February 03, 2023

Pse shkojnë myslimanët në xhami ?

Pse venë Muslimanët në Xhamië?

Myslimanet edhe Muslimanet duhet ti jene mirenjohes Perendise per te mirat e pasuna qi u ka ba . Muslimani kete mirnjoftje e çfaq tue lavdue te Madhin Zot, tue J'u lute e tue J'u fale. Muslimanet mund ti falen Perendise ne çdo vend, vetem mjafton qi ky vend te jete i paster. Porse me u fal ne xhami bashke me shoket ashte ma e vlefshme dhe ma e pelqyeshme. Nga te falunit ne xhamie keni shume dobi. Se parit aty shpesh njifemi ma mire edhe na shtohet dashunija ma mire. 
Ne xhamië i gjejme njerzit ma te mire. Njerzit e xhamise ndigjojne ma shpesh urdhnat e Zotit e te Pejgamberit. pra jane njerez ma t'urte e ma te sjellshem. Ata nuk jane alkoliste, d.m.th, nuk pine raki; nuk luajne bixhoz e nuk bajne pune te tjera te liga.
Njerezit e xhamise deytrohen me u pasture; sepse ne xhamië s'mund te hyjne ata qi s'jane te paster. Njereziit e xhamise mesohen me i u shrue ma teper rregullit e disiplines; sepse ne xhamië do te falen se bashkut mbasj nji Imamit e kjo gja i stervit ne rregull e ne disipline. Pastaj, me qene ne xhamië mbretnon heshtja e qetesi e plote, edhe te falunit bahet ma me shpirt e ma me zemer. Veç ktyne ne xhamië bahen shpesh edhe predikime e keshilla, me te cilat na zbutet zemra, na kenaqet shpirti, na shtohet kultura fetare, shoqnore e morale e keshtu na ndreqen e na permisohen sjelljet t'ona.
Ma se fundi ne xhamië ndigjojme fjalen e Zotit, Kuranin qi e kendon Imami me za te bukur. Kurani asht ma i miri, ma i ambli e ma i dobishmi ushqim i shpiritit.
Aj qi deshiron te kenaqet me keto te mira te xhamise, duhet t'a ndjeke me rregull xhamine, sidomos nër ditet e shenjta te festave; pse ne keto dite ka me ndigjue edhe historine e bukur te ktyne festave te bekueme.

Ky material eshte marr tekstualisht nga libri me titull: "Edukata Fetare e Morale" pj.II botuar nga Komuniteti Musliman Shqiptar dhe shtypyr ne shtypshkronjen "Tirana" ne vitin 1943
Shenim: Ne kopertinen e librit nder te tjera ka te shkruar:
Hartue prej: Haki Sharofit
Pelqye prej Komisionit Teknik me vendim Nr. LXII d.16/XI/1939 dhe Botua me lejen e Ministrise s'Arsimit Nr. 2846/5  date; 18/XI/1939
Botim i trete

Pergatiti
Gezim KOPANI

Shenim:
Ky liber eshte pjese e biblotekes te familjes se Qazim Jemin Kopani - PukeContact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com