February 24, 2023

100 vjet nga Themelimi i Bashkësisë Islame (Komuniteti Mysliman) të Shqipërisë

Fotografi e delegateve qe moren pjese ne Kongresin e dates 24 shkurt te vitit 1923

Si sot 100 vjet me pare myfti, hoxhallare, intelektual etj u bashkuan ne Tirane per te Themeluar Bashkesin Islame (Komunitetin Mysliman) te Republikes se Shqiperise. Kongresi filloi punen me date 24 shkurt deri me 12 mars te vitit 1923. Ky kongres shenoi pikenisjen e institucionalizimit te Bashkesise Islame ne Republiken e Shqiperise. Prej ketij viti besimtaret mysliman shqiptare do te perfaqesoheshin vete dhe do t'i dilnin vete per zot perhapjes dhe ruajtjes se besimit Islam. Kongrfesi u pergatit dhe u hap me fjalen e Haxhi Vehbi Dibres i cili eshte firmetar i Deklarates se Pavaresise se Shqiperise si dhe leshuesi i fetvase e cila legjitimoi fetarisht Pavaresise duke i mbyllur rrugen deformimeve e ligesive antikombetare. Ne te njejtin kongres dhe vit Haxhi Vehbi Dibra zgjidhet Kryemyftiu i pare i Shqiperse. Ne kete kongres historike Myftinia e rrethit Puke eshte perfaqesues nga Haxhi Hafiz Xhemal Naipi

Pergatiti
Gezim KOPANI


February 23, 2023

Takim me Ambasadorin e ri të Shtetit të Kuvajtit në Shqipëri Dr. Faisal S. Al Musaileem

Gjate takimit me Ambasadorin e Ri te Shtetit te Kuvajtit ne Shqiperi
Fotografi e bere me date 22 shkurt 2023 , ne Tirane

Me ftese te Ambasades se Shtetit te Kuvajtit ne Shqiperi mora pjese ne Pervjetorin e 62 te Pavaresise dhe 32 Vjetorin e Dites se Çlirimit te Shtetit te Kuvajtit. Me kete rast i shpreha urimet e mija Ambasadorit te ri te Shtetit te Kuvajtit ne Shqiperi Dr. Faisal Sulejman Ali al Musaileem po ashtu e falenderova per mbeshtetjen dhe bashkepunimin e vazhdueshem me Myftinin e Pukes. Tirane; 22 shkurt 2023

Gezim KOPANIVështirsit e një dimri

Ne ndihme te familjeve ne nevoj.
Fotografi e bere tek xhamia e qytetit Puke. Date; 20 shkurt 2012

Si sot me kujtohen veshtirsit e dimrit gjate muajit shkurt te vitit 2012 ku debora ne qytet arriti mbi 1.50 m. Dikush kisht nevoj per ushqime, disa per ilaçe, disa te moshuar kerkonin tju pastoheshin çatit nga debora, ndersa disa familje kerkonin dru per zjarr. Dhe pse ne kushte shume te veshtira atmosferike arritem te ndihmonin dhjetra familje, dhe mbi te gjitha u ndihmuan me ushqime mbi 200 familje. Situata u veshtirsua aq shume saqe dyqanet u boshatisen, dhe kur shkonin tek xhamia per tu fal duhej te kishim mjete per te hap hyrjen e cila vazhdimisht bllokohej. Nje nga keto dite kur po shkoja per namazin e drekes rruga per tek xhamia ishte pastruar. Me kurejshtje teksa hyra posht strehes se xhamise fillova te degjoj disa zera dhe kur arrita tek dera e xhamis u ballafaqova me dhjetra familjar te cilet kishin hap rrugen (rrajen) dhe po prisnin per ndonje ndihme. Per nje muaj u perballa me rate te ndryshme, por faleminderimet i takojne Allahut qe me mundesoi te ndihmojme shume familje.

Kujtime nga;
Gezim KOPANI

Nga shperndarja e ushqimeve per familjet ne nevoj ne Puke dhe Fushe Arrez
Fotografi te bera me date; 19 dhe 20 shkurt te vitit 2012

February 05, 2023

Mësimi që Ebu Bekri r.a. mori nga Profeti Muhammed a.s.

