September 02, 2020

A e dini qe pullen e pare postare te Shqiperise e ka bere nje Hafiz ?

Pulla e pare e postes Shqiptare bere nga Hafiz Emin Cangoni


Pulla e pare shqiptare eshte prodhuar me 19 mars 1914 nga Hafiz Emin Cangonji  dhe ka dal ne qarkullim per here te pare ne qytetin e Korçes. Pulla perbehet nga tre kateror dhe ne qender te pulles ishte shqiponja dykrenare.Pulla mund te vendosej mbi zarf. Disa thone se; Ngjarja historike per Njohjen e Pavarises se Shqiperise drejtuar shtevete te huaja dhe ne menyre te vecante Ambasadoreve ne Londer ne vitin 1913 jane derguar pikerisht me pullen postare te krijuar nga Hafiz Emin Cangonji.

Hafiz Emin Cangonji ka lindur ne vitin 1880 dhe ka vdekur ne vitin 1952. Ai rrjedh nga nje familje fetare islame dhe Patriotike si dhe intelektualesh sic ishte Haxhi Mulla Cangoni e ky ishte biri i Musa Cangonit nga Devolli. Haxhi Emini njihet per zgjarsin , mjeshterin e tij e pere kete ai kishte mjeshteri ne krijimtari. Po ashtu ai arrite te behet  hafiz (1) Kur'anit. Ai punoj si i till  dhe si Muezin ne  Xhamin e Iljaz Bej Mirahorit.

Pergatiti
Gezim KOPANI

______
1. Hafiz; Hafiz quhet ai person mysliman i cili sipas rregullave islame ka mesuar permendesh Kur'anin e bekuar.

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com