December 26, 2015

Jeta e Profetit Zekerija dhe Jahjait a.s.


Jeta e Profetit Zekerija a.s. dhe djalit te tij Jahjait a.s.
(Ngjarje te ndodhur kryesisht ne Damask dhe Jeruzalem)

Si shume te Derguar te tjere Kur'ani permend profetin Zekerija a.s. dhe Jahja a.s. Sipas transmetimeve Zekerija kishte per bashkeshorte nje grua e quajtur Ashia e cila ishte vajza e Imranit dhe ishte motra e Merjemes dhe qe ishte tezja e profetit Isa .a.s

Sipas transmetimeve kemi se Profeti Zekerija ka qene zdrukthtar dhe nuk kishte femije. Allahu xh.sh jo me kote i permende ne suren En Am, 85 Pejgamberet si: Zekerijen, JahjaneIsain dhe Iljasin a.s. Duke i cilesuar si njerezit e mire.(En Am,85)

Transmetohet se Muhamedi a.s ka thene:
"Zekerija ka qene zdrukthtar." (Muslimi, 43/45/165)

Allahu xh.sh e kishte caktuar Profetin Zekerijan as. qe te kujdeset per tempullin dhe per hz.Merjemen a.s.
Allahu xh.sh thote:
"...Dhe e vuri nen kujdestarin e Zekerijes.  Sa here qe Zekerija hynte ne (dhomen e saj gjente tek ajo ushqime e thonte: "Oj Merjeme, prej nga ty ky ushqim? Ajo i thonte: "Ai eshte nga Allahu, se Allahu ate qe e do,pa mase e furnizon!"Ne ate moment Zekerija e lut Zotin e tij e thote: "Zoti im, me fale edhe mua nga ana Juaj  nje pasardhes (femije) te mire, vertet, Ti je degjues i lutjes. Dhe duke u falur ai ne faltore, engjejt e therrasin; Allahu te pergezon ty  me Jahjane, qe do te vertetoje fjalen e Isait e ardhur nga Allahu, e qe do te jete prijes i matur dhe pejgamber nga te dalluarit. Zekerija tha: O Zoti im! si mund te kem une djale kur mua me ka arritur pleqeria dhe shoqja ime eshte beronje,plakur,sterile?Meleku tha: Keshtu, Allahu pranon cka te doje! Zekerija tha: O Zoti im! Me jep mua nje shenje! Shenja e jote-tha Ai eshte qe tri dite nuk do te mund t'u flasesh njerezve, pos me gjeste (mimike), madheroje Zotin ne mbremje e ne mengjes."(Ali Imran,37-41) Sic benin edhe te Derguarit e tjere edhe Zekerija falej Zotit, dhe ne kete kohe lexonte Tevratin.

Sipas transmetimet e haditheve kemi:

"Nje nate , Zekerija u çua dhe duke u fshehur nga ata qe ishin perreth tij, e luti Allahun xh.sh duke thene:
"O Zoti im! O Zoti im! O Zoti im!, ndersa Allahu xh.sh iu pergjigj: "Te pergjigjem! Te pergjigjem! Te pergjigjem! Zekerija tha: O Zoti im! Eshtrat me jane dobesuar  dhe koka me eshte thinjur."

Po ashtu ne nje Sure tjeter te Kur'anit kemi:

"O Zekerija! Ne po te pergezojme ty me nje djale, emri i te cilit eshte Jahja, e qe askush para tij nuk u emertua me kete emer. Zekerija tha: Zoti im! Si do keme une djale kur gruja ime ishte qe nuk lind, e une kam arritur pleqeri te thelle? Tha: Ja, keshtu Zoti yt ka thene: se ajo per Mua eshte lehte; Une te krijova me pare ty, qe nuk ishe fare!"(Merjem; 7-9)

Sipas trasmetimeve thuhes se ne kete kohe Zekerija ishte rreth moshes  77 vjeç .  Sipas disa mendimeve te tjera Zekerija ishte edhe me i moshuar. Ne lidhje me shqetesimin qe kishte Zekerija qe bashkeshortia e saj nuk lindte femije kemi argumentin tjeter ku Allahu xh,sh thote:

"Perkujto edhe Zekerijen kur e luti Zotin e vet: O Zoti im! Mos me le te vetmuar, se Ti je me i miri trashegues pas cdokujt. Ne ia pranuam lutjen e tij, ia dhuruam atij Jahjain dhe ia sheruam bashkeshorten atij." (El Enbija; 89-90)

Kur profetit Zekerijas a.s. i erdhi lajmi i gezuar se do te kishte nje djale u gezua pa mase.  Tregohet qe .Jahjai ishte i zgjedhur se kishte mesuar nga dituria e Allahut xh,sh.