Trasmetoj Ebu Hurejre r.a. se nje rast nje njeri kishte ofenduar me fjale te keqija Ebu Bekrin r.a ne prezence te Profetit Muhammed a.s. Profeti Muhammed a.s. per momentin u çudit por me pas qeshi, mirepo ofendimi u shtua edhe me shume. Ne kete moment Ebu Bekri r.a. ia ktheu dhe personi ne fjale ia ktheu perseri me ofendime edhe me te renda. Ndryshe nga hera e pare , Profeti Muhammed a.s. u merzit shume dhe u ngrit. Ebu Bekri r.a. i thote profetit Muhammed a.s.; Kur ai me ofendoi , qendrove i qet dhe qeshe, ndersa kur une ia ktheva ti u merzite dhe u largove. Perse? Profeti Muhammed a.s. i tha;  Ne rastin e par ishin me ty meleket te cilet ia kthenin pergjigjen ne vend. Mirepo , kur ti fillove tia ktheje pergjigjen tu afrua shejtani , dhe ti e di se une nuk qendroj me shejtanin. Me pas Profeti Muhammed a.s. tha: O Ebu Beker dije se vertet tre gjera jane te verteta; 
-Njeriu qe per hir te Allahut kalon padrejtesie qe i eshte bere, Allahu mbi kete njeri do ti jap fuqi dhe ndihmen e tij.
-Njeriu qe nepermjet dhuratave deshiron te mbaj lidhjet farefisnore, Allahu do i shtoj bereqetin.
-Njeriu qe fillon te kerkoj (ndihme) prej njerezve me qellim qete shtoj pasurin qe ka, Allahu ketij njeriu do ia shtoj varferrin.

Pergatiti
Gezim KOPANI

Ju mund te lexoni hadithe te tjera duke klikuar: Hadithe - Mesime Profetike


February 04, 2023

Ora e Harun Reshidit

Nga pritja qe Harun El Reshidi i beri delegacionit te Karlit te madh
Kjo eshte piktur e bere ne vitin 1864 nga Julius Kockert 


Ora e Harun Reshidit

Historiai i njohur frances Volter ne librin e tij permend: Ora e pare per matjen e kohes, te cilen e ka shikuar Europa ishte ora te cilen halifi Harun Reshidi ia kishte dhuruar mbretit francez Sharlmanit ne vitin 807. Ora ishte risi dhe diçka e panjohur ne ate kohe dhe keshtu ajo i kishte mahnitur te gjithe ata qe kishin qene prezent. Ajo kishte dymbedhjete vrima sipas numrit te oreve dhe keshtu gjate punes se ores, prej saj dilnin disa kokrra te bakrit te cilat me zile e shenonin dhe e rrihnin oren e sakte. Pas rrahjes dhe tregimit te ores se sakte, prej vrimes se ores dilnin dhe rrotulloheshin disa imazhe qe tregonin dymbedhjete kalores. (1)

Pergatiti
Gezim KOPANI

________
1. Harun el Reshid ka lindur me 17 mars 763 ne qytetin Rej te Iranit dhe ka vdekur ne 24 mars 809. Pas vdekjes se vellaut te tij Hadiu , Haruni behet halifi mysliman i peste abasid (Pas vdekjes se Profetit Muhammed a.s. myslimanet u drejtuar nga kater halifet e medhenje, pas tyre sunduan Umejadet dhe pas tyre per pese shekuj Abasidet per te cilet do publikoj nje artikull).
Pjesen me te madhe te sundimit te tij e kaloi ne Bagdat dhe ne qytetin e Rakas ku edhe vdiq. Ai u shqua per sundimin e tij me drejtesi , aq sa e quajten El Reshid d.m.th; I drejti. Sundimi tij u quajt Epoka e arte Islame. Perveç sundimit me drejtesi, zhvillimit ekonomik dhe zgjuarsise diplolatike ai mbahet mend mbi themelimin e librarise se madhe ne Bagdat e quajtur Bejtul el Hikme d.m.th; Shtepia e Urtesise. Aq shume ishte zhvilluar vendi ne sundimin e tij saqe u arrit perparim ne shkenca te ndryshme aq sa Bagdati u be qendra e dijes boterore. Me qellim krijimin e mardhenieve diplomatike mbreti francez Sharlmani (Karli i madh) dergon tek Harun el Reshidi nje delegacion. Haruni i priti me nderime madje u dhuroi dhurata te ndryshme ku me e vecanta ishte ajo per mbretin Sharlman, qe ishte nje ore. Aq shume u mahniten me oren saqe fillun te hedhin dyshime pasi ne mbreterin e tij ende nuk kishte mekanizem te tille qe tregonte kohen. Edhe ne librin e njohur Nje mije e nje nete jane permendur disa tregime te cilat ne shumicen e tyre jane pranuar si trillime arriten te marrin johen aq sa disa i pranuar si te verteta. 

