July 01, 2018

Shkodra e vitit 1863 nga Amili Befort


"Qyteti i Shkodres kishte 4500 shtepi te rrethuara me mure saqe pothuajse nuk shihej nje dritare. Ne kete qytet flitet shqipja. Ajo ndryshon prej gjuhes qe flitet ne jug te Shqiperise. Ne krahinat malore flitet shqipja prej katolikeve dhe serbishtja nga ortodokst , ndersa myslimanet shume pak vet e flisnin turqishten. Italishtja flitet mjaft neper qytete, por aspakt neper fshatra... Qytetaret mysliman mbanin fustanella ashtu si dhe shqiptaret e jugut. Krimbi i mendafshit rritej vetem ne Shqiperin e veriut, nuk rritej patatja.Vapa ne Shkoder gjate veres ishte e lart, e nga kjo shume shkodran kan nga nje shtepi ne fshatin Drisht... Ndodhet edhe nje ure mbi Kir e cila eshte si nje merimange nga njeri breg te tjetri e ndertuar me 1768..."

Pershtypje te shkruara nga Amili Befort tek libri "The Eastern Shores of the Adriatic in 1863" "Brigjet lindore te Ariatikut ne 1863"

Pergatiti
Gezim Kopani

Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com