August 06, 2021

Xhemal Naipi përfaqësoi Myftinë e Pukës në kongresin e parë të myslimanëve në vitin 1923

Hafiz Xhemal Naipi

Xhemal Naipi lindi ne nje familje te vjeter te qytetit te Shkodres ne vitin 1887. Arsimin fillor dhe te mesem e mori ne vendlindje ndersa te larten per teologji dhe jurisporndence ne Stamboll. Sipas te dhenava ai ka qene edhe hafiz i Kur'anit te bekuar. Pas perfundimit te studimeve nder vite Xhemal Naipi ka kryer disa detyra si: Kadi, Myfti i Shkodres, Deputet, po ashtu Xhemal Naipi ka qene Kryetar i pare i Parlamentit pluraris te Republikes se Shqiperise. (1) Me krijimin e Komunitetitn Mysliman te Shqiperise ne vitin 1923, hafiz Xhemal Naipi perfaqesoi Myftinin e Pukes si delegat i saj. Gjate kesaj kohe ai behet drejtor i pergjithshem i vakfeve prane KMSH-se. (2) Sistemi komunist me vendim te Gjykates ushtarake Shkoder e denoi me vdekje (vendim nr.218, dt.23.6.1947) vendim qe me vone u kthye me burgim te perjetshem. Hafiz Xhemal Naipi vdiq ne vitin 1955.
Pas vdekjes H.Xhemal Naipi eshte dekoruar me urdherin Klasi i pare me motivacion: "Per veprimtari patriotike te klasit I" si dhe medaljen: "Pishtar i demokracise."

Pergatiti
Gezim KOPANI


________
1. Prof. Faik Luli , gazeta Drita Islame, 100-1996.
2. Porf.Ali Basha , Islami ne Shqiperi gjate shekujve fq.127.

Hafiz Xhemal Naipi

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com