August 22, 2015

Xhamia e vjeter e fshatit Kryezi

Muret e vjeter te xhamise se fshatit Kryezi, Puke

Xhamia e vjeter e fshatit Kryezi ndodhet ne zonen ish-komun Qaf Mali, Fushe Arrez - Puke. 
Sipas banoreve mysliman te fshatit Kryezi, Xhamia e ketij fshati eshte ndertuar rreth 300 vite me pare. Ajo u ndertua me kontributin e vete besimtareve mysliman te ketij fshati. Ndersa nje e dhene tjeter thuhet se ajo me pare ka qene Mesxhid dhe para 100 vitesh ajo u perdore si xhami. [1]. Prane xhamise ka qene dhe Mejtepi i Xhamise Kryezi ku kan mesuar femijet e myslimaneve te fshatit Kryezi. Ky Mejtep mbahet mend per dy fakte; a). Aty u arsimua Nel Ismail Aga, imam i ardheshm i xhamise Kryezi. b). deri nga mesi i shek. XX afer Mejtepit ka qene nje qershi e cila eshte quajtur Qershia e Mejtepit. Toponim tjeter i xhamise se fshatit Kryezi eshte dhe "Qarri i Xhamis"*. 

Planimeteria e tokes se xhamise se fshatit Kryezi, Puke

Sipas Halim Hoxhes (Avdylit) Mejtepi kishte permasa 8x10 m. Ishte njekatesh. Aty arsimoheshin femijet e fshatit. Mejtepeti ishte mesim fillestar , kater vjeçare. Mesuesi i mejtepeti ishin kryesisht imamet e xhamise te cilet vinin kryesisht gjate Mevludit dhe muajit ramazan. Ne kete Mejtep moren mesim: Zenel Hoxha ose sic njihet ndryshe NeliHoxhe Neli me vone u be imam i xhmaise dhe mesues ne Mejtepin e Xhamise Kryezi. Me pas ne xhami ka sherbyer si imam i biri, Malush Hoxha sherbim te cilin e vazhdoj deri ne vitet 1945[2]
Ne xhamin e fshatit Kryezi,Puke kane sherbyer si imam: Zenel (Nel) Hoxha , Malush Zenel Hioxha [3]dhe Myrteza Hoxha nga Dukagjini i Kukesit [4] Xhamia e fshatit Kryezi eshte e vendosur ne toke "Mira"[5] Ne kohen e monizmit xhamia u keqtrajtua duke u kthyer ne magazine koprative. Pas proçedurave te nisura ne vitin 2006 per  çertifikimit e xhamise si prone Vakuf te Myftinise se rrethit Puke , ne vitin 2007 u arrit qe te behet çertifikimi i truallit dhe tokes se xhamise duke u rikthyer si prone Myftinise se rrethit Puke.  Prona vakuf  e xhamis se vjeter te fshatit Kryesi ka siperfaqe prej 2562 m2 [6].Pergatiti
Gezim Kopani
Foto: Gezim Kopani
Puke; me 17.08.2015
______________________
[1] Mustaf Arifaj; Informacion i derguar Myftinise se rrethti Puke me 13.07.2005.
[2] Gezim Kopani; "Historia e Xhamis dhe Mejtepit Kryezi", 2012.
[3] Sipas banorit te ketij fshati Kastriot Arifaj mesohet se Zenel Zmajl Arifaj sebashku me te birin Malushin kan qene te diplomuar si teolog ne Siri. Informacion derguar Myftinise se rrethit Puke me date 20.07.2006.
[4]Mustaf Arifaj: Informacion derguar Myftinise se rrethit Puke me 13.07.2005.
[5]Mira; Toke e dhuruar nga te gjithe banoret per nje sherbim publik sic eshte xhamia.
[6]Gezim Kopani; Sipas çertifikates se pronesise nr.848, date; 11.07.2007
*Qarri i Xhamis Kryezi; Gjendet ne varrezat e fshatit Kryezi. Ka kurore ovale me lartesi 10-12m, diameter mbi 30 cm dhe perimeter 350 cm dhe me moshe mbi 250 vjet.


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com