Libra të vjetër islam nga bibloteka e familjes time

Nga bibloteka e familjes se Qazim Jemin Kopanit - Puke

Ne fotografi jane disa literatura te vjetra islame te botuar ne vitin 1927 e ne vazhdim nga Keshilli i Nalt i Sherjatit ne shtypshkronjen " Ora e Shkodres " viti 1927 per te vijuar me botimet e tjera nga Komuniteti Myslima i Shqiperise ne shtypshkronjen " Tirana " botuar ne vitin 1943.

Gezim KOPANI 

Nga bibloteka e familjes se Qazim Jemin Kopanit - Puke 


Mirësia e shkuarjes në xhami për të fal namaz

Nga falja e namazit te xhumas ne xhamin e qytetit Puke

Xhamit jane shtepit e Allahut xh.sh. ne toke. E gjithe toka eshte xhami dhe me perjashtim te vendeve te pista myslimanet mund te fal namaz ne cdo pjese tjeter te tokes. Fakti qe xhamit Allahu xh.sh. i ka konsideru shtepit e Tij, atehere myslimani e ka detyre qe ta duaj xhamin, te shkoj ne xhami per te fal namaz, te jap sadaka per mirembatjen e xhamise etj. 
Siç e dime Ebu Dherri r.a. e ka pyetur profetin Muhammed a.s.; Cila eshte xhamia e pare ne toke? Muhammedi a.s. ka thene: Eshte Mesxhid El Haram pra xhamia ne Meke (Qabja). Ebu Dherri e pyeti sedyti here: Po xhamia e dyte me e vjeter cila eshte? Muhammedi a..s tha: Xhamia El Aksa (ne Kuds). Ebu Dherri e pyeti perseri: Sa kohe ka mes ndertimit te te dyjave? Muhammedi a.s. tha: Dyzet vjet. Me pas Muhammedi a.s. tha: "Kudo qe te jesh, ne kohen e namazit, ti mund te falesh, pasi e gjithe toka eshte xhami." (Buhari etj) 
Te falurit e namazit ne xhami me xhemat eshte shume here me e vlefshme, ka me shume sevape (deri 70 here me shume) se sa falja e namazit vetem. Ndaj mysliman duhet te frekuentoj sa me shume xhamin me qellim faljen e namzeve farz (obligim). Sigurisht te shkuarit ne xhami ka miresi, sevape te shumta.  Ne lidhje me kete profeti Muhammed a.s. ka thene: "Kush shkon ne xhami per te falur namaz dhe kthehet prej saj, Allahu do pergatise per te nje gosti ne xhennet , dhe kjo sa here qe ai shkon dhe kthehet nga xhamia." (Buhari) Ne nje hadith Ebu Hyrejra r.a. trasmeton se profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nese ndonjeri nga ju pastrohet ne shtepin e tij dhe pastaj niset per ne shtepin e Allahut (xhami) per te fal detyrimet (namazet farz) qe ia ka vendosur Allahu, atehere çdo hap i tij per ne xhami do ti fshihet nje gjynah dhe tjetri do ngreje gradat e tij." (Muslimi)
Eshte e pelqyer qe gjate rruges per ne xhami ti behet lutje Allahut xh.sh. Per kete Umu Seleme transmeton se kur Muhammedi a.s. dilte nga shtepia dhe nisej per ne xhami thoshte: "Bismilah! O Allah ne Ty mbeshtetem! Kerkoj ndihme prej Teje qe te mos devijoj dhe te mos me devijojne, qe te mos bej padrejtesi dhe te mos me bejne padrejtesi , te mos bej keq dhe te mos me bejne keq!" (Ebu Davudi) 
Ne nje hadith te transmetuar nga Enesi r.a. tregon se Muhammedi a.s. ka thene: "Kushdo qe thote kur del nga shtepia e tij: "Bismilah! I mbeshtetem Allahut! Nuk ka fuqi dhe pushtet perveç Allahut! Do ti thuhet atij: "Kjo eshte e mjaftueshme per ty! Ti je i udhezuar, i mbrojtur dhe kujdesin e Allahut dhe shejtani do qendroje larg prej teje." (Ebu Davudi, Nesai etj)
Ibn Abbasi tregon se kur Profeti Muhammed a.s. doli nga shtepia per te shku ne xhami ka thene: "O Allah! Beje drite zemren time! Beje drite gjuhen time! Ndriçoji te degjuarit time dhe me ndriço mua pas dhe para, nga e majta dhe e djathta ime. Ndriçoi nervar e mia, gjakun time, flokun time, lekuren time dhe me ndriço!" (Buhari) Ndersa tek Muslimi qendron keshtu: "O Allah! Beje drite zemren time dhe beje drite gjuhen time! Ndriçoje shikimin time, degjimin time! Bej drite pas meje dhe para meje! Bej drite siper meje dhe poshte meje! O Allah ! Me jep mua drite!" 
Nga Ebu Sidi el Hudri trasn se Muhammedi a.s. ka thene: "Nese nje njeri del nga shtepia , shkon per te fal namaz ne xhami dhe thote: O Allah, une te lutem Ty me te drejten e lutesit ndaj Teje dhe me te drejten e kesaj ecje, pasi nuk kam dal jasht ne menyre arrogante me mendjemadhesi dhe mosfalenderuese ndaj Teje apo per tu dukur apo per fame. Une kam dal nga bindja dhe frika e zemerimit Tend dhe duke kerkuar kenaqesine Tende! Une te kerkoj Ty te me shpetosh nga zjarri dhe te me falesh te gjitha gjynahet e mia, pasi askush nuk i fal gjynahet perveç Teje! Per kete lutje Allahu do ti caktoje atij 70 melek qe te kerkojne falje per dhe Allahu e drejton fytyren e tij drejt tij derisa ai te perfundoj namazin." (Ahmedi, Ibn Huzejme, Ibn Abbasi)

