May 10, 2011

Sadakaja, Mirësia e Allahut


Allahu xh.sh thote ne Kur'an: 
"Te devotshmit jane ata te cilet e besojne te fshehten, e kryejne namazin dhe prej asaj qe ne u kemi dhene ata japin sadaka." (Bekare: 03) Sadaka d.m.th. te japesh per hir te Allahut. Sadakaja ndahet: 1. Sadaka farz qe futet zeqati 2. Sadaka vazhib qe futet fitri 3. Sadaka nafile.

Rendesia e Sadakase

Muhammedi a.s. thote: 
"Sadakaja nuk e pakson mallin." (Muslimi)
"Besimtari bujar eshte pran Allahut te Madheruar ne Xhennet." (Tirmidhi)
"Jep sadaka o njeri, qe edhe ty te te japet." (Buhari dhe Muslimi)

Transmetohet prej Ibn Umerit r.a. hadithi ku Profeti Muhammed a.s. ka thene: "O ju bashkesi e grave! Jepni sadaka (lemosh) dhe shtojeni kerkimin e faljes (istigfar).." 

Poeti i njohur Mevlana thote:
"Malli nuk paksohet dhuke dhene.
Te besh mire, e mbron moralin nga humbja.
Mendo se sa hambar plot merr
per nje hambar te zbrazur.
Por po qe se gruri nuk mbillet
nuk perdoret ne vend por fshihet ne hambar
behet ushqim per krimbat
qe slene kokerr gruri ne hambar
."

Dhenia e sadakase

Allahu i Madheruar thote: "Dhe jepni nga ajo qe Ne u kemi dhene juve, para se ndonje prej jush ti vije vdekja e te thote: "Rabbi lev la eharteni inne exheli karijb." d.m.th: O Zoti im, perse nuk me shtyre edhe pak afatin e vdekjes. "Fe-esaddeka ve ekun-mines salihin" d.m.th: qe te jepja sadaka e te behesha prej te mireve." (El-Munafikun:10)
Ky ajet Kur'anor thote te japim sadaka edhe te mos presim kohen kur te plakemi ose ne momentin e fundit te jetes. Allahu i Madheruar thote: "O ju qe besuar, as pasuria juaj,e as femijet tuaj te mos u shmangin prej dhurimit ndaj Allahut xh,sh. "Ve men jefal dhelike" e kush e ben kete "Fe eu laike humul khasirun" d.m.th: do jene me ata te humburit." (El-Munafikun: 09)

Allahu xh.sh thote: "Shembulli i pasurise se atyre qe e japin ne rrugen e Allahut eshte si nje kokerr  gruri qe mbin shtat kallinj, ne secilin kalli ka 100 kokrra (7x100=700) Allahu xh.sh ia shumefishon atij qe deshiron. Allahu eshte bujar i madh dhe i di qellimet." (El Bekare; 261)

Ahmet Ibn Hambel tregon ndodhin e nje gruaje te varfer. "Po shikoja nje grua qe ishte lypse dhe me vete kishte djalin e saj te vogel. Ngaqe ishte diell i forte vendos ta le djalin e vogel nen hijen e pemes dhe vet doli te lypte ne rruge. Pasi i dhane nje cop buke, ajo u kthye tek djali, por nuk e gjeti aty,pasi dikush e kishte marr. Vetem ate djal kishte pas dhe filloj te qaje me ze. Ne ate moment vjen nje person edhe me i varfer se ajo dhe i thote gruas qe qante: Kam dite qe nuk kam futur gje ne goje, mund te me japesh ndonje gje? Ajo e shikoj dhe ia dhe buken qe ia kishin fal dhe perseri vazhdoj te qante. Pas nje kohe te shkurte vjen nje person me djalin e saj perdore. Ajo e gezuar u ngrit dhe i tha: Çfare do me djalin tim? Ai i tha: E mara kete femije qe ta shisja per skllav, por gjate rruges nje ze i brendshem me thoshte: Si do te ndihesh ti nese do ta merrnin femijen tend e ta shisnin per skllav? Prandaj erdha per ta sjell. Gruaja ishte besimtare e madhe, dhe e kujtoj miresin e Allahut dhe tha: O Zot ! Ti je i Lavdishem! Je aq i madhe sa nje kafshate buke e shperblen me djalin e kthyer."

Ne hadithin e percjell nga Ibn Umeri r.a. transmetohet se profeti Muhammed a.s. u drejtohet grave duke thene: "O ju bashkesi e grave! Jepni sadaka, shtoni kerkimin e faljes (istigfarin) paso kam shikuar se jeni shume ne zjarr..." 
Pergatiti
Gezim Kopani

___________
Hytbja e xhumase ne Xhamine e Pukes
Date: 06.05.2011

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com