October 24, 2018

Davudi a.s. dhe gruaja e varfer

Ne kohen e profetit Davud a.s. tregohet se nje here nje grua e varfer paraqitet para profetit Davud a.s. e cila e pyet : O i zgjedhuri i Allahut ! A eshte Allahu i drejte?
Davudi a.s. i thote: Si mendon keshtu? Padyshim qe Allahu eshte i drejte! Pse pyet?
Gruaja thote: Jam nje grua e ve dhe nene e tre vajzave jetime. Me ato mundesi qe kam punoj per ti ushqyer ato dhe ato me ndihmojne te tjerr ne tezgjah per shitur pelhur.
Nje dite u nisa per shitur pelhurat ne treg. I kisha vendos ne nje cop te kuqe. Gjate rruges u ula posh hijes se nje peme per te pushuar, pa pritur vjen nje shpend i madh dhe me rrembeu punimet dhe te hollat qe kisha.
Kjo ishte fatkeqesi shume e madhe pasi nuk kisha cfar te dergoj ne shtepi. Per kete shkak erdha tek ju.

Davudi a.s. pasi degjoj se cfare i kishte ngjare gruas se varfer tentoj qe ta qetesoj, por ne keto momente troket dera dhe futen brenda dhjete tregtar. Secili kishte njeqind monedha ari dhe duke ia dhene Davudit a.s. thane:I derguari i Allahut! Jepja ndonjerit qe e meriton!

Davudi a.s. i habitur pyet:Pse po e beni kete?

Tregtaret thane: O i zgjedhuri i Allahut! Ndodheshim ne dete dhe gjate lundrimit per shkak te nje stuhie. anijes ju shkaktua deme e vrima , nga e cila filloj te deperdoj uji. Ne kete momente te veshtira vjen nje shpend i madh dhe na hedh disa pelhura te punuara me dore, me te cilat bllokuam vrimat.
Kjo ishte ndihma e Zotit, keshtu qe vendosem qe secili prej nesh te jap sadaka njeqind 
te holla. Prandaj ti sollem juve.

Davudi a.s.i gezuar, buzqesh, dhe iu drejtua gruas per tia dhene te hollat dhe i thote: 
Nje Zot qe ben biznes duke investuar pasurin tende ne toke dhe dete. E shikon kjo eshte pergjigjia e pyetjes tende!

Pergatiti
Gezim KOPANI

October 18, 2018

Vdekja e Harunit a.s. dhe shtepia e bukur


Gjate nje bisede mes Musait a.s. dhe Allahu xh.sh , Allahu xh.sh i kerkoj profetit Musa a.s. qe ta dergoj Harunin a.s. ne nje koder pasi do tia marr shpirtin ne ate koder, duke i treguar Musait a.s. kodren ku do e dergonte.

Keshtu nje dite Musai a.s. dhe Haruni a.s. u nisen ne udhetim derisa ariten tek nje koder.
Aty shikuan nje lis te madh , para tij nje shtepi te bukur, e sapo e ndertuar, prej te ciles vinte nje arom.
Kur Haruni shikoj lisin e madh, shtepin e bukur dhe aromen qe vinte, i pelqeu shume dhe i kerkoj Musait a.s. qe ta shikoj nga afer.
Qe te dy ju afruan shtepis per ta shikuar.
Dalluan se cdo gje ishte e bukur dhe rregulluar, e pergatitur ashtu sic duhet me shtrat e cdo gje.
 Per shkak te lodhjes por edhe te bukuris dhe rehatis, Haruni a.s. i thote Musait a.s.; Do deshiroja shume qe te bej nje sy gjume ne kete shtrat!
Musai a.s. i thote qe te flej, por Haruni a.s. i thote: Kam frik se mos do vije i zoti i shtepis dhe do hidherohet me mua.
Musai a.s. i thote: Fli ti, pasi une jam ketu dhe nese vjen i zoti i shtepise , do i tregoj per arsyen qe ndodhemi ketu.
Haruni a.s. i thote: Jo, fli edhe ti me mua, e nese vjen i zoti i shtepis le te hidherohet me te dy.
Kur i zuri gjumi, Haruni filloj te ngushtohet, meleku i vdekjes ndodhej aty, duke parandjere kete i del gjumi para se te jap shpirt dhe i drejtohet  profeti Musa a.s. duke i thene:
"O Musa! Me mashtrove! dhe vdiq.
Per shkak se Harunit a.s. i kishte pelqyer vendi , lisi, shtepia dhe shtrati Allahu xh.sh. beri qe ashtu me te gjitha ta dergoj (shpirtin) Harunit a.s. drejt qiellit."(1)

