Edukimi i hoxhallareve pukjan me keto mesime kaq te shenjta, beri qe nje dite te zbatoheshin. Hoxhallaret pukjan ne vitet 1880 deri 1940 kan qene nje nder pikat kryesore ne mbrotje te Atdheut. Hoxhallaret pukjan nepermjet nxenesve te tyre, te cilet tashme te rritur e te edukuar ne frymen  familjare dhe Atdhetare, ishin gati te mbronin Atedheun i cili po perballej me kercenime te ndryshme.
Per realizimin e kesaj ne disa raste hoxhallaret ne Mejtepet e fshatrave si Kabashi, Qerreti etj te strehonin trimat pukjan. Nuk munguan rastet kur hoxha te merrte pjese edhe vete ne keto levizje sic eshte rasti i Lidhjes se Prizrenit.

Perveç kesaj kleriket mysliman pukjan  nepermjet Myftinise Puke u mor vendim qe: "Ne Mejtepet e Pukes perveç lendeve islame, te mesohet shkrim e lexim i gjuhes shqipe."
Ky qe nje vendim i veshtir dhe shume i rendesishem per pukjanet dhe zonen e Pukes. Sipas arkivit te Myftinise Puke, si dhe besimtare te ndryshme mysliman kemi se:
"Nga mejtepet qe administronte Myftinia e rrethit Puke nga viti 1900 deri ne vitin 1936, brenda 36 vitesh kan mesuar shkrim e lexim ne gjuhen shqiper afersisht: 550 nxenes. Nga keto 456 djem dhe 63 vajza." Sipas te dhenave gojore dhe te atyre pak nxenesve te ngelur gjalle kemi kete pasqyr:

1.Mejtepi Koderhani Puke 170 djem, 18 vajza
2.Mejtepi i fshatit Qerret 100 djem, 15 vajza
3.Mejtepi i fshatit Kabash 80 djem, 13 vajza
4.Mejtepi i fshatit Micoj  30 djem, 7 vajza
5.Mejtepi i fshatit Iballe 50 djem, 8 vajza
6.Mejtepi i fshatit Kulumri 25 djem, 2 vajza

Siç shikohet, Mejtepet ne keto vite ishte nje nder bazat per arsim e dije. Numri i madh i nxenesve qe moren mesim ne keto Mejtepe pa diskutim eshte fale punes qe benin hoxhallaret e rrethit te Pukes ku permend:
1. Hoxhe Sadik Prishtina; i cili ishte hoxha i pare ne rrethin e Pukes pas hoxhallareve Turq qe rinderoi Mejtepin e fshatit Kabash i cili ka qene ball perball me Xhamin e fshatit Kabash. Mejtepi ka pas nje dhome te vogel per mesim pasi pjesa tjeter perdoresh edhe per hoxhen. Mesimet ne mejtepin e Kabashit jane vazhduar regullisht. Nga rezultatet e medha qe pat Mejtepi i Kabashit beri qe perveç femijeve te fshatit Kabash te regjistroheshin ne te por edhe femije edhe nga fshatra te tjeres si: Meçe, Buhoti, Lajthiza etj.
2. Zenel Hoxha; nepermjet detyres qe kishte ne ate kohe si Myfti i rrethit te Pukes, vemendje te veçante i kushtonte takimeve me njerezit por nuk linte pas dore Xhamin dhe Mejtepet, sidomos Mejtepin e Pukes, Qerretit dhe Kabashit.
3.Asllan Hoxha; si nje imam i rregullt ne xhamin e Rrypes dha kontribut edhe ne Mejtepin e Pukes duke u dhene mesime islame femijeve pukjan. Prej Asllan Hoxhes mesuan edhe nxenes te cilet me vone u bene imam dhe myfti.
4.Pa dyshimm kontribut te veçante ne Mejtepet e Pukes ka dhene edhe imam Shaban Rexha i cili ndertoi Mejtepin e fshatit Micoj dhe me vone edhe shkollen e pare shqipe te miratuar nga Ministria e Arsimit ku u be edhe mesues.
5.Kontribut te paçmuar ne mesimet e fese islame dha edhe imam Qazim Nushi. Ai duke sfiduar veshtirsite e kohes, arriti te kryente per 33 vjet punen si Imami i xhamise Qerret dhe si mesues te Mejtepit te fshatit Qerret. Ne kete kohe numeroheshin rreth 20-100 djem te regjistruar ne kete Mejtep.

Osman Hoxha (1847-1912)

Po keshtu kan qene edhe hoxhallaret e tjere qe kane sherbyer ne rrethin e Pukes. Eshte nder per ne, per Komunitetin Mysliman te Shqiperise, per Myftinine e rrethit te Pukes, per institucionet vendore ku permend: shkolla 9-vjeçare Qerret, Komuna Qerret, shkolla 9-vjeçare Puke, Bashkia Puke, Bashkia Fushe-Arrez, Shkolla 9-vjeçare Kryezi, Komuna Kryezi, Shkolla e mesme e bashkuar Iballe, Komuna Iballe qe te ndjehen krenar per punen e madhe qe keto klerik dhane jo vetem per islamin por edhe per Atedhun .
Kontributi i Myftinise se rrethit te Pukes dhe hoxhallareve pukjan eshte nje rast i veçante dhe shembull per tu ndjekur me qellim; nxjerrjen e brezave Atdhedashes, imam, mesues, ekonomis, mjek etj.
Ne vende te tjera, raste te tilla mundohen ti krijojne artificialisht, ndersa ne i kemi ketu dhe nuk u japim vendin e duhur. Nuk gjendet nje shkolle apo qerdhe, rruge me emrin e tyre.
Sado qe njerezit ti kalojne ne heshtje, veprat madheshtore qe kan lene hoxhallaret pukjan, nuk do harrohen pasi edhe sot qe ne po zhvillojme kete seminar mund tju informoj me saktesis se nga viti 1993 deri ne vitin 2012 jane mbi 900 femije (nxenes) pukjan qe kan marr kulturen e larte te fese islame, mesimet e gjuhes angleze, informatike, turqisht e rrobaqepsi, veçanerisht ne qytetin e Pukes. Kot qyteti i Pukes nuk eshte kaq i qet, i embel dhe i bukur pasi ne te jetojne njerzit tane, besimtaret tane, familjet tona qe nuk harrojne fen dhe Atedheun.
Do kisha shume per te thene, por koha eshte kufizuar, duke ju falenderuar per vemendjen!

Pergatiti
Gezim Kopani

___________
Shenim: Kjo kumtes eshte mbajtur ne seminarin qe Myftinia  Puke zhvilloi me date 25 nentor 2012 ne kuader te 100 Vjetorit te Pavaesise.

September 30, 2014

Xhenneti i Allahut nuk ka vetem nje shtepi (tregim)

Xhenneti i Allahut nuk ka vetem nje shtepi (tregim)Ishte nje dite kurban Bajrami, nje grua e ve futet ne dyqanin e nje haxhiu. Duke i treguar femijen qe bante prane, i thote shitesit:
Une jam nje grua e varfer. Exheli e mori burrin time duke me lee vetem tim bir. Nuk kemi as rroba, as kepuce dhe as ushqime. Te lutem zgjate doren e meshires, per hire te Allahut dhe na ndihmo.
Ai u kthehet dhe u thote:
-Tashme, u merzita prej jush, qe vini çdo dite ketu dhe i debon ata nga dyqani.
Ndersa ata po largoheshin te perlotur, komshiu i hahxiut qe ishte çifut, e therret gruan dhe e pyet se cfare kerkonte nga haxhiu dhe perse u debua nga ai. Gruaja i pergjigjet:
-Ai eshte vellau im. Perse pyet, ai eshte mysliman dhe une jam myslimane. A duhet une t'i ankohem nje armiku te fese time per ate qe me ben nje mysliman? Cifuti nuk bindet nga keto fjale. E kuptova, ti kerkove ndihme nga haxhiu. Eja, une do te ndihmoj dhe e vesh ate grua sebashku me te birin. Ajo nuk nguron te thote se edhe ne jemi njerez. Gruaja i thote:
-Allahu te udhezofte duke te dhene besimin. Sic na veshe ne, Allah te dhente nje shtepi dhe miresi ne xhennet duke te veshur me rrobat e xhennetit. Duke iu kthyer femijes i thote:
-O bir, edhe ti thuaj amin. Edhe ai thote amin me ate gojen e tij te vogel dhe pa mekate.
Ate nate, haxhiu qe perzuri gruan me jetimin sheh ne enderr se kishte ardhu kijameti. Ai e sheh veten ne xhennet. Aty ai gjendet ne nje pallat te bukur te cilin nuk mund ta pershkruash me fjale. Ai ishte nje pallat ne te cilin shkruahej emri i tij, i cili i kishte dyert nga ari dhe shkallet nga argjendi dhe diamanti. Kur ai kerkon te futet brenda, meleket nuk e lejuan qe te futet dhe i thone:
-Dje ky pallat ishte i yti, ndersa tani ai i perket komshiut tend. Hajde largohu nga ketu. Haxhiu shek kete enderr dhe zgjohet duke thene: O bo bo, cfare bere une! Menjehere te nesermen, sado qe ishte Bajram vrapon per tek dyqani i komshiut te tij, dhe i thote:
-Dje, sa para ke harxhuar per ate grua dhe femijen e tij, do te t'i jap une, Ai i thote se i kishte dhene flori. Haxhiu menjehere nxjerr nje flori dhe kerkon t'ja jape komshiut por ai kundershton. Haxhiu filloi ti jepte dy, tre, trembedhjete, treqind flori por perseri komshiu nuk pranonte. Haxhiu i thote se do t'i jape njemije flori por perseri komshiu nuk pranon. Ai i thote haxhiut:
-Shiko, edhe sikur dhjetemije , njeqindmije flori te me japesh, ate shtepin une nuk ta shesh, nuk mund ta shas. Ajo shtepi nuk shitet as me nje milion flori. Enderren qe  ti pe, e kam pare edhe une. Shtepine qe ti pe ishte e jotja, por ate ma dhane mua. Une e pash ate dhe u bera mysliman. Keshtu pra, dhe thote shahadetin. Me pas i thote haxhiut;
Shiko, mbas kesaj, mos kthe mbrapa duarbosh asnje njeri qe te keron ndihme, dhe keshtu merr edhe shtepi te tjera sepse ne xhennetin e Allahut xh.sh nuk ka vetem nje shtepi dhe me pas ai largohet.