Ne nje hadith profeti Muhammed a.s. ka thene: "Nuk mund te ndodh qe ata qe shkojne ne shtepit e Allahut (xhami) qe kendojne Kur'an dhe ia mesojne njeri-tjetrit dhe te mos u ofroje paqe, ti mbuloje me meshiren e Tij, ti rrethoje me melek dhe i permend ne shoqerin e melekve , pejgambereve dhe te njerezve te mire." (Ebu Davudi)

Pergatiti
Gezim KOPANI

Ne punim...


February 03, 2023

Pse shkojnë myslimanët në xhami ?

Pse venë Muslimanët në Xhamië?

Myslimanet edhe Muslimanet duhet ti jene mirenjohes Perendise per te mirat e pasuna qi u ka ba . Muslimani kete mirnjoftje e çfaq tue lavdue te Madhin Zot, tue J'u lute e tue J'u fale. Muslimanet mund ti falen Perendise ne çdo vend, vetem mjafton qi ky vend te jete i paster. Porse me u fal ne xhami bashke me shoket ashte ma e vlefshme dhe ma e pelqyeshme. Nga te falunit ne xhamie keni shume dobi. Se parit aty shpesh njifemi ma mire edhe na shtohet dashunija ma mire. 
Ne xhamië i gjejme njerzit ma te mire. Njerzit e xhamise ndigjojne ma shpesh urdhnat e Zotit e te Pejgamberit. pra jane njerez ma t'urte e ma te sjellshem. Ata nuk jane alkoliste, d.m.th, nuk pine raki; nuk luajne bixhoz e nuk bajne pune te tjera te liga.
Njerezit e xhamise deytrohen me u pasture; sepse ne xhamië s'mund te hyjne ata qi s'jane te paster. Njereziit e xhamise mesohen me i u shrue ma teper rregullit e disiplines; sepse ne xhamië do te falen se bashkut mbasj nji Imamit e kjo gja i stervit ne rregull e ne disipline. Pastaj, me qene ne xhamië mbretnon heshtja e qetesi e plote, edhe te falunit bahet ma me shpirt e ma me zemer. Veç ktyne ne xhamië bahen shpesh edhe predikime e keshilla, me te cilat na zbutet zemra, na kenaqet shpirti, na shtohet kultura fetare, shoqnore e morale e keshtu na ndreqen e na permisohen sjelljet t'ona.
Ma se fundi ne xhamië ndigjojme fjalen e Zotit, Kuranin qi e kendon Imami me za te bukur. Kurani asht ma i miri, ma i ambli e ma i dobishmi ushqim i shpiritit.
Aj qi deshiron te kenaqet me keto te mira te xhamise, duhet t'a ndjeke me rregull xhamine, sidomos nër ditet e shenjta te festave; pse ne keto dite ka me ndigjue edhe historine e bukur te ktyne festave te bekueme.