Pergatiti
Gezim Kopani_________
1.Kjo eshte treguar nga Ebu Malik nga Ebu Salihu, nga Ibn Absasi etj deri tek Mesudi r.a

October 17, 2018

Jeta e profetit Junus a.s.


Profeti Junus a.s. rrjedh prej familjes se profetit Ibrahim a.s. Profeti Junus eshte i biri i Metait. Per kete profeti Muhammed a.s. ka thene: "Emri me i madh i Allahut eshte ai i cili kur e theret me te, te pergjigjet. Kush lutet me ate emer, lutja do ti pranohet, siç u pranua lutja e Pejgamberit te Allahut xh.sh, Junusit a.s. te birit te Mettait..." (Ibn Xheriri)
Junusi a.s.(1) ne Kur'an njihet si profeti i Balenes (2) Ai u derguar si Pejgamber tek banoret e Nejneves (3) te cilet kishin lene rrugen e besimit ne Allahun xh.sh. Per disa vite Junusi a.s. i ftoj ata qe te besojne Allahun xh.sh. por kjo gje nuk ndodhi. Per kete shkak Junusi a.s. u merzit shume saqe u largua prej tyre duke i paralajmeruar se do ti godas denimi i Allahut xh.sh.  (Per shkak te karakteristikes se gjarjeves mes Junusit dhe popullit te tij, Allahu ka vendosur ne Kur'an nje sure me emrin e profetit Junus a.s.)

Allahu xh.sh thote: "(Perkujto) Edhe ate te peshkut (Junusin) kur doli i hidheruar (prej popullit) dhe mendoi se nuk do ti vije me puna ngushte, po ne erresiraai tha se" Nuk ka Zot pos Teje, Ti je i paster, nuk ke te meta. Une i bera padrejt vetes." (El Enbija 87)

Pasi profeti Junus a.s. u larguar i hidheruar nga populli i tij, tregohet se filluan te shfaqet nje re e madhe dhe e zeze e shoqeruar me shkreptina te medhe e cila ju afrohej qytetit. Keshtu banoreve ju kujtua fjala e profetit Junues a.s. i cili u kishte bere me dije per denimin e Allahut xh.sh. Keshtu te paret e vendi u mblodhen , dhe vendosen qe te mbledhin te gjithe banoret ku u thane: Keto jane shenjat e denimit qe na tha Junusi, prandaj nuk ka shpetim tjeter per ne vecse te pendohemi e te pranojme keshillen dhe rrugen e Junuesit a.s., keshtu te gjithe pranuan rrugen e profetit Junues a.s.
Tregohet se "Kur i braktisi Junusi, populli filloj te bindet  se me te vertet do ti godas denimi."(4) Tregohet se ata u bene askete duke treguar pendes aq sa ne lutje qanin per gjynahet"(5) Filluan te ngjiten ne kodra duke shprehur pendesen e tyre. Nderkohe qe shprehnin pendesen reja e zeze vazhdonte teqendronte siper tyre, dhe kjo per tre dite, derisa sa Allahu xh.ua pranoj lutjen.

