April 10, 2012

Histori e shkurter mbi islamin ne Puke

Xhamia e Koder Hanit, Puke


Xhamia e Koder Hanit 

Kjo xhami eshte nje nder parat  ne rrethin e Pukes. Ne fillim xhamia eshte ndertuar si Mesxhid per udhetaret dhe si pasoj e nje zjarri ajo ndertohet me mur dhe minare duke u kthyer keshtu zyrtarisht xhami. Gjate kesaj kohe u ndertua Mejtepi i xhamise se Koder Hanit, godina e Kajmekamit, Imarati dhe dy hane. Veçori te xhamise ka gjen mimberi prej guri si dhe tavani prej derrase i zbukuruar me vepra te ndryshme arti. Perveç faktit se eshte xhami e vjeter, xhamia e Koder Hanit mbahet mend edhe per mejtepin e saj i cili nxori figura te shquara si: Ismail Isuf Laçin e pare, Musa Et'hem Dizdari (1800-1900), Zenel Hoxh Mehaj (1853-1945), Asllan Hoxha, Ismail Osman Laçi (1815-1945), Elez Hoxha (1910-2002), Ibrahim Hoxha (1922-2012), Shaban Rexha (1901-1967), Sahit Hoxha (1898-1976), Beqir Laçi (1901-1976), Kapllan Ismail Laçi (1908-1993), Shpend Laçi (1925-2017), Muezin Ali Aga i pare prej shpis se Zotnive, Basri Aga (Bac Aga), Adem Haxhi Kopani (nga fshati Meçe), Selim Baftija etj. Ne vitin 1967 mbyllet si kul xhamia e Koder Hanit nga sistemi i kohes.  Me ardhjen e liris se besimit, ne vitin 2005 u krijua per here te pare nga myftiu Gezim Kopani nje historik i shkurter mbi xhamin e Koder Hanit per te vijuar me pas me çertifikimin e pare ne vitin 2007 te truallit dhe tokes se xhamise. 

Xhamia dhe Mejtepi i fshatit Kabash, Puke


Xhamia e Kabashit

Xhamia e fshatit Kabash eshte ndertuar qe ne kohen e Osmanlive. Ka te dhena gojore se eshte ndertuar rreth vitit 1700. Xhamia eshte ne mes te fshatit tek vendi i quajtur Lam. Imamet e kesaj xhamie kan qene: Asllan Hoxha, Sadik Prishtina , Sahit Hoxha

Xhamia e fshatit Qerret 

Edhe kjo xhami eshte ndertuar gjate sundimit osman. Ndryshe nga xhamit e tjera thuhet se per kete xhami kan ndihmuar Bushatlit e Shkodres. Xhamia e Qerretit mbahet mend si nje nder xhamit me te bukura te zones se Pukes per faktin se ajo ka pas nje minare me gur te bukur dhe te gdhendur. Perball xhamis ka qene mejtepi i xhamise, nje godine dykateshe. Ne kete xhami kan sherbyer si imam: Qazim Nushi dhe pjeserisht Zenel Hoxha

Xhamia e fshatit Rrype

Xhamia eshte ne periferi te qendres aktuale. Ne xhamin e fshatit Rrypë ka sherbyer si imam: Asllan Hoxha dhe Ibrahim Hoxha . Ky i fundit ka sherbyer per 30 vjete. Varreza ffer xhamis kane shkrime  osmalisht. 

Xhamia e fshatit Micoj 

Sipas banoreve te fshatit xhamia e Micoj eshte mbi 300 vjeçare. Afer xhamise ka pasur mejtep ku mesues ka qene: Shaban Rexha i cili e hapi mejtepin. Ndersa si hoxhe pukjan kan sherbyer: Shaban Rexha, Hysen Hoxha , Arif Islami etj. Ndersa muezin kan qene: Beqir Hoxha dhe Arif Islami

Xhamia e fshatit Kryezi 

Si pasoj e kalimit te rruges se madhe edhe xhamia e fshatit Kryezi mendohet se eshte e vjeter mbi 300 vjet. Afer xhamis ka qene mejtepi i xhamise ku ka dhene mesim: Zenel Hoxha ose ndryshe Nel Hoxha i Kryeziut i cili ka marr mesime ne xhamin e Gjakoves. Ne xhami kan sherbyer si hoxhe: Zenel Hoxha i Kryeziut, Malush Hoxha (1889-1957) dhe pjeserisht Myrteza Bajram Hoxha prej Malziut, Dukagjin.

Xhamia e fshatit Iballe

Ne fillim xhamia Iballe ashtu sikurse ne shume vende te tjera u ndertua si mexhid prej derrasash dhe rreth vitit 1670 u zyrtarizua si xhami. Xhamia u ndertua ne token mira tel lagjia Zotni. Sipas kujteses se besimtareve mysliman te Iballes e veçanta e xhamise eshte guri i vjeter te cilin ato e quajne "Guri i berajatit" duke e lidhur keshtu me naten e mire te Beraetit.  Ne kete xhami ka sherbyer si hoxhe: Isuf Arif Hoxha (1820-1919) , Hoxhe Bisha (1957-1960), Sherif Arifi (1960-1962) etj. 