Ky material eshte marr tekstualisht nga libri me titull: "Edukata Fetare e Morale" pj.II botuar nga Komuniteti Musliman Shqiptar dhe shtypyr ne shtypshkronjen "Tirana" ne vitin 1943
Shenim: Ne kopertinen e librit nder te tjera ka te shkruar:
Hartue prej: Haki Sharofit
Pelqye prej Komisionit Teknik me vendim Nr. LXII d.16/XI/1939 dhe Botua me lejen e Ministrise s'Arsimit Nr. 2846/5  date; 18/XI/1939
Botim i trete

Pergatiti
Gezim KOPANI

Shenim:
Ky liber eshte pjese e biblotekes te familjes se Qazim Jemin Kopani - PukeFebruary 01, 2023

Kush është Mustaf Delia ?

Sipas Mustaf Mehaj godina ne fotografi eshte dyqani i Rexh Delisë . Fotografi e vitit 1916

Mustaf Delia ka lindur ne Puke me 1880 dhe eshte djali i Delis , ndersa Delia eshte djali i Muratit. Mustafa ka pas dy vellezer Mehmetin dhe Rexhen. Ne vitin 1900 rreth moshes 20 vjeçare Mustafa shkon ne Stamboll ku perfundon me sukses Akademin Ushtarake. Pas nje kohe Mustafa merr titull ushtarak duke u vendosur keshtu ne Garden e Republikes se Turqise. Per shkak te aftesive Mustafa fiton respekt nga te gjithe duke filluar edhe jeten familjere ne Stamboll. Pas nje kohe Mustafa vendos te marr ne Turqi edhe vellaun e tij Mehmetin i cili me te arritur ne Stamboll vazhdoi studimet ne Marinen Tregtare. Pas nje kohe Mustafa viziton Shqiperin dhe vendlindjen e tij. Para se te arrinte ne Puke Mustafa vendos te takohet me Valin e Shkodres i cili i ve ne dispozicion Mustafes ndihmesa dhe ushtar. Pasi arrin ne Puke , çmallet me te afermit dhe me vellaun e tij te cilit i thote te vij edhe ai ne Turqi, por Rexha nuk pranon. Para se te niset per ne Turqi, Mustafa i dhuron vellaut te tij disa lira. Pas nje kohe, Rexha me te hollat qe ia kishte dhuruar vellau blen nje toke, aty afer shtepis se Males. Rreth vitit 1910 Rexha arriti te hap afer xhamise se Koder Hanit nje dyqan . 

Pas kthimit ne Turqi Mustafa nuk i shkeputi lidhjet me vellan e tij, keshtu ai vazhdimisht i dergonte letra te cilat arrinin tek Mejtepi i xhamise se Koder Hanit. Kur letra vinte, Osman Laçi therriste Rexhen te cilit ia lexonte letren qe vallau i dergonte. Per shkak te izolimit qe ndodhi ne Shqiperi , nuk u arrite te mbahen lidhjet me vllaznin dhe familjen e tyre ne Turqi. Me ardhjen e demokracise, Rama per shkak te posicionit te puneve si kryetar i Deges se Furnimizimit ne Neshene-Puke, si gjuetari me i njohur po ashtu per nje kohe te gjate Kryetar i Shoqates se Gjyetareve te rrethit Puke, edhe si valltar i njohur ne Ansamblin Puka , iu be e mundur te takohet me Ambasadorin e Ambasades Turke ne Tirane me qellim gjetjen e te afermeve ne Turqi, por sic duket si Mustafa ashtu edhe Mehmeti mbanin llagap tjeter gje e cila e pamundesoi gjetjen e tyre.
Pas marteses Rexh Delia u shtua me Selimin, e Selimi me Ramen dhe Rama me Avnin dhe Mustafën. Mustafa njihet si biznesmen dhe familje e respektuar. Ne vitin 2019 Mustaf Mehaj zgjidhet Anetar i Keshillit te Myftinise Puke.(1)


Pergatiti
Gezim KOPANI
______________
1. Te dhenat e ketij artikulli u mundesuan nga Mustaf Ram Mehaj

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com