October 15, 2020

A e njihni oren e elefantit?

Sundusi i njohur arab Al Xhazari arriti qe ne mesjete rreth shekullit XII te ndertoj oren e njohur si "Ora e Elefant". Behet fjale per nje ore uji e cila ishte e lart rreth 7 m dhe vendosej ne shpinen elefantit. Ne perberjen e saj ora kishte nje rezeve uji mbi te cilen qendron nje ene e shpuar. Per shkak te sjelljes ajo mbushej me uje dhe pastaj zbrazej, ky proces aktivizonte nje litar i cili leshon nje top metalik ne pjesen e siperme te mekanizmit. Topi rrotullohej dhe mbildhet ne nje cembel. Numri i topave cembel benin te mundur llogaritjen e kohes (ores)ku nje top perkon me gjysme ore.

Pergatit
Rezat Dani

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com