March 10, 2011

Jeta e Profetit Muhammed a.s. në shpellen Theur

Pamje nga hyrja ne shpellen Eth-Theur

Kur filloi predikimi i Islamit haptazi edhe planet kunder Hz.Muhammed a.s. filluan te shtoheshin. Keshtu idhujtaret vendosen te vrasin Profetin Muhammedin a.s.
Ato nje nate rrethuan shtepin e  Muhammedit a.s. Ne kete kohe ai ndodhej ne shtepi me Aliu r.a . Profeti Muhammed a.s. e mori vesh qe ishte rrethuar ne shtepi dhe i thote  Aliut r.a qe te ulej ne shtratin e vet. Pas kesaj Muhammed a.s. i vjen meleku Xhebrail i cili e meson Muhammed a.s. se si mund te dale nga shtepia duke thene ajetin e Sures Jasin.

Allahu xh.sh thote: "Ne kemi vene perpara tyre e prapa tyre mbulese dhe ua kemi zene syte,prandaj ata nuk shohin(Jasin: 09)

Pas kesaj Muhammed a.s. shkoi tek shtepia e Ebu Bekrit. Me pas atu ju drejtuan malit Theur ku ndodhet edhe shpella me te njejtin emer.
I pari ne shpell hyri Ebu Bekri me qellim qe te sigurohej se nuk ka ndonje dem per Muhammedin a.s.

Ebu Bekri mbylli disa vrima me rrobat e tij ndersa nje vrime e mbylli me kemben e tij, pas kesaj ai ftoi hz. Muhammedin a.s. qe te futet mbrenda. Ato qendruan aty per tre dite.
Njeren nga keto net teksa Profeti Muhammed a.s. me koken mbeshtetur ne prehrin e Ebu Bekrit po pushonte ndodh dicka. Ebu Bekrit i bie nje lot ne fetyren e Muhammedit a.s. e cila e zgjoi nga gjymi. Muhammedi a.s. e pyet , cfare ke ? Ebu Bekri thote: Asgje , me kafshoi nje agrep . Ne kete moment Profeti Muhammed a.s. merr pershtymen e tij dhe lyen vendin ku ishte kafshuar. Ketu Profeti Muhammed a.s. ka lexuar Ajetul Kursi.
Bashke me Profetin a,s. dhe Ebu Bekrin ishte edhe  nje shok tjeter qe quhej Abdullah ibn Ebu Bekri i cili ishte nje djal shume i zgjuar.Ai cdo mengjes heret largohej nga shpella dhe kalonte ne qytet per te mesuar se cfare planesh kane bere idhujtaret. Ushqimin ua dergonte nje rrogetar i Ebu Bekrit qe quhej Amir ibn Fehir i cili ruante disa dele. Ai ecte neper gjurmet e Abdullah iben Ebu Bekrit me qellim qe te mos linte gjurme.

Idhujtaret qe rrethuar shtepine e Muhammed a.s. prisnin mengjesin kur do te dilte Muhammed a.s.  , por ne duart e tyre ra Ali r.a. te cilen e dhunuan me qellimin qe tju tregonte se ku eshte ndodhet  Muhammed a.s. por Ali u thonte se nuk di gje.

Pastaj ato u drejtuan drejte shtepise se Ebu Bekrit ku takuan vajzen e tij te quajtur Esma. Ebu Xhehli e pyet: Ku eshte babai yt me Muhammedin ? Esmaja thote: Nuk di gje! Ne kete moment Ebu Xhehli e godet ashper Esmane.
Pas disa kerkimeve te shumta idhujtaret nxjerrin nje lajmerim qe thoshte:
"Kushdo qe do na tregoj se ku eshte Muhammedi a.s. ne do e shperblejme me 100 deve."
Disa njerez vershuan me qellim per te gjetur Muhammedin a.s. por e kote. Disa arriten edhe deri tek shpella Theur.
Kur Ebu Bekri shikoj se idhujtuaret kishin gjetur adresen e tyre filloj te frikesohej. Ne kete rast Hz. Muhammed a.s. i thote Ebu Bekrit:
O Ebu Beker! Pse shqetesohesh prej dy personave kur i treti eshte Allahu? Mos u tremb! Allahu eshte me ne!


Pergatiti
Gezim KOPANI


Ju mund te lexoni: Jeta e Profetit Muhammed a.s

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com