Ne nje kohe Zekerija kishte vendosur qe te largohej nga tempulli e populli dhe ishte fshehur tek nje dru. Per vdekjen e tij do e permend pak me vone sebashkue me ate se cfare ngjau edhe me Jahjane a.s.

Sipas transmetimeve kemi se:

"Ne nje rast, femijet e tjere i kane thene Jahjase: Eja me ne qe te lozim! Ai iu pergjigj: Nuk jemi krijuar qe te lozim!" (Abdullah b.El Mubareku trans nga Ma'meri)

Jahjai a.s. ishte djal i zgjuar dhe adhuronte rregullsisht Allahun xh.sh ishte shembulli i adhurimit ndaj Allahut, shembulli i njeriut ndihmues , rrespektues ndaj prinderve dhe shoqerise.

Zekerija a.s. kerkoi qe kujdestarin e Merjemes ta kishte ai. Dhe u vendos qe te hidhet nje short ku te gjithe te interesuarit te hidhnin ne lum penat e tyre dhe gjate rrjedhjes se lumit dikujt do ti shfaqet ndonje shenje apo mrekulli atij do i takoj kujdestaria e Merjemes. Kur te gjitha penat u hodhen ne uje te gjitha ndoqen rrjedhjen e ujit me perjashtim te penes se Zekerijes a.s. e cila cau ne drejtimin e kundert. (Ali Imran;44)

Profeti Muhamedi a.s. ka thene:
"Allahu xh,sh e ka urdheruar Jahjane dhe Izraelitet me pese gjera; te cilave duhej tu permbaheshin dhe Jahjai gati sa nuk harroi per tia thene popullit, dhe Isai a.s.i ka thene: "Je i urdheruar qe tu permbahesh pese gjerave dhe tua percjellesh izraeliteve, qe edhe ata tu permbahen ketyre. A do ua tregosh ti apo ta bej une kete? Jahjai a.s. tha: "O vella! Nese do ta beje ti kete, kam frike  se do te isha i denuar dhe i poshteruar. Pastaj Jahjai i tuboi izraelitet ne Jerusalem ku tempulli u mbush plot, u ulen ne nje vend dhe pasi falenderoi Allahun xh.sh u tha: "Allahu xh.sh me ka udheruar per tu permbajtur pse gjerave.
1.Te adhuroni vetem Allahun xh.sh dhe askend tjeter te mos e konsideroni te barabarte me te.
2.Te falni namazin, ngase Allahu e kthen fytyren e Tij kah ai rob qe e lut Ate.
3.Ju urdheroi qe te agjeroni per hir te Allahut, me te vertet era e gojes se agjeruesit per Allahun eshte me i dashur se sa aroma e miskut.
4.Ju urdheroj qe te jepni zekatin, sadaka
5.Dhe permendeni shume Allahun xh.sh" (Imam Ahmedi)

Jahjai ka jetuar ne te njeten kohe me Profetin Isa a.s.
Tregohet se:
"Nje here u takua Jahjai a.s. dhe Isai a.s. dhe Isai a.s. i ka thene Jahjase: Lutu qe te jem i falur, meqe ti je me i mire se une.Per kete Jahjai tha: Lutu ti qe te jem i falur meqe ti je me i mire se une!"
(Seid b,Ebi Arube,trans nga Katade e ky nga El Hasani

Edhe per Jahjane, Allahu xh.sh tregon ne ajetin 39 te sures Ali Imran se:"I cili do te jete udheheqes, dhe i delire, dhe ferrefyes pasardhes i atyre me te mireve."

Ne nje trasnmetim kemi se:
"Diten e Kiametit cdo njeri do te kete me vete gjynahe,pervec Jahjait te birit te Zekerijes a.s." (Muhamed b.Is'haku munges ne zinxhir Jahja b. Seid el Ensariu, ky nga Seid b. El Musejjebi)

Sipas disa mendive thuhet se Isai dhe Jahjai ishin tezake. Isa a.s. vishte rroba te leshta ndersa Jahjani a.s. rroba kemende. Asnjeri prej tyre skishin pasuri, as rob e robereshe e as ndonje vend ku do te strehoheshin.
(Israili,Ebu Huseini treguar nga Hajthemi)

Zekerija dhe Jahjai a.s. ishin te lidhur ngush ne adhurimet qe i benin Allahut xh.sh. Sipas transmetimeve i gjejme disa hare sebashku duke i bere adhurime e lutje te ndryshme Allahut xh.sh.

