October 23, 2020

Hapet Muze Islam ne qytetin e Gjirokastres

Muzeu Islam ne xhamin e Palortos - Gjirokaster


Komuniteti Mysliman i Shqiperise ka ngritur per here te pare Muze Islam. Behet fjale per Muzeun Islam i ngritur tashme ne xhamin e Palortos qe ndodhet ne qytetin e Gjirokastres. Pervec vleres qe mbar kjo xhami e cila eshte ne listen e Trashegiminis Kulturore i shtohet dhe Muzeu Islam i cili do jete atraksion turistik jo vetem nga besimtaret mysliman por dhe nga vizitor te ndryshem. Qe tani ky muze ka terhequr vemendje nga viziyot te cilet kan shprehur instres te shtuar jo vetem per xhamin por dhe per Muzeun Islam. Sipas Myftiut te Gjirokastres Avni Goma thote se: "Muzeu Islam eshte pjese e guides turistike te qytetit ku pasqyrohet historia dhe kultura islame e qytetit ne vite, nepermjet fotografive dhe objekteve te ndryshme. " (Marr nga myftiniapuke.org)

Informacion i shkurter rreth xhamive te qytetit Gjirokaster

Sipas historianeve Gjirokastra eshte permendur qe ne vitin 1336, kohe kur arbereshet bene kryengritje kunder Bizantit. Ne ate kohe qyteti ishte i mbrojtur nga keshtjella e saj e cila konsiderohej si nje nder keshtjellat me te fortifikuara. Para ardhjes se Osmaneve, Gjirokastra sundohej nga familje feudale. Me ardhjen e Osmaneve , Gjirokastra behet Sanxhak si dhe qendra e Sanxhakut te Arvanid. Sipas te dhenave rretht vitit 1431, 1432 Gjirokastra kishte 1217 kryefamiljar, nga te cilet 158 beqar, 270 te veja, ne total kishte 1645 shtepi. Nga vizita qe ben ne Gjirokaster kronikani turk Evlija Çelebi tregon se: Xhamia me vjeter eshte xhamia e ndertuar nga Sulltan Bajaziti i II-te (1492).... eshte nje xhami e madhe dhe e gdhendur dhe me nje tavn prej derrase te puthitura me nje zbukurim tehekes. Tek minara ndodhet nje stre e madhe qe mbledh ujrat e çative te ndertesave brenda kalas. Jasht qytetit ndodhen tete lagje sic eshte ajo e Cfake e quajtur Xhamia e Hezer Ages e cila ka pas nje minare te bukur me gur te gdhendur. Çelebi tregon se nen kete xhami ndodhet nje hamam ku pran saj ishte xhamia e Haxhi Muratit e cil eshte e ndertuar me mur te bukur prej guri, po ashtu dhe minarja. Ndersa ne obor ndodhet nje çesme. Brenda xhamis kishte nje tavan te zbukuruar. Xhamia tjeter eshte ajo e Memi Pashes e cila eshte ndertua ne qoshe te pazarit. Ajo eshte xhami e vogel. Xhamia tjeter eshte ajo e Palortos e cila po ashtu eshte xhami e vjeter. Qyteti kishte dhe shtat Mesxhide si dhe tre teqe. Tek xhamit mund te permenden; Xhamia e Lagjes Teqe e cila ka mjaft vecori si arkitetktur ku mund te permenden; vendi i faljes (me permasa 9.20 me 9.15 m) e cila ndriqohet nga drita e siperme ne forme gjysme rrethi , ndersa ato te poshtem (kati i pare) jane trekendore me ansore prej guri, minarja, portiku qe ka dy ndarje te medha, sikur japin formen e shkronjes L dhe ne anen veriore ka kater kolona etj. Po ashtu ka pes harqe qe jane gjysme rrethi dhe kolonat mbeshtetes etj. Mbi deren kryesore (hyrse) te xhamis ka mbishkrimin qe tregon vitin 1732-1733 e ndertuar nga Ahmet Çelebiu , i biri i Mehmet Çelebiut. Xhami tjeter eshte Xhamia e Pazarit e ndertuar ne vitin 1754-1755. Ajo ndodhet ne mes te qytetit. Sikurse xhamit e tjera ajo eshte mjaft e bukur dhe e ndertuar me gure te gdhendur si dhe mjaft detaje te tjera. Xhamia e Pazarit rendiet nder xhamit me te rendesishme ne jugun e Shqiperise si dhe nder xhamit me te vizituara. Xhami tjeter ershte Xhamia e Meçit e cila eshte ndertuar ne lagjen me te njejtin emer. Xhamia permender dhe nga kronikani turk Evlija Çelebi.

Pergatiti
Gezim KOPANI

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com