July 26, 2022

Frika ndaj Allahut

Ne popujt e me parshem kishte jetuar nje person i cili ishte shume i pasur, por kishte bere shume gjynahe. Dhe pse kishte kaluar shume kohe ai nuk ishte penduar per gjynahet e tij. Nder gjynahet me te kqia ishte vjedhja e te vdekurve pasi ato varroseshin. Kur ju afrua vdekja thirri femijet dhe i pyeti: Cfare babai isha? Femijet i pergjigjen: Babai me i mire ne bote! Atehere ai u thote femijeve: A do beni ato gjera qe u theme edhe pas vdekjes time? Po i thone femijet! Atehere u thote: Kur te vdes do merrni kufomen time dhe do e digjni, bejeni shkrum e hi. Pasi te jete bere pluhur dhe hi do dilni nje dite me erë te forte dhe do e shperndani pluhurin mbi toke dhe dete. Pasi vdes, femijet marrin trupin e tij dhe e djegin, dhe hirin e trupin te tij e shperndajne sic kishte porositur babai i tyre, por Allahu xh.sh. urdhron token dhe detin te nxjerrin hirin e ketij burri. Hiri mblidhet nga cdo skaj e det ku ai ishte shperndar dhe ky njeri del para Allahut xh.sh. me trupin e tij. Allahu xh.sh. e pyet; Pse le kete porosi femijeve? Ai pergjigjet: O Allah! E lash kete porosi pasi kisha frike nga ndeshkimi Yt! Kur e tha kete , Allahu xh.sh. i thote:Meqene se ke frik ndeshkimit tim ti kam faluar gjynahet.
Allahu xh.sh. thote ne Kur'an: "Thuaj (O Muhammed), besimtaret le t'i gezohen vetem miresise se Allahut dhe meshires se Tij, pasi ajo eshte shume me e dobishme se punet e tyre." (Junus; 58)

Pergatiti
Gezim KOPANI

July 25, 2022

Vlera e një kafshate buke

Nje dite nje grua e varfer del sebashku me djalin e vogel per te lyp. Ngaqe ishte dielli i forte vendos ta le djalin nen hijen e pemes dhe vet doli te lypte ne rruge. Pasi i dhane nje cop buke, ajo u kthye tek djali, por nuk e gjeti aty, dikush e kishte marr. Vetem ate djal kishte dhe filloj te qaje me ze. Ne ate moment vjen nje person edhe me i varfer se ajo dhe i thote gruas: Kam dite qe nuk kam futur gje ne goje, mund te me japesh ndonje gje? Ajo e shikoj dhe i dha buken e falur dhe perseri vazhdoj te qante. Pas nje kohe te shkurter vjen nje person me djalin e saj perdore. Ajo e gezuar u ngrit dhe i tha: Çfare do me djalin tim? Ai i tha: E mara qe ta shisja per skllav, por gjate rruges nje ze i brendshem me thoshte: Si do te ndihesh ti nese do ta merrnin femijen tend e ta shisnin per skllav? Prandaj erdha per ta sjell. Gruaja ishte besimtare e madhe ndaj Allahut xh.sh., dhe e kuptoj miresin e Allahut dhe tha:  O Allah ! Ti je i Lavdishem! Je aq i madhe sa nje kafshate buke e shperblen me djalin e kthyer!

Allahu xh.sh. thote: Te devotshmit ndaj Allahut jane ata te cilet e besojne te fshehten, e kryejne namazin dhe prej asaj qe ne u kemi dhene ata japin zekat e sadaka." (El Bekare; 03)
              

Pergatiti
Gezim KOPANI

July 15, 2022

Shpella e Radacit - Pejë Kosovë ( Radaci cave )

Shpella e Radacit , Peje - Kosove. 
Ne fotografi jane vaskat (100 te tille) ose bazen. Ndersa ne formen e dores eshte bashkimi
i stalagtitit me stalagmitin. (korrik 2022)

