June 30, 2022

Haxhi Barxhani (1893-1995) Muezin i xhamisë së fshatit Kabash , Pukë

 

Haxhi Bajram Barxhani 

 
Haxhi Barxhani ka lindur me date; 05 maj 1893 ne fshatin Kabash dhe eshte djali i Bajram Isen Barxhanit po nga fshati Kabash i Pukes. Ashtu sikurse familjet e tjera te fshatit Kabash edhe shtepia e  Bajramit ishte e njohur per bujari dhe mikpritje. Per shkak te Rruges se Madhe Bajrami u mor me tregti derisa arriti te ndertoj Han dhe Dugaj (dyqan) tek fusha e madhe ne Qelez (ish ofiçinat e semetes) i cili quhej Hani i Barxhanit.
Bajrami u martua me Sipen (bij prej fshatit Qerret) dhe linden tre femije; Haxhin. Tahirin dhe Shkurten. Babai i Bajramit Iseni por dhe gjyshi Mustafa ishin besimtar dhe frekuentues te rregull te xhamise se fshatit. Kete shembull e ndoqi edhe djali i Bajramit , Haxhia i cili qe ne moshe te vogel u regjistrua ne Mejtepin e xhamise se fshatit Kabash. Ndryshe nga nxenesit e tjere, sa here qe Haxhia mungonte ne mesim, hoxha nuk thoshte gje pasi ishte informuar nga Bajrami se djali ka shku te dajt ne Qerret dhe ashtu sikurse ketu edhe atje shkon ne Mejtepin e xhamise Qerret.
Haxhia u martua me Razen (bij e shpis se madhe ne Fushe Arrez) dhe gjate jetes Haxhia sebashku me Jah Meten prej Krove te fshatit Meçe sherbyen si muezin ne xhamin e fshatit Kabash.
Haxhi Bajram Barxhani vdiq me date 02 prill 1995 dhe ceremonit mortore u zhvilluan po ne fshatin Kabash.(1) Traditen e besimit islam e djek djali i tij Muhameti i cili aktualisht eshte aktivist i Myftinise Puke ku sipas mundesis jep ndihmen e tij ne aktivitetet qe Myftinia zhvillon.(2)

Pergatiti
Gezim KOPANI

__________________
1. Brezat e familjes jane: 1. Mustaf, 2. Isen, 3.Bajram, 4. Haxhi, 5. Muhamet, 6. Hysni, 7. Ramazan
2. Te dhenat e mesiperme si dhe fotografit u mundesuan nga djali i Haxhis Muhamet Barxhani
3. Ky material dhe fotografit publikon per here te pare ne internet nga Gezim Kopani


Ketu keni te publikuar disa fotografi te vjetra te familjes se Haxhi Bajram Barxhanit.

Ne fotografi familja e muezit te xhamise Kabash Haxhi Bajram Barxhani.
Prezantimi nga e majta lart:
Haxhi Bajram Barxhani, Razë Selim Barxhani, Fatime Syl Barxhani dhe Muhammet Barxhani
Nga e majta posht: Hysni Barxhani, Fatmire Barxhani, Vera Barxhani dhe Shpresa Barxhani 

Fotografi e vitit 1971
Muhamet Barxhani, Prof.Dr. Elez Selimi dhe Dr. Ramadan Halili (Shkodran)


Fotografi e vitit 1969
Muhamet Barxhani shofer ne Vau Dejes


Muhamet Baxhani vite me pare (dlt.1938)


June 29, 2022

Me koreografin Riza Hoxha

Kisha sot per vizite koreografin e njohur pukjan Riza Hoxha i cili me dhuroj librin me titull: "Riza Hoxha Mjeshtri i valles pukjane." Me koregrafin Riza Hoxha kam pasur bashkepunime sidomos ne rastet e festes se Bajrameve ku nepermjet valles se Kabashit besimtaret festojne ne obrrin e xhamise festen e Bajramit.
Festimi i Bajrameve me vallen e Kabashit ka qene tradite e myslimaneve te cilet e festonin festen me hare dhe vizita ne familje. 