Nje pjese e hytbes e mbajtur nga Gezim Kopani me date 26 shtator 2014 ne xhamin e qytetit te Pukes.

September 21, 2014

Harmonia; Jo deri aty...

"Te keshe harmoni eshte gje e mire, por kjo harmoni nuk duhet te shkoj deri aty sa te te ndikoje negativisht ne besimin dhe ne te drejten tende."

Gezim Kopani

dt.20.09.2014

Pax Albanica, Mustafa Nano per islamin


Konvertimi ne Islam nuk eshte bere me dhune. Me sa shikohet do vi dita qe kjo gje te sqarohet.
Liri "Pax Albanica" autori Mustafa Nano thote: "Une ne liber i meshoj idese qe konvertimi i shqiptareve ne fene islame ka ardhur me shume per faktore te tjere dhe ne listen e faktoreve qe kan ndikuar konvertimet e shqiptareve, dhuna e otomaneve eshte e fundit."

Gazeta Shqip, faq.21 date;17.09.2014


September 07, 2014

E ka treguar fytyren e vertet Maks Velo?

Prej vitesh ndjek disa emisione televizive ku jepen mendime te ndryshme. Ne keto emisione jepen
nganje here disa mendime  qe asnje here nuk me kan ndryshuar dot mendimin tim, perkundrazi. Ata vazhdojne te jene shume provokues. Shume dinake. Aq dinak saqe detyra qe u eshte dhene me perpikmeri e kryejne.
Shume here ata kthejne gishtin nga verioret apo myslimanet. Si mundet nje personalitet te provokoj haptazi qytetaret e Shqiperise? Edhe nese nje veriore i ka bere keq Maks Velos, ai (ne nje fare menyre) duhet ta ureje ate por jo gjithe veriun. Nuk arri te kuptoj se cili eshte qellimi i kesaj, ne nje kohe qe Shqiperia eshte ne pritje te Papes. Mendime te tille, i kan ata njerez qe nuk i duan te miren Shqiperise. Duan te shohin trazira, pasi jane persona qe jane te dashuruar me trazirat dhe uretjen. Duke mos hyre shume thell, sipas tij , ai permend disa statistika, ku nese do beheshin edhe per rrethe e tjera do dilnin shume gjera, por kjo nuk ka edhe aq shume rendesi. Me sa di une , vjet qyteti i Pukes eshte renditur nder qytetet me te qeta dhe me te sigurta te Shqiperise.
Ne vitet kur Shqiperia kalonte trazira te medha, ne qytetin e Pukes nuk eshte vrare asnje person po ashtu nuk eshte thyr asnje xham shtepie apo makine. Atehere mund te fajsohen te gjithe verioret vetem se nje apo dhjete persona bejne vepra te ulta dhe anti ligjore? Normalisht qe jo. 
Thot "jam antimysliman". Me vjen per te qesh.Normalisht me ironi. Ne fakt duhet ta zgjojme nga gjumi pasi ka mundesi qe Maksi te jete ne ndonje ender "imagjinare"duke luftuar ketu e 500 vjet me pare. Meqe feja islame nuk ka ardhur si fe "apostolike" , sot ne demokraci kur njerezit jane te lire, pse nuk ndryshojne fene? Ata qe jane te dashuruar pas lekve dhe imagjinates 500 vjeçare normalisht ndrojne fene sapo te vije kohe e "censusit". 
Nuk e kuptoj guximin e disave qe akozuojne fene islame per disa gjera qe po ndodhin sot. Fare mire neser mund te dal nje person i nje besimi tjeter te bej "terror", por kjo nuk do te thote qe te gjithe ato qe kan besim te njete me ate "terror" jane fajtor. Keshtu eshte edhe rasti i myslimaneve, pasi nje mysliman mund te bej gabime, madje shume gabime, por kjo nuk do te thote se feja islame gabon.

Maks Velo kur u ndertua Kisha "Zoja e Paperlyer" ne qytetin e Pukes ?

Sa per Nene Terezen dua tju publikoj fotografine kur Nene Tereza ishte ne qytetin e Pukes dhe gjate vizites se saj ajo eshte takuar me Myftiun e asaj kohe H.Elez Hoxha. Madje kan marr pjese edhe ne disa aktivitete. Ne saj te ketyre takimeve per here te pare ne qytetin e Pukes u ndertua Kisha Katlike "Zoja e Paperlyer" pas kerkeses se bere me date 02.07.1992 nga  Nene Terezes per ndertimin e nje Kishe, ajo u ndertua  ne mesin e nje lagjeje myslimane te qytetit te Pukes.
Edhe pse nuk e meriton vemendjen time, u detyrova te reagoj pasi e ndjen veten dy here te paragjykuar nga nje dashakeqes qofte te Shqiperise, veriut por ashtu edhe te myslimaneve rrjedhimisht edhe mua. Enderimeve te tilla duhet ti jepet fund pasi Shqiperia nuk ec perpara me persona qe nuk i duan te miren.

Nga: Gezim Kopani
07 shtator 2014

Shpjegim:

Ne vitin 1992 Nene Tereza zhvilloi nje vizite ne qytetin e Pukes. Ne kete vizite ajo u takua me drejtuesit e institucioneve, komuniteteve fetare, intelektual etj.
Fotografia eshte bere ne vitin 1992 tek shtepia e "Pritjes" Puke.

Ja dhe artikulli i publikuar ne Mapo online:
http://mapo.al/2014/09/maks-velo-pse-jam-antiverior-e-antimysliman/

August 15, 2014

Mejtepi i xhamiseë së fshatit Iballe

Myftiu i Pukez Gezim Kopani sebashku me nxenesit e Mejtepit te xhamise Iballe. Dt. 26.05.2016

Gjate shek. XVI qyteti me i rendesishem i perandorise Osmane ishte Shkodra, Prizreni, Peja etj te cilat kishin perqafuar fene silame. Nen kete shembull besimi islam filloj te hapet gjersisht edhe ne zonat e tjera te thella si Puka etj. Sipas relacioni te kreut te Arqipeshkvit te Tivarit V.Zmajeviç i perpiluar ne vitin  1703, tregon se procesi i islamizimit ne dioqezen e Sapes [2] me rreth 52 fshatra ishin islamizuar ne masen 20 %." Duke pasur parasysh fuqin ekonomike qe gezonte sanxhaku i Shkodres beri qe rruga mes Shkodres - Prizreni te lulezonte. Ky lulezim preku edhe zonen e Pukes jo vetem qofte nga aspekti tregtar por edhe ate fetare.[1] Dhe pse besimi islam kishte depertuar me heret ne zonat e Pukes, nje gje e till nuk kishte ndodhur me ndertimin e xhamive por ata u ndertuar pas mesxhideve. Shembull te tille kemi ne fshatin Kabash, Puke, Iballe etj. Sipas kujteses se besimtareve mysliman te fshatit Iballe xhamia e Iballes u ndertuar ne kohen e Perandorise Osmane [3] diku rreth viteve 1670. Shtimi i familjeve myslimane ne fshatin Iballe beri qe te hapej edhe Mejtepi prane Xhamise. Disa thone qe Mejtetpi u hap para viteve 1900. Ndersa antari i Keshillit te Myftinise se rrethit Puke Demir Hyseni tregon se: "Xhamia e Iballes eshte ndertuar ne kohen e Turqise  pas deshires qe shprehen vete besimtaret mysliman te Iballes per ndertimin e xhamise. Me pas rreth viteve 1900-1916 u ndertua nje "ode"[4] e cila sherbente si Mejtep per te mesuar femijet mysliman. Mbaj mend se Mejtepi i Xhamise Iballe eshte mbyll aty nga viti 1920."[5]


Besimtaret mysliman te fshatit Iballe tregojne se nga viti 1912-1915 ne mejtepin e xhamise Iballe ka pas 30 femije ku merrnin mesime islame,ashere (sure) te Kur'ani, madje edhe shkrim e kendim ne gjuhen shqipe , kjo sidomos Mevludin. Ndersa ne vitin 1916 mesohet te ken qene te regjistruar 12 djem dhe 2 vajza te moshes 8-14 vjec. 
Mejtepi ne fillim u hap vetem gjate sezonit te veres. Gjate kesaj kohe ka pas raste qe mesues te Mejtepit te kene qene edhe disa imam te tjere te ardhur nga ; Kabashi, Puka xhamia e Koder Hanit Puke, Kryeziu etj. Mesuesi qe mbahet me se shumti mend i cili po ashtu ka qene hoxha i xhamise ishte imam Isuf Arif Hoxha (1820-1919)[6]. Mesimet e pare imam Isuf Arif Hoxha i mori ne Mejtepin e Pukes, ku filloj te praktikohet si myezin dhe me pas si imam sidomos gjate muajit Ramazan. (7) Edhe pse jo pa probleme me 1903 u hap shkolla e pare Shqipe me mesues Kol Zezaj. Ne ate vit ne shkollen e Iballes mesohet te jene regjistruar rreth 150 nxenes. Nga viti 2006 e ne vazhdim Myftiu i Pukes Gezim Kopani me anetaret e Keshillit te Myftinise Puke dhe aktivistet e saj ne fshatin Iballe eshte duke u perpjekur per rindertimin e xhamise se fshatit Iballe si dhe rihapjen e Mejtepit te xhamise ku femijet te mesojne fjalen e Allahut dhe jo vetem.

