May 30, 2021

Lutje per shendetin

Kur Profeti Muhammed a.s. i bente lutje Allahut xh.sh. per shendet, thoshte kete lutje:
O Zot ! Me mbro trupin, syte dhe veshet e mi ! " (Ebu Davud)

Ne nje hadith tjeter kemi ku tregon se profeti Muhammed a.s. lutej per shendetin duke bere kete dua:
Zoti im! Me fal mua, me meshiro, me udhezo ne rruge te drejte, me jep shendet dhe me furnizo me miresi ! " (Muslim) 

Kur e kan pyetur profetin Muhammed a.s. se cila eshte lutja me e mire qe duhet bere? Ai ka thene:
"Kerkoni mirsit e Allahut dhe shendet ne kete bote dhe boten tjeter " Me pas shtoj: " Nese i keni keto, atehere do jesh i shpetuar ne kete bote dhe tjetren." (Ibn Maxhe)

Ndersa Ebu Bekri ka thene: "Pas besimit (imanit) ashkujt nuk eshte dhene gje me te mire se sa shendeti"

Pergatiti
Gezim KOPANI

May 27, 2021

Kush eshte Gazi Mehmet Pasha ?

Xhamia e Bajraklis - Prizren 

Gazi Mehmet Pasha ndryshe njihet me emrin Mehmet Bej Dukagjini i cili eshte i biri i Ahmet Pashe Dukagjini (1) Ashtu sikurse babai i tij edhe Gazi Mehmet Pasha arriti fame te madhe ne fush betej duke u bere keshtu nje nder ushtaret me te njohur te Perandorise Osmane. Per shkak te trimeris dhe suksesit te tij merr graden Pasha dhe Gazi. Me vone ai behet Sanxhakbeu i Shkodres.

Ne drejtimin e tij si Sanxhakbe ai la disa ndertima me vlera te medhe sociale, kulturore dhe islame ne travat shqiptare, sidomos ne qytetin e Prizrenit. Me donacionet e tij personale per hir te Zotit ne mahallen e Bajraklis ndertoj Xhamin  e Bajraklis (2).
Ndertimi i xhamis filloj ne vitin 1571 dhe ka perfundur ne vitin 1574. Shuma e perdorur per ndertimin e kompleksit te Gazi Mehmet Pashes ishte 340.000 akçash te cilat si destinacion do perdoren per ndertimin e xhamise dhe medresese.
Hamami i ndertuar nga Gazi Mehmet Pasha - Prizren

Perveç xhamise Gazi Mehmet Pasha ndertoj; mejtepe, medrese (3), ders hane, hamam, tyrbe, biblotek. Edhe sot te gjitha keto ndertasa ndodhen ne qytetin e Prizrenit. Krahas ketyre ndertimeve ai ngriti dhe tyrben e tij personale e cila ngeli bosh pasi Gazi Mehmet Pasha vdiq ne vitin 1596 gjate nje beteje ne Hubgari ku edhe u varros.(4)

