November 26, 2021

Edhe kjo do të kalojë !

Nje here nje mbret therret njerrezit e urte te mbreterise se tij dhe u thote: "Mendoni nje thenie e cila do te me qetesoje dhe harmonizoje gjendjen time te brendshme. Kur te jem i merzitur, te me sjell gezim, dhe kur te jem i gezuar te me terheq vemendjen qe ekziston edhe hidherimi. Nuk duhet te jete e gjate, sepse deshiroj qe ta mbaj mend lehte dhe ta kem ne zemer."
Njerezit e urte filluan konsultimet me njeri-tjetrin dhe me ne fund u paraqiten para mbretit me nje kuti te vogel brenda te ciles qendronte nje unaz ne te cilen kishte te skalitur fjalet: "Edhe kjo do të kalojë"

Gezim KOPANI 

November 23, 2021

Halifi Harun er Rashid takon vëllaun e tij


Nje here udheheqesi Harun Rashid (1) takon vellaun (2) e tij te cilin e pyet:

-Prej nga po vjen o vella!
-Nga xhehenemi! iu pergjigj vellau
Haruni i thote:
-Çfare kerkoje atje?
-Mu desht pak zjarr dhe shkova ta marr, por ruajtesit e zjarrit me than: Nuk ka zjarr ketu! I habitur i pyeta: Si ka mundesi, a nuk eshte xhehenemi vendi i zjarrit!? Ata me thane:
-Secili e sjell zjarrin e tij me vete! 

Gezim KOPANI 


________
1. Harun Er Rashid ka qene halif i abasideve.  Qe ne moshe te re babai i tij El Mehdi  e kandidoi per frontin e halifit duke ia mesuar ceshtjet me te rendesihme. Me vone babai e beri udheheqes te Saifes, me pas te Marokut etj. Babai i tij e rishpall ate kandidat te dyte per fornt por nuk ia arriti pasi nderroj jete. Ne krye te frontit u ul vellau i tij i quajtur Hedi i cili me 14 shtator te viti 786 vdiq. Haruni ishte vetem 25 vjeç ku zevendesoj vellaun e tij dhe duke u be keshtu halif. Harun Er Rashid qendroj ne front derisa sa mbushi moshen 48 vjeçe ku dhe vdiq. Gjate qeverisjes se tij ai per shkak te begatise qe i solli popullit, drejtesin, arsimin e quajt ate Rashid. Po ashtu ai mbahet mend si njeriu i cili civilozoj vendin duke bere qe myslimanet te arrinin mireqenje te madhe. Po ashtu Rashidi mbahet mend per zhvillimin arkiteturore dhe financiare, po ashtu Harun Rashidi njihet si nder udheheqesit me bujare. Gjate kohes se sundimit te Harun Rashidit Bagdati u kthye qender e diturise islame, financiare, shkencore, mjeksore deri tek mesimet mbi artin.
2. Vellau i Halifit Harun Rashid quhej Behlul i cili njohej per zgjuarsin, urtesin dhe theniet e tija.

Udhëtari dhe gjarpëri

Nje udhetar has ne nje gjarper te cilin e kishte rrethuar zjarri. Kur gjarpri vuri re udhetarin i kerkoj ndihme. Udhetari ishte njeri i mir, dhe ne maje te shkopit te tij vendos nje thes dhe zgjat shkpin per ta shpetuar gjarprin, i cili futet menjehere ne thes. Duke e ditur qe gjarpri eshte vdekjeprues per njeriun  e shpeton por i thote: Nese deshiron te largohesh nga ketu dhe te jesh i lire kam kusht qe te mos i demtosh njerezit!
Si per çudi gjarpri ia kthen: Nuk largohem pa te mbytur ty! Ti e dije se une jam i keq per njerzit dhe pavarshisht kesaj harrove fjalen e urte qe thote: "Miresia ndaj njeriut te keq eshte sikurse krimi ndaj te mires." prandaj do e paguash me jeten tende.
Sapo degjoj keto fjale udhetarit i ndryshoj ftyryra dhe i thote:
-Nese e verteton se njerezit jane te keqi do e pranoj fatin tim (pranoj t'ma marresh jeten)!
Ne kete çast kalon pran tyre nje lope dhe gjarpri e pyet:
-Cili eshte shperblimi i miresis?
-Une vite me radhe i jap zotriut time qumesht, djathe, gjalp dhe viça. Por , tani qe u plaka , ai planifikon te me shes te kasapi. U pergjigj lopa.
Me krenari gjarperi u kthye nga udhetari i cili i thote:
-Sipas ligjit, nje deshmitar nuk eshte i mjaftueshem.
Gjarperi u drejtua nga pema dhe i ben te njejten pyetje: Cili eshte shperbilimi i miresis?
Une u ofroj hije, dhe pushim udhetareve te lodhur, ndersa ata kepusin deget e mija per te bere vegla pune. U pergjigje pema.
Me here te trete udhetari iu drejtua gjarperit;
-Te betohem poe e gjete edhe nje deshmitar udhe do pranoj tma marresh jeten.
Ne kete moment gjarpri shikoj dhelpren e cila qe ne fillim kishte ndjek biseden. Dhelpra tha: Me thuaj cfare te ka bere ky njeri qe po ia kthen me te keqe?
Udhetari filoj te tregoj; Shikova gjarprin qe e kishte rrethuar zjarri. Me kerkoj ndihme dhe une mora shkopin i vendosa nje thes dhe e shpetova.
Dhelpra tha: Kjo eshte qesharake, ne kete thes te vogel nuk mund te qendroj gjarpri!
Menjehere gjarpri tha: Posi , ja ua tregoj une!
Menjehere ne kete çast dhelpra i thote udhetarit: "Kur ta gjeni armikun e lidhur, mos e lironi!"
Udhetari, i kuptoj fjalet e dhelpres dhe e mbylli thesin dhe filloj ta godas gjarprin, derisa e mbyti.

