August 06, 2021

Jeta e Zenel Hoxhe Mehaj (1853-1945)

Zenel Hoxhe Mehaj (1853-1945)

Zenel Adem Mehaj lindi me 7 korrik te vitit 1853 ne lagjen Mehaj Puke. Kjo lagje ndodhet ne anen lindore me xhamin e Koder Hanit-Puke e cila filloj te kete ndikim tek Zeneli qe ne moshe te vogel. Ai si shume bashkemoshatar te tjere shkonin ne xhamin per faljen e namazeve.  Gjate kesaj kohe thuhet se Zeneli i terhoqi vemendjen imamit te xhamise i cili i kerkon babait te Zenelit, Ademit qe ta regjistronte ne Mejtepin e xhamise se Koder Hanit. Sipas familjareve , Zeneli spikati per zgjuarsin dhe zellin e tij gje e cila beri qe ai te shkonte per studime ne Arabi dhe Turqi. Sipas disa te dhenave Zeneli fillimisht beri Medresen e me pas ndoqi shkollen e larte per teologji. Pas perfundimit te studimeve ne vitin 1879 Zenel Mehaj kthehet ne vendlindje. Ne kete kohe Hoxhe Puka ishte rreth 80 vjec dhe ardhja e nje hoxhe te ri ishte e domosdoshme.(1) Sipas prof. Xhemal Meçit kemi se ne vitin 1910 gjate ushtrimit te detyres si imam ne xhamin e Koder Hanit , imam Zenel Hoxha u ka ba imam Shefqet Turgut PashesAdil Beut ne marst te vitit 1912 dhe Hasan Riza Pashes ne vere te vitit 1912. E vecanta e kesaj eshte se ne hytben e xhumas imam Zenel Hoxhe Mehaj paska thene: "Allahu e ka dhene qe çdo popukk te jete i lire ne vendin e vet."
Pas ushtrimit per nje fare kohe te detyres si imam i xhamise se Koder Hanit , Zenel Hoxha emerohet Myfti i rrethit Puke, njekohesisht ai ushtroj detyren e imamit si dhe mesuesit (hoxhes) ne Mejtepin e Xhamise se Koder Hanit nga ku moren mesime nxenesit si; Asllan HoxhaBeqir Hoxha (Laçi), Shaban Rexha. (2) etj. Nje nder theniet e Myftiut Zenel Hoxha jane dhe keto fjale:
"O njeri me mendë
Mos e kerko ne tjeter vend
Kerkoje ne trupin tend
Si te dhemb , ashtu me dhemb."
Per kontributin e tij ne mbrojtje te Atedheut dhe jo vetem imam Zenel Hoxhe Mehaj me vendim te Keshillit te Bashkise Puke te vitit 2005 shpallet "Qytetar Nderi i Pukes" pas vdekjes.
Me 2 dhjetor te vitit 1945 ne moshen  92 vjeçare Imam Zenel Hoxha i dorezon shpirtin Allahut te Madheruar.(3)

Pergatiti
Gezim KOPANI


__________
1. Sipas nje bisede qe kam pasur personalisht une Gezim Kopani me nipin e Zenel Hoxhes , Qamil Zyberi me ka treguar se: "Zeneli fillimisht ka shkua per studime ne Stamboll ku ka kryer Medresen e me pas ne Siri. Ai njihte shume mire gjuhen; turke, arabe dhe perse. Pas kthimit nga studimet Zeneli u martua me vajzen e Osman Qypit nga fshati Kabash i Pukes. Nga kjo martese linden tre femije.  Perveç xhamise se Koder Hanit imam Zenel Hoxh Mehaj ka sherbyer si imam edhe ne xhamin e Qerretit, Kabashit dhe Kryeziut." (Bisede e zhvilluar ne vitin 2006 me nipin e Zenel Hoxhes , Qamil Zyberi.
2. Ne vitin 1930 Myftiu Zenel Hoxha emron imam ne xhamin e Koder Hanit nxenesit e tij Beqir Laçi detyre te cilen e vazhdoj deri ne vitin 1957. 
3. Me date 02.12.2005 dite e xhuma,ne Sallen e Leksioneve te Pallatit te Kultures Puke, Bashkia Puke ne bashkepunim me Myftinin dhe N/Prefekturen organizuan: "Ceremonin e dhenies se titullit "Qytetar Nder" i bashkis Puke Zenel Adem Hoxhas (pas vdekjes) me kete motivacion "Per veprimtarin patriotike, fetare dhe intelektuale , per vizionin demokratik e progresist dhe per cilesi te rralla humaniste." Programi i kesaj ceremonie ishte: Fjala e hapjes nga Kryetari i Bashkise Puke Rustem Strugaj, Dr. Sulejman Sula ka mbajtur kumtesen mbi jeten dhe veprimtarin e Zenel Adem Hoxhes, Dorezimi i dekorates "Qytetar Nder" nga Kryetari i Keshillit Bashkiak Puke Gjon Doda, promovimi i librit te Dr. Sulejman Sula kushtuar Zenel Hoxh Mehaj, Pershendetje nga perfaqesues te KMSH, te Myftinise Puke etj. Shkurtimisht ne ftesen e publikuar per kete rast pershkruan permbledhtazi jeten e imam Zenel Hoxhe Mehaj si vijon: "Zenel Hoxhe Mehaj lindi ne qytetin e Pukes, lagjen Mehaj me 07 korrik 1853, dhe vdekur me 02 dhjetor 1945. Ne moshen 10 vjecare kreu shkelqyeshem mejtepin tek tabori turk. Imami i mejtepit duke shikuar cilesite e rralla e bindi per te vazhduar studimet ne Arabi. Mbaroi njeren pas tjetres studimet duke perfunduar edhe Universitetin e teologjis Islame dhe specializime. Me pergatitjen univsersale shkencore dhe shoqerore qe mori i'u afruan shume vende pune, madje dhe jasht sferes se besimit islam. Ai sherbu me deshire dhe gadishmeri vetem pran atij populli ku lindi dhe u rrit, ne qytezen e Pukes. Punoi 57 vjet si kryeimam ne N/Prefekturen dhe per 9 vjet si imam. Vlerat e tij shume te spikatura ne dije e miresi e kthyen ne simbol me aktivitet mbar popullor. Eshte deshimtar dhe ne shume raste protagonist i zhvillimeve historis e jetes se popullit tone. Vlerat kombetare tek ai shfaqen me fuqin e nje intelektuali , kleriku mysliman, patrioti dhe idealisti pararendes te demokracise dhe per cilesi te rralla humaniste. Qendronte ne anen e atyre forcave e burrave te shquar qe punonin per te zgjidhur nevojat dhe hallet e popullit para çdo interesi tjeter. Mendimet dhe porosite qe dha per qytetin e dhe qytataret e Pukes, jane edhe sot aktuale. Zenel Hoxha ka qene dhe do te mbetet figure e nderuar e historise se Pukes e me gjere."

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com