Pergatiti 
Gezim KOPANI 

Per me shume rreth islamit ne fshatit Iballe Puke kliko ketu: Xhamia e fshatit Iballe, Pukë

_______________
[1] Rruga Shkoder - Prizren ka pershkruar nje siperfaqe te madhe ne zonen e Pukes si ne dimer po ashtu edhe ne vere. Pjesa kryesore e kesaj rruge ne zonen e Pukes (Dukagjinit) ishte fshati Kabash.
[2] Dioqeza e Sapes mbulonte edhe zonen e Pukes.
[3] Arkivi i Myftinise se rrethit Puke. Gezim Kopani viti 2005. Demir Hyseni viti 2006.
[4] Ode; dhome/klase
[5] Demir Hyseni, ish antar i Keshillit te Myftinise se rrethit Puke per fshatin Iballe.
[6] Isuf Arif Hoxha, Imam i Xhamise Iballe. Mesimet e pare islame i mori ne Mejtepin e Pukes.Vlersuar me "Medaljen per Veprimtari Pariotike".
[7] Shenime nga imam Gezim Kopani bere gjate nje vizite ne Iballe gjate vitit  2005.

Myftiu i Pukes Gezim Kopani me nxenesit e Mejtepit te xhamise se fshtit Iballe. Viti 2017

Myftiu i Pukes Gezim Kopani me nxenesit e Mejtepit te xhamise se fshtit Iballe. Viti 2016

Nxenesit e Mejtepit te xhamise se fshatit Iballe. Viti 2012

Pamje e godines se vjeter te xhamise Iballe

August 14, 2014

Fytyra e vertet e te pabeseve

"Ne njeren ana nuk lejon ndertimin e xhamise, ndersa ne anen tjeter per festen e Fiter Bajramit 2014 nxitojne per te bere urim myslimaneve ne PTV. Njerez me negativa se ka ska ku te shkoj.
Gezim Kopani

Te pa beset dhe injorantet

"Ska fatkeqsi ma te madhe per nje vend, drejtohet nga injorante dhe ta pa bese."
Gezim Kopani

July 16, 2014

Vlera e iftarit te Ramazanit

Nuk ka dyshim se muaji i bekuar i Ramazanit eshte nje nga miresite me te medha qe Allahu xh.sh i dhuroi
umetit te hz.Muhammed a.s.Eshte muaji Ramazan ai qe ofran njerezit prane Allahu xh.sh si asnje muaj tjeter.Prandaj ne kete muaj myslimanet duhet te shpejtojne ne realizimin e atyre puneve me te cilat fitohet kenaqesia dhe rahmeti i Allahut xh.sh

Ne nje rast tregohet se hz.Musa a.s teksa po fliste me Allahu xh.sh ne malin Sina , hz.Musa a.s i thote Allahut xh.sh:
"O Zoti im!Me mundeso pamjen tende e  te shikoj! Allahu xh.sh i tha: Ti nuk ke mundesi te me shohesh, por shiko kodren, e nese ajo qendron ne vendin e vet, ti do te me shohesh Mua." (A'Rafe 143)

Me pas nga transmetimet kemi se Allahu xh.sh i thote: O Musa! Si mund ta shohesh fytyren Time kur midis nesh ka shtatedhjete mije perde. Ti nuk ke mundesi te shohesh fytyren Time. Mirepo, afer dites se Kijametit, Une do t'i dhuroj umetit te Muhammedit a.s. nje muaj, qe eshte muaj i Ramazanit. Ja pra, ne ate muaj ne kohen e iftarit , nuk do te kete perde midis Meje dhe umetit te Muhammedit a.s. qe agjeron Ramazanin.

Hz.Muhammed a.s. ka thene:

"Nese umeti im do ta dinte miresine e muajit te Ramazanit, do t'i kerkonte Allahu xh.sh qe ta kalonte jeten vetem gjate ketij muaji te madheruar." (Buhari)

Gezim Kopani
16 korrik 2014

June 28, 2014

Agjerim te lehte dhe te pranuar tek Allahu xh.sh!


Sot eshte dita e pare e muajit Ramazan 2014. Me kete rast deshiroj te uroj te gjithe agjeruesit e Ramazanit,
agjerim dhe lutje te pranuara tek Allahu xh.sh. Ky muaj eshte muaji i meshires dhe i rahmetit, eshte muaji i bashkimit te lutjeve, eshte muaji ne te cilin Allahu xh.sh fal gjynahet dhe i meshiron agjeruesit dhe ata qe bejne pune te mira.Prandaj muaji Ramazan fton te gjithe qe te jene te mire, te dashur,pune mire dhe me afer Zotit, pasi duke qene afer Zotit je afer afer familjes. Edhe nje here duke ju uruar agjerim te mbare e te pranuar tek Zotit ju uroj gezuar kete muaj te bekua te Ramazanit!"

Gezim Kopani

28 qershor 2014


June 25, 2014

Miresevjen muaji i bekuar i Ramazanit! (1435-2014)

Allahu xh.sh thote:

"O ju qe besuat, agjerimi u eshte bere obligim sikurse qe ishte obligim edhe i atyre qe ishin para jush, keshtu qe te beheni te devotshem."
(El Bekare,183)

May 31, 2014

Përhapja e besimit mysliman në rrethin e Pukës ndër vite (1523-1990)


Nga Gëzim Kopani , (Myfti i rrethit Pukë) 
(Artikull i publikuar në revisten shkencore Zani i Nalt organ i Komunitetit Mysliman të Shqipërisë. Nr. 07, viti 2014, fq.100)
                  
Abstrakt
"Përhapja e fesë islame në rrethin e Pukës pas vitit 1523. Familjet fisnike të bajrakut të Kabashit bëhen mysliman duke u ndjekur nga Puka, Rrapja, Kryeziu etj. Familja e njohur pukjane "Dizdarë" përqafojnë besimin mysliman duke dhënë kontribut të drejtëpërdrejtë në përhapjen e fesë islame në rrethin e Pukës. Pas shek. XVII në fshatin Kabash feja islame u hap me shpejtësi të madhe. Sipas të dhënave, i pari që pranoi fenë islame në fshatin Kabash ishte Hadër Leka. Nopça shkruan se; Kabashi ka qenë i pari fis i Shqiperisë së Veriut që kaloi në Muhamedanizem. Pas vitit 1900 Kazaja e Pukës numeronte mbi 700 mysliman."

Gurë i varrezave të vjetra të fshatit Rrypë, Pukë

Simbas dokumentave osmane të shek.XVI dhe të historisë sonë princi Progon Dukagjini me 1502 hyri në bisedime me qeveritaret osmane në Shkodër, ku u arrit marrëveshja. Progonit i njihej sundimi mbi Zadrimë. Pas vdekjes së tij, Zadrima do të ishte autonome, hasë e Sulltanit. Progoni do të njihte vaselitetin e Sulltanit. [1]

Më 1523 pasardhësi i tij u bë mysliman. Nga Sulltani mori graden e pashait, duke u shpallur Mustafa Pasha. Nën shembullin e tij, familje fisnike të Kabashit, Pukës, të Pal Mziut e Boçë Mziut, pinjollë të tyre, përqafuan islamizmin dhe e përhapen në varësi të tyre e në popullin e thjeshtë me të cilet kishin lidhje fisnore e shoqërore. [2]
Dihet historikisht se në shek.XVI u formuan sanxhaqe më në krye sanxhakbeun me qellim që ta kontrollonin më mirë situaten politike në Shqipëri, Pukë, Iballe e Spasi u shpall  "Nahi" [3] të sanxhakut të Dukagjinit [4] me qender në Peje. Në krye të ketyre krahinave sundonin "zotni", aga vendas. Agët e Pukës, Kryeziut e të Iballes e quajnë veten prej Kabashi.

Defteret apo regjistrat osmane të shek.XVI janë një pasqyre e gjendjes së popullatës së regjistruar më 1523,1571e 1591, ku shënohen edhe simbas besimit që kanë. Në regjistrimet e para nuk shënohen familje myslimane. Megjithatë, me 1571 "timarli" [5] del një fare Sulejmani, i biri i Ilhanit.
Ilhani ishte rojtare në keshtjellen e Dukagjinit (Pukë), ndërsa Sulejman Ilhani kishte për shfrytezim (timare) Komanin e Dobranin. [6]
Pas 20 vjetes, 1591, na jepen dy breza emrat e Dizdarëve të Pukës. Konkretish emri i Ali Mustafe Dizdari e Mustafe Dizdari. Këto funksione në administraten osmane nuk janë në radhen e fshatrave të Qytezës së Re të Dukagjinit.
Sipas regjistrimit të vitit 1591 në nahijen e Pukës kishte 23 fshatra që kishin 355 zjarre (shtepi), 11 familje kishin hyre në islam, ishin bërë myslimane. Prej këtyre 11 familjeve, tri ishin prej Qerretit të Eper, dy në Qerretin e Poshtem, një në Koman dy në Shenkolle (Delmace), një në Shinpal (Kabash), dy në Rrape, si dhe dy familje me nga një beqar. Por duhet të kemi parasysh faktin së këto të dhëna faktojne vetem ato familje të krishtera e myslimane me toke në ngarkim mbi bazen e së cilës u janë vënë detyrimet.

