January 06, 2021

Xhamia e Kuqe ne kalan e Beratit

Minarja e Xhamise se Kuqe ndertuar ne vitin 1417


Xhamia e Kuqe ne kalan e Beratit 

Ne kalan e Beratit vazhdon te qendroj ne kembe minarja e Xhamise se Kuqe. Xhamia e Kuqe eshte ndertuar ne vitin 1417. Historiani i njohur turk Evlija Çelebi shkruan: "Ne kalan e jashtme qe rrethn kalan e brendshme, eshte nje xhami e mbulur me tjegulla, me minare, e gjere. Nje ndertese e ndertuar me mure te hershem guri..." Planimeteria e xhamise perbehej nga salla e lutjeve, hajati dhe minarja e ndertuar me tulla nga te cilat objekti ka marr dhe emrin "Xhamia e kuqe" dhe ndryshe nga xhamit e tjera minarja ndodhet ne pjesen lindore dhe jo ate perendimore siç ndodh zakonisht.

Pergatiti
Gezim KOPANI


Fotografi te bera gjate vizites time ne kalan e Beratit, 29 nentor 2020


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com