Allahu xh.sh thote: "...Ne larguam prej tyre denimin shemtues ne jeten e kesaj bote dhe i lejuam te jetojne deri ne je afat te caktuar." (Junus, 98)

E gjithe kjo kishte ndodhur ne nje kohe qe profeti Junus a.s. ishte i zemeruar , perse nuk erdh ndeshkimi per kete popull i cili adhuronte nje statuj te bere nga ato e cila quhej Bal. Keshte ne kete gjendje Junusi a.s. i zemeruar u largua nga populli i tij, duke vepruar keshtu ne koken e tij. Por Allahu xh.sh beri qe atij ti ndodh ndodhia e detit me balenen qe ai ta kuptojne veprimin e tij te nxituar.
Allahu xh,sh. thote: "Perkujto Junusin kur doli i hidheruar prej popullit dhe mendoi se nuk do ti vije me puna ngusht..." (El Enbija, 87)


Junusi a.s. ne det

Ashtu i zemruar profeti Junus a.s. arrit ne bregun e detit. Aty ku niseshin anijet per ne udhetim. Ai ngjithet ne anijen e mbushur plot me njerez. Allahu xh.sh thote:"Kur iku te anija qe ishte e mbushur plot (udhetar)." (Es Safat; 140)

Gjate udhetimit ne det fillon nje stuhi e madhe e cila prishi qetesin e anijes kjo edhe per shkak te mbi ngarkeses. Anija filloj te luhatet ne valet e detit duke rrezikuar keshtu mbytjen. Njerezit te shqetesuar filluan te mendonje per zgjidhjen e situates. Disa thone se u keshilluan dhe vendosen qe te hedhin short, dhe kujt i bie shorti ai duhet te hidhet ne det , me qellim qe te lehtesohet anija.
Sipas nje trasmetimi tjeter kemi se: Te friksuar njerezit fillimish filluan te lehtesojne anijet nga ngarkesat qe kishin marr me vete, duke i hedhur ne dete. Dikush propozoj qe te hidhen ne dete edhe disa udhetar , kjo derisa te lehtesohet ngarkesa e anijes.
Kur hodhen shortin , te parit i ra Junusit a.s., por nuk lejuan pasi ishte i ri dhe hodhen short per here te dyte , i cili perseri i ra Junues , edhe ne heren e tret po ashtu. Kete here Junusi a.s. vendosi qe te hidhet ne det.

Allahu xh.sh thote: "E ai mori pjese ne short, po humbi (i ra shorti atij). (Es Safat, 141)

Tregohet se kur Junusi a.s. eshte hedh ne det, stuhia ka pushuar duke u qetesuar keshtu edhe deti. Mirepo sapo Junusi a.s. ra ne dete ate e gelltit balena.

Allahu xh.sh thote: "Dhe ate e geltiti peshku (balena)..." (Es Safat, 142)

Allahu xh.sh. e urdheroi balenen qe te mos e demtoj, te mos i thyej eshtrat, as mishin e Junusit a.s.. Tregohet se, pasi balena  e gelltiti Junusin a.s. e ka shetitur ate ne te gjitha ujrat e detit. (6) Disa thone se Junusi a.s. mendoj se kishte vdekur, por kur vuri re se leviz, kuptoj se ishte ende gjall. Ne kete cast ai i beri sexhde Allahut xh.sh., duke qortuar veten per veprimin e tij. Disa thone se Junusi a.s. ka qendruar ne barkun e balenes per tre dite, disa te tjere thone edhe me shume.

Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur Allahu xh.sh vendosi ta vendos Junusin a.s. ne barkun e balenes, i thote asaj: Gelltite Junusin por mos ia ha mishin, e as mos ia thyej eshtrat. Kur e dergoi balena Junusin ne fund te detit, Junusi a.s. degjoi disa fjale, dhe pyeti: Cfare eshte kjo? Atehere Allahu xh.sh., ndersa Junusi a.s. ende ishte ne barkun e balenes , iu shpall: "Keshtu po me madheronje kafshet e detit" Pastaj edhe Junusi a.s. ne barkun e balenes  filloi ta lus, e te falenderoj Allahun xh.sh. Kur meleket degjuan madherimin e Junusit a.s. thane: "Prej cila brendesi e tokes  po degjojme nje ze te dobet?Allahu xh.sh tha: "Ky eshte robi im, Junusi. Ka gabuar ndaj Meje, prandaj e kam mbyllur ne barkun e nje balene ne det." Meleken pyeten: A eshte ai robi i mir, prej te cilit per cdo dite dhe per cdo nate shenoheshin veprat e mira? Allahu xh.sh tha: Po! Atehere atau luten per te, e Allahu xh.sh i urdheroi balenes qe ta nxjerr ne breg te detit."(7)
Nder lutjet qe Junusi a.s. ka thene eshte: "Zoti im! Po te bej sexhde, lutje ne nje vend ku asnje me pare nuk te ka bere." dhe pas kesaj Junusi ka thene: "...Po ne erresira ai tha: "Nuk ka Zot pos Teje, Ti je i paster, nuk ke te meta.Une i bera padrejt vetes!"(El Enbija, 87) (8)

Sipas nje trasmetimi tjeter kemi se profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kur Junusit a.s. filloj te madheroj Allahu xh.sh. (duke shprehur pendim per veprim e tij te nxituar), ka bere kete lutje:
"O Zot! Nuk ka Zot tjeter perveç Teje! Qofsh i lavderuar, Une, me te vertet kam bere gjynah ndaj vetes!" Kjo lutje kaloj detin, qiellin, dhe arriti deri ne Arsh. Meleket thane: "O Zot, prej nga po degjohet ky ze i njohur e mbytur? Allahu xh.sh thote: A nuk e njihni? Meleket thane: Jo o Zoti yne! Kush mund te jete ky?Allahu xh.sh tha: Ky eshte robi im Junusi. Meleket thane: Ky qenka robi yt Junusi prej te cilit vazhdimish ngrihen vepra te mira te cilat pranohen, dhe dua te cilat plotesohen. Me pas Meleket thane: O Zoti yne! A nuk do ta meshirosh per ate qe ka bere ne mireqenie dhe ta shpetosh nga kjo veshtirsi? Allahu xh.sh thote: Po do tia pranoj lutjen dhe do ta meshiroj! Dhe Allahu xh.sh urdheroi balenen qe ta nxjerr Junusin ne nje vend te shkrete."(9)

Allahu xh.sh. thote: "Ne iu pergjigjem atij (Junusit)e shpetuam nga tmerri. Keshtu i shpetojme Ne besimtaret." (El Enbija, 88)
Sipas haditheve shpjegohet se: "Duaja e Profetit Junus eshte nje nder duat me te vecanta, me te fuqishmet. Pasi ai ka permendin emrin e Allahut xh.sh ne ate menyr, apo emrin e Larte te Allahut xh.sh, dhe se kur te permendet ai emer lutja pranohet." Per kete eshte transmetuar se Iben Ebi Vekasi ka thene: "E kam degjuar Profetin Muhammed a.s. duke thene: Emri i Allahut,me te cilin kur te thirret, pergjigjet, dhe me te cilin kur te kerkohet , jepet, eshte emri te cilin Junusi e ka permendur ne duan e tij." Dikush e pyeti: O i Derguari i Allahut, A vlen kjo dua edhe per ne apo eshte vec per Junusin? Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Vecanarisht per Junusin si dhe per myslimanet e tjere te cilet bej dua me ate emer.Pastaj profeti Muhammed a.s. ka thene: "A nuk e ke degjuar fjalet e Allahut xh.sh. qe thote: "Nuk ka Zot tjeter pos Teje. Ti je i paster, nuk ke te meta. Une i bera padrejtesi vetes!Ne iu pergjigjem atij, e shpetuam nga tmerri. Keshtu i shpetojme Ne besimtaret."(10) Ky eshte obligim i Allahut ndaj atij qe i drejtohet me kete dua (lutje)."(11)