Xhamia e fshatit Kulumri 

Xhamia e fshatit Kulumri eshte ndertuar rreth vitit 1800-1816. Sipas kujteses se besimtareve mysliman xhamia ka sherbyer per fshatrat: Sakat, Xhath, dhe Flet.  Ne kete xhami kan sherbyer si imam: Osman Hoxha i Malitzi, dhe Mehmet Hoxha

Xhamia e re e Pukes ( 1996)


Xhamia e re ne qytetin e Pukes perfundoj se ndertuari ne vitin 1996. Nga viti 1996-2004 ka sherbyer si Imam Ibrahim Hoxha. Myezin nga vitin 1996-1998 ka sherbyer Haki Ademi.Nga viti 1998-2002 mjuezin ka sherbyer Qazim Kopani. Nga vitin 2004-2008 sherben si Imam Gezim Kopani. Ndersa ne vite te ndryshme kan sherbyer si imam dhe ndihmes imam ne xhami: Bekim Sokoli, Shermando Musteqja (nga Tirana), Erjon Laçi, Fatjet Laçi, Leonard Kopani etj. Nga viti 2004-2008 si muezin sherben Ali Guri. Ndersa ne vitet ne vazhdim sherben si muezin Halit Ringaj

Mejtepi Islam Puke ( v. 1998 )

Ne rrethin e Pukes nga vitin 1998 prane shoqates SHBKI Puke zhvillohet mesim islam. Ne kete mejtep jepen keto lende: Mesim Kur’ani, Ilmihal, akaid dhe Histori Islame. Nga ky mejtep ka shume djam dhe vajza qe sot vazhdojne mesimet ne Medresete si Haxhi Sheh Shamia Shkoder, dhe H.Mahmut Dashi Tirane.


Kleriket e fese islame ne rrethin e Pukes nder vite

Emer Mbiemer Fuksioni

1 Zenel Mehaj Imam

2 Beqir Laçi Imam

3 Asllan Hoxha Imam

4 Musa Puka Muezin

5 Elez Hoxha Imam

6 Shaban Rezha Imam – Muezin

7 Ibrahim Hoxha Imam

8 Hoxhe Bisha Imam

9 Malush Hoxha Imam- Muezin

10 Ismail Aga Muezi- Imam

11 Myrteza Hoxha Muezin

12 Sahit Hoxha Imam- Muezin

13 Haxhi Bajrami Muezin

14 Jah Meta Muezin

15 Selim Sanoshi Muezin

16 Sadik Prishtina Imam

17 Ibrahim Tahiri Muezin

18 Adem Ademi Imam –Muezin

19 Haki Ademi Muezin

20 Sahit Islami Imam

21 Hysen Hoxha Imam

22 Arif Islami Muezin

23 Qazim Kopani Muezin

24 Sulejman Gania (Asllani) Muezin

25 Isuf Arifi Muezin

26 Sherif Arifi Muezin

27 Ali Guri Muezin

28 Murat Musa Muezin

29 Qazim Nushi Imam

30 Nail Hoxha Muezin

31 Bajram Cena Muezin

32 Gezim Kopani Imam dhe Myfti

etj

Nga vitin 1994 deri ne vitin 2008 Anetare te Keshilli te Pergjithshme te Komunitetit Musliman Shqiptare kan qene:

1. Elez Hoxha

2. Ibrahim Hoxha

3. Bek Selami

4. Qazim Kopani

5. Halit Rringaj

6. Gezim Kopani

7. Astrit Kuçi

Mesues te fese islame pas viteve 1990 ne rrethin e Pukes jane:


1. Adem Ademi, Lenda: Histori Islame , Ilmihal

2. Haki Ademi ,Lenda: Ilmihal

3. Gezim Kopani Lenda: Kur’an, Akaid, Arabisht, Turqisht,

4. Evlonda Hoxha, Lenda: Akaid

5. Aida Sula, Lenda: Histori Islame

6. Erjola Kopani, Lenda: Ilmihal, Histori Islame, Kur’an

7. Ardian Hasa, Lenda: Kur’an, Akaid, Histori Islame

8. Qazim Kopani, Lenda: Ilmihal, Histori Islame


Pergjegjeset e grave muslimane ne Puke pas vitit 20001. Manushaqe Lluka

2. Evlonda Hoxha

3. Albana Sula


Shenim:

Ky informacion i shkurter eshte i pari informacion historik i bere ne Myftinine e Rrethit Puke.

Pergatiti
Gezim KOPANI

Puke me; 23.4.2008

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com