Shpella e Radacit ndodhet 11 km larg qytetit te Pejes - Kosove . Shpella ka dy hyrje; hurja e nxehte (e cila eshte e mbyllur) dhe hyrja e ftohte. Gjatesia e shpelles eshte rreth 3620 m nga te cilat 250 te aksesueshme per vizitoret. Shpella eshte formuar si pasoj e forces se ujit i cili ka ndryshuar drejtim, por gjate veres ne thellsin e shpelles vijon te kaloj nje sasi e vogel ndersa gjate dimrit me shume. Uji vjen nga bjeshket e Namuna duke formuar keshtu burimin e Drinit te bardhe.(1) Shpella ka pjesen hyrese, blloqet qendrore, dhoma e lakuriqve etj. Pjesa me e bukur e shpelles eshte ajo e vaskave ose bazeneve ( 100 te tille) te cilat jane formuar si pasoj e rrjedhjes se ujit. Interesant eshte bashkimi stalagtiteve dhe stalagmiteve ku sipas ciceronit per tu bashkuar eshte dashur 2 milion vite.(2)
Sa per kuriozitet, nje stalakmit qe te rritet 1 cm i duhet te pakten 100 vjet. Teperatura mesatare e shpelles eshte 8-12 grade celzius. 

Pergatiti
Gezim KOPANI


________________
1. Drini i Bardhë eshte lum qe buron nga mali i Rusolise dhe gurra e Shpelles se Radacit ne Pejë ne lartesin 586 m mbi nivelin e detit. Disa metra poshte shpelles krijohet nje ujvar e bukur me gjatesi rreth 30 m. Drini i bardhe pershkruan nje pjese te territorit te Kosoves (ana perendimore) per tu bashkua me Drinin e Zi ne qytetin e Kukesit.
2. Stalagtit dhe Stalagmit jane fjale greke. Me stalagtit kuptohet pikim uji (me perberje gelqerore dhe jovetem) i cili bie pike pike dhe ne ne toke formohet stalagmiti.

Vaskat e shpelles se Radacit - Peje , Kosove.

Stalagtitet e shpelles se Radacit ne Peje , Kosove (Korrik 2022)

Stalagmitet e shpelles se Radacit ne Peje, Kosove (korrik 2022)

Shenim: Fotografi te bera nga Gezim KOPANI (korrik 2022)

Festa e Kurban Bajramit është festë për të gjithë

Festa e Kurban Bajramit eshte feste e bekuar pasi ate e permend Allahu xh.sh. ku thote; "Pasha çiftin dhe pasha tekun" Çifti eshte dita e dhjete e Dhul Hixhes pra dita e Kurban Bajramit ndersa teku eshte dita e Arafatit. Po ashtu per kete feste ne suren Keuther Allahu thote: "Falu dhe bej kurban per hir te Zotit tend."
Ne kete kuader besimtaret mysliman falin namazin e Kurban Bajramit dhe ato qe kan mundesi (qe plotesojne nisabin) bejne therjen e Kurbanit per hir te Allahut. Me qellim e te qenurit pran nevojtarit besimtaret ndaj mish kurbani per ta. 
Ne kete kuader edhe kete Kurban Bajram fal mbeshtetjes se shoqates V.H.K. Istanbul dhe Fondacionit Miresia u be shperndarja e mishit te kurbanit per dhjetra familje ne qytetin e Pukes dhe jo vetem.Date; 10 korrik 2022

Festimi i Kurban Bajramit në rrethin e Pukës

 

Falja e namazit te Kurban Bajramit ne xhamin e qytetit te Pukes . Date; 09 korrik 2022

Gjate hytbes se Kurban Bajramit ne xhamin e qytetit te Pukes. Date; 09.07.2022

July 08, 2022

Urime festen e Kurban Bajramit 2022


Bismilahir Rahmanir Rahim!
Ne emer te Allahut, Meshiruesit, Meshireberesit!


Te nderuar besimtar mysliman te rrethit Puke!

