May 30, 2017

Inaugurimi i xhamisë së fshatit Qerret , Pukë

Fotografi nga dita e inagurimit te rindertimit te xhamise se fshatit Qerret 21 maj 2017

Xhamia e fshatit Qerret Puke

Sipas kujteses popullore por edhe te arkives se Myftinise Puke xhamia e fshatit Qerret eshte ndertuar rreth 350 vjeçare. Ne fillim gjate perandorise osmane per te vijuar po te njejten kohe nga Bushatlit e Shkodres te cilet ndihmuan myslimanet e fshatit Qerret ne ndertimin e xhamise se fshatit Qerret. Sistemi komunist e perdori xhamin per zyra te kopratives ndersa minaren e demtoi. Me ardhjen e demokracise besimtaret mysliman te fshatit Qerret filluan perpjekje per rindertimin e saj. Qe nga viti 1995 e ne vazhdim shume perpjekje jane bere per rindertimin e xhamis , aq sa edhe drejtues te Komunes Qerret i jane drejtuar Komunitetit Mysliman te Shqiperise por edhe te Myftinise Puke me kerkese per rindertimin e xhamise se fshatit Qerret . (Arkivi i Myftinise Puke , reference shkres nr.94, dt. 06.08.2003) Ndersa me date; 28.07.2004 u dha leja per rindertim nga ana e Komunes , por per munges fondi nuk filluan punimet, por ne vitin 2011 Myftiu i Pukes Gezim Kopani pasi gjeti donator per rindertimit te xhamise se fshatit Qerret, ju drejtua me kekese Komunes Qerret per dhenien e Lejes se Ndertimit te xhamise se fshatit Qerret. (Arkivi i Myftinise Puke, nr. 99, dt.08.12.2011
Ishte viti 2011 ku me interesimin e Myftiut te Pukes Gezim Kopani te nisnin bisedimet me donatorin e kesaj xhamie te nderuarin H.Sait Fishta. Themelet e xhamise Qerret u hodhen me date 27 korrik 2012. Xhamia ka nje vakuf prej 10660 m2 toke. Inagurimi i xhamis u be me 21 maj 2017. 
(Teksti i shkruar ne ftesen e shperndare me kete rast)

Pasqyrimi ne revisten Drita Islame te Komunitetit Mysliman te Shqiperise

Hap dyert Xhamia e re e fshatit Qerret, Puke

Ne nje atmosfere te mrekullueshme festive u zhvillua ceremonia e inaugurimit te xhamise se fshatit Qerret, Puke. Ceremonia u hap me himnin Kombetar, per te vijuar me pas me pjese kuranore. Myftiu i Pukes, z.Gezim Kopani, pasi falenderoi te pranishmit per pjesmarrjen, u shpreh: "Kjo faltore e Allahut do te shperndaje paqe e dashuri. Kjo dite eshte dite feste e gezimi per te gjithe banoret e fshatit Qerret, por edhe me gjere."
Te pranishmit i pershendeti edhe nenkryetari i Komunitetit Mysliman te Shqiperise H.Bujar Spahiu "Kam nderti t'ju percjell ne kete dite gezimi, urimet me te mira per kete vater te dijes dhe kultures. Nder begatite me te medha per shoqerine jane edhe objektet e kultit" , tha nder te tjera z.Spahiu.
Ne emer te Bashkesise Islame te Kosoves pershendeti Bahri Sejdiu, i cili theksoi se ky eshte nje sihariq per besimtaret, per ata qe do ta zbukurojne kete xhami me paqe, me harmoni e tolerance.
Pershendetje beri edhe kryebashkiaku i Pukes z.Gjon Gjonaj, i cili shprehu kenaqesine qe merrte pjese ne inaugurimin e kesaj Shtepie te Zotit.
Nderuam me pjesemarrjen e tyre nenkryetari i Kuvendit te Shqiperise, z.Shpetim Idrizi, perfaqesues te Bashkesise islame te Republikes se Kosoves, myftiu i Tiranes, H.Ylli Gurra, myftiu i Malesise se Madhe, H. Edmir Smalaj, myftiu i Lezhes, H.Agim Terziu, drejtori i shoqates Istanbul z.Ridvan Seferaj, drejtori i fondacionit Miresia, z.Korab Kaja, imame e besimtare te shumte te ardhur nga qytetet e Shqiperise, Kosoves e Maqedonise.

(Marr nga: Drita Islame nr.06, qershor 2017 fq.15)

Te dhenat e objektit te xhamise se fshatit Qerret, Puke

-Projektuesi: Arkitekt Endrit Tuzi
-Fillimi i punimeve: 27 korrik 2012
-Perfundimi i punimeve; 21 maj 2017
-Forma e objektit: Xhami me dy kate dhe me nje kapacitet per 400 persona. Xhamia ka kupol qendrore dhe dy minare.
-Siperfaqja e katit Perdhe: 220 m2.
-Siperfaqja totale e ndertuar: 300 m2.
-Volumi tota i ndertuar: 4200 m3
-Ndjekes te punimeve: Ing. Hysni Bushi dhe Gezim Kopani (Myfti i rrethit Puke)


Pergatiti
Gezim KOPANI
Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com