Nga i njeti trasmetim tregohet se:
"Kur  Jahjai dhe Isai a.s. deshen te ndaheshin Jahjai i tha Isait a.s.: "Me jep ndonje keshille!  Isai a.s. tha: Mos u hidhero! Jahjai tha: Nuk mund te mos hidherohem! Isai as i tha: Mos u stolis me pasuri e ari!Jahaji a.s.tha:Ashtu do mundohem!
Tregohet se hz.Jahja a.s. veçohej shume duke kaluar jeten ne adhurime  duke udhetuar ne shume vende.
Nje here prinderit e Jahjase kishin dal te kerkonin Jahjane dhe e kishin gjetur tek liqeni i Jordanise. Ata e gjeten duke bere adhurim. Nga adhurimi me devocion qe bente Jahjai a.s.beri qe te prek prinderit e tij saqe u gezuan pa mase." (Ibn Asakiri)

Ne tjeransmetim tjeter kemi:
"Ne nje rast Zekerija a.s.kishte humbur per tre dite te birin, Jahjane. Dhe filloi ta kerkonte. E gjeti ne varr, te cilin e kishte hapur vet vetes, dhe ishte duke qare. Kur e pyeti:
 O bir! Cpo ben? Qe tre dite po te kerkoj dhe ti rri ne varr duke qare.
 Ai iu pergjigj:
O Baba!  A nuk me ke thene  se ndermjet Xhennetit dhe Xhehenemit ekziston nje shkretetire e cila mund te shkilet vetem me lot?
Zekerija i tha:
Vazhdo bir, se edhe une do te shoqeroj."

Vdekja e Zekerijes dhe Jahjase a.s.

Edhe Zekerija por edhe Jahjai a,s. predikonin se Allahu xh,sh nuk lejon qe njerezit te martohen ne gjini.
Ishte pikerisht ky nder shkaqe qe sundimtari i asaj kohe i Damaskut te krijonte nje perplaqje as te madhe me Jahjain a.s. saqe urdheroi denimin e tij maksimal.
Sundimtari i Damaskut deshironte te martohej me kusheriren e tij, me te cilen nuk lejohesh martesa. Per kete Jahjai a.s. tentoi ta shmang kete martese. Per kete arsye vajaza qe deshironte te martohesh me sundimtarin  filloi ta urreje Jahjan a.s. Pas nje fare kohe kjo martese ndodhi. Nderkohe qe mllefi i vajzes ende nuk ishte shuar veçsa ishte rritur. Dhe nje dite teksa qendronte sebashku me sundimtarin ajo i thote sundimtarit,bashkeshortit: Nese do te kerkoj dicka do ta beje per mua?Sundimtari tha: Po! Ajo tha dua koken e Jahjase a.s. Dhe sundimtari udheroi ushtaret e tij qe ta gjenin dhe ta vrisnin Jahjane a.s. dhe ta sillnin koken e tij.
Sipas transmetimit tjeter kemi se Muhammedi a.s. kur beri udhetimin e Isras dhe Miraxhit takoi Zekerijen a.s. ku e ka pyetur:
"O babai i Jahjase, me trego se si je vrare dhe perese te kane vrare izraelitet?"
Zekerija ka thene:
"Jahjai ishte njeriu me i mir dhe me i bukuri dhe kishte fytyre te ndritshme. Ai nuk ndiente nevoje per gra, por e deshi ate gruaja e shfrenuar e sundimtarit te asaj kohe te izraelit.Ajo dergoi dike tek Jahjai qe Jahjai te paraqitet para saj por Jahjai rrefuzoi. Per kete arsye ajo vendosi qe ta vrise ate.  Izraelitet kishin nje feste te cilen e festonin  cdo vit. Ishte zakon qe ne kete feste sundimtari cfardo qe premtonte ne kete feste e mbante. Dhe gjate kesaj feste ishte me te edhe gruaja e tij.Ne kete feste Sundimtari i thote gruas:  Kerkoj dicka,do te ta jap cfare do qe deshirosh! Ajo i tha: Deshiroj gjakun, koken e Jahjase. Sundimtari tha: Kerko dicka tjeter! Ajo tha: Vetem kete dua!Sundimtari tha:Pun e kryer. Sundimtari dergoi rojet e tij qe tia sillnin koken e Jahjase.
Ne ate kohe une isha ne Tempull (sipas transmetimeve ky tempull quhesh  Xhebron) dhe faleshim njeri bri tjetrit. E kapen ate, e prene dhe koken dhe gjakun e tij e derguan ne nje legen.
Ne kete rast Muhamedi a.s. pyeti:
Si munde te durosh kete?
Zekerija a.s tha: As qe e kam nderprere namazin.