Me kenaqesi ju njoftoj se neser date 09 korrik 2022 eshte festa e bukur e Kurban Bajramit. Kjo feste bashkon myslimanet ne lutje, solidaritet dhe urime ndaj njeri-tjetrit. Ndaj ne keto momente te bekuara te lusim Allahun xh.sh. per jeten, shendetin dhe Atedheun tone. Ta lusim Allahu xh.sh. qe te na ruaj nga fatkeqsite, aksidentet, dhe ta lusim Allahun xh.sh. per te semuret qe tju jap sherim, jetimet , te moshuarit, te vetmuarit dhe te pamundurve tju jap force.
Ne perfundim ju uroj: Nga mot Gezuar festen e Kurban Bajramit! E festofshi Bajramin me lutje te pranuara dhe me gezim te bashkuar me njeri-tjetrin! Dhe nje here Gezuar Kurban Bajramin !


Me respekt
Gezim KOPANI
Dita e Arafatit

Arafati eshte dite e bekuar per te gjithe myslimanet pasi ne kete dite Allahu xh.sh. ka persosur fen. Per kete dite dhe festen e Kurban Bajramit , Allahu xh.sh. thote: "Pasha çfitin dhe tekun!" (El Fexher;03)
Çifti eshte dita e pare e festes se Kurban Bajramit pra eshte dita e dhjete e Dhulhixhes ndersa teku eshte dita e nente e Dhulhixhes pra dita e Arafatit.
Per kete dite Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Lutja (duaja) me e mire eshte lutja qe behet diten e Arafatit, dhe lutja ime por edhe te profeteve para meje eshte: "La ilahe il-Allahu, vahdehu la sherike leh,lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kul-li shejin kadir." Ndaj kush e thote njeqind here kete eshte sikur ai qe ka liruar nje rob (skllav) , i shkruan njeqid te mira dhe i fshihen njeqind te keqija." (Buhariu)

Pergatiti
Gezim KOPANI

July 06, 2022

Disa rregulla mbi Kurbanin

Ne fene islame therja e kurbanit behet vetem per Allahun xh.sh. dhe ai qe ben kurban merr sevape dhe me mishin e ndar qe ua jep te tjereve fiton sevap dhe gezon familjen perfituese.  Ndaj Allahu xh.sh. thote: "Fale namazin dhe bej kurban per hir te Allahut xh.sh.( Kevther; 2)

Per ke behet Kurbani ?

Kurbani eshte nje nga aktet me te rendesishme te fese islame.  Sipas fikhut islam kurbani njihet si: "El ud-hijetu" qe do te thote; therrje e kafshes per hire te Allahut. Kurbani behet vetem per Allahun xh.sh. e kunderta eshte e ndaluar. Per kete Muhammedi a.s. ka thene: "Allahu xh.sh e mallkon ate qe ther kurban jo per Allahun."  (Muslimi)
Berja e kurbanit eshte vazhib. Ai u be vaxhib ne vitin e dyte pas Hixhretit , ashtu sikurse zekati dhe sadakaja e fitrit. Me berjen e kurbanit obligohet ai qe eshte; mysliman dhe i cili ka plotesuar nevojat e familjes dhe posedon apo ka te ardhura (nisab) ky e ka vaxhib therrjen e kurbanit.

Sevapet (miresit) e Kurbanit

Ne lidhje me sevapet qe merr besimtari me berjen e Kurbanit Profeti Muhammedi a.s. thote: "Kushdo qe ben kurban per hir te Allahut xh.sh, ai eshte me afer Allahut. Pa ra ne toke gjaku i Kurbanit ngritet dhe lartesohet nga Allahu xh.sh .Prandaj ju keshilloj qe te beni kurban.(Tirmidhi)
                                                                                       
Kush obligohet me therrjen e Kurbanit?

E ka detyre (vazhib) Ai qe ploteson keto kushte: 1. Te jete mysliman  2. nuk ka probleme psikike 3. qe ka mbush moshen e pjekurise 4. qe eshte i lire 5. qe gjendet ne zonen ku jeton kohen e kurbanit (pra qe nuk eshte udhetar) 6.Myslimani qe qe ka mundesi (nisabin) Ato qe plotesojn keto kushe e ka vazhib berjen e kurbanit.