Pasi Junusi a.s. beri duan, Allahu xh.sh i dha urdher balenes qe ta nxjerr Junusin ne nje vend te shkrete. Kur ndodhi kjo Junusi ishte i semur. Por Allahu vendosi qe ne nje vend te shkrete te mbi nje bime qe ti bej hije , e ajo bim ishte kungulli. (Es Safat, 145-146)

Tregohet se Junusi a.s. nuk mund te levizte, ashtu insektet filluan ti afroheshin, por Allahu dergoj kungullin i cili edhe i beri hije edhe i largoj insektet. Po ashtu tregohet se Allahu xh.sh i dergoj nje kafshe (drere) prej te cileve piu qumesht. Pasi kaloj nje kohe dhe Junusi e mori veten, Allahu xh.sh. e dergoj Junusin a.s. tek nje popull prej njeqindmije e me shume banor. Ai popull e besoj, dhe ata jetuan per nje kohe te caktuar. (Es Safat, 1447-148)

Pergatiti
Gezim KOPANI

___________
1. Tek besimet e tjera Junusi a.s. njihet me emrin Jonah
2. Dhunun do te thote balen
3. Diku afer Mosulit. Thuhet se ky populli kishte ndertuar statuja te cilat i besonin.
4. Ibn Mesudi
5. Pendesa ishte aq e madhe saqe thuhet se edhe kafshet filluan te shqetesohen.
6. Disa thone se, edhe kete balen e ka gelltit edhe nje balen tjeter.
7. Hadith i marr nga Ibni Xheriri e ky nga El Bezari qe Muhammed b. Ishaku e te tjere se kan degjuar prej Abdullah b.Rafiu e ku prej Umi Selemes i cili ka thene se kam degjuar prej Ebu Hurejres se Muhammedi a.s. ka thene, hadithin e siper cituar.
8. Allahu e kete ajet Kur'ano permend "erresira" , ne shumes, dhe dijetaret kan shpjeguar se keto erresira jane: erresira e nates, erresira e detit dhe erresia e balenes.
9. Nga Ebu Abdullah Ahmed b Abdurrhamani , Vehbi prej xhaxhait te tij Ebu Sahri se Jezid Erikash ka thene se e ka degju nga Enes b Maliku etj, Ibni Xheriri.
10. Ne Kur'an lutja ne Arabisht eshte: "La ilahe il-la Ente, subhaneke inni kuntu minedh dhalimin."qe do te thote: "Nuk ka te adhuruar me te drejte perveç Teje o Allah! Qofsh i lavderuar! Me te vertete une kam gabuar!" (El Enbija, 87). Kjo eshte lutja qe njihet si lutja kur ndodhesh ne veshtirsi apo largimin e fatkeqsive dhe jo vetem. E them kete pasi tregohet se Junusi a.s. teksa ndodhej ne barkun e balenes u semur, ka qe thone dhimbje barku, e ne kete rast ka kerkuar ndihmen e Allahut xh.sh. Tregohet se eshte thene edhe lutja SubhanaAllah! Te Nesaiu dhe Tirmidhi kemi hadithin ku "Profeti Muhammed a.s. ka qene duke treguar per lutjen e Junusit, mirepo erdhe nje bediun dhe e vonoi profetin a.s. i cili ngrit ne kemb dhe u nis. Njeri e ndoqi , e pyet profetit Muhammed a.s. A je Ebu Is-Haku? Po i thote, dhe i cili i ka thene: Ishte duke na treguar per lutjen dhe e nderpreve per shkak te bediunit, atehere profeti Muhammed a.s. i ka thene: "Po, kjo eshte duaja e Dhununit (Junusit), derisa ishte ne barkun e balenes tha: "Nuk ka Zot tjeter pervec Teje, i lavderuar je Ti! Une me te vertet kam bere gjynah ndaj vetes." Kurre myslimani nuk eshte lutur me kete dua, e te mos jete e pranuar ajo." (Trans, Ahmedi, Tirmidhi)
Po ashtu kemi edhe nje hadith nga Ibn Ebi Hatimi qe Ebu Seid el Eshexhi i ka treguar Ebu Hali elAhmri e ky nga Kethir Zejdi e ky nga El Mutalib b Huntubi se Ebu Halidi ka thene se ka treguar Mesabi nga Ibni Sadi se Profeti Muhammed a.s. ka thene:: "Kush lutet me lutjen (duan) e Junusit, ajo do ti pranohet."
11. Ibn Xheriri thote se i ka treguar Imran el Kulai se i ka treguar Jahja b Saliu, e ketij Ebu Jahja Abdurrhamani se ka degjuar Biser Mensuri e ky nga Ali Zejdi e ky nga Seid El Musejebi se ka degjuar Sad b Malikun se Iben Ebi Vekasi ka degjuar profetin Muhammed a.s. te thote hadithin e siper cituar.