Gezim KOPANI 


November 17, 2021

Numri i nxënësve që kan marr mësim islam në Mjetepet e rrethit Pukë

Me qellim pasqyrimin e te dhenave te Mejtepeve (kurs i mesimit islam) ne rrethin e Pukes kam mbledh te dhena per numrin e mejtepeve, vitin dhe numrin e femijeve qe kan marr mesime islame. 
Ky studim tregoj se jane rihapur: 5 mejtepe te cilat kan qene para ndalimit te fese dhe jan hapur per here te pare 3 mejtepe te ri. Sipas te regjistrave dhe arkivit nga te gjithe mejtepet nga viti 1992-2021 kan marr mesim 1706 femije
Nga mejtepet e vjetra qe u rihapen qe ai i Pukes, Kabashit, Qerretit dhe Iballes. Mejtepi i Pukes u rihap ne vitin 1992 dhe vijoj deri ne vitin 1997 ku u mbyll perkohesisht per shkak te trazirave. Ky mejtep vijoj mesimet ne vitin 1998 per mos u mbyllur me. Me date; 25.10.1994 u hap vullnetarish nga Qazim Kopani  mejtepi i fshatit Kabash i cili vazhdoj vetem dy vite. Ne vitin 2000 u rihap Mejtepi i fshatit Qerret per tu mbyllur ne fund te vitit 2002, dhe per tu rihapur perseri ne vitin 2016. Ne vitin 2003 u rihap mejtepi i Kryeziut i cili qendroj i hapur vetem nje vit. Ndersa mejtepi  i xhamise se Iballes u rihap ne vitin 2016 dhe vijoj deri ne vitin 2018 ku u mbyll per munges te femijeve ne fshat. 

Nderkohe mejtepet e reja qe u hapen per here te pare qe ai i fshatit Meçe i cili u hap me date 23.10.1994 nga Qazim Kopani dhe vijoj deri ne vitin 1995.  Ne vitin 2000 u hap per here te pare ne Fushe Arrez mejtepi i cili qendroj i hapur deri ne vitin 2003, per tu rihapur perseri ne vitin 2011. Ashtu sikur i Pukes dhe mejtepi i Fushe arrezit vijon rregulisht. Nje tjeter mejtep qe u hap per here te pare ne vitin 2017 qe ai i fshatit Rrape ku fillimisht u regjistruan 19 femije te ardhur nga: Rrapja, Hadroj, Rrypa dhe Rrapi. Mejtepi qe ka vazhduar me rregullisht eshte Mejtepi i Pukes i cili u rihap ne vitin 1992 nga imam Adem Ademi i cili dhe mesim deri ne vitin 1994. Nga viti 1995-1997 kursi qendroj disi i hapur ku mesues i femijeve  qe muezini Haki Selamani i cili u mesoj femijeve kryrsisht ilahi. Nga viti 1998-2005 mesues ne mejtepin e Pukes vijoj me Qazim Kopanin, Gezim Kopanin (gjate veres), Evlonda Hoxha, Aida Sula etj. Ndersa nga viti 2005-2021 kan dhene mesime islame ne Mejtepin e Pukes: Qazim Kopani, Gezim Kopani dhe Erjola Kopani Ndersa ne mejtepin e xhamise Qerret ne vitin 2021 ka filluar te jap mesim Beser Sokoli ndersa ne Fushe Arrez Erjola Kopani dhe Gezim Kopani.

Ne tabelen e meposhtme keni te pasqyruar numrin e Mejtepeve dhe numrin e nxenesve nga viti 1992-2021.

Te dhenat e mesiperme u grumbulluan nga Gezim Kopani dhe jane marr nga regjistrat dhe nga Adem Ademi (viti 1992-1994) Qazim Kopani, arkivi i Myftinise Puke, arkivi i shoqates Bashkesia Kultura Islame Puke dhe nga Gezim Kopani. 

Ne tabel jane te pasqyruar vetem nxenesit qe kan marr mesim rregullisht pjese ne mesim.

Pergatiti
Gezim KOPANI
Materiali eshte ne punim....

Me poshte mund te shikoni fotografi te mejtepeve te rrethit Puke nder vite. Keto fotografi jane marr nga arkivi personal i Gezim Kopanit Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com