Cilat jane kafshet qe lejohen per kurban?

Kafshet qe lejohen per kurban jane kafshet e imta si: dashi, delja , dhija, cjapi dhe qe jane nje vjeçar dhe kafshet e medha si: Lopa, mzati, (2 vjeç) dhe deveja (5 vjeçare). Sa i takon moshes se kurbanit tek kafshet e imta eshte kusht respektimi i moshes e cila duhet te kete plotesuar nje vit dhe te kete hyre ne vitin e dyte. Disa dijetar thone se ne disa rasta te vecante kur kafsha e imet eshte e rritur mir pra eshte aq e shendosh sa ajo mes turmes nuk ban dallim nga ato qe kan kaluar nje vit, ne kete rast kjo mund te behet kurban. Ndersa tek kafshet medha nuk lejohet te behen kurban ato qe nuk jane dy vjet e siper, ndersa deveja ka kush pes vjet. Nese kafsha e zgjedhur per kurban ka pjell para se te therret atehere te voglin e japin sadaka.

Nga keto kafshe qe permendem jane te vlefshme per:

1. Dashi dhe delja - per nje person. Mosha duhet te te jete mbi 8 muajsh mire eshte te jete 1 vit.
2. Cjapi dhe dhija - per nje person. Mosha duhet te jete 1 vit.
3. Mzati dhe lopa - per 1 deri 7 persona. Mosha duhet te jete 2 vite.
4. Deveja              - per 1 deri 7 persona. Mosha duhet te jete 5 vite.

Çfare kushtesh duhet te plotesoj Kurbani?

Keto kafshe duhen te plotesojne keto kushte:  Te jene ne gjendje te shendetshme pa semundje.Nuk duhet te jene te verber. Nuk duhet te kene dhembe te rene. Po ashtu permenden: nuk duhet vesh, bish te keptur apo te mos jet i sterilizuar (jo i tredhur, po ashtu majat e sisave). E çal qe nuk mund te ec deri tek vendi i therjes. Te mos jete shume e dobet. Eshte e papelqyr: kafsha te kete veshet e shqyer, apo te shpuar, apo me nje pjes te veshit te keput, kafsha e qethur.
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Mos beni kurban pervec ate qe eshte ne moshen e duhur, por nese kjo gje eshte e veshtir per ju, atehere therni qengj (jo ma te vogel se 6 muajsh) nga delet."(Muslim)

Cilat jane kushtet e berjes se Kurbanit?

Personi qe ther kurbani duhet te jete: Mysliman. Personi qe e ka bere nijet berjen e kurbani duhet te kete mundesi materiale ne berjen e tij (85 gram ari), te jete i lir, te jete i shendosht mentalisht, te jete ne mosh madhore, te mos jete udhetar, dhe kur te ther kurbanin te bej nijetin dhe fillon therjen (prerjen) duke thene: "Bismilah Allahu ekber" dmth: Ne emrin e Zotit, Zoti eshte me i madhi!" 

Duhet te kemi parasysh, kurbani eshte bindje ndaj Allahut dhe therrja tregon bindjen ndaj Allahut xh.sh jo se Allahu xh.sh. ka nevoj per ibadetet tona, agjerimin dhe aq me pak per kurbanet tona por ai deshiron te shikoj tek ne nivelin e bindjes ndaj Tij. Per kete Allahut xh.sh. thote:  "Tek Allahu nuk arrin as mishi e as gjaku i tyre (kurbaneve), por tek Ai arrin bindja juaj. Ai ashtu ua nenshtroi ato juve qe ta lartesoni, adhuroni Allahun per udhezimet qe u beri. Bemiresve merru myzhde.(El Haxh; 37) 

Kushtet e kurbanit jane: Te shtrihet kurbani mbi krahun e majte, te drejtohet nga kibla, te lidhen 3 kembet (njere lihet e lir qe te cliroj gjakun me levizjen e saj), i çelet fyti duke thene: "Bismilah Allahu ekber" eshte synet te thuhet edhe kjo lutje:
"Inne salati ve nusuki ve mahjaje ve mematil Lahi rabbil alemijn." d.m.th "Pa dyshim, namazi im, kurbani im jane per Allahun Zotin e Boterave." dhe ne fund permend se ky eshte kurbani im apo personit qe e ka.