Në Kabash më 1637 kishte tri familje agajsh, gjithsej nga 24 familje. Nga këto 12 të besimit mysliman. Në fillim të shekullit XVII besimi mysliman kishte ecur shumë më shpejt se në fund të shekullit të XVI.[7]
Kryesorja në dokumentat osmane, si edhe të relatoreve të shek.XVII është fakti se familjet që hynin në besimin e ri mysliman nuk detyroheshin. Nuk del gjekundi perdorimi i dhunës. Kjo duket sidomos në ato familje, ku bashkëjetonin të krishtere e myslimanë pa asnjë problem. Në lidhje me këtë ja se si e shpjegon Frang Bardhi [8]: "Agai (Dizdari i kështjelles së Dukagjinit) ka tre vellezen të krishtere të martuem dhe një turk, që asht bamë ma vonë. Gruaja e age asht një e krishtere e urtë dhe e mirë."[9]

Për rreth 40 vjet, fundin e shek.XVI dhe fillimin e shek.XVII pati një kalim të shumte nga besimi i krishterë në atë mysliman. Kjo faktohet nga relacionet e Ipeshkvit F.Bardhi që shkruan: "Ky i mbrapshti (Magaroli), shqiptar prej qytetit të Prizrenit, sanxhakbeu i Dukagjinit, pasi ndërtoi qytetezen [10], shumë të krishtere i bani aso kohe turq, disa për friken disa me dhurata e disa për tituj. Sidomos në Pukë bani me shumë, kështu aga i siperthanun meqenëse mori premtimin se do ta banin age të asaj qytetëzeje, katolik (fisnik) tue qenë, u ba turk (mysliman) aso kohe." [11]
Gurë i varrezave te vjetra myslimane ne fshatin Kabash Puke 

Sipas traditës së përhapjes së besimit mysliman në Kabash, kemi që myslimani i parë të këtë qenë Hadër Leka [12]. Për arsye se u ba mysliman, edhe për arsye të revoltes se vëllaut Koka, Hadër Leka u largua për në Kosovë. Teksa po udhtonte për në Kosovë, vëllezërit i zun pritë Hadër Lekes pikërisht teksa po kalonte Uren e Vezirit mbi Dri. Ata shtin mbi te, dhe Hadri ra i vdekur. Fisi i Kabashit e priti keq këtë vrasje. U mblodh kuvendi dhe u la fajtor Kokën duke argumentuar: "Nuk virtet vëllai pse ndrron fenë."
Ndersa Nopça shkruan: "Kabashi ka qenë i pari fis i Shqipërisë së Veriut që kaloi në Muhamedanizem." Përhapjen e besimit mysliman në rrethin  e Pukës e faktojnë edhe varrezat mbi 300  vjeçare. Kemi varreza të vjetra në fshatin Kabash,Grykë Hadroj, Rryp (Rrape), Kryezi, Flet.[13]
Gjatë shek.XVI dhe pse vitit 1900  Bajraku i Pukës numeronte 700 mysliman. Ne kazanë e Pukës - e quajtur edhe Dukagjin bëjnë pjesë kater fise: Kabashi, Dukagjini, Thaçi e Mali i Zi. Në vitin 1900 kemi 6.300 banore mysliman dhe 10.000 katolik. Mirëpo pas një viti kemi shifra krejt të tjera, të cilat e përmbysin këtë situate. Pra, më 1901 kemi 6.130 banorë mysliman dhe 4.300 katolik [14]. Fisi i Kabashit ndahet në dy bajraqe a). Puka, b). Kabashi (Qelza). Bajraku i Pukës në vitin 1900 kishte 940 banorë mysliman dhe po aq katolik, pra 50% me 50%, ndërsa në vitin 1916 shifra e banorëve mysliman u rrit me 52%.[15]. Po ashtu edhe Kabashi ka qënë një fis i përzier në mënyrë të barabarte. [16]
Në vitin 1923 Myftinia e rrethit Pukë përfaqsohet zyrtarisht me një delegatë që mori pjesë në Kongresin e 24 shkurtit të vitit 1923. Puka perfaqsohej nga Xhemal Naipi.[17]
Pasqyra mbi gjendjen e popullsisë myslimane në fillim të viteteve 1990 në qytetin e Pukës është 70% mysliman.[18] Fshati kishte 40% myslimane. Konkretisht dy qytet kishin 6077 banorë, fshati kishte 44209 banorë. Nga kjo kemi: Qytetit kishte 2734 mysliman ndërsa fshati kishte 17604 mysliman.[19]


__________________
[1] Prof.Xhemal Meçi "Kabashi që në lashtësi 2"
[2] Prof.Xhemal Meçi "Kabashi që në lashtësi 2"
[3] Nahi: Zonë, rreth.
[4] Dukagjin: Qyteza e Pukës.
[5] Tirmali: Pronë në fshrytezim, të dhëna me dekret.
[6] Dobra: Fshat krahas Komanit.
[7] Prof.Xhemal Meçi "Kabashi që në lashtesi 2", fq.93
[8] Frang Bardhi: Lindi në Kallmet të Zadrimes më 1606. Më von u bë prift. Në vitin 1653 ai u emërua Ipeshkv i Dioqezës së Sapës.
[9] Prof.Xhemal Meçi "Kabashi që në lashtësi 2", fq.94
[10] Rindërtimi i qytezës u bë më 1608.
[11] Prof.Xhemal Meçi "Kabashi që në lashtësi 2", fq.95.
[12] Vëllai i katër i vëllezerve të fisit.
[13] Shënimet e Gëzim Kopani, viti 2006.
[14] Baldaci, Studime, fq.100,101. Po aty.
[15] Seiner, fq.109, Po aty.
[16] Prof.Ali Basha, "Nëpër gjurmet e Islamit", fq.504,505.
[17] Prof.Ali Basha, "Islami në Shqipëri gjatë shekujve" fq.127
[18] Perfshihen dy qytetet.
[19] Prof.Ali Basha, "Islami në Shqipëri gjatë  shekujve" fq.216
Kushdo qe te jesh, prape eja!

Poeti turk Mevlana thote:

"Eja! Eja! Kushdo qe te jesh, prape eja!
Mohues, zjarradhurues ose idhujtar po te jesh, eja!
Selia jone e islamit nuk eshte seli e pesimizmit!
Njeqind here ne e ke prishur pendimin, prape eja!"May 05, 2014

Imam Osman Hoxha , Hoxhë dhe Atdhedashës

Potret i Osman Hoxha 

Vlerat e fese islame jane te shpalosura ne te gjitha dimencionet e shoqerise. Nepermjet fese islame mund te shikojme sesi kjo fe udhezon dhe meson njerezimin qe te jene te mire, te arsimuar dhe mbi te gjitha Atdhedashes. Islami i meson njerezit te duan njeri tjeterin dhe te krijojne familje duke mbrojtur keshtu vijushmerin e jetes. Eshte pikerisht islami ai qe i meson njerezit te largohen nga veprat e liga dhe te perqafojne te miren. Te jene te dashur me femijet, farefisin, miqt, shoket dhe te kujdesen per vendin ku ato jetojne. Sipas islamit keto jane disa nga aktet themelore qe çdo mysliman duhet ti zbatoje. Natyrisht keto vlera i gjejme tek familjet fisnike mysliman dhe jo vetem dhe ne veçanti tek teologet, hoxhallaret. Shembull tipik kemi Myftiun e pare pukjan Musa Et'hem Dizdari (1800-1900) i cili ka qene njeri me vlera te larta, familje fisnike dhe Atedhedashes, per te vijuar me Isuf Arif Hoxhen (1820-1919), muezinin e xhamis Kulumri Bajram Haziri dhe mbi te gjitha Deshmori i Atedheut Osman Hoxha (1847-1912). Nese do lexohet dhe per me teper te ndertohet historia e Kombit Shqiptare me kujdes do dalin pas asnje dyshim ne pah puna e madhe patriotike e hoxhallareve shqiptare dhe padyshim dhe te hoxhallareve pukjane dhe te hoxhallareve te tjere qe kan sherbyer ne zonen e Pukes.
Por kush ishte Osman Hoxha ?
Osman Hoxha ka lindur ne Dukagjin. Shtat vite ai vazhdoi studimet ne Medresen e Prizrenit (1890). Pasi perfundoi medresene rreth vitit 1890 Osman Hoxha vazhdoi detyren si Hoxhe (imam) ne fshatin Flet te Pukes. (1)
Me devotshmeri ndaj parimeve islame ,si dhe disa karatere te larta si pastertia, dashuria, e respekti per te tjeret beri qe te fitonte respektin e banoreve te fshatit Flet dhe me gjere. Ai qe i dashur dhe i sjellshem me njerezit. Aty ku punonte imam Osman Hoxha perveç myslimaneve jetonin edhe familje katolike te cilet shkonin mire. Osman Hoxha kurre nuk e ndante çeshtjen e fese nga ajo e Atdheut. (2)
Me qenese rrethi i Pukes por edhe fshati Flet ndodheshin ne nje pike kyçe per depertimin e ushtrise serbe, Imam Osman Hoxha por edhe hoxhallar te tjere te Myftinise se rrethit Puke u ndikuan nga ky fakt dhe predikonin neper "hytbe" (3) mbi hadithet qe flisnin per mbrotjen e Atdheut. Ishin predikimet e imam Osman Hoxhes qe shqetesuan pushtuesit por nga ana tjeter populli pukjan e ngriti ne shkallen me te larte duke i thurur kenge dhe poezi.
Nje nder to fillon keshtu:

"Kush ja vuni pushken serbit,
Osman Hoxha past rahmet" (4)

Po ashtu kimi edhe kengen popullore, e thurur ne shenje respekti ndaj Osman Hoxhes i cili ngriti gjithe krahinen ne kembe, ne lufte kunder serbeve.(5)

"Gjithe krahina ne kambe u çue,
Kane dhane besen me luftue,
nga Vaspasi e deri n'Flet,
Gjithkund pushka po kerrcet.

