November 23, 2021

Halifi Harun er Rashid takon vëllaun e tij


Nje here udheheqesi Harun Rashid (1) takon vellaun (2) e tij te cilin e pyet:

-Prej nga po vjen o vella!
-Nga xhehenemi! iu pergjigj vellau
Haruni i thote:
-Çfare kerkoje atje?
-Mu desht pak zjarr dhe shkova ta marr, por ruajtesit e zjarrit me than: Nuk ka zjarr ketu! I habitur i pyeta: Si ka mundesi, a nuk eshte xhehenemi vendi i zjarrit!? Ata me thane:
-Secili e sjell zjarrin e tij me vete! 

Gezim KOPANI 


________
1. Harun Er Rashid ka qene halif i abasideve.  Qe ne moshe te re babai i tij El Mehdi  e kandidoi per frontin e halifit duke ia mesuar ceshtjet me te rendesihme. Me vone babai e beri udheheqes te Saifes, me pas te Marokut etj. Babai i tij e rishpall ate kandidat te dyte per fornt por nuk ia arriti pasi nderroj jete. Ne krye te frontit u ul vellau i tij i quajtur Hedi i cili me 14 shtator te viti 786 vdiq. Haruni ishte vetem 25 vjeç ku zevendesoj vellaun e tij dhe duke u be keshtu halif. Harun Er Rashid qendroj ne front derisa sa mbushi moshen 48 vjeçe ku dhe vdiq. Gjate qeverisjes se tij ai per shkak te begatise qe i solli popullit, drejtesin, arsimin e quajt ate Rashid. Po ashtu ai mbahet mend si njeriu i cili civilozoj vendin duke bere qe myslimanet te arrinin mireqenje te madhe. Po ashtu Rashidi mbahet mend per zhvillimin arkiteturore dhe financiare, po ashtu Harun Rashidi njihet si nder udheheqesit me bujare. Gjate kohes se sundimit te Harun Rashidit Bagdati u kthye qender e diturise islame, financiare, shkencore, mjeksore deri tek mesimet mbi artin.
2. Vellau i Halifit Harun Rashid quhej Behlul i cili njohej per zgjuarsin, urtesin dhe theniet e tija.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com