Pergatiti
Gezim KOPANI

__________
1. Ahmet Pash Dukagjini eshte shqiptare prej familjes Dukagjini.  Rreth vitit 1503 behet Sanxhakbej i Ankaras. Ne vitin 1503 u martua me Gevhershah Sullatan (Ishte vajza e Ajshe Hatun e bija e Sulltan Bejazidit II-te e cila ishte e martuar me Guvej Pasha. Nga kjo martes ato kishin nje djale i quajtur Ahmet Beu dhe tre vajza te quajtura; Gervhershan Sulltan, Kamershah Sulltan, dhe Mihrima Sulltan). Nga kjo martes ai kishte nje djale dhe nje vajze: Dukagjinzade pra Mehmet Pasha (Gazi Mehmet Pasha) dhe Fatma Sulltan. Ne vitin 1511 Ahmet Pash Dukagjini behet Bejlerbeu i Anadollit duke luajtur nje rol madh ne sigurimin e Princ Selimit i cili ne vitin 1512 behet Sulltan. Ne vitin 1513 behet vezir (minister) duke marr keshtu pjese ne Divanin (mbledhjet Sulltanore). Ahmet Pash Dukagjini korri fitore te medhe duke u renditur nder Pashallaret me me ndikim. Ai kishte nen drejtim 20.000 ushtar te rangut te larte te quajtur "Spahi". Ahmet Pasha Dukagjini arriti te behet deri Vezir i madh (si te thuash Kryeminister). Per shkak te arritjeve te medha, kundershtaret e tij filluan ta keqinformojne Sulltan Selimin gjoja se Ahmet Pash Dukagjini ishte pjese e protestave qe organizonin Jeniçeret. Per shkak te ketyre inromacioneve Sulltan Selimi merr vendimin per ekzakutimin e tij. Ahmet Pash Dukagjini vdiq ne vitin 1515.
2. Xhamia e Bajraklis Prizren ndryshe njihet edhe si xhamia e Gazi Mehmet Pashes dhe eshte xhamia me e rendesishme per qytetaret dhe besimtaret myslima te Prizrenit dhe jo vetem. Xhamia ka nje siperfaqe prej 1907 m2 nga e cila brendesia e saj eshte 771 m2. Ndersa oborri i saj ka nje siperfaqeje prej 1.136 m2. Xhamia ka minare dhe kuben qendrore. Xhamia ka 27 dritare, nje dere hyrse kryesore dhe pese hyrje anesore.  Ne deren hyrse te xhamise me shkrim osman ka te shkruar: "Kjo xhami eshte ngritur ne vitin 981 hixhri, nga Gazi Mehemet Pasha i cili e nuk e ka ndertuar kete xhami per shyhret (bukuri) por per hir te Allahut ti sherbej qytetit te Prizrenit." Ne oborrin e xhamis ndodhe dy dyre hyrse. Ne brendesi xhamia ka Mihrabin (vend ku drejton faljen e namazeve imami) si dhe Mimberin (vend me shkall ku imami mbah predikimin e dites se xhuma dhe bajrameve), Kursi (vend ku mbaj vaiz imami), Mafili (vend ku qendron Muezini). Ne mermeret e perdorurar brenda ka te shkruar "Bismilahir Rahmanir Rahamim". Po ashtu brenda xhamis ndodhe dhe dy sahat (ore) te kohes se perandorise osmane. Perveç ketyre, xhamia e Bajrakli eshte e rendesishme dhe per faktin historik se ne kete xhamia jane mbajtur Kuvendet e Lidhjes se Prizrenit perkitazi me 10 qeroshor 1878. Xhamia e Bajraklis eshte monument i mbrojtur me vendim nr.1442/57  eshte "Monument i trashegimise kulturore ne Kososve" i kategorise "arkitekturore".
3.Medreseja qe ndertoj Gazi Mehmet Pasha ishte nder me te vjetrat jo vetem ne Prizren por pothuajse ne tegjithe zonat e tjera. Medreseja ka funksionuar deri ne vitin 1947 ku okupatori serb e mbylli me dhune.
4. Ne tyrben e tij sot jane vendosur doreshkrime dhe libra te vjetra te prejudhes osmane si nje Kur'an i vitit 1312.

May 26, 2021

Islami dhe toleranca e tij

Fotografi e bere me Personat me Aftesi Ndryshe - Ne foto nder te tjere eshte:
Myftiu i Pukes Gezim Kopani sebashku me Famullitarin e Kishes Katolike Puke 

