March 20, 2015

Eklipsi si argument


Eklipsi eshte nje nga argumentet te cilat Allahu xh.sh nepermjet tyre ua terheq vemendjen njerezimit qe te jene te vemendshem ne adhurimet ndaj Allahut xh.sh.

Kemi dy lloj eklipsesh

-Eklipsi i diellit
-Eklipsi i henes

Per te dy rastet falet namazi i eklipsit ose i zenjes se diellit apo te henes. Ai namaz ka dy rekate. Namazi i eklipsit eshte namaz qe e ka praktikuar dhe keshilluar Profeti Muhammed a,s.

Shkenca ka pohuar se; Sikur dielli te ishte me afer tokes, cdo gje do shkaterrohej nga nxehtesia e madhe, dhe e kunderta sikur vetem pak me larg te ishte dielli nga toka cdo gje ne toke do te kthehet ne akull. Po ashtu nese hena do i zinte vendin diellit, ose thene ndryshe driten diellit jeta ne toke nuk do ekzistonte. Pra kush eshte ai qe i mban kaq te perpikt ne vendin e tyre diellin, henen dhe shume planete te tjera? Ai eshte Allahu xh.sh!
Allahu xh.sh thote:  "...dielli udheton per ne kufirin e vete. Ai eshte udhetim i percaktimit te Allahut xh.sh." (Jasin)

Allahu xh.sh thote:
"I paster nga te metat eshte Allahu xh.sh qe krijoi te gjitha llojet , ciftet nga cfare mban toka, nga vete ata dhe nga cfare ata nuk dine. Per ata eshte argument edhe nata, prej se ciles largojme diten, kurse ata mbesin ne terr. Edhe dielli udheton per ne kufirin e vet(ne cakun perfundimtar). Ai eshte udhetim percaktim i ngadhenjyesit, te dijshmit. Edhe henes i kemi  caktuar pozicionet derisa te kthehet ne trajten e harkut. As dielli nuk mund te arrije henen, e as nata  para dites, po secili noton ne nje galaksion." (Jasin 36-40)

Transmetohet nga Aishja r.anha se ne kohen e Muhammedit a.s. ndodhi eklipsi dhe se Profeti bashkoj xhematin dhe fali namazin "Namazin e ekplipsit". Muhammed a.s. u beri imam. Zgjati qendrimin ne kembe, po ashtu edhe ne ruku e sexhde. Te njejten gje beri edhe ne rekatin e dyte. Me pas mbajti nje fjalim (hytbe) dhe tha: "Me te vertet dielli dhe hena jane argumente te Allahut dhe mbulimi nuk ndodh per shkak te lindjes ose vdekjes se ndonjerit." (Muslimi)
Mbi kete mund te lexoni mrekullin e henes ndodhur ne kohen e Profetit Muhammed a.s.
Lexo jeteon e profetit a.s. duke klikuar ne link; https://gezimkopani.blogspot.com/2011/02/jeta-e-profetit-muhammed-as.html

Po ashtu Muhammedi a.s. thote: "Nese mbulohet dielli , ose shikoni eklipsin e diellit , luteni Allahun, beni madherime Atij, falni namaz dhe jepni sadaka." (Muslimi)

Ne nje trasmetim tjeter kemi: Muhammed a.s. ishte me shoket e tij ku u zu dielli. Ai nxitoi per tek xhamia. Te gjithe hym ne xhami pas tij. Menjehere Muhammedi a.s. udhehoqi ne nje namaz prej dy rekatesh dhe vazhduam me kete namaz derisa u rishfaq dielli.  (Buhari)

Transmetohet gjithashtu se kur u zu dielli ne kohen e Muhammed a.s. u urdherua qe te thirren njerezit "Es salatul xhamia" dmth namazi ne grup.

Ne namazin e eklipsit transmetohet se Muhammedi a.s "Fali namazin ku kendoj Kur'an me ze dhe kur perfundoj se kenduari tha: Allahu ekber! Zoti eshte me i Madhi! dhe me pas u ul ne ruku, dhe kur u ngrit tha: Semi Allahu limen Hamide, Rabbena ve lekel hamd. Me pas tha: Allahu xh.sh e ka degjuar ate qe falenderoi Ate. O Zoti yne! Gjithe falenderimet jane vetem per Ty! Pas kesaj lutje Muhammedi a.s. filloi perseri kendimin e Kur'anit."

Ne lidhje me eklipsin kemi transmetime te tjera qe thone: "Do te kete dy eklipse diellore ne muajin e Ramazanit pas ardhjes se Mehdiut."

