March 24, 2021

Thone se historia perseritet...

Mehmet Akif Ersoy


"Thone se historia perseritet...
Po te merrej mesim, a do te perseritej vertet?
"
                                              (Mehmet Akif Ersoy)

Pergatiti
Gezim KOPANI

Drejtesia eshte themeli i shtetit (pushtetit)

Omeri r.a. ka thene:

"Drejtesia eshte themeli i shtetit (pushtetit)"


Pergatiti
Gezim KOPANI

March 09, 2021

Pershkrimi i nates se Israsë dhe Miraxhit nga Profeti Muhammed a.s. 

Xhamia e El Aksa


Ebu Dherr r.a. pyet Profetin Muhammed a.s. mbi naten e Israse dhe Miraxhit. Profeti Muhammed a.s. nder te tjera i thote: 
"Isha ne Mekke, ne tavanin e shtepise time u shfaq nje drite e madhe e cila gati sa nuk mi mori syt. Ishte meleku Xhebrail i cili me ferkoi syt me ujin zemzem , me hapi gjoksin dhe ma pastruan zemren me nje ene te mbushur me iman (besim). 
Pastaj Xhebraili me solli nje kafshe te bardhe i cili quhej "Burak" Me pas u nisem drejte xhamis el Aksa dhe me pas drejte qiellit.
Duke ju afruar qiellit Xhebraili thote; O rojtar te qiellit hapni dyert!
Une e pyeta: Kusha jene rojtaret?
Xhemralili heshti pak e me pas me tha: Meleket!
Kur u afruam me shume, nje nga meleket kryesore te qielli pyeti: Kush jeni ju ?
Xhebraili tha: Jam Xhebraili!
Meleku i qiellit pyet serisht: Kush eshte ai qe eshte me ju?
Xhebraili i thote: Eshte Muhammedi a.s
Meleku pyet: A eshte i derguar? 
Xhebraili i thote: Po! Eshte i derguar!
Ne qiellin e pare shikova nje burre te gjate. Xhebraili me tha: Ky eshte babai yt, Ademi a.s. te cilit i dhash selam dhe ai ma ktheu selamin.
Ne qiellin tjeter takova Profetin Jahja a.s. dhe Isa a.s. Me pas Xhebraili me dergoj deri tek qielli i trete ku takova profetin Jusuf a.s. Ne qiellin e katert takova profetin Idriz a.s. Ndersa ne qiellin e peste takova Profetin Harun a.s. ndersa ne qiellin e gjashte takova Profetin Musa a.s. ndersa ne qiellin e shtate takova Profetin Ibrahim a.z.
Me pas u ngjitem deri tek vendi ne te cilin shikova fruta te medha te cilat gjithashtu kishin gjethe te medha. 
Xhebraili me tha: Kjo eshte Sidretul Munteha!
Aty shikova kater lumej, Dy lumej ishin brenda dhe dy ishin jashte. Pyeta per keto Xhebrailin i cili me tha: Dy lumejt qe jane brenda jane lumejt e xhennetit ndersa dy te jashtimit eshte lumi Nil dhe Eufrat.
Me pas u ngjithem deri tek Bejtul Mamur (shtepia e luleve). Ketu me sollen tre gota per te zgjedhur; nje me vere, nje me qumesht dhe nje me mjalt. Une zgjodha qumshtin. Me kete rast Xhebraimi a.s. me tha: Te drejten ke zgjedhur. Kjo eshte "fitrah" ajo ku gjendesh ti dhe populli yt. Me pas mu obliguan 50 kohe namazi
...." (Teksa kthehet Profeti Muhammed a.s., pejgamberet e tjere e pyusin se cfar te ka urdheruar Allahu xh.sh? Muhammedi a.s. i thote ; Me urdhero 50 kohe namazi. Disa pejgamber i thane Profetit Muhammed a.s. qe te kthehet tek Allahu xh.sh. ku ti kerkoj uljen e koheve. Dhe keshtu ndodhi derisa kohet e namazit u zbriten ne 5 kohe namazi, por qe kan vleren e 50 koheve te namazit.) (Buhari teuhid 4, Muslim, Tirmidhi etj)

Pergatiti
Gezim KOPANI 

March 05, 2021

Allahu xh.sh thote: Nese robi im me afrohet duke ecur , Une do ti afrohem duke vrapuar !

Transmetohet nga Ebu Hurejre r.a. se Profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Allahu xh.sh. thote: "Une Jam ashtu sic mendon njeriu per Mua, dhe Une jam me te kur me kujton. Nese me permend ne veten e tij, Une do ta permend ate ne Veten Time, nese me permend ne mesin e njerezve, Une do ta permend ne nje bashkesia edhe me te mire se ajo. Nese me afrohet nje pellembe, Une do i afrohem nje krah, nese me afrohet nje krah, Une do t'i afrohem nje dore, nese me vjen duke ecur, Und do t'i afrohem duke vrapuar." (Buhari & Muslim) 

Pergatiti
Gezim KOPANI

March 03, 2021

Zotnite e Pukes

Xhamia Koder Hani Puke - Viti 1916

Ne Zotnite e Pukes dallojme Dizdarin dhe Agët e Pukes, sidomos Dera e Ali Agës, te njohur per bujari dhe atdhetarizem. Simbas tradites dhe dokumenteve osmane. Dizdari kishte prona te vetat ne Qelez, Puke, Terbun, Beçme te Kabashit, ne Lumbardh, Fushe Arrez, dhe aneve te bregut te Fanit te Madh, deri ne Rras te Kuzhnenit
Dera e Ali Agës i kishte pronat nomilae mbi Midhë, Dhuzhnes, Levrushk, Buzhal, Dedaj, Lajthize, pjeserisht ne Puke
Nga dera e Dizdarit u dallua Hoxhë Puka (Musa Puka) gjate Lidhjes Shqiptare te Prizrenit, se ciles iu be krah bashke me Ismail Bej Kryeziun (Puke). (1)

Pergatiti
Gezim KOPANI

_________
1.  Prof. Xhemal Meçi "Kanuni i Leke Dukagjinit , Varianti i Pukes" fq. 222

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com