February 24, 2023

100 vjet nga Themelimi i Bashkësisë Islame (Komuniteti Mysliman) të Shqipërisë

Fotografi e delegateve qe moren pjese ne Kongresin e dates 24 shkurt te vitit 1923

Si sot 100 vjet me pare myfti, hoxhallare, intelektual etj u bashkuan ne Tirane per te Themeluar Bashkesin Islame (Komunitetin Mysliman) te Republikes se Shqiperise. Kongresi filloi punen me date 24 shkurt deri me 12 mars te vitit 1923. Ky kongres shenoi pikenisjen e institucionalizimit te Bashkesise Islame ne Republiken e Shqiperise. Prej ketij viti besimtaret mysliman shqiptare do te perfaqesoheshin vete dhe do t'i dilnin vete per zot perhapjes dhe ruajtjes se besimit Islam. Kongrfesi u pergatit dhe u hap me fjalen e Haxhi Vehbi Dibres i cili eshte firmetar i Deklarates se Pavaresise se Shqiperise si dhe leshuesi i fetvase e cila legjitimoi fetarisht Pavaresise duke i mbyllur rrugen deformimeve e ligesive antikombetare. Ne te njejtin kongres dhe vit Haxhi Vehbi Dibra zgjidhet Kryemyftiu i pare i Shqiperse. Ne kete kongres historike Myftinia e rrethit Puke eshte perfaqesues nga Haxhi Hafiz Xhemal Naipi

Pergatiti
Gezim KOPANI


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com