September 12, 2022

Shkollat e rrethit Pukë në vitin 1938

Fotografi nga shkolla e fshatit Iballe , Puke. Viti 1938

Sipas arkivit te Prefektures se Qarkut Shkoder ne vitin 1938 rrethi i Pukes ka pas 8 shkolla te ndodhura ne:

1. Shkolla fillore Qender Puke me mesues Hoxha i Pukes
2. Shkolla fillore Kabash , mesues Halil Musa
3. Shkolle fillore Qerret, mesues Frrok K. Gjonaj
4. Shkolla fillore Malzi (Dukagjin), mesues Agostin Prizrendi
5. Shkolla fillore Iballe, mesues Lazer Mjeda
6. Shkolla fillore Qelez, mesues Marash Marku
7. Shkolla fillore Dardhe, mesues Bib Mirakaj
8. Shkolla fillore Sakat, mesues Keqan Qerimi (1)

Ne nje shkrim te tij Prof. Dr. Njazi Kazazi tregon perpjekjet e pukjaneve dhe jo vetem per hapjen e dijes ne rreth. Prof. Kazazi shkruan: "...Perpjekjet per arsimin dhe hapjen e shkollave shqipe ne zonen e Pukes kan qene te hershme. Per keto eshte shkruar ne shtypin shkencore, kryesisht nga studiues pukjane. Ne baze te te dhenave te deritanishme, ne tetor te vitit 1903 u hap e para shkolle shqipe ne keto treva, ne fshatin Iballe me mesus Kol Zezaj , i njohur per veprimtarin e tij te hershme arsimore, si themelues i shkolles se pare shqipe ne Dajç me 1901. Kol Zezaj me origjine nga nje lagje e vogel e Pukes, Zezaj... Ne vitin 1920 Puka si nenprefektur bente pjese ne Prefekturen e Shkodres. Ne botimet e kohes (1920) paraqiten keto te dhena: 
-Prefektura Shkoder ka 84 shkolla gjithsesj me 3567 numer nxenesish
-Nenprefektura e Pukes ka 5 shkolla fillore me 150 numer nxenesish." 

SHENIM: Shkolla e mesme e Pukes apo Gjimnazi i pukes eshte hapur fillimisht ne amjentet e shkolles 8-vjeçare Migjeni Puke , pikerisht ne vitin 1963, per te kaluar ne godinen aktuale te gjimnazit e cila u hap ne vitin 1979.

Pergatiti
Gezim KOPANI

_________
1.
Prof. Gjon Gjoni , "Udherrefyesit e dijes, Portrete arsimtaresh I",  Tirane 2005, fq.30 

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com