Lekura e kurbanit nuk shitet. Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kush e shet lekuren e kurbanit ai nuk ka kurban." (Hakimi & Bejhakiu)

Shperndarja e mishit te Kurbanit

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nje te treten e mishit per familjen tuaj, nje te treten per te afermit tuaj, dhe nje te treten per te varferit." (El Hafidh ebu Musa el Esfehani)

A lejohet berja e Kurbanit per te tjeret?

Transmetohet se Aliu r.a. bente cdo here nga 2 kurbane. "Nje here e pyeten perse e ben kete? Ai eshte pergjigjur: Nje e bej per Profetin Muhammedin a.s. dhe nje e bej per vete.  Ali r.a. shtoj: Mua keshtu me ka urdheruar Profeti Muhammed a.s. dhe asnjehere s'do largohem nga kjo." (Ebu Davud)

Disa hadithe ne lidhje me kurbanin

Nga Aishja r.a. transmetohet se Muhammedi a.s ka thene: "Ai qe ben kurban (qe derdh) gjak kurbani per hir te Allahut xh.sh do marr nga Allahu xh.sh sevape te pa numerta. Kurbani eshte nje nder punet te cilat Allahu xh.sh i shikon dhe i vlerson."

Profeti Muhammedi a.s. ka thene: "Ne diten e Kurban Bajramit, (pas faljes se namazit te Kurban Bajramit) biri i Ademit nuk mund te beje ndonje veper me te mire se sa te therre kurban. Kurbani ne diten e kijamietit (si sevap) do te vije me briret, qimet, etj. Akoma pa rene gjaku i i kurbanit ne toke pranohet nga Allahu xh.sh. Prandaj ta keni zemren te kenaqur ne lidhje me kurbanin (te mos ju vije rend si pune apo veper)(Tirmidhi)

Profeti Muhammed a.s thote: "Diten e Gjykimit do te paraqitet Kurbani tek zotinia i tij e do te thote: "Filani eshte ai qe ka bere kurban per Allahun." (Ibn Maxhe)

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kushdo qe ben kurban per hir te Allahut xh.sh per cdo fije te qimeve te kurbanit do te kete sevape." (Hadith Hasen Sahih, Tirmidhi)
                                                                       
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Puna jone e pare sot eshte te falim namazin e bajramit, pastaj te kthehemi dhe te therrim kurbanet. Kush vepron keshtu ka ndjekur shembullin tim." (Buhari)

Berja e Kurbanit eshte synet (veper ) edhe e Profetit Ibrahim a.s. Kurbani behet pas faljes se namazit te Kurban Bajramit. Eshte e pelqyr qe kurbani te jete dash. Per kete kemi edhe kete hadith i cili tregon se: "Muhammed a.s. pas namazit te Kurban Bajramit bente Kurban 2 desh.(Ibn Maxhe)
                                                 
Kemi edhe transmetimin e Xhabiri b. Abdullah i cili tregon edhe menyren e kurban ku thote:
"Ishim se bashku me Muhammedin a.s. ne namazin e Kurbanit. Ai me te perfunduar hytben Muhammed a.s. zbriti nga mimberi dhe me pas kerkoj dy dash dhe kur filloj ta pres tha: "Bismilah, Allahu ekber." Ky eshte kurbani im(Ebu Davudi, Nesai) 

Çfare eshte kurbani Akika?

Akika eshte kurbani qe myslimani duhet bere kur shtohet me femije. Per kete profeti Muhammed a.s. ka thene: "Per cdo femije duhet bere akika (falenderim), ndaj beni kurban per femijen." Per mashkullin behen kurban dy kafsh psh dy desh ndersa per vajze nje kurban. 

Pergatiti
Gezim KOPANI


Lexoni hadithe ne lidhje me kete teme duke klikuar ketu: Hadithe mbi kurbanin

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com