Islami eshte fe e mirseise, paqes, dashurise dhe tolerances. Kjo verehet ne shume ajete te Kur'anit, hadithe te Profetit Muhammed a.s., tek jeta e shokeve te tij etj. Shembulli i paqes e gjejme pikerisht tek Profetit Muhammed a.s. i cili respektonte ithtaret e librit jahudi apo te krishter. Madje i vizitonte kur ato ishin te semure , jepte dhe merrte prej tyre.
Nje rast i vjen profetit Muhammed a.s. nje delegacion (Nexhran) te cilet ishin te krishtere. Ata arriten ne Medine pas kohes se ikindis ku hyne ne xhami dhe filluan te benin lutjet e tyre. Disa tentuan ti pengojne, por Profeti Muhammed a.s. u tha: "Lereni ata!".  Ata u drejtua nga ana e lindjes dhe kryen lutjet e tyre.(1)
Pervec ketij rasti kemi edhe nje shembull tjeter kur Profeti a.s. u eshte gjendur prane duke i ndihmuar ata. Kete e tregon Sajid ibn Musejeb se Profeti Muhammed a.s. i ka dhene vazhdimisht lemoshe nje familje hebreje. (2) 
Po ashtu tregohet se gjate jetes se profetit Muhammed a.s. qelloj te kaloj pran tij xhenasja e nje jahudije dhe Profeti Muhammed a.s. ne shenje respekti u ngrit ne kemb. Shoket i thane: Eshte xhemaze jahudije (jomusliman), Muhammedi a.s. tha: "A nuk eshte njeri?"
Nje rast udheheqesi i myslimaneve Omeri r.a. po kalonte ne Sham pran disa banoreve te krishter te cilet ishin te semur nga semundja e lekures. Kur shikoj kete gjendje , Omeri r.a. urdheroj qe tju jepej ndihme sociale duke perdore te hollat e mbledhura nga myslimanet.
Respekti dhe toleranca e islamit ishte e gjithanshme madje edhe kur ndonje jomysliman ndrronte jete. Keshtu tregohet se Harithit i vdeq nena e tij e cila ishte e krishter. Xhenazen e saj e percollen per ne banesen e fundit shoket e profetit a.s.(3)

Pergatiti
Gezim KOPANI


__________
1. Muxhdehid ibn Kajim ne librin "El hedijun nebevi" i cili flet mbi fikhun thote: "U lejohet hyrja e ithtareve te librit ne xhamite e myslimaneve dhe dhenjen e mundesise per kryerjen e lutjeve te tyre ne prani te myslimaneve dhe anasjelltas nese eshte i rastesishem, por me kushte qe te mos behet e zakonshme."
2. Libri "El Emual" Ebu Ubejd
3. "Jomuslimanet ne shoqerin islame" dr. Jusuf Kardavi

May 21, 2021

Vlersimi i jetes sipas njeriut me jetegjate ne bote


Tregohet se Profeti Nuh a.s. kishte jetuar njemije vite para tufanit dhe njemije vite pas tij. 
Kur i erdh meleku i vdekjes Nuhut a.s. , e pyeti: 
-O njeriu me jetegjate! Si t'u duk jeta? 
-Nuhu a.s. i thote: "Si nje shtepi me dy dyer, hyn nga njera dhe del nga tjetra."

Prandaj sado qe te jetosh ne kete bote do te duket shume e shkurter, nderkohe jeta pakufi do jete ne boten tjeter ku do vlersohemi per cfare kemi bere ne kete bote.
Allahu na befte prej te mirve!

Pergatiti
Gezim KOPANI

E keqja asnje here nuk duhet te te largoj nga e mira

Njeriu e jeton jeten ne menyra te ndryshme. E keni vene re se ka ore, dite, muaj ndoshta dhe vite qe je i dhene te besh mir? Apo e kunderta e saj, mendon gjera jo te mira dhe thua me veten jam i keq, e kam bere kete gabim, kam hyre gjynah ketu e per keto vendos te mos jesh me ai njeriu i mir. Keto jane vesves te shejtanit. Prandaj i pa gabueshem eshte vetem  Allahu xh.sh.
Nnjeriu pa dallim gjinije, moshe apo niveli jetesa a posti, jemi krijesa qe gabojme, por profeti Muhammed a.s. thote: "Ma i mire nder ju eshte ai qe pendohet per gabimet (gjynahet) e bera."