Osman Hoxha me shoket e vet,
Po lufton, po ban gajret,
Asnji priten s'po e leshon
Si uje kroi gjaku shkon

Osman Hoxhes s'i  trembet syni, 
N'krah po i rri Bajram Neziri.
Bahet lufte n'kater anet
Pushka e trimit nuk po ndalet.

Kur n'balle shokt iu pane gjakun,
Me shum t'vrame ia moren hakun.
Kush dha jeten per vend te tij,
I kendojme per jete lavdi!"

Po ashtu kemi edhe vargjet:

"Kush e nisi luften me serbe?!
Osman Hoxha, past rahmet!
Osman Hoxha e Bajram Neziri.

Qesi djemsh na i ka Fleti!
S'i ka krajli, s'i ka mbreti!
S'i mban toka, s'i mban deti!

Gjasht taborre kan mbet prej heri!
Gjasht taborre kan mbet pre 'i dit!
Dy mij vet kan dal Komit" (6)

Per luften e bere ne Vaspas e Flet kemi keto vargje"

"Kush e nisi luften i pari?!
E kan nis dy hoxhallare!
Hoxhallaret e Malit Zi!

"Sadik Hoxha ish kan dai,
Osman Hoxha 'i shehitli!
Ka nis luften me serbi!
N'ujt e goskes jan mbyt nji mije!" (7)

Per kontributin e imam Osman Hoxhes  Presidiumi i Kuvendit Popullor i ka dhene titullin "Deshmor i Atdheut" çertifikat e dhene pas vdekjes dhe qe ndodhet e ekspozuar ne pavionin e "Deshmoreve" prane shkolles muze "Migjeni" Puke. (8) Imam Osman Hoxha la me pas djalin e tij Mehmet Hoxhen i cili po ashtu sherbeu prane Myftinise se rrethit Puke pikerisht ne fshatrat Flet, Trun, Xathen etj.

Eshte detyra  e te gjitheve qe akti sublim i teologeve dhe hoxhallareve pukjan dhe jo vetem te mos harron por te kujtohen sepse ata dhan jeten per kete Atdhe, per kete toke. Ne kuader te 5 majit  dites se Deshmoreve, deshirova te sjell nje shkrim ne perkujtimin te aktit heroik te imam Osman Hoxhes, myezinit Bajram Nezirit te Fletit.

Pergatiti 
Gezim Kopani
(Myfti i rrethit Puke)

Date; 05 maj 2014

__________
(1) Gazeta Drita Islame Vell, III, nr.07 (50), Prill 1994
(2) Libri, Familja Hoxha Dukagjini - Mali Zi fq.18
(3) Hytbe, vend ne xhami ku predikon imami.
(4) Prof.Dr. Bajram Xhafa, revista "Zani i Nalte" nr.3 (155) fq.37, viti 2013
(5) Kenge qe ruhet ne Fonoteken e Radio Kukesi. Libri "Familja Hoxha Dukagjini-Mali Zi" fq.18
(6) Visaret e Kombit vll. IV. Tirane, 1939 fq. 58-59, mbledh ne Lume e Kukes.
(7) Visaret e Kombit, vll, IV Tirane,1939, fq.58-59, mbledh ne Lume e Kukes.
(8) Shenimet historike te imam Gezim Kopani

April 26, 2014

April 09, 2014

O njeri !


O Njeri
Nuk e di diten kur do vdesesh,
te pakten dije qe do vdesesh!

Nga hz.Mevlana
April 07, 2014

Zef Pllumi: S’mundem të flas keq për myslimanizmin

Zef Pllumi ne nje interviste te publikuar ne gazeten Shekulli "Kurrgje me shume se liria " nr.208 , 4 gusht
2007 , fq. 22-23 eshte shprehur:

"Une s'mund te flas keq per myslimanizmin, sepse shoket me te ngushte qe kam pasur ne jete ishin myslimane."February 15, 2014

Familja e Jemin Kopani , vite me pare

Familja e Jemin Kopanit sebashku me bashkeshorten e tij Havë Kopani dhe femijet:
Qazim , Mine, Fatime, Xhevdet dhe Xhemalie. Viti 1979.
 
Familja e Jemin Kopani sebashku me femijet; MIne, Xhevdet dhe Xhemalie . Viti 1979
                                         
Ne fotografi Jemin Kopani . Fotografi e bere ne Shkoder viti 1964
      
Havë dhe Xhevdet Kopani 
                                                     
Nxenesit e klases VII B ne shkolle e fshatit Kabash , Puke
Ne fotografi edhe Xhevdet Kopani (Viti 1982)
Ne fotografi Jemin , Xhevdet dhe Fiqerete Kopani - Delia . Viti 1979
                                              
Ne fotografi Jemin Kopani me Pare Dunga , viti 1979
                                               
Qazim Kopani , Muhamet Sula dhe Xhevdet Kopani . Fotografi e bere ne Iballe , Puke.
                                         

February 09, 2014

Xhenneti (parajsa) e Allahut


Xhenneti, parajsa

Xhenneti eshte nje nder vendet me te bukuar qe Allahu xh.sh. ka krijuar. Qe kur eshte krijuar dhe deri ne diten qe do pres banoret e tij zbukurohet. Xhenneti eshte vend shperblimi qe Allahu xh.sh ka pergatit per te gjithe ato te cilet kan besuar Allahu dhe kan zbatuar urdherat e Tij. Allahu xh.sh. eshte i kenaqur me ato qe e kan besuar Allahun, kan zbatuar urdherat e Tij aq sa Allahu e zbukuron xhennetin jo vetem me punen e melekeve por edhe me doren e Tij. Per kete Allahu xh.sh. thote: "E kam krijuar me dy duart e Mia" (Sad 75) Profeti Muhammed a.s. e ka pa xhennetin e Allahut disa here, madje ai ka bere edhe disa shpjegim dhe pershkrime te tij.

Muhammedi a.s. thote: "U nisa bashke me Xhibrilin a.s. ne udhetimine Israse dhe Miraxhit.Arritem deri tek "Sidretul Munteh", qe ishte e mbuluar me ngjyra qe nuk i njihja se cfare ishin. Me  pas hyra ne Xhennet. Atje pashe i çuditur kodrina perle, ndersa dheu i tij ishte prej miskut." (Buhari, Muslim)

Profeti Muhammed a.s. thote: "Ne kete vend ku po qendroj pashe gjithçka per te cilen ju kane premtuar. Kur me pate se bera perpara, pashe veten duke marre nje vile rrushi prej Xhenneti dhe kur me pate qe u zmbrapsa, pashe Xhehennemin qe perpinte veten." (Tirmidhi)

E bija e Ebu Bekrit, Esmaja tregon se i derguari i Allahut xh.sh gjate namazit te eklipsit te diellit ka thene: "Xhenneti m'u afrua aq shume, saqe po te merrja guximin, do t'ju sillja disa vile (kalavesh) rrushi nga ai. Edhe zjarri m'u afrua shume, aq sa mendova se mos ndoshta jam edhe une me ta (banoret e xhehennemit). Hz.Muhammed a,s, vazhdoi: "Ne nje koderr po çirrte nje grua qe mbahej e burgosur. Une pyeta se si qendron puna e saj? Xhibrili tha: "Ajo e mbylli macen ne nje dhome,nuk e ushqeu dhe maceja vazhdoi ashtu derisa ngordhi"

Ne librin e Muslimit shenohet hadithi i transmetuar nga Enes Iben Maliku qe ka thene: "Nje dite kur po thirrej ikameti per faljen e namazit, i derguari i Allahut Muhammedi a.s. tha: "O njerez! Une jam imami juaj, keshtu qe mos beni ruku, as sexhde dhe as mos i ngrini kokat tuaja para meje, sepse une shoh para dhe mbrapa. Betohem ne Ate, ne doren e te Cilit eshte shpirti im. Sikur ta shihnit ate qe une kam pare, do te qeshnit pak dhe do te qanit shume." Shoket e pyeten:Cfare ke pare o i Derguari i Allahut?Muhammedi a.s. tha: "Kam pare Xhennetin dhe Xhehennemin."