October 12, 2018

Femija qe thoshte Amin me ze te lart

Femija i cili pas sures El Fahtiha thoshte Amin me ze te larte.

Ngjarjen e tregon imam Ahmedi i cili thote:
Ilustrim
"Ne xhami vinte per namaz nje femije i cili ende nuk i kishte mbushur 10 vjec. Cdo here mundohej ta falte namazin ne safin (rreshtin) e pare  pas imamit. Kur imami perfundonte suren El Fatiha, femija me ze te larte bertiste Amin, aq sa shqetesonte te tjeret.
Cdo dite imami pas namazit e merrte femijen per dore dhe e nxirrte nga xhamia pa i thene asnje fjale. Mirepo nje dite nuk ndodhi ashtu.
Kete here imami mori guximin ta pyeste djalin pse thote Amin me ze te larte?
Djali i thote: Prinderit e mi nuk falin namazin  edhe pse shtepia jone eshte afer me xhamin , mundohem te theme Amin me ze te larte qe prinderit te me degjojne  e ndoshta edhe ata do falen bashke me mua.

Imami tha: Pas ketyre fjaleve mu rreqeth trupi dhe vendosa qe me nje grup xhematlisht te shkojme tek shtepia e femijes me qellim takimin e prinderve te tij. I keshilluam per rendesin e namazit dhe cfare kishte ndodhur. Pas kesaj ngjarje prinderit e djalit filluan ta falin namazin , e babai i tij asnje here nuk e ka lene namaz pa e falur me xhemat ne xhami."

Pergatiti
Gezim KOPANI 

Shembulli i besimtarit , Tregimi i një çifti të varfër


Tregohet per nje çift te moshuarisht te cilet ishin shume te varfer por besimtar ne Allahun xh.sh. Nje dite bashkeshortja i thote burrit: Sot nuk kemi asnje gje per te ngren. I merzitur plaku i moshuar del nga shtepia per siguruar ndonje ushqim apo te holla derisa hyn ne oborrin e xhamis ku gjen nje çante brenda te ciles kishte  1000 dirhem (te holla). Shikon rreth e rrotull por nuk veren njeri ndaj vendos te marr çanten dhe ne shtepi ta diskutoj me bashkeshorten e tij. Pasi i tregon, bashkeshortja i thote: Duhet ti kthehesh te hollat aty ku i ke marr dhe te pyesesh se te kujt jane.
Paku i moshur merr çanten dhe shkon tek xhamia per ta len çanten dhe aty me ze te lart pyet: Di njeri gje per kete çate e kujt eshte?  Ne kete moment nje person i cili me pare kishte vezhguar veprimet e plakut i pergjigjet duke i thene: Çanta dhe ato qe ka brenda jane te tuat madje urdhero dhe keto 9000 te holla te tjera! Plaku me habi i thote: Po talleni ne mua ?
Njeriu i thote: Per Zotin e madh jo! Çanten me te holla ma dhe nje person i cili deshiroj te qendroj anonim duke me thene: "Merri keto  te holla dhe vendosi ne oborrin e xhamise. Ai qe i merr do pyes per pronarin e tyre dhe nese i kthen do i japesh edhe keto 9000 te holla te tjera.
Plaku i moshuar pyeti: Perse?
Ai i tha: Sepse ai qe do bente kete qe bere ti, tregon se eshte njeri i ndershem dhe besimtar.
Urtesia e ngjarjes eshte : Besimtari dhe njeriu fisnik nuk merr ate qe nuk i perket. 