Namazi

Namazi i eklipsit eshte namaz nafile (vullnetar).Sipas transmetimit ky namaz falet me imam. Nuk ka as ezan as ikamet. Synet eshte qe ky namaz te falet nga imami i xhumase. Namazi i eklipsit mund te falet edhe vetem. Sipas Hanefise ky namaz falet pa ze pra vetem me tekbiret. Me perfundimin e namazit imami ben lutje.

Pergatiti
Gezim Kopani

20 mars 2015

___________
Shenim:Me 20 mars 2015 ne ishujt Faroe te Danimarkes si dhe ne Svalbard te Norvegjise ka ndodhur dhe eshte shikuar eklipsi i plote i diellit. Ndersa ne korrik te vitit 2018 ndodhi eklipsi i henes. Ky eklips u quajt; "Hena e pergjakur" Djali ne enderr dhe surja Ihlas

Tregohet se dikujt i vdes djali dhe ate nate ne enderr, ai njeri shikon se djali i tij ishte i lidhur me zinxhire dhe po denohej ne zjarrin e xhahenemit. Ky njeri merzitet nga kjo gje  por nuk kishte se
cfare  te bente per ta shpetuar djalin e tij. Ai qante vazhdimisht per kete gje.

Naten tjeter ai e sheh perseri djalin e tij ne ender por kete radhe djali i tij, ishte i lumtur sepse ishte futur ne xhennet dhe po shijonte miresite e tij. Me lejen e Allahut xh.sh ai e pyet te birin sesi shpetoi nga xhehenemi dhe sesi i fitoi keto miresi dhe i biri i pergjigjet:

Ndersa nje njeri qe e lexon vazhdimisht suren "ihlas" po kalonte nga varrezat ku ndodhet edhe varri im, ai lexon tre here suren "ihlas" dhe iua dhuron kete lexim, shpirterave te te vdekurve qe preheshin ne varreze. Si respekt ndaj leximit tre here te sures "ihlas", Allahu xh.sh krijon nje drite te tille e cila nuk krahasohet me miresite qe une fitova.

March 18, 2015

March 17, 2015

Gjuetari dhe zogu


Nje here nje burre ze nje zog. Zogu i thote: "O njeri! Ju keni ngrene shume keca e viça dhe nuk je ngopur, e si mund te ngopesh me kaq pak mish qe kam une? Prandaj me lesho! Nese me leshon do t'i jap tre keshilla qe do te duhen ne jete. Per ta bindur qe ta lironte zogu i thote: Dije se keshillen e pare do ta theme teksa jam ne doren tende, nese me liron do ta them te dyten mbi çatin e shtepis tende ndersa te treten nga pema. Po me lirove keshillat e mija do te bejn te lumtur. Burri pranoi.
Teksa ishte ne dorren e burrit zogu i thote:
Keshilla e pare eshte: "Mos u beso gjerave qe te thone pa u menduar mir." Duke vlersuar si keshill me vend burri hap doren dhe zogu fluturon mbi çatin e shtepis.
Nga çatia zogu i thote: Keshilla e dyte eshte; "Mos u pikello per ate qe ka kaluar", pasi ne trupin tim kisha nje thesar (zgjuarsi) i cili peshon dyzet gram, por e humbe per shkak te pazgjuarsise tende.
Burri u merzit shume, por zogu i thote: A nuk te thash mos u merzit per ate qe ka kaluar? Burri u qetesua dhe i thote zogut: Me trego keshillen e trete! 
Zogu pasi iu largua rrezikut dhe ishte i ulur tashme ne peme i thote burrit: Kur nuk kuptove dy keshillat e para, e treta eshte e kot ta te them pasi me budallen nuk merret njeri, sepse ta keshillosh budallen eshte sikur ta hedhesh faren ne gurë.
Gezim KOPANI 

Nga miresia e vogel tek shperblimi i madh

Tregohet se:

Dikur nje nene e nje udheheqesi islam, ndertonte xhami, spitale, kroje etj. Nje here , duke vizituar nje spital qe ishte duke e ndertuar,  pa ne suvane e murit nje milingone e cila ngulfatej. Ajo e nxori dhe e ktheu ne bar.
Pasi kishte vdekur, e pane duke shndritur fytyra e saj (me nure xhenneti) nga bukuria. 
Tregohet se meleket paskan pyetur njeri tjeterin se si arrit deri ne kete grade?
Njeri nga ato tha: Jo, ne ndertimin e xhamiave, as spitaleve dhe krojeve, por e fitoi per shkak se shpetoi nje milingone.

March 12, 2015

Disa fotografi gjate muajit Janar-Shkurt 2015

Disa fotografi te bera gjate disa takime te zhvilluara ne xhamin e Pukes,Fushe-arrez,Shkoder etj. Janar-Shkurt 2015

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com