March 29, 2023

Sinqiriteti dhe genjeshtra në islam


Islami nxit njerezit qe te jene te sinqerte dhe me nijet te paster. Per kete profeti Muhammed a.s. ka thene: "Innes-sadika jehdi ilel birri" d.m.th; "Vertet sinqeriteti te dergon ne te mire!" ndersa e mira te dergon ne xhennet. Ndersa genjeshtra, mashtrimi te dergon ne gjynah, dhe gjynahu te dergon ne zjarr. Gjate kohes qe nje person eshte duke genjyer ai tek Allahu xh.sh. eshte i regjistruar si genjeshtar." (Buhari)
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Efdalul ameli , enijetus-sadikatu" d.m.th; "Puna me e mire eshte ajo pune e cila kryhet me qellim te mire dhe te sinqerte." (Hakimi)
Ndersa ne nje hadith tjeter profeti Muhammed a.s. ka thene: "Allahu xh.sh. do pronoj vetem ato vepra te cilat jane bere me sinqeritet dhe per te fituar dashurin e Allahut." (Ebi Emame)
Po ashtu per genjeshtren profeti Muhammed a.s. ka thene: "Ruhuni genjeshtres, sepse genjeshtra eshte kontrast i imanit-islamit." (Ahmedi)
Profeti Muhammed a.s. thote: "Ai i cili sinqerisht pendohet dhe largohet prej gjynaheve, eshte sikur te mos i kishte bere ato. Por ai qe kerkon falje prej Allahut per gjynahet e bera dhe serisht vazhdon si me pare, i ngjan atij qe luan me Zotin e vet." (Bejhakiu) 
Profeti Muhammed a.s. ka thene: "Njeriu i sinqert i Allahut, edhe kur gabon, i kujtohet gabimi qe ka bere dhe merzitet. Kur Allahu xh.sh. e shikon te merzitur per shkak te gjynahut qe ka bere, vendos tia fal gjynahun para se ai te vendos te pendohet me namaze dhe agjerim." (Ebu Hurejre)

Pergatiti
Gezim KOPANI


Contact Form

Name

Email *

Message *

Kontakt: gezimi_01@hotmail.com