Date; 29 qershor 2022

Gezim KOPANI


Punët vlersohen sipas qëllimit - Hadith Kudsij

Ne nje hadith Kudsij profetit Muhammed a.s. ka treguar se Allahu xh.sh. ka thene: "Kur robi im deshiron te bej nje pune te mire (por nuk ia arrin), shkruajani atij nje te mire! Nese robi im e ben kete pune te mire, atehere shkruajani atij dhjetfish shperblim dhe me teper te asaj pune te mire. Nese mendon te bej nje pune te keqe , mos ia shkruani nje te keqe! Nese ai e ben punen e keqe, atehere shkruajeni vetem nje te keqe aq sa ka qene puna e keqe. Nese ai deshiron te bej nje pune te keqe, mirepo heq dore dhe nuk e ben ate te keqe, atehere shkruajani atij nje te mire." (Buhari, Muslimi etj) 


June 27, 2022

Hurdha e Frashërit në fshatin Meçe - Pukë

Hurdha e Frashnit - Meçe, Pukë


Hurdha e Frashërit (Frashnit) ndodhet ne fshatin Meçe - Puke. Ajo ndodhet mes hurdhes se Cakës dhe Hurdhes se Zezë dhe ka nje thellsi rreth 6 m dhe ndodhet rreth 750 mbi nivelin e detit. Per shkak te madhesise se saj ne kete hurdhe mund te lahen njekohesisht mbi 20 persona duke e radhitur kete hurdhe te paren ne rrethin e Pukes qofte nga bukuria e saj qofte dhe nga madhesia e saj.
Nga qyteti i Pukes per te shkuar ne fshatin Meçe duhen rreth 40 min me makin 4x4.

Nese deshironi te mesoni me shume mbi fshatin Meçe kliko ketu: Fshati Meçe , Pukë

Pergatiti
Gezim KOPANI

_________
Shenim: Fotografi te bera dhe te publikuara per here te pare nga Gezim KOPANI 

Hurdha e Frashnit - Meçe, Pukë ( Fotografi e bere me date; 25.06.2022 )

Hurdha e Frashnit - Meçe, Puke ( Fotografi e bere me date: 25.06.2022 )

June 16, 2022

Krerët e Malsisë - Viti 1911

Ne fotografi jane: Dedë Gjo Luli (Prijës i Hotit), Deli Meta (Bajraktarë i Hotit), Dedë Nika (Bajraktar i Grudës), Palok Traboni, Ujk Hasani i Grudës, Zenel Shabani dhe Nikoll Doda i Kastratit, Tom Nikolla, Luk Muçi, Ismail Mustafa, Gjon Ujk Çeku, Martin Ujka etj.
Ne fotografi eshte edhe nje tabel ku ne osmanilsht shkruan: "Rrofte Padishahu - Os; Padisahim çok yasa"


June 02, 2022

Mirësit e mbjelljes së pemëve - Hadith

Islami meson se nje nder punet e mira qe njeriu mund te bej eshte mbjellja e pemeve. Pemet dhe jo vetem rrisin cilesin e jetes (oksigjen) po ashtu prej tyre furnizohemi me fruta, drunje dhe hije. Me pare udhetaret kishin tradite qe ne vend pushime te mbjellnij pem e te ndertonin kroje me qellim qe udhetaret te pushinin dhe te çlodhen. Perveç ketyre ne islam mbjellja e pemeve eshte sadakata ndaj Profeti Muhammed a.s. ka thene: 
"Ai qe mbjell peme Allahu xh.sh. do ti jap aq shperblime sa ajo peme jep frute apo miresi te tjera te saj." (Ahmedi)

Ne nje hadith tjeter Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ai i  cili mbjell ndonje peme, frytet e se ciles i shtrytezon njeriu (per mire), apo ndonje kafshe a shpend, kjo do ti shkruhet si sadaka." (Muslim)

Nders ne nje hadith tjeter thote: "Ai qe mbjell ndonje drith apo ndonje peme dhe me frutet e saj ushqehen shpezet, njerezit ose ndonje gjallese, do ti llogaritet si te kete dhene sadaka." (Ahmed)

Profeti Muhammed a.s. thote: "Hurma dhe pemet e tjera jane bereqet per ate qe i mbjell si dhe per ata qe do t'i trashegoj, çdo here nese jane falenderues dhe mirenjohes Allahut xh.sh." (Taberani)

Pergatiti
Gezim KOPANI

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com