September 04, 2020

Eshte me mir t'i lesh trashegimtaret te pasur se sa nevojtar

Ne lidhje me rendesin dhe respektimin e testamentit vjen nje Transmetim prej Sad ib Ebi Uakas se; Ne vitin e Haxhit te Lamtumires u semura rend. Me erdh per vizite Profeti Muhammed a.s. te cilen e pyeta:

"O i derguari i Allahut! Sic e shikon jam shum i semur dhe se jam i pasur dhe se nuk kam trashegues tjeter vec nje vajze. A ta ndaj si sada dy te treten e pasurise sime?
-Jo , i thote Muhammedi a.s.
-Po gjysmen?
-Jo , i thote Muhammedi a.s.
-Po nje te treten (1/3)?
-Muhammedi a.s. i thote: "Ndaj nje te treten! Edhe kjo shum eshte. Eshte me mire t'i lesh trashegimtaret e tu te pasur sesa nevojtare e tju shtrine doren te tjereve. Per cdo shpenzim qe ben duke synuar kenaqesin e Allahut do te marresh shperblim. Madje edhe per kafshatat qe vendos ne gojen e bashkeshortes gjate ushqimit."
Sad ibn Ebi Uakas tregon se e pyeta:
-A vdes ketu ku ndodhet e shoket e mi te largohen?
-Jo. Nuk do vdesesh ketu. Do te ngrihesh dhe do besh gjera te mira per Allahun. Shpresoj nga Allahu xh.sh. qe duke jetuar shume, disa besimtar te kene dobi prej teje, e mohuesit te humbin. I thote Muhammedi a.s. duke bere kete lutje:
"O Allah! Plotesoje hixhretin (emigrimin) e shkove te mi nga Meka ne Medine. Mos i kthe pas, dhe mos i le ne gjysme hixhretin se Sadi ibni Haule (sahab tjeter) eshte ne gjendje te rend!"
(Buhari "Xhenaiz", Muslim "Vasijjet" etj)

Pergatiti
Gezim KOPANI

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com