February 04, 2023

Ora e Harun Reshidit

Nga pritja qe Harun El Reshidi i beri delegacionit te Karlit te madh
Kjo eshte piktur e bere ne vitin 1864 nga Julius Kockert 


Ora e Harun Reshidit

Historiai i njohur frances Volter ne librin e tij permend: Ora e pare per matjen e kohes, te cilen e ka shikuar Europa ishte ora te cilen halifi Harun Reshidi ia kishte dhuruar mbretit francez Sharlmanit ne vitin 807. Ora ishte risi dhe diçka e panjohur ne ate kohe dhe keshtu ajo i kishte mahnitur te gjithe ata qe kishin qene prezent. Ajo kishte dymbedhjete vrima sipas numrit te oreve dhe keshtu gjate punes se ores, prej saj dilnin disa kokrra te bakrit te cilat me zile e shenonin dhe e rrihnin oren e sakte. Pas rrahjes dhe tregimit te ores se sakte, prej vrimes se ores dilnin dhe rrotulloheshin disa imazhe qe tregonin dymbedhjete kalores. (1)

Pergatiti
Gezim KOPANI

________
1. Harun el Reshid ka lindur me 17 mars 763 ne qytetin Rej te Iranit dhe ka vdekur ne 24 mars 809. Pas vdekjes se vellaut te tij Hadiu , Haruni behet halifi mysliman i peste abasid (Pas vdekjes se Profetit Muhammed a.s. myslimanet u drejtuar nga kater halifet e medhenje, pas tyre sunduan Umejadet dhe pas tyre per pese shekuj Abasidet per te cilet do publikoj nje artikull).
Pjesen me te madhe te sundimit te tij e kaloi ne Bagdat dhe ne qytetin e Rakas ku edhe vdiq. Ai u shqua per sundimin e tij me drejtesi , aq sa e quajten El Reshid d.m.th; I drejti. Sundimi tij u quajt Epoka e arte Islame. Perveç sundimit me drejtesi, zhvillimit ekonomik dhe zgjuarsise diplolatike ai mbahet mend mbi themelimin e librarise se madhe ne Bagdat e quajtur Bejtul el Hikme d.m.th; Shtepia e Urtesise. Aq shume ishte zhvilluar vendi ne sundimin e tij saqe u arrit perparim ne shkenca te ndryshme aq sa Bagdati u be qendra e dijes boterore. Me qellim krijimin e mardhenieve diplomatike mbreti francez Sharlmani (Karli i madh) dergon tek Harun el Reshidi nje delegacion. Haruni i priti me nderime madje u dhuroi dhurata te ndryshme ku me e vecanta ishte ajo per mbretin Sharlman, qe ishte nje ore. Aq shume u mahniten me oren saqe fillun te hedhin dyshime pasi ne mbreterin e tij ende nuk kishte mekanizem te tille qe tregonte kohen. Edhe ne librin e njohur Nje mije e nje nete jane permendur disa tregime te cilat ne shumicen e tyre jane pranuar si trillime arriten te marrin johen aq sa disa i pranuar si te verteta. 

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com