Pergatiti
Gezim KOPANI

Ju mund te lexoni ndodhi te tjera duke klikuar ketu: Ndodhi & Ngjarje

Tregtari i mjaltit

Tregtari i mjaltit

Tregohet per nje tregtar te suksesshem te quajtur Lejs ibn Sadi se:
"Nje dite atij i arriti anija e mbushur plot me mjalt. Nje plake e varfer e kuptoj kete dhe merr me vete nje ene te vogel dhe udheton drejte anijes, dhe kur arrin aty i drejtohet tregtarit:
"Nese ke mundesi, te lutem ma mbush kete ene me mjalt!"
Tregtari , pasi e shikoj nuk i dha gje. Ashtu e vetmuar pa thene asnje fjale plaka merr rrugen per ne shtepi.
Duke shikuar kete sellje tregtari urdheroj qe ti dergojne plakes nje fuqi te mbushur me mjalt.
Nje nga puntoret e tij e pyet: Pak me pare ti refuzove tia mbushesh nje ene te vogel ndersa tani i dergon nje fuqi me mjalt pse?
Tregtari tha: Ajo kerkoj sipas mundesis dhe nevojes se saj , ndersa une po i jap asaj sipas mundesis time.

Pergatiti
Gezim KOPANI

October 10, 2018

Xhamia e profetit Muhammed a.s. 1914

Kjo eshte nje fotografi e ushtareve Osman bere ne xhamin e profetit Muhamed a.s.  Fotografi eshte bere gjate luftes se pare boterore , rreth vitit 1914


Fshati Kryezi , Puke

Fshati Kryezi ndodhet ne rrethin e Pukes dhe ai ndodhet ne rrjedhen e lumit Fani i Madh. Ai shtrihet ne dy ane te lugines me nje lartesi deri rreth 700 m mbi nivelin e detit. (1)"Ky asht nji katund me panorame fort te bukur, me livadhe e fusha te gjana e te plleshme, rrethue gjithkahe prej kodrash e malesh veshe me pisha sa me te kenaqe synin. I ka fal Zoti uje mjefet, si me pi, si me lage tokene bereqetit. Ban gjithfare pemesh, por sidmos molla te pakurrkundshoqe." (2)
Fshati Kryezi,fotografi e bere nga xhamia e re , v.2016
Sipas gojedhenave thuhet se ai eshte banuar qe ne lashtesi. Sipas disa te dhenave ky fshat eshte banuar fillimit nga Rrapajt , e pas tyre Zotnit, te cilet me vone pranuar disa qipçinje nga Mirdita, Berisa, Shala, dhe Temali.
Ndersa disa te tjere thoene se ai filloj te banohej nga fise te ardhura nga si Rrapim Zotnia, Oroshi, Shala, Spaçi, Pultake , Kushneni, Gjinajt, Dukagjin, Kabash, Berish, Gojan.
Banoret e ketij fshati perbehen nga dy besime, mysliman dhe katolik. Fshati dallohet per bashkejetesen nder fetare.

Ne punim....

Pergatiti
Gezim KOPANI

______
1.Gezim Kopani , shenime te vitit 2006
2.Gjon Karma, "Nder Malet Tona"

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com