September 27, 2013

Çfarë do që të bësh, atë do gjesh

Tregohet se ne nje fshat jetonte nje plak i varfer i cili kur i dilnin njerezit perpara u thoshte: "Çfare do qe te besh, ate do gjesh!" Nje dite qelloj qe keto fjale tia thote nje gruaje e cila e inatosur vendos ta heq qafe plakun. Ajo pergatiti nje byrek brenda te cilit i hedh helm. Kur degjon plakun i del pare dhe i thote:
-Kete byrek e kam bere enkas per ty! 
Plaku i varfer i cili nuk ishte ne dijeni te asaj qe gruaja ka bere me byrekun, me miresjellje i thote:
-Allahu xh.sh ta shperblefte! Plaku merr byrekun, e fut ne çant dhe vazhdon rrugen per ne nje vend tjeter. Gjate rruges ai ndalon te nje burim per te ngren byrekun dhe per te pire uje. Ne keto momente vjen nje ushtar i lodhur dhe i cili per shkak te uris i thote plakut; -Po vdes nga urija. Te lutem, a me jep pak nga byreku yt?
Plaku kur shikon gjendjen e ushtarit ia jep gjithe byrekun, ndersa vete nxjerr nje kore buke te thate, e fut ne uje dhe me pas fillon ta haje. Pasi ushtari perfundoj byrekun, pi uje, e falenderon plakun dhe largohet. Kur ushtari i afrohet shtepis i fillojne dhimbjet e stomakut aq sa shtrihet per toke. Nga larg nena e tij e cila prej kohesh nuk e kishte shikuar djalin e saj, e tmerruar vrapon drejt djalit dhe teksa e ledhatonte e pyet;
-Biri im! Çfare te ndodhi keshtu?
Djali i thote:
-Pak me pare, po vija per ne shtepi dhe ne rruge takoj nje plak. Per shkak te lodhjes kisha uri, dhe kerkova ndihmen e plakut i cili gati sa ishte duke ngren nje byrek. Plaku me zemersin e tij me dhe gjithe byrekun te cili e ngrena te gjithin.Piva pak uje, falenderova pakun dhe u largova. Teksa ju afrova shtepis fillova te kem dhimbje te stomakut.  Nena e djalit ishte pikerish gruaja e cila per ta heq qafe plakun per shkak te fjales qe ai thoshte i dha nje byrekt te helmuar, dhe ne keto momente e kuptoj fjalen e plaku qe thoshte: "Çfare do qe te besh, ate do gjesh!", dhe nena i thote djalit: 
-Biri im! Une te kam helmuar ty. 

Pra doli me vend fjala e plakut qe thoshte: "Çfare do qe te besh, ate do gjesh!

Pergatiti
Gezim KOPANI

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com