June 14, 2021

Ura e Terzive - Gjakovë

Ura e Terzive - Gjakovë (1)

Ura e Terzive ndodhet mbi lumin Erenik prane fshatit Bishtazhin i cili ndodhet rreth 7 km larg qytetit te Gjakoves. Ura eshte ndertuar gjate prejudhes Osmane ku disa te dhena thone se ajo eshte ndertuar rreth vitit 1730.
Ura mbart vlera te medha arkitektonike dhe historike. Ura ka 11 harqe te madhesive te ndryshme si dhe 10 qemer (dritare). Ura eshte e gjare 193 m dhe e gjere 5 m.
Sipas te dhenave Ura e Terzive u ndertuar nga Esnafet (tregtar) e Terzive te Gjakoves te cilet ishin rrobaqepes dhe asokohe ato njiheshin si "terzitë".
Mendohet se ndertimi i ures zgjati rreth 10 vite . Ura lidhi si asnje here me pare Gjakoven me Prizrenin  dhe Shkupin ku Esnafet Terzi shisnin punimet e tyre. Ndertimi i ures lehtesoj si asnje here me pare rrugen e udhetareve dhe tregtareve. Ura eshte ne listen e Monumeteve te Kultures se Republikes se Kosoves.

Pergatiti
Gezim Kopani
Ne uren e Terzive - Gjakove ____________
1. Fotografi e bere nga Gezim KOPANI 

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com