Profeti Muhammed a.s thote: "Kur Allahu xh.sh krijoi Xhennetin dhe Xhehennemin, Ai dergoi tek ata Xhibrilin a.s. Allahu xh.sh i thote Xhibrilit a.s. "Shko e shih Xhennetin dhe ate qe kam pergatitur per banoret e tij. Xhibrili shkoi e pa. Kur u kthue ai tha; Pasha Krenarin Tende, kush do te degjoje per Xhennetin, ka per te hyre ne te. Pas kesaj Allahu xh.sh urdheroi qe Xhenneti te rrethohej  me disa gjera (namaz, agjerim, etj), dhe i tha Xhibrilit: Shko dhe shikoje tani ate qe kam pergatitur per banoret e tij. Xhibrili shkoi dhe kur u kthye, tha: Pasha krenarine Tende, kam frike se askush nuk do te hyje ne te." Me pas Allahu xh.sh e dergoi tek Zjarri, duke i thene: Shko e shih Zjarrin dhe ate qe kam pergatitur per banoret e tij. I derguari i Allahut tha: Xhibrili e pa dhe vuri re se ato (flaket) perpinin njera-tjetren. Kur u kthye tha: Pash Krenarin Tende, kush do te degjoje per Zjarrin, nuk ka per te hyre atje. Allahu urdheroi qe Zjarri te rrethohej me epshe e qejfe dhe me pas iu drejtua Xhibrilit: Shko dhe shikoje ate qe kam pergatitur per banoret e tij. Xhibrili shkoi, e pa dhe kur u kthye tha: Pasha Krenarin Tende, kam frike se askush nuk do te shpetoje prej tij, se te gjithe kane per te hyre ne te." (Tirmidhi)

Ne nje hadith tjeter profeti Muhammed a.s. thote:  "Kur po ecja ne Xhennet, hasa ne nje lume, ne buze te te cilit qendronin disa kupola perle te zbrazura. Profeti vazhdoi: Pyeta: Cfare eshte ky o Xhibril? Xhibrili tha: Ky eshte Keutheri, qe Zoti yt ta ka dhene ty. Meleku ne doren e tij goditi balten, e cila ishte brume misku." (Buhari)

Siç e permenda edhe me siper xhenneti i Allahut zbukurohet cdo dite per mysafirin e tij.Per ate lloj mysafiri qe ne kete bote adhuron Allahun xh,sh, largohet nga haramet dhe veprat e liga. Agjeron Ramazanin dhe cdo here perkujton Allahun xh.sh dhe mundohet te ndihmoj njerezit ne rrugen e drejte. Per keto lloj mysafiresh Allahu xh.sh udheron Meleket qe te pergatisin Xhennetin.

Xhenneti Allahu xh.sh ka disa dyer. Allahu xh.sh thote: "E ata qe ishin te devotshem ndaj Allahut te tyre, sillen ne grupe per ne xhennet; kur arrijne aty  dhe dyert e tij te hapen, rojet e tij u thone  atyre: "Selamu alejkum!" Qofshi te shpetuar! Ishit te mire, prandaj hyni ne te. Aty do te jeni pergjithmone." (El Zumer, 73)

Muhammedi a.s. thote: "Ne xhennet ka tete dyer. Njera nga keto dyer quhet Rejan, ne te cilen futen agjeruesit.  Kush shpenzon dy gjera per Zotin xh.sh do te thirret nga dyert e Xhennetit duke i thene: "O rob i Allahut! Kjo eshte miresi! Ai do te jete prej atyre qe falen, do te thirren nga dera e Namazit, ai qe bie deshmore (duke mbrojtur Atedheun, fene, familjen, nderin dhe pasurin) do te thirren nga dera e deshmoreve.Ai qe ka agjeruar Ramazanin do thirret nga dera Rejan." (Ebu Hurejra)

Askush nuk duhet te nenvlersoj asnje pune te mir, edhe nese eshte e vogel, pasi ashkush nuk e di se ku fitohet Rahmani i Allahut xh.sh. Nga Enesi r.a. trasnmetohet se: "Kush merr abdes ne menyren me te mire, dhe thote tre here: "Esh-hedu en lailahe il-Allah, vahdehu la sherike leh.Ve esh-hedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu" do ti hapen te tete dyert e Xhennetit, dhe do te hyje nga ajo dere qe deshiron."
                 
-Gjersia e dyerve te Xhennetit

Transmetohet nga Ebu Hurejra se ka thene: "Vendosa para hz.Muhammedit a.s. nje ene tas me pershesh i bere me leng mishi. Ai hengri nje pjese. Me pas tha: Une jam zoteria e njerezve Diten e Gjykimit! Shikoi shoket e tij qe nuk po pyesnin dhe tha: A nuk po pyesni si? Shoket i tha: Si ja Muhammed?! Hz.Muhammed a.s. tha: Njerezit do te qendrojne te ngritur para Zotit te boteve. Thirresi do te degjohet dhe shikohet nga te gjithe.Une, do nisem derisa te shkoj tek Arshi dhe te bie ne sexhde per Zotin tim. Zoti i boteve do te me ngreje lart, ne nje pozite ne te cilen nuk ka ngritur askend para meje dhe as pas meje. Do t'i them: O Zoti im! Po populli im?!Allahu xh.sh do thote: Ja Muhammed! ata njerez te popullit tend qe nuk do te japin llogari futi nga dera e djathte, por gjithsesi do te kene te drejte si te gjithe njerezit e tjere qe te futen edhe nga dyert e tjera. Muhammedi a.s. tha: Pasha Ate ne doren e te Cilit ndodhet shpirti im.Me te vertet largesia mes dy aneve te deres se Xhennetit eshte sa largesia mes Mekes dhe Hixhrit (nje fshat ne Medine)." (Muslimi)

Profeti Muhammed a.s. thote: "Largesia mes dy aneve te dyerve te Xhennetit eshte aq sa te ecesh per shtat vjet." Ndersa ne nje trasmetim tjeter kemi: "Me te vertet largesia mes dy aneve te Xhennetit eshte aq sa te ecesh per dyzet vet."

Ai qe do paraqitet para dyerve te xhennetit do jete Profeti Muhammed a.s. Per kete Muhammedi a.s. thote: "Une do jem i pari qe do te kap dorezen e deres se Xhennetit.Do ta marr dorezen e deres se Xhennetit dhe do te trokas ne te, dhe me pas do me jepet leja per tu futur."

Profeti Muhammed a.s. thote: "Kush thote "La ilahe il Allah el Melikul hakil mubin" 100 here ne dite, do te behet garanci per te kunder varferise, kunder brengosjes ne jeten e varrit,me te do te fitoj pasuri dhe me te do te trokas ne deren e Xhennetit." (Ali r.a.)

Profeti Muhammed a.s. thote
Dyert e Xhennetit jane siper njera-tjetres.Njerezit do ta gjejne veten tek nje peme ne rrenjet e se ciles ka dy burime qe rrjedhin. Kur te pine nga njeri burim, asnje mbeturine apo dicka e demshme nuk do te mbetet ne barkun  e tyre, sepse ato do te pastrohen duke u hedhur tej nga ajo qe qe pine. Me pas do te lahen te burimi tjeter, ku do te shijojne kenaqesine e perjetimeve te nje jete te mire. Pas kesaj floket e tyre nuk do te jene  kurre te pluhurosur, ndersa lekura e tyre nuk do te ndryshoje me asnjehere. Burri do te hyje dhe do te njohe shtepin e tij, ndersa femijet do ta prasin dhe do ta  pergezojne, ashtu sic pergezon familja te dashurin e saj pasi ka ardhur nga nje mungese e gjate. Ai do t'i afrohet gruas se tij dhe do t'i tregoje per mundimet qe kishte hequr, ndersa ajo do te thote: A ke pare ndonje here dicka te tille? Burri do t'i drejtohet deres dhe do te hyje ne shtepin e tij. Kur te mbeshtett ne shtrat, do te shohe shtyllat e shtepise se tij, te cilat jane prej perlash: Do t'i hedhe syte tek e blerta, e kuqja dhe e verdha, dhe me pas do te ngreje koken drejt tavanit te shtepise, i cili, nese nuk do te ishte krijur posacesrisht per te, do t'ia kishte marr shikimin. Pastaj do te thote: Falenderimet i takojne Allahut qe na udhezoi drejt kesaj.Nuk do te kishim qene te udhezuar sikur te mos na kishte udhezuar Allahu."

-Çelesi i Xhennetit

Profeti Muhammed a.s ka thene: "Çelesi i xhennetit eshte fjala "La ilahe il Allah, Ska Zot tjeter perveç Allahut"

Ai qe ne kete bote i drejtohet Allahut xh,sh me lutje, dua, namaze, sadaka dhe agjerime, dhe largohet nga haramet, Allahu do i mundesoj te kene fjalen e Shahadetit dhe Bismilahin si deshmi ne diten e Gjykimit.

Muhammedi a.s. thote: "Askush nuk do te futet ne Xhennet, vetem se me fletehyrjen ku shkruhet "Bismilahir Rahmanir Rahim" Kjo eshte nje shkrese prej Allahut, drejtuar Filanit, te birit te filanit. Aty shkruhet: Futeni ne Xhennetin e larte, vreshtat e te cilit jane te varura."

-Shkallet e Xhennetit

Profeti Muhammed a.s. thote: "Banoret e xhennetit do te shikojne banoret e dhomes se Xhennetit, ashtu sic shikoni yllin ne horizontin e qiellit. Kur te hyje ne Xhennet ai qe merret me Kur'an, do ti thuhet: Lexo dhe ngjitu lart!Ai do te lexoje dhe do te ngjitet lart, per cdo ajet nje shkalle, derisa te lexoje  gjene e fundit qe di."