Tregohet se nje nga shoket e profetit Muhammed a.s. i quajtur Handhal e akuzonte vetem e tij per hipokrizi, sepse kur ishte ne shtepi me familjen e tij, ndjehej ndryshe  ne krahasim kur ishte ne shoqeri te Profetit Muhammed a.s. Kur e degjon kete rast Profeti Muhammed a.s. i thote: "Nese vazhdimit do te qendronit te mire sic jeni pran meje atehere meleket do ju jepnin doren. Por ka kohe e kohe."


Pergatiti
Gezim KOPANI

May 13, 2021

Falja e Fiter Bajramit ne rrethin e Pukes

Qe heret ne megjesi dhjetra besimtare mysliman te rrethit te Pukes i jane drejtuar xhamive per kryer faljen e namazit te Fiter Bajramit. Te shume kan qene besimtaret qe moren pjese ne faljen dhe festim e Fiter Bajramit ne xhamin e Pukes te cilet uruan njeri tjeterit per shendet dhe lutje te pranuara tek Allahu xh.sh. E njejta atmosfer ka mbizoteruar edhe ne xhamin e fshatit Qerret dhe xhamin e fshatit Iballe.

Xhamia Puke (13.5.2021)

Xhamia Puke (13.5.2021)

Xhamia Puke (13.5.2021)

Xhamia Qerret - Puke  (13.5.2021)

Xhamia Iballe, Puke (13.5.2021)
Mesazh urimi me rastin e Fiter Bajramit (2021)


Bismilarhi Rahmanir Rahim !
Ne emer te Allahut, Meshiruesit dhe Meshireberesit!

Te nderuar besimtar mysliman te rrethit Puke!

Neser 13 maj 2021 eshte festa e Fiter Bajramit. Feste kjo e cila vjen pas muajit te bekuar te ramazanit. Me kete rast uroj te gjithe agjeruesit; Allahu tju kete pranuiar agjerimin, punet e mira dhe te na kete falur gjynahet!
Nen kete armosfere uroj te gjithe myslimane pukjan dhe jo vetem Gezuar feste e Fiter Bajramit! Allahu ju dhente shenet dhe ju ruajt nga cdo gje e keqe!
Si cdo here urim i vecante eshte per te gjithe myslimanet pukjane dhe te tjeret, qe ndodhen ne emigrim; Allahu ju dhente shendet dhe cdo te mire!
Dhe nje here urime festen e Fiter Bajramit!

Gezim KOPANI
(Myfti i Pukes)May 11, 2021

Takim ne fshatin Kabash – Pukë

Takim me nje pjese te banoreve te fshatit Kabash - Pukë ku perveçse fola mbi vlerat e dhjete diteve te fundit te muajit ramazan dhe nates se Kadrit, fola dhe mbi traditen e bashkejeteses nder fetare te ketij fshati, kjo pasi ne takim kisha dhe banore te besimit katolik. 
Me kete rast me erdh ne ndihme tradita dhe historia e cila na kujton te gjitheve vlerat e bashkjeteses fetare te Kabashit duke mbajtur lart emrin Kabash fis i pare dhe me vlera te larta.

Kabash, maj 2021

Takim ne xhamin e fshatit Iballe - Puke


Ne kuader te muajit te bekuar ramazan zhvillova nje takim me xhematin e xhamise se fshatit Iballe ku fola mbi vlerat e muajit ramazan dhe rendesin e nates se kadrit.


Pas takimi me besimtaret mysliman ne xhamin e fshatit Iballe , Puke. Maj 2021

Takim ne xhamin e Pukes me nxenesit e mejtepit

Prill , 2021

Falja e namazit te teravis ne xhamin e qytetit te Pukes (ramazan 2021)

Vlera e natës së Kadrit


 

Vlerat e sadakasë


 

Aktivitetet e Myftinisë së rrethit Pukë ndër vite

 


Femra në islam


 

Mejtepet e rrethit Puke ndër vite


 

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com