Kur ia sollen asaj koken e Jahjase tregohet se ku ka ndodhur kjo edhe ajo ka vdekur ne te njetin castpo ashtu, Allahu xh.sh beri qe bashkeshorit i saj Sundimtari, familja dhe sherbetoret e saj te shfiten ne toke. Kur gdhine dhe pane se c'kishte ndodhur, izraelitet thane: Zoti i Zekerijes eshte hidheruar per Zekerijen prandaj edhe ne hidherohemi per sundimtarin tone dhe ta mbysim Zekerijen.
Keshtu ata vendosen te me kerkonin per te me vrare. Me erdhi lajmi dhe u largova. Ata me ne krye me Iblisin me ndiqnin. Iblisi ua tregonte rrugen nga shkoja. Kur shikova se nuk mund tjua ikja, hasa ne nje dru, i cili ishte para meje dhe me thirri:
-Ketej, Ketej!
Pema u ça,dhe une hyra ne te.
Por iblisi me arriti dhe me kapi per rrobash. Druri u bashkengjit serish, por nje kend i rrobave te mia mbeti jasht. Kur erdhen izraelitet, iblisi u tha: A nuke pate se ka hyre ne kete dru? Ja tek eshte edhe rroba e tij.Ne kete rasta ushtaret dhe populli thane: Ta djegim kete dru! Iblisi u tha: Jo, por sharrojeni. Keshtu, edhe mua edhe drurin na prene me sharre.
Muhamedi a.s. e pyetie serish Zekerijen a..s.:
A ndejve dhembje?
Zekerija tha: Une jo, por druri, ne te cilin Allahu xh.sh beri qe te jete shpritim ime , po."Ne lidhje me kte ndodhi Allahu e di ralisht se si ka ndodhur!
(Ia'hk b,Bishri ne vepren El Mubtede qendron se Jakub el Kufi tregon se ka degjuar Amer b.Mejmni  e ky nga babai i tij , e ky nga Ibni Abbasi se Muhammedi a.s. ka treguar ngjarjen e sipershenuar)

Po ashtu kemi edhe trasnmetime te tjera qe tregohet se Jahjai as. eshte  vrare tek shkembi i Jerusalemit ku ne kete vend thuhet se jane vrare 70 pejgamber te tjere."
(Eth Theuriu trans nga El Ameshi, se Shemle b,Atijj ka thene kete)

Eshte edhe nje transmetim tjeter qe flet per menyren se si eshte vrare Jahjai a.s. dhe qe tregon se:
"Sundimtari i qytetit te Damaskut ka qene Hedab b,Hedari, i cili e kishte martuar te birin  me vajzen e te vellait, Erijelit, mbretereshes se Sajdit, ne pronesine e se ciles mes tjerash ishte edhe sheshi i mbreterve te Damaskut. Ka ndodhur qe e kishte leshuar tre here radhazi. Pas heres se trete, deshi qe perseri ta bente. Dhe ajo kerkoi mendimin e Jahjase i cili kishte thene: "Nuk mund te martohehsh me te perderisa ajo nuk martohet me dike tjeter, e pastaj te shkurorezohet." Per kete shkak ajo u hidherua me te dhe sipas keshillave te nenes se saj kerkoi nga sundimtari koken e Jahjase.I cili pas refuzimit te pare e pranoi kerkesen. Kur u be kjo, tregohet se koka e Jahjase  filloi te fliste e te thote:  "Nuk mund te martohehsh me te perderisa ajo nuk martohet me dike tjeter, e pastaj te shkurorezohet." Ne keto momente ajo mori enen ne te cilen ndodhej koka dhe ia dergoi nenes. Koka perseri fliste, kur nena e saj e pa u rrezua ne toke dhe kerkoi ndihme ndersa sherbetoret qanin duke goditur fytyrat e tyre.E me pas ajo urdheroi sherbetoret qe tia prisnin koken qe sepaku te ngushellohej me koken e saj. Kur e beri kete, tregohet se toka e nxori perjashta trupin e saj. Keshtu kjo grua sebashku me nenen e saj u poshteruan. Nderkoh qe gjaku i Jahjase nuk pushonte. Ridhte pa rreshtur, derisa sa erdhi nje person i quajtur Nabukodonosori dhe ne ate vend ti vristte 75 mije njerez.
(Vepra El Mustaksa fi fedail El Aksa e autorit Ibn Asakiri i cilin shenon nga Abbas b.Subhiu e ky nga Mervani e ky nga Abdulazizi se Kasimi rob i lirurar i Muaviut ka treguar ngjarjen e sipershenuar)

Sipas Seid b.Abdulazizi thote; Ky ishte gjate i te gjithe Pejgambereve i cili rridhte pareshtur, perderisa Eremiu a.s. nuk qendroi mbi te dhe i tha: O gjak! Pusho se rrjedhuri me lejen e Allahut xh.sh. Athere gjaku pushoi se rrjedhuri. Allahu e di te verteten e kesaj ngjarje.

Pergatiti
Gezim Kopani

Dt.26.12.2015

Gjate predikimit te kesaj teme ne xhamin e qytetit te Pukes dt. 26.12.2015) 


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com