Profeti Muhammed a.s thote: "Ne xhennet ka 100 shkalle.Midis dy shkalleve eshte sa largesia mes qiellit dhe tokes. Nese i kerkoni dicka Allahut, kerkoni dicka Allahut, kerkojini Firdeusin, sepse ai eshte mesi i Xhennetit, vendi me i larte i Xhennetit dhe siper tij ndodhet Arshi i Meshiruesit. Prej tij shperthejne lumenjte e xhennetit." (Ebu Hurejres)

-Emrat e Xhennetit

1.Xhennet, 2.Daru Selam ( Vend i paqes), 3. Xhenneti Me'ua (xhenneti eshte vendi ku qendron nje zog i gjelber), 4. Darul Huldi (vendi i perjetesise), 5. Darul Mekame (Vend qendrim i perhershem),  6.Adni (eshte emri i nje numri te caktuar xhennetesh), 7.Darul Hajaun (jeta qe ska vdekje), 8. El Firdues 9 Makadu Sidkin (vend i vertet) 10. Kademu Sidkin (pozite e vertet), 11. Xhenatun Naim (xhennet e kenaqesive), 12. El Mekamul Emin (vend qendrim i sigurt)

-Banoret do te njohin vendin e tyre ne xhennet

Profeti Muhammed a.s. thote qe banoret e xhennetit do te njohin vendet e tyre sapo te hyne ne te. "Kur besimtaret te kene mbaruar pune me zjarrin, do te mbahen te bllokuar ne nje qilar midis Xhennetit dhe xhehenemit, ku do te laje ne padrejtesite e bera midis tyre ne dynja, e kur te pastrohen e te kullohen, do ti jepet leje per te hyre ne xhennet. Pasha Ate qe ne doren e Tij ka shpirtin time, njeri prej tyre do te thote: I derguari i Allahut a.s. ka thene: Pasha Ate qe me ka derguar me te vertet, ju qe ne dynja, nuk i njihni me mire gjendjen dhe shtepin tuaja, sesa i njohin banoret e Xhennetit shtepite kur te hyjne ne xhennet."

-Hyritë

Profeti Muhammed a.s. thote: "Pasha ate qe ne doren e Tij ka shpirtin tim, kur ata te dalin prej varreve, do te priten me deve femra me krahe, te ngarkuara dhe me ngarkesa ari, lidheset e shapkave te tyre  do te ndriçojne nga nje drite vezulluese dhe nje hap i tyre eshte aq sa mberrin shikimi. Kur te mberrijne te dera e xhennetit, aty do te gjejne nje doreze prej margaritari te kuq, mbi je pllake ari. Te dera e xhennetit do te gjejne gjithashtu nje peme, nga rrenja e se ciles gufojne dy burime. Kur te pijne prej njerit, ne fytyrat e tyre do te duket shkelqimi i mireqenies, e kur te marrin abdes nga burimi tjeter, floket e tyre nuk do te shpupuriten me kurre. Ata do ti bien dorezes me pllaken e arit dhe kur zhurma e tyre te degjohet, cdo hyri do te kuptoje se ka mberritur  burri i saj. Me pas secila prej tyre do te nxitoje dhe do te dergojne sherbetorin e saj, per ti hapur deren. Sikur Allahu te mos ia kishte bere te njohur Veten e Tij ai do te binte burrit ne sexhe, per shkak te drites dhe hareses qe do te shikonte."

Muhammedi a.s. thote: "Pasha Allahun, mysafiret nuk do te priten ne kembe, por atyre do tu afrohen deve, krijesa te papara ndonjehere. Ato mbajne mbi vete ngarkesa te florinjta, kurse freret do ti kene prej berili. Mysafiret do te levizin mbi to, derisa te arrijne te dera e xhennetit." 
Me te bukura se hyrit e xhennetit do jene grat (bashkeshortet) e kesaj bote te cilat kan besuar Allahun xh.sh. dhe kan zbatuar ate qe Allahut xh.sh. ka urdheruar.
Grate me te dalluara ne xhennet do jene: Asija (gruaja e firaonit), Merjem (nena e Profetit Isa a.s.), Hatixhja (gruaja e profetit Muhammed a.s.) dhe Fatimja vajza e profetit Muhammed a.s.

-Trupi, dhe mosha e banoreve ne xhennet

Profeti Muhammedi a,s, thote: "Banoret e xhenneti do te hyjne ne te pa patur gje me vete, pa qime, te bardhe, me floke perdredhur dhe me sy te lyer, tridhjete e tre vjecare, me gjatesine e trupit te hz.Ademit a.s., pra 60 krahe dhe 70 krah te gjere."

Ne nje hadith tjeter Muhammedi a.s thote: "Banoret e xhennetit do te futen ne xhennet me gjatesine e hz.Ademit a.s, pra 60 krahe, me masen e krahut te mbretit, me bukurin e  profetit Jusuf a.s. dhe me moshen e profetit Isa a.s., pra 33 vjec dhe me gjuhen (te folurin) e profetit Muhammedit a.s. pa asnje gje me vete."

-Dhurata e banoreve ne xhennet

Trans se Abdullah iben Selami kishte shkuar tek Muhammedi a,s i cili ndodhesh duke mbledhur hurma mbi nje mure dhe e pyeti: Une do te pyes per 3 gjera, te cilat nuk i di askush tjeter pervec teje.
1.Cila eshte shenja e pare e Kijametit?
2.Cili eshte ushqimi i pare i banoreve te xhennetit ?
3.Perse femija i ngjan here babait, e here nenes?

Profeti Muhammed a.s. i kthen kete pergjigje: "Pergjigjet e ketyre pyetjeve mi ka treguar meleku Xhibrili."
Abduallahi tha: Xhibrili?
Muhammedi a.s. tha: Po!
Profeti Muhammed a.s. tha: Ai eshte meleku armik per çifutet dhe permendi ajetin Kur'anor : "Thuaj: Kush eshte armik i Xhibrilit (eshte armik i Allahut)ai Xhibrili, urdherin e Allahut e zbriti Kur'anin ne zemren tende."(Bekare,97) Me pas Muhammedi a.s. tha:
1.Shenja e pare e Kijametit do te jete nje zjarr i madh, qe do te tuboje njerezit nga lindja drejt perendimit. 2.Ushqimi i pare qe do te hane banoret e xhennetit do te jete skaji i melçise se balenes.
3.Uji i burrit e paraprin ujin e gruas, femija i ngjan burrit dhe nese uji i gruas paraprin ujin e burrit, ai i ngjan gruas.
Me pas Abdullahi tha: Deshmoj se nuk ka Zot tjeter te ardhuruar me te drejte pervec Allahut dhe se ti je i Derguari i Tij."

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Ne diten e Gjykimit toka do te jete si nje buke e tere. Allahu xh.sh do tia sjelle rrotull ate banoreve te xhennetit me doren e Tij, ashtu sic vertit ndonjeri prej jush buken kur udheton." Nje burre prej çifuteve erdhi dhe tha: "Allahu te dhente begati o Ebul Kasim. A deshiron te te flas rreth vendbanimeve te banoreve te Xhennetit? Profeti a.s. tha: Toka, do te jete nje buke e vetme dhe e tere, ashtu sic tha i Derguri i Allahut. I derguari i Allahut pa drejt nesh dhe qeshi aq sa iu duken dhemballet. Pastaj hz.Muhammedi a.s. tha: A deshiron te te flas rreth ushqimit te tyre? Po! Profeti Muhammed a.s. tha: Ushqimi i tyre do te jete "demi" dhe "nuni" Cfare jane keto? Muhammedi a.s tha: Nje dem dhe nje balene, te cileve do tu hahet skai i melçise nga 70 mije vete."

-Grada me e larte dhe me ulte ne Xhennet

Profeti Muhammed a.s. thote: "Musai a.s. pyeti Zotin e tij se cili prej banoreve te Xhennetit do te kete graden me te ulet.Allahu xh.sh i tha: Ai do te jete nje burre, i cili do te vije pasi banoret e Xhennetit te kene hyre ne xhennet. Atij do ti thuhet: Futu ne xhennet, ndersa ai do te thote:  O Zoti im! Si te futem, kur njerezit i kane zene vendet e tyre dhe kane marre ate qe i takon?!Atij do ti thuhet: A do te ishe i kenaqur, nese do te te jepet aq sa pasuria e nje mbreti prej atyre te dynjase? Ai do te thote: Do te isha i kenaqur o Zot! Allahu xh.sh do i thote: Do te te jepet kjo qe deshiron, edhe nje here aq edhe nje here sa aq, dhe nje here sa aq. Ne te pesten here ai do te thote: U kenaqa o Zot! Profeti Musa a.s. thote: O Zot, po ai qe gezon graden me te larte? Allahu xh.sh thote: Keta jane ata qe Une desha tua mbjell respektin me doren Time, duke e vulosur persiper, keshtu qe asnje sy nuk mund ta shohe, asnje vesh nuk mund ta degjoje dhe asnje zemer nuk mund ta imagjinoje."

Profeti Muhammed a.s. thote: "Banori me vendin me te ulet ne xhennet eshte ai qe do te shikoje nga nje distance prej njemije vjetesh larg kopshtet, grate, miresite, sherbetoret,ndersa banori me i respektuar tek Allahu eshte ai qe do te shohe fytyren e Tij ne mengjes e mbremje."

-Pemet ne Xhennet

Profeti Muhammed a.s. thote:  "Ne xhennet ndodhet nje peme, nen hijen e se ciles, kalorsi i kalit te mire dhe te shpejte, mund te ece 100 vjet dhe nuk e mbaron dot."

Muhammedi a.s. thote: "Çdo peme ne xhennet do te kete trungun prej ari."

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Kur njeriu te marre nje frut nga xhenneti, nje tjeter frut do te ze vendin e tij menjehere."

Muhammedi a.s. thote:
"Mu shfaq xhenneti perpara meje, me gjithe lulezimin dhe miresite qe ka. Kapa nje vesh rrush qe tjua sillja, por dicka u be pengese mes meje dhe tij. Sikur tjua sillja ate, prej tij do te hante gjithkush qe gjendet mes qiellit  dhe tokes pa asnje kursim."

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Nje burre prej banoreve te xhennetit i kerkoi leje Zotit per te mbjell peme ne xhennet. Zoti i tha: A nuk ke aty gjithcka deshiron?Po, por une dua qe te mbjell ! Keshtu, ai hodhi faren dhe sa hap e mbyll syte, ajo u be bime, u rrit, u korr, dhe u mblodh derisa u be sa malet.Atehere Allahu xh.sh do ti thote: Merre tani, o biri i Ademit, se ty nuk te ngop asgje."

-Lumenjte e Xhennetit

Profeti Muhammed a.s. thote:
"Firdeusi eshte pjesa me e ngritur e xhennetit, me i larti dhe mesi i tij. Prej tij rrjedhin lumenjte e Xhennetit"

Muhammedi a.s. thote;
"Kur po ecja neper xhennet, hasa nje lume, qe kishte brigjet e tij si kube prej perle te zbrazet. Pyeta: Cfare eshte ky o Xhibril? Ai tha; Ky eshte Keutheri, qe ta ka dhene Zoti ty.Meleku e goditi me dore dhe balta e tij ishte prej misku te kulluar."

Profeti Muhammedi a.s. thote:
"Ne xhennet ka det uji,mjalti, qumshti dhe dete vere (jo si vera e kesaj bote), dhe me pas do te shperthenje lumenjte."
Ne lidhje me kete ne nje hadith tjeter kemi se: Muhammedi a.s. ka thene:
"Allahu ka zbritur 5 lumenj prej xhennetit
1.Sejhuni (ne Indi)
2.Xhejhuni (ndodhet ne Belh te Afganistanit)
3.Tigri (Irak)
4.Eufrati (Irak)
5.Nili (Egjipt)
Keto Allahu i ka zbritur prej nje burimi te vetem nga ato te Xhennetit, prej shkalleve me te ulta te tij, mbi krahun e xhibrilit a.s. qe i mblodhi temalet, i derdhi ne toke dhe solli bashke me to dobi per njerezit ne te gjitha menyrat e jeteses se tyre.
Kur te dalin Jexhuxhet dhe Mexhuxhet do te dergohet Xhibrili qe do te zhduke prej tokes Kur'anin, te gjithe dijen, gurin e zi , Tabutin e hz.Musait duke perfshire edhe 5 lumenjte. Te gjitha keto do te ngrihen lart ne qiell, gje per te cilin Allahu xh.sh thote; Ne kemi mundesi edhe ta humbin ujin" e kur kjo te ndodh, atehere banoret e kesaj toke do te jene te privuar nga miresit e kesaj bote dhe tjetres."

-Do lindin banoret e xhennetit?

Muhammedi a.s. ka thene: "Nese besimtari do te deshiroje nje femije ne xhennet, mbarsja, lindja dhe mosha e femijes do te jene po ne ate çast, ashtu sic deshiron banori i xhennetit." 

-Kenga dhe muzika ne xhennet

Allahu xh.sh thote: "Dhe diten kur do te ndodhe Kijameti, ate dite ata do te ndahen.E ata qe besuan dhe bene vepra te mira, ata do te jene duke u kenaqur ne xhennet." (Rum,14)

Profeti Muhammed a.s. thote: "Ne xhennet gjendet nje lume i gjate sa i gjithe xhenneti, ne dy brigjet e te cilit ka virgjeresha qe qendrojne perballe njera tjetres, duke kenduar me disa zera qe i degjojne te gjitha krijesat, te cilat nuk do te gjejne ne xhennet kenaqesi tjeter te ngjashme me te. E pyeten: O Eb Hurejre! Cfare kengesh jane ato? Ai tha: Do jete Insh-Allah, Subhannallah, Elhamdulilah dhe lavderime per Allahun xh.sh"

Muhammedi a.s. thote "Grate e banoreve te xhenetit do tu kendojne burrave te tyre me zera me te hijshem, te tille qe askush nuk i ka degjuar kurre me pare."

-Banoret e Xhennetit do bejne vizita tek njeri-tjetri

Muhammedi a.s. thote: "Kur banoet e xhennetit te futen ne xhennet, vellezerit do ti marre malli per njeri tjeterin. Shtrati i ketij do te shkoje fer shtratit te atij dhe shtrati i ketij tjetrit do te shkoje afer shtratit te atij tjeterit, derisa te mblidhen bashke. Njeri ti thote shokut te vet: A e di se ku na ka falur Allahu? Ai do i pergjigjet shokut: Ate dite kur ishim ne filan vend dhe i beme Allahut lutje dhe keshtu Ai na fali."


-Banoret e Xhennetit do te vizitojne njeri tjetrin me deve.

Profeti Muhammed a.s. thote: "Banoret e Xhennetit do te vizitojne njeri tjetrin me kafshe dhe deve. Kjo eshte prej kenaqesive qe do te shijojne banoret e Xhennetit. Ata do te vijne ne xhennet me kuaj qe ndriçojne, ne gojen e tyre  kane mbyllese, dhe nuk nxjerrin jashteqitje, dhe as urine. Ata do ti ngasin derisa te mberrijne aty ku deshiron Allahu. Atje do ti vije dicka si reja ne te cilen ndodhet nje gje qe syri nuk e ka pare dhe as veshi nuk e ka degjuar. Ata do ti thone: Hidh shi mbi ne! Ky shi do te vazhdoje te bjere derisa atyre tu plotesohen deshirat, me mire sesa i kishin deshiruar. Me pas Allahu xh,sh do te dergoje nje ere te pademshme, qe do te perhape dunat e miskut ne te djathte e ne te majte te tyre dhe do te lyeje balluket e kuajve, kyçet dhe kokat e tyre. Nje burre prej tyre ka nje shale kali te mbushur perplot me gjera qe ti ka enda. Misku do te zere ate shale, kalin dhe rrobat. Ai do te ece derisa te mberrijne aty ku deshiron Allahu xh,sh dhe do te hase nje gura, e cila do tu therrase: O rob i Allahut! A ke ndonje gje per ne? Ai do ti thote: Kush je ti? Une jam gruaja dhe dashuria jote, do ti pergjigjet ajo. Burri do thote: Nuk e dija vendin tend. Ajo do te thote: A nuk e di se Allahu ka thene: Askush nuk mund ta dije se cfare kenaqesish jane fshehur per ta (Es Sexhde,7)Burri do thote: Po! Pash Zotin tim! Pas kesaj ai do te qendroj me te per 40 vjeshta, nuk do te kthehet pas dhe as nuk do ti rikthehet ndonje gjeje qe i heq mendjen prej gruas, por do te vazhdoj aty ku ka kenaqesine dhe shperblimin."

Muhammedi a.s. thote: "Ne xhennet ndodhet nje peme nga maja e se ciles dalin veshje dhe prej rrenjes se saj dalin kuaj prej ari, qe shkelqejne dhe kane gojen e mbuluar me perla dhe margaritare..."

-Tregu i Xhennetit

Profeti Muhammed a.s. thote: "Ne xhennet gjendet nje treg, te cilin do ta vizitojne banoret cdo dite te xhuma. Aty do te fryje era e veriut, e cila pasi te hedhe dheun mbi fytyrat dhe rrobat e tyre, ata do te behen me te hijshem dhe me te bukur. E keshtu ata do te kthehen me te hijshem dhe me te bukur se me pare prane te afermeve, te cilet do tu thone: Pasha Allahun, pasi u larguat nga ne jeni bere me te hijshem dhe me te bukur!"

Ebu Hurejra ne nje rast ka thene: "Lus Allahun qe ta na bashkoje ne tregun e Xhennetit!" Seidi tha: Ka treg ne Xhennet? Ebu Hurejra tha: Me ka treguar profeti Muhammed a.s. se:
"Kur banoret e xhennetit te zene vendet sipas meritave te puneve tyre, ku do te lejohen per aq sa zgjat dita e xhuma ne dynja. Keshtu ata do te vizitojne Allahun xh.sh i Cili do te zbuloje per ta Arshin e Vet dhe do ti shfaqet atyre ne nje prej kopshteve te Xhennetit, do ti vendose minbera prej drite, prej perle, prej berili, prej margaritari, prej ari dhe minbera prej argjendi. Me pas do te ule banorin me shkalle me te ulet, e atje nuk ka banor te ulet, mbi dunat e miskut dhe kafurit dhe nuk do te mendojne se ata qe jane ulur mbi karrige te jene ulur ne nje vend me te mire se te tyrin. Ebu Hurejra pyet profetin Muhammed a.s.; A do ta shohim Allahun xh.sh?
Muhammedi a.s. tha: A dyshoni ndopak kur shikoni diellin dhe henen e plote? Ebu Hurejra tha: Jo! Muhammedi a.s. tha: Ashtu nuk do te dyshoni kur te shihni Zotin tuaj. Asnje ne ate tubim nuk do ta lere pa i folur Zoti, duke i thene: O filan, i biri i filanit, a e mban mend diten qe ke bere ashtu e keshtu (duke ju kujtuar disa gjynahe) Banoret do thone: A nuk na ke falur? Allahu xh.sh do thote: Po! Me faljen Time e ke arritur kete shkalle. Ne kete moment do te vije mbi ta nje re, qe do te hedhe si shi nje arome te mire, te cilen nuk e kam nuhatur asgjekundi me pare. Me pas Allahu xh.sh do tu thote: Ngrihuni dhe nisuni drejt nderimit qe kam pergatitur per ju dhe merrni cfare te deshironi! Ata do te mberrijne ne nje treg te rrethuar nga meleke, ne te cilin gjendet gjithcka qe syri nuk e ka pare, qe veshi nuk e ka degjuar dhe qe nuk i ka shkuar as neper zemer ndokujt.
"

Pergatiti
Gezim KOPANI

_________
Hytbe e mbajtur nga Gezim Kopani ne Xhamine e Pukes ne datat; 07. 21.02.2